גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופטימיות חוזרת לבעלי החברות הפרטיות ברחבי העולם

רו"ח מיקי בלומנטל, פאהן קנה Grant Thornton Israel: "עסקים רבים בכל העולם קוצרים את הפירות מתוכניות ההתייעלות בהן נקטו בזמן המשבר והם אלו שיובילו את השווקים לכיוון של צמיחה"

פירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton Israel מפרסמת ממצאים מהמחקר האחרון של הרשת הבינלאומית בה היא חברה.

המחקר סקר את מדד האופטימיות והפסימיות של 7,400 חברות בבעלות פרטיות מ-36 מדינות ברחבי העולם. תוצאות המחקר מצביעות על חזרת האופטימיות לעולם העסקים.

על פי המחקר, נרשמת עלייה במדד האופטימיות המשוקלל העומד היום על 24%+, לעומת מדד משוקלל שעמד על 16%- בשנה שעברה והצביע על פסימיות.

עסקים בצ'ילה, הודו, אוסטרליה, ויאטנם וברזיל נמצאים במדד האופטימיות הגבוה ביותר בעולם (70%+), קרוב אליהם נמצאות המדינות דרום אפריקה, סין, סינגפור, קנדה והונג-קונג (בהן חל השינוי הגדול ביותר מאז 2009) במדד ממוצע של 60%+ ואף גבוה יותר.

לעומת זאת, בקצה השני של הסקאלה, מדינות רבות החברות באיחוד האירופי נשארו פסימיות בקשר לעתיד. איטליה, דנמרק, פינלנד וצרפת, נמצאות במדד אופטימיות משוקלל העומד על 10%- או פחות. אחריהן יוון (23%-) ואירלנד (42%-) שמצבה אף עגום יותר. לבסוף יש את ספרד (56%-) ויפן (72%-) הנמצאות במקום האחרון במדד האופטימיות בין המדינות בעולם, אם כי גם אצלן המספרים גבוהים במעט משנה שעברה.

אם משווים לנתוני התמ"ג של קרן המטבע העולמית לשנת 2009, ניתן לראות כי כלכלות שהצליחו להימנע מהמיתון בעקבות המשבר בשווקים הפיננסיים (כדוגמת אוסטרליה, סין, הודו ו-ויאטנם) או כלכלות שסבלו יחסית הכי פחות מהמיתון (כדוגמת ברזיל, הונג קונג, קנדה וניו-זילנד) כולן מופיעות, כמובן, בראש הסקאלה.

לפי נתוני התמ"ג של קרן המטבע העולמית לשנת 2010 לעומת זאת, מתגלה תמונה מפתיעה, במקומות מגוונים מבחינה גיאוגרפית כמו אוסטרליה, ניו-זילנד, קנדה, מלזיה וגרמניה נרשמה אופטימיות גבוהה ולא פרופורציונאלית לממוצע הגלובלי.

"השאלה היא האם עסקים במדינות הנ"ל יכולים לחזות את עתידם באופן מדויק יותר מאשר התחזיות לפי קרן המטבע העולמית". אומר רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל בפירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton Israel ומוסיף "ממשלות רבות, מקוות כי הקהילה העסקית שלהן פועלת בצורה נכונה וכי התמ"ג שלהם ל- 2010 יעלה על התחזיות של קרן המטבע העולמית כתוצאה מכך".

כשהנשאלים נתבקשו לדרג את המגמות הצפויות בשנת 2010, התקבלה התוצאה הגבוהה ביותר (40%+) למגמה של גידול בהכנסות. באופן מפתיע, הגידול בהכנסות לווה, באופטימיות מצד המשיבים שההשקעות במפעלים ומכונות (31%+) והרווחיות (29%+) יגדלו שניהם. עסקים היו פסימיים יותר לגבי יכולתם להעלות את מחירי המוצרים שלהם לעומת 2009 (21 מתוך 36 מדינות הביעו פסימיות).

רו"ח מיקי בלומנטל מוסיף עוד כי "בעקבות המשבר הפיננסי עסקים רבים נקטו בצעדי התייעלות , מה שאפשר להם להוזיל מחירים ובכך להבטיח לעצמם עליה בהכנסות וחשוב מכך- ברווח. בזמן שהכלכלה העולמית יוצאת מהמשבר, אנו עתידים לראות שעסקים רבים בכל העולם קוצרים את הפירות מתוכניות ההתייעלות בהן נקטו בזמן המשבר והם אלו שיובילו את השווקים לכיוון הצמיחה".

באירופה מודאגים מעתיד התעסוקה

כשנשאלו לגבי ציפיות התעסוקה ב- 2010, בעלי העסקים באירופה היו פסימיים יותר עמיתיהם ממדינות אחרות בעולם. באירופה התוצאה הייתה 1%- בהשוואה ל- 33%+ ו- 42%+ באסיה פסיפיק ואמריקה הלטינית בהתאמה. כל הארצות בהן התוצאה לגבי ציפיות התעסוקה הייתה שלילית הינן מיבשת אירופה, החל מאירלנד, איטליה (שתיהן 14%-), צרפת (10%-) וספרד (8%-).

"חברות פרטיות תורמות 81% מהתמ"ג הגלובלי והקהילה העסקית צריכה להתעודד מתוצאות המחקר הזה". מציינת רו"ח אביבית בן ציון, שותפה בפירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton Israel , האחראית על תחום חברות בבעלות פרטית. "אנשים רבים האשימו את הגלובליזציה בהאצת המשבר אך עכשיו אנו רואים כי הגלובליזציה גם יכולה להאיץ את היציאה ממנו. מסקר זה עולה כי עסקים משווקים המתעוררים, של סין, הודו וברזיל בטוחים כי באפשרותם למשוך את שאר העולם חזרה לצמיחה וכן עסקים ממדינות אחרות אופטימיים במידה שווה (בחלק מהמקרים אפילו אופטימיים יותר בהשוואה לשנים שעברו) על כך שהם לא רק ששרדו את המיתון אלא גם מיצבו עצמם במיקום כזה שהם יעזרו לצמיחת המשק וכתוצאה מכך גם העסק שלהם יצמח. ממשלות אירופאיות, בפרט, מקוות שאופטימיות זו מבוססת היטב". מוסיפה רו"ח בן ציון.

דגשים לדוח העסקים לשנת 2010:

אופטימיות/פסימיות

איזור אסיה פסיפיק (64%+) היה האופטימי ביותר, אחריו אמריקה הלטינית (48%+) וצפון אמריקה (24%+). האיחוד האירופי ב- 7%+ היה הכי פחות אופטימי. בקרב המדינות החברות באיחוד, שוודיה (39%+) וגרמניה (38%+) דורגו הכי גבוה באופטימיות, אירלנד (24%-) וספרד (56%-) דורגו הכי נמוך. התנודה הגדולה ביותר היתה של הונג-קונג שעברה מפסימיות עמוקה בשנה שעברה (49%-) חזרה לאופטימיות 64%+ השנה (עלייה של 113%). ברזיל, צ'ילה, ניו-זילנד, מלזיה וטוויאן, כולן דורגו בשלב הכי גבוה של אופטימיות מאז שהצטרפו לסקר.

ציפיות כלכליות

מתוך 8 מגמות כלכליות, הציפייה לגידול בהכנסות הינה המגמה בעלת הציון הגבוה ביותר (40%+). ויאטנם היתה הכי אופטימית עם ציון של 95%+. יפן היתה הכי פסימית בהקשר למגמה זו עם ציון של 9%-. מתוך המגמות הכלכליות - העלאת מחירי המוצרים קיבלה את הציון הנמוך ביותר (11%+). יפן היתה הפסימית ביותר (46%-) והודו האופטימית ביותר (53%+). מתוך 36 המדינות שנסקרו 21 מדינות היו אופטימיים פחות לגבי האמונה שלהם להעלות מחירים בשנת 2010 לעומת המחירים בשנת 2009. מדינות האיחוד האירופי כבשו את המקום האחרון, הפסימי ביותר (1%-) לגבי הציפיות למציאת מקומות עבודה ב- 12 החודשים הקרובים. וזאת בהשוואה לציון של 42%+ במדינות אמריקה הלטינית.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים