גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופטימיות חוזרת לבעלי החברות הפרטיות ברחבי העולם

רו"ח מיקי בלומנטל, פאהן קנה Grant Thornton Israel: "עסקים רבים בכל העולם קוצרים את הפירות מתוכניות ההתייעלות בהן נקטו בזמן המשבר והם אלו שיובילו את השווקים לכיוון של צמיחה"

פירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton Israel מפרסמת ממצאים מהמחקר האחרון של הרשת הבינלאומית בה היא חברה.

המחקר סקר את מדד האופטימיות והפסימיות של 7,400 חברות בבעלות פרטיות מ-36 מדינות ברחבי העולם. תוצאות המחקר מצביעות על חזרת האופטימיות לעולם העסקים.

על פי המחקר, נרשמת עלייה במדד האופטימיות המשוקלל העומד היום על 24%+, לעומת מדד משוקלל שעמד על 16%- בשנה שעברה והצביע על פסימיות.

עסקים בצ'ילה, הודו, אוסטרליה, ויאטנם וברזיל נמצאים במדד האופטימיות הגבוה ביותר בעולם (70%+), קרוב אליהם נמצאות המדינות דרום אפריקה, סין, סינגפור, קנדה והונג-קונג (בהן חל השינוי הגדול ביותר מאז 2009) במדד ממוצע של 60%+ ואף גבוה יותר.

לעומת זאת, בקצה השני של הסקאלה, מדינות רבות החברות באיחוד האירופי נשארו פסימיות בקשר לעתיד. איטליה, דנמרק, פינלנד וצרפת, נמצאות במדד אופטימיות משוקלל העומד על 10%- או פחות. אחריהן יוון (23%-) ואירלנד (42%-) שמצבה אף עגום יותר. לבסוף יש את ספרד (56%-) ויפן (72%-) הנמצאות במקום האחרון במדד האופטימיות בין המדינות בעולם, אם כי גם אצלן המספרים גבוהים במעט משנה שעברה.

אם משווים לנתוני התמ"ג של קרן המטבע העולמית לשנת 2009, ניתן לראות כי כלכלות שהצליחו להימנע מהמיתון בעקבות המשבר בשווקים הפיננסיים (כדוגמת אוסטרליה, סין, הודו ו-ויאטנם) או כלכלות שסבלו יחסית הכי פחות מהמיתון (כדוגמת ברזיל, הונג קונג, קנדה וניו-זילנד) כולן מופיעות, כמובן, בראש הסקאלה.

לפי נתוני התמ"ג של קרן המטבע העולמית לשנת 2010 לעומת זאת, מתגלה תמונה מפתיעה, במקומות מגוונים מבחינה גיאוגרפית כמו אוסטרליה, ניו-זילנד, קנדה, מלזיה וגרמניה נרשמה אופטימיות גבוהה ולא פרופורציונאלית לממוצע הגלובלי.

"השאלה היא האם עסקים במדינות הנ"ל יכולים לחזות את עתידם באופן מדויק יותר מאשר התחזיות לפי קרן המטבע העולמית". אומר רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל בפירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton Israel ומוסיף "ממשלות רבות, מקוות כי הקהילה העסקית שלהן פועלת בצורה נכונה וכי התמ"ג שלהם ל- 2010 יעלה על התחזיות של קרן המטבע העולמית כתוצאה מכך".

כשהנשאלים נתבקשו לדרג את המגמות הצפויות בשנת 2010, התקבלה התוצאה הגבוהה ביותר (40%+) למגמה של גידול בהכנסות. באופן מפתיע, הגידול בהכנסות לווה, באופטימיות מצד המשיבים שההשקעות במפעלים ומכונות (31%+) והרווחיות (29%+) יגדלו שניהם. עסקים היו פסימיים יותר לגבי יכולתם להעלות את מחירי המוצרים שלהם לעומת 2009 (21 מתוך 36 מדינות הביעו פסימיות).

רו"ח מיקי בלומנטל מוסיף עוד כי "בעקבות המשבר הפיננסי עסקים רבים נקטו בצעדי התייעלות , מה שאפשר להם להוזיל מחירים ובכך להבטיח לעצמם עליה בהכנסות וחשוב מכך- ברווח. בזמן שהכלכלה העולמית יוצאת מהמשבר, אנו עתידים לראות שעסקים רבים בכל העולם קוצרים את הפירות מתוכניות ההתייעלות בהן נקטו בזמן המשבר והם אלו שיובילו את השווקים לכיוון הצמיחה".

באירופה מודאגים מעתיד התעסוקה

כשנשאלו לגבי ציפיות התעסוקה ב- 2010, בעלי העסקים באירופה היו פסימיים יותר עמיתיהם ממדינות אחרות בעולם. באירופה התוצאה הייתה 1%- בהשוואה ל- 33%+ ו- 42%+ באסיה פסיפיק ואמריקה הלטינית בהתאמה. כל הארצות בהן התוצאה לגבי ציפיות התעסוקה הייתה שלילית הינן מיבשת אירופה, החל מאירלנד, איטליה (שתיהן 14%-), צרפת (10%-) וספרד (8%-).

"חברות פרטיות תורמות 81% מהתמ"ג הגלובלי והקהילה העסקית צריכה להתעודד מתוצאות המחקר הזה". מציינת רו"ח אביבית בן ציון, שותפה בפירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton Israel , האחראית על תחום חברות בבעלות פרטית. "אנשים רבים האשימו את הגלובליזציה בהאצת המשבר אך עכשיו אנו רואים כי הגלובליזציה גם יכולה להאיץ את היציאה ממנו. מסקר זה עולה כי עסקים משווקים המתעוררים, של סין, הודו וברזיל בטוחים כי באפשרותם למשוך את שאר העולם חזרה לצמיחה וכן עסקים ממדינות אחרות אופטימיים במידה שווה (בחלק מהמקרים אפילו אופטימיים יותר בהשוואה לשנים שעברו) על כך שהם לא רק ששרדו את המיתון אלא גם מיצבו עצמם במיקום כזה שהם יעזרו לצמיחת המשק וכתוצאה מכך גם העסק שלהם יצמח. ממשלות אירופאיות, בפרט, מקוות שאופטימיות זו מבוססת היטב". מוסיפה רו"ח בן ציון.

דגשים לדוח העסקים לשנת 2010:

אופטימיות/פסימיות

איזור אסיה פסיפיק (64%+) היה האופטימי ביותר, אחריו אמריקה הלטינית (48%+) וצפון אמריקה (24%+). האיחוד האירופי ב- 7%+ היה הכי פחות אופטימי. בקרב המדינות החברות באיחוד, שוודיה (39%+) וגרמניה (38%+) דורגו הכי גבוה באופטימיות, אירלנד (24%-) וספרד (56%-) דורגו הכי נמוך. התנודה הגדולה ביותר היתה של הונג-קונג שעברה מפסימיות עמוקה בשנה שעברה (49%-) חזרה לאופטימיות 64%+ השנה (עלייה של 113%). ברזיל, צ'ילה, ניו-זילנד, מלזיה וטוויאן, כולן דורגו בשלב הכי גבוה של אופטימיות מאז שהצטרפו לסקר.

ציפיות כלכליות

מתוך 8 מגמות כלכליות, הציפייה לגידול בהכנסות הינה המגמה בעלת הציון הגבוה ביותר (40%+). ויאטנם היתה הכי אופטימית עם ציון של 95%+. יפן היתה הכי פסימית בהקשר למגמה זו עם ציון של 9%-. מתוך המגמות הכלכליות - העלאת מחירי המוצרים קיבלה את הציון הנמוך ביותר (11%+). יפן היתה הפסימית ביותר (46%-) והודו האופטימית ביותר (53%+). מתוך 36 המדינות שנסקרו 21 מדינות היו אופטימיים פחות לגבי האמונה שלהם להעלות מחירים בשנת 2010 לעומת המחירים בשנת 2009. מדינות האיחוד האירופי כבשו את המקום האחרון, הפסימי ביותר (1%-) לגבי הציפיות למציאת מקומות עבודה ב- 12 החודשים הקרובים. וזאת בהשוואה לציון של 42%+ במדינות אמריקה הלטינית.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם