גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל פרי דוחף למשפט חוזר

היענות לבקשתו להגיש ראיות חדשות בדיון הנוסף תהפוך את ההליך למעין משפט חוזר

לראשונה בחייו הגיע אתמול (א') עו"ד ישראל פרי לאולם בית משפט, כשהוא לבוש במדים החומים של שירות בתי הסוהר. זה כשנה מרצה פרי את עונשו, מאז נדחה ערעורו על-ידי בית המשפט העליון בפרשת הפנסיה הגרמנית. המאבק המשפטי שלו רחוק עדיין מלהסתיים והוא חוצה יבשות וימים, אך תקופת 10 שנות המאסר שנגזרו עליו כבר בעיצומה. פרי בילה את היום ביציע האסירים באולם הגדול של העליון, שני מאבטחי שב"ס מצדדיו, ופניו חתומות כספינקס.

תוך שהוא מציית ציות מלא ליועצי התקשורת שלו, נמנע פרי מלהוציא מילה מפיו, גם כשהמיקרופונים והמצלמות הופנו לעברו בבוקר, לפני כניסת השופטים. רק במהלך הדיון, תוך שהוא עוקב אחר מהלך טיעונו של סניגורו, צבי אגמון, כתב פרי הערות בפנקס הצהוב שלפיו, תלש דף ועוד דף והעבירם לעורכי דינו. מן העבר השני מילאה את התפקיד המקביל עו"ד אביה אלף, מנהלת המחלקה הכלכלית בפרקליטות, שפיקחה מקרוב על אנשיה, מיכל רוזן ויונתן קרמר, שטענו בשם המדינה.

7 שופטים ישבו בהרכב המורחב שהקצתה נשיאת העליון ביניש לתיק פרי; השופטת אילה פרוקצ'יה בראש ההרכב, ולצידה אשר גרוניס ומרים נאור, היו הפעילים ביותר מבין השופטים. כמעט ללא הפסק, הם הצליפו פעם אחר פעם בסניגורו של פרי, הקשו עליו בשאלות, עקצו אותו והיטו אותו ממסלול הטיעון הסבוך שהכין מראש. אין ספק, על צבי אגמון עבר אתמול יום לא קל.

כבר בפתיחת הדיון העירה פרוקצ'יה, כי במסמך עיקרי הטיעון שהגישו סניגוריו של פרי, "יש עמימות עובדתית בולטת". היא התכונה לכך שלצד הטיעונים המשפטיים, על קו הגבול בין עבירת הגניבה בידי מורשה שבה הורשע פרי, לבין עבירת קבלת דבר במירמה, ביקשו פרי וסניגוריו מבית המשפט להגיש גם שתי ראיות חדשות בתיק, שיילקחו בחשבון במסגרת הדיון הנוסף. מדובר בחוות דעת ובעדות של אקטוארים מטעם הממשלה, שמסיבות שונות לא נלקחו בחשבון בערכאות הקודמות, ומטרתן - לדברי אגמון - להוכיח כי פרמיות הביטוח שגבה פרי מלקוחותיו היו "הוגנות וראויות".

בקשה חריגה

"אני מבקש לקבוע כי אין ביצוע של עבירה גניבה בידי מורשה", ניסה אגמון להצדיק את בקשתו החריגה לצירוף ראיות חדשות בשלב הדיון הנוסף, "ההוגנות של פרמיות או אי הוגנותן היא סממן-עזר לקביעות משפטיות שעליהן אני מבקש לטעון. יש ראיות שאומרות בלשון פשוטה שהפרמיות חושבו כראוי. אכן זה דבר חריג יוצא דופן פה אבל לטעמי עשיית הצדק בהקשר הזה חשובה, ונדמה לי שלמען הצדק חשוב שהדברים יהיו בפניכם".

"יש תקדים לכך שבדיון נוסף התקבלו ראיות חדשות?", הקשה השופט גרוניס. "לא ידוע לי על כך", הודה אגמון בכנות. נאור ציינה שבמסגרת דיון נוסף, אם תורשה הגשת הראיות, הדבר ייעשה מבלי יכולת לבחון את מהימנות הראיות, ומבלי לקיים חקירות ראשיות ונגדיות של העדים שבהם מדובר. מה גם שאחד העדים הללו הלך לעולמו זה כבר.

ואכן, בקשה להגשת ראיות חדשות במסגרת הדיון הנוסף, שמטבעו מיועד לבירור שאלות משפטיות בלבד, ולא מחלוקת ראייתיות, היא חריגה ביותר והופכת למעשה את הליך הדיון הנוסף למעין משפט חוזר. זהו כרסום נוסף, מתמשך מצדו של פרי, בעקרון סופיות ההליך. היענות מצד השופטים לבקשה זו תציב להם קושי ציבורי והסברתי, לצד הקושי המשפטי הנעוץ בתקדימיות של ההליך.

דנציגר שתק

ניתן לשער כי השופטים אינם רוצים להצטייר כמי שמכופפים את הכללים, או יוצרים כללים חדשים, בעבור בעל הממון שהחליט לנהל מאבק חורמה נגד פסיקותיה המרשיעות של המערכת המשפטית בעניינו. אם יקבלו השופטים את בקשתו להגשת ראיות חדשות, ויהפכו את הדיון הנוסף למשפט חוזר, בסיבוב שלישי, לאחר המשפט במחוזי והליכי הערעור בעליון, הם יצטרכו לנמק את החלטתם באופן שלא יציירם כמי שמתקפלים בפני הממון הרב של פרי, המאפשר מאבק משפטי בלתי מוגבל באמצעים.

לא בכדי ביקשו אפוא השופטים פעם אחר פעם מסניגורו של פרי להתמקד בטיעונים המשפטיים, על בסיס הממצאים העובדתיים שנקבעו בערכאות הקודמות - ובראשם הקביעה כי הפרמיות שגבה פרי מלקוחותיו לתוכנית הפנסיה הגרמנית היו לא ראויות ולא הוגנות, "פי כמה וכמה ממה שהיה מקובל אז", כלשונה של פרוקצ'יה. אנשיו של פרי חוו את הערות השופטים כניסיון לשבש את מהלך הטיעון הסבוך של אגמון. אלא שהשופטים באו בעצם לסייע לפרי: הם ביקשו מאגמון להתמקד בבסיס העובדתי הקיים, כדי לבחון אם ניתן לפסוק לטובתו לאור הטיעונים המשפטיים בלבד, מבלי להסתבך בתקדימים פרוצדורליים.

6 מבין 7 השופטים בהרכב היו פעילים במהלך הדיון. כשאגמון ניסה להסביר כי התיאור העובדתי של מעשיו של פרי איננו מקים עבירת גניבה, אלא לכל היותר עבירת קבלת דבר במירמה - וזו עבירה שממנה זוכה פרי במחוזי, התערב השופט גרוניס ואמר: "אדוני בעצם אומר ששגה בית המשפט המחוזי כשזיכה אותו מעבירה קבלת דבר במירמה". מלבדו גם סלים ג'ובראן, אסתר חיות ויצחק עמית המטירו שאלות שונות.

רק שופט אחד שתק לאורך היום כולו. יורם דנציגר לא כתב אמנם את פסק הדין בערעור בעליון - היה זה אדמונד לוי, שפרש בהמשך מההרכב המורחב בנימוק שדעתו נעולה - אך דנציגר מוחזק כמומחה הכלכלי הבולט מבין 3 השופטים שדנו בתיק בסיבוב הקודם. דחיית ערעורו של פרי נסמכת, במידה רבה, על כתפיו המקצועיות. כל תוצאה שונה בדיון הנוסף, אם תתקבל, תתפרש כמהלומה גם כלפיו, מצד חבריו השופטים.

צבי אגמון נטל את מושכות הייצוג

קשה לחלוק על העובדה שעו"ד צבי אגמון הוא אחד הליטיגטורים המוכשרים שיש בנמצא. ואולם העובדה שהובלת צוות סניגוריו של פרי בידיו של אגמון הופקדה בידיו, אינה פרי המקרה. בצוותו של פרי, שנבנה ללא מגבלות כספיות, פועלים גם ד"ר יעקב וינרוט, פרופ' עמרי ידלין, פרופ' מרדכי קרמניצר ועו"ד ישראל וולנרמן. עד לפני חודשים אחדים היה וינרוט מי שבידיו ניתנו המושכות, והוא זה שהוביל את הצוות.

אלא שלאור הסתבכותו הפלילית של וינרוט עצמו, בעקבות כתב האישום שהוגש נגדו, הוחלט בצוות פרי כי וינרוט יוריד פרופיל. אגמון ועו"ד אורי שורק ממשרדו הצטרפו לתיק בחודשים האחרונים, בשלבי התחממות ההכנות לקראת הדיון הנוסף שהתקיים אתמול, והגשת עיקרי הטיעון מטעם הצדדים בשבועות האחרונים. התוצאה - אגמון היה היחיד מבין הסניגורים שדיבר אתמול; וינרוט כלל לא הגיע לבית המשפט העליון.

עוד כתבות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

כך תוכלו להגיע לנתב״ג בשבת, ובלי מונית ספיישל

מיזם התחבורה של עיריית תל אביב נעים בסופ"ש מרחיב את פעילותו ומשיק קו אוטובוס שיהווה חיבור ישיר לנתב”ג במהלך סוף השבוע ● הקו שמחבר בין שוהם לתל אביב, יעבור דרך טרמינל 1 בשני הכיוונים ויאפשר לנוסעים הממריאים או נוחתים בשבת להגיע לשדה וממנו ללא תשלום

צילומים: AP, רויטרס-KCNA

"תרגיעו": המדינה המפתיעה ששולחת מסר מאיים לסין

אחרי שטבחו באלפים, המשטר האיראני יוצא למלחמה נגד העסקים הקטנים ● הבת של שליט קוריאה הצפונית רק בת 12 וקרובה יותר מתמיד לרשת את השלטון ● וגם: מה גרם למשבר הדיפלומטי בין הסינים לפיליפינים? ● זום גלובלי, מדור חדש

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

משתתפי פגישת נתניהו-רוביו, אייזנברג שני מימין / צילום: אבי אוחיון לע״מ

המשקיע מייקל אייזנברג חוזר לייצג את הממשלה במשא ומתן מול האמריקאים

מייקל אייזנברג, שותף מייסד בקרן ההון סיכון אלף (Aleph) ומבכירי ההון סיכון בישראל, חוזר לעשייה הדיפלומטית ● לפי ההערכות, רה"מ נתניהו חיפש בכיר בעל שורשים אמריקאים עם אוריינטציה עסקית וכישורים פוליטיים ● וגם: הפריקט החדש בשדה דב שמשלם מאות אלפי שקלים למאיירת שעבדה עם פורשה, קרטייה ורוברטו קוואלי ● אירועים ומינויים

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ על השאלה אם יש דד ליין לאיראן: "כן, בראש שלי, יש לי"

טראמפ:  "אני חושב שהמו"מ יהיה מוצלח, ואם לא זה יהיה רע לאיראן" ● איראן דורשת מארה"ב: תגיעו "ללא דרישות מופרזות" ● אחרי האיומים של טראמפ: נושאת המטוסים "ג'רלד פורד" תעזוב את הים הקריבי - ותגיע לאזור ● כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי הצבא האמריקאי יפנה בימים הקרובים בסיס גדול במזרח סוריה ● רויטרס: טראמפ עומד להודיע על תוכנית בשווי מיליארדי דולרים עבור עזה בפגישת מועצת השלום הראשונה בשבוע הבא ● עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: צבא ארה"ב נערך למערכה ארוכה שתימשך שבועות באיראן

האמריקאים עשויים לתקוף גם אתרים של המשטר, ומעריכים שהאיראנים יגיבו ● לקראת סבב המו"מ: וויטקוף העביר מסרים ליועצו הבכיר של ח'אמנאי באמצעות עומאן ● דיווח: צבא ארה"ב נערך למבצע ממושך של כמה שבועות נגד איראן, אם יידרש לכך ● שר החוץ האמריקאי רוביו: "הנשיא טראמפ מעדיף להגיע לעסקה עם איראן, אך זה קשה מאוד" ● עדכונים שוטפים

תקלה בשירות / צילום: Shutterstock, Ken stocker

תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט: "התקלה מיודעת ונמצאת בטיפול"

לקוחות ברחבי הארץ מדווחים הערב על תקלה בשירותי הטלוויזיה של הוט, שבגללה לא ניתן לצפות בשידורים ● מהוט מסרו כי התקלה נקודתית ונמצאת בטיפול

חומוס ב–MID BAR / צילום: אורנה בן חיים

כנפיים דביקות והמבורגר מתערובת סודית: זו המסעדה לעצור בה אחרי טיול בדרום

אמנות משרידי טילים, מבחן טעימה עיוורת בגן ירק, המבורגר מתערובת סודית ומשתלה של צמחי בונסאי ● ביקור במושב יתד שבנגב המערבי

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה

דונגפנג M-HERO / צילום: יח''צ

עם תג מחיר יוקרתי ויכולות שטח קיצוניות: האם הרכב הזה שווה 700 אלף שקל?

רכב השטח החשמלי הענק דונגפנג M-HERO עולה כמו דגמים של מותגי פרימיום מערביים, אבל יש לו מערכת הנעה ויכולות שטח שמקדימות את המתחרים בכמה שנים ● חבל רק שהטווח החשמלי מגביל אותו

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

משהו רע עובר על המניות הביטחוניות. אלו הסיבות

הסקטור הביטחוני שפתח את השנה בזינוק סובל מחולשה מאז תחילת פברואר עם ירידה של 4.5% ● אנליסטים מונים סיבות מגוונות, בלידר שוקי הון אומרים ש"התנודתיות האחרונה בסקטור קשורה בעיקר לגורמים טכניים" ● מתן פסטרנק, מנכ"ל קרנות VAR קפיטל צופה ש"תתבצע 'ברירה טבעית' שתחשוף את הפערים בין חברות הערך לבין אלו הנסחרות בתמחור יתר"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק צנח בחדות בהובלת מניות הטכנולוגיה; הכסף נפל ביותר מ-10%

נאסד"ק ירד ב-2% ● פאלו אלטו החלה בפיטורים של מאות מעובדי CyberArk ● נובוקיור זינקה לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מוצר Optune Pax ● קרוקס זינקה לאחר שחברת ההנעלה דיווחה על עונת חגים מוצלחת מהצפוי ● מחשש למיתון, ביקושים גבוהים במכירת אג"ח ל-30 שנה בהיקף של 25 מיליארד דולר