גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגת המנהלים שוברת שיאים: חבילות שכר של עשרות מיליונים בשנה

לטבלת המעקב אחר שכר המנהלים ■ יעקב פרי, יו"ר מזרחי-טפחות: "לא צריך להתנצל" ■ שווי האופציות של אלי יונס, מנכ"ל הבנק, קפץ תוך שנה וחצי ל-73 מיליון שקל ■ עלות שכרו המצטבר מאז 2004 עומדת על 27.7 מיליון שקל

הבנקאי העשיר בישראל הוא ללא ספק אלי יונס, מנכ"ל מזרחי טפחות . עלות שכרו המצטבר של יונס מאז 2004 עומדת על 27.7 מיליון שקל, אבל הכסף הגדול באמת מקורו באופציות. החזקותיו במניות ובאופציות (שוווי נאיבי) של מזרחי טפחות עומדות כיום על 124 מיליון שקל, וזאת לאחר שמימש בשנים האחרונות מניות בסך 55 מיליון שקל, שהניבו לו רווח של 28 מיליון שקל. בסה"כ עמד התגמול של יונס במזרחי טפחות מאז 2004 על 180 מיליון שקל.

בנובמבר 2008 קיבל יונס אופציות כחלק מחוזה העסקה חדש. מאז טסה המניה. דו"חות מזרחי טפחות מגלמים את שווי האופציות של יונס (לפי בלאק ושלס) בגין שנת 2009 ב-15.5 מיליון שקל. אך השווי הנאיבי, כלומר ההפרש בין השער הנוכחי למחיר המימוש, גבוה פי כמה ומגיע ל-73 מיליון שקל.

בתגובה אמר יו"ר מזרחי טפחות, יעקב פרי: "למנהלים טובים צריך לשלם טוב, והישגי בנק מזרחי טפחות מעידים על עצמם. בבנק יש בעלי שליטה פרטיים, והמנכ"ל שלנו ראוי לתגמול שהוא מקבל. לא צריך להתחבא או להתנצל".

יונס עצמו אמר: "זו אופציה, ורק כשהיא מגיעה לכלל מימוש יש לה ערך. לפני כן היא תיאורטית. אלמלא אמונם של המשקיעים בבנק וביכולתו, המניה לא היתה עולה". יצוין כי המנה הראשונה של האופציות תבשיל ב-1 באפריל. לאחר המימוש הצפוי, יכניס יונס לכיסו 14.7 מיליון שקל.

עיתוי מושלם

בנובמבר 2008 הוארך, כאמור, החוזה של יונס לחמש שנים נוספות. יונס קיבל תוכנית אופציות שהקנתה לו זכאות ל-2.44% ממניות מזרחי טפחות בשווי כלכלי (על פי נוסחת בלאק ושולס) של 38.6 מיליון שקל. נקבע כי האופציות יחולקו בחמש מנות שוות מדי אפריל בשנים 2010-2014, והמימוש ייעשה לכל המאוחר עד שנת 2016.

בדיעבד, התברר כי העיתוי של יונס היה מושלם. מחיר המניה בזמן ההקצאה היה 19.35 שקל ומחיר המימוש נקבע ל-21.18 שקל (שער המניה ב-9 בנובמבר 2008, מועד אישור הארכת חוזה ההעסקה), צמוד למדד נובמבר 2008 (כיום 22 שקל). יונס קיבל את האופציות בשיא הפאניקה בשווקים. עד מהרה החלה מניית מזרחי טפחות לטפס, ותוך שנה וחצי היא עלתה ב-60%. שער המניה היום הוא 35.2 שקל. יונס קיבל 5.57 מיליון אופציות. חישוב פשוט מראה שהשווי הנאיבי של כל אופציה הוא 13.2 שקל, ובהתחשב במספר האופציות שקיבל יונס, מדובר בסכום נאה של 73 מיליון שקל.

גם בהסכם ההעסקה הקודם נהנה יונס מעיתוי מושלם. בשנת 2004 קיבל יונס מהבעלים של בנק מזרחי, משפחת עופר ומוזי ורטהיים, אופציות ל-2.44% ממניות הבנק. השווי הכלכלי של האופציות נאמד אז ב-24 מיליון שקל לפי מחיר מימוש של 14.39 שקל, שער מניית הבנק דאז. אז החלה הגאות - תוך שלוש שנים הוכפל מחיר המניה. בעלי המניות הרוויחו, וגם יונס. כיום הוא מחזיק ב-0.65% ממניות מזרחי טפחות בשווי של 51 מיליון שקל.

כצמן ויתר על 47 מיליון שקל אך צבר 135 מיליון שקל בעשור: "זה מגיע לי"

חיים כצמן, יו"ר חברת הנדל"ן גזית גלוב , היה מאז ומתמיד אחד ממקבלי השכר הבכירים במשק הישראלי. יותר מזה. אנו זוכרים שנים שבהן חיכינו בקוצר רוח לדו"ח השנתי של גזית גלוב כדי לגלות אם כצמן שוב ישבור שיאים קודמים שלו ויעפיל לראש דירוג השכר.

כפי שהדברים נראים כרגע, כצמן מעפיל לראש דירוג "ליגת העל" של "גלובס" והופך באופן זמני לשיאן השכר החדש - עלות השכר השנתית שלו היא 18.8 מיליון שקל. עלות זו כללה שכר בשווי של 2.7 מיליון שקל, מענק בשווי 6.2 מיליון שקל והטבה מבוססת אקוויטי בגובה 9.9 מיליון שקל. בחלוקה חודשית, מדובר על 1.6 מיליון שקל בקירוב. למעשה, נתון זה מכניס את כצמן למועדון הבכירים המצומצם שעלות שכרם החודשית גבוהה ממיליון שקל.

"סכומים שמגיעים לי"

אך הסיפור האמיתי בדו"חות החברה הוא הסכום שעליו ויתר כצמן - סכום שלאורו מחווירה עלות השכר שצוינה לעיל. גזית גלוב מציינת בדו"ח כי כצמן ויתר על מענק בגובה פנטסטי של 47.4 מיליון שקל, שהגיע לו בגין הסכמי העסקתו בחברה. לפי דו"חות החברה, לפני כשנתיים - טרם ההתאוששות הכלכלית - מסר כצמן לחברה "הודעת ויתור מותנה", וזו שינתה את האופן שבו קובעת החברה את הרווח שממנו היא גוזרת את המענק לכצמן.

ראשית, לצורך חישוב המענק לא יובא בחשבון רווח או הפסד הנובע במישרין מעלייה או ירידה בשווי של נכסי מקרקעין המסווגים בספרי החברה כנדל"ן להשקעה. שנית, כצמן לא יקבל בשום שנה סכומי מענק כלשהם לפי הסכם ההעסקה ולפי הודעת הוויתור המותנה, שיחד עם תשלומי הבונוס בפועל הקודמים לאותה שנה עולה על הסך המצטבר של המענקים השנתיים שלהם היה זכאי כצמן. במילים אחרות, זו הסיבה שבגללה היה כצמן זכאי לעוד כמה עשרות מיליוני שקלים במזומן והוא ויתר עליהם. גזית גלוב רשמה אשתקד רווח נקי של 1.1 מיליארד שקל, לעומת הפסד בגובה דומה בשנת 2008, ולכן כצמן וסגנו, דורי סגל, היו אמורים לקבל מענקים כוללים בשווי של 75 מיליון שקל, אך בחרו לוותר על 75% מהם (56.3 מיליון שקל). מתוך סכום זה, הוויתור של סגל עמד על 19 מיליון שקל, ובניכויו עמדה עלות שכרו של סגל על 10.2 מיליון שקל, 846 אלף שקל בחודש.

"הבנו מה מצב המשק הישראלי והעולמי, והבנו כי ראוי שנוותר", אמר היום כצמן ל"גלובס" על הוויתור. "חשתי שלנוכח מה שקורה בעולם ובישראל, והשאלות שישאלו אותי, זה לא ראוי", הוסיף כצמן אך לא התבייש להודות כי מדובר בסכומים ש"מגיעים לי".

בר חיים עבד שנה וחצי בגזית ויקבל חבילה של 40 מיליון שקל

סיפור מעניין נוסף העולה מדו"חות החברה הוא העסקתו הקצרה של מיכאל בר חיים כמנכ"ל. בר חיים, שהיה חבר הנהלת בנק לאומי, הצטרף לחברת הנדל"ן בינואר 2008, אך עד מהרה עבר חתול שחור בינו לבין כצמן. לאחר שנה וחצי בתפקיד, הראה כצמן לבר חיים את הדלת, אך דאג לכיסו של האחרון.

הסכם הפרישה של בר חיים קובע כי הוא זכאי לכל התנאים הכלולים בהסכם ההעסקה המקורי עד סוף 2011, כאילו היה מועסק בחברה כמנכ"ל. בתרגום למספרים מדובר על מינימום 3.4 מיליון שקל עבור 2010 עד 2011. בנוסף, העניקה אשתקד החברה לבר חיים בונוס של 3.5 מיליון שקל, וכן תגמול בגין אי תחרות בשווי 3.3 מיליון שקל.

לכן, אם מביאים בחשבון את עלויות שכרו של בר חיים בשנת 2008 (9.3 מיליון שקל) ואת עלויותיו אשתקד (16.2 מיליון שקל) ומשקללים את השכר שיקבל עד 2011 ואת השווי הכלכלי של האופציות שעדיין לא מימש (8 מיליון שקל בקירוב), המסקנה היא שבר חיים אולי עזב את החברה בבושת פנים, אך הוא צוחק כל הדרך לבנק עם הון בשווי של 40 מיליון שקל בקירוב.

44

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו