גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העשור שהפך את כלכלת הכדורגל האירופי

ברצלונה וריאל, שמיצבו את עצמן כקבוצות המכניסות בעולם, הפכו לכוח הכלכלי הכי משמעותי באירופה רק בשנים האחרונות. מי זוכר היום שבארסה היתה מועדון בינוני בתחילת העשור?

כשפורסם לפני כחודש דו"ח ה-‏Money League‏ של דלויט, הדבר הראשון שקפץ לעין היה ההשתלטות של שתי הספרדיות על פסגת הרשימה. רק שאנשים נוטים לשכוח שההשתלטות הזאת היא תוצאה של השנים האחרונות. אם הייתם שואלים לפני 10 שנים מי הן הקבוצות המכניסות ביבשת, התשובות שהייתם מקבלים היו שונות לחלוטין. אז איך ריאל ובארסה הצליחו להמריא ולהשאיר אבק לאיטלקיות, לאנגליות וליתר מועדוני הכדורגל בעולם?

1. לפני שמבינים איך הן עשו את זה, הנה כמה מספרים שמבהירים על מה בכלל מדובר. בסוף עונת ‏‎2000/01‎‏ דורגה ריאל במקום הרביעי בלבד ב-‏Money League‏ של דלויט, הדו"ח השנתי של פירמת רואי החשבון שבודק מי הן 20 הקבוצות המכניסות באירופה. ההכנסות שלה באותה עונה הסתכמו ב-138 מיליון אירו. ארבע שנים לאחר מכן הסכום הזה הוכפל וריאל כבשה את המקום הראשון ממנו לא זזה מאז, למרות כישלונות קולוסאליים שנה אחרי שנה בצ'מפיונס ליג. אם לוקחים את הדירוג האחרון (עונת 2008/09), ריאל רשמה תוך 8 שנים עלייה של 191% בהכנסות.

סיפור דומה, עם מספרים מעט שונים, יש גם לברצלונה. הקבוצה שהכניסה בסוף עונת ‏‎2002/03‎‏ סכום של 123 מיליון אירו (מקום 13 בדירוג של אותה עונה), הגדילה את ההכנסות שלה תוך 6 שנים ב-197% והתייצבה במקום שני של ה-‏Money League‏.

זה לא שהקבוצות הגדולות והעשירות של אירופה (יונייטד, באיירן מינכן) עמדו במקום מאז, אבל הן לא הצליחו להתקרב לספרדיות מבחינה שיעור הצמיחה. יונייטד, למשל, למרות שהגדילה את אולד טראפורד בעשור הנוכחי, הצליחה בעשור הנוכחי להגדיל את ההכנסה שלה ב-46% בלבד. באיירן, שהיתה כוח משמעותי הרבה יותר מהספרדיות בתחילת העשור (דורגה במקום השני מבחינת הכנסות) - למרות שבנתה אצטדיון חדש ומכניס, הצליחה לתת קפיצה של 67% ונותרה הרחק מאחורי ריאל ובארסה.

2. אפשר למתוח הרבה ביקורת על פרויקט הגלאקטיקוס. אבל ‏הצמיחה המטורפת של שתי הגדולות בספרד טמונה בעיקר באיש אחד - פלורנטינו פרז, כיום נשיא המועדון בקדנציה שנייה. הקדנציה הראשונה שלו, במהלכה ייסד את פרויקט הגלאקטיקוס - היא זו שחוללה את השינוי.

ארבע שנים אחרי שייסד את הפרויקט הראשון עם פיגו, זידאן, רונאלדו ובקהאם, ההכנסות הכוללות של הקבוצה הוכפלו. "השחקנים האלו הפכו את ריאל מדריד למרכז העולם, לפחות בכל הקשור לכדורגל", כתב סיד לואו, המסקר את הכדורגל הספרדי עבור "הגרדיאן". "וכשאתה במרכז העולם הדרך אל העושר מתקצרת".

האפקט המסחרי היה עצום: למשל, מכירות המרצ'נדייז שעמדו על 12 מיליון אירו ערב פרויקט הגלאקטיקוס, קפצו כמעט פי 5 תוך שלוש שנים.

3. הצמיחה של ברצלונה היא פועל יוצא של מה שקרה בברנבאו. ובמובנים מסוימים הקטאלונים צריכים להודות לפלורנטינו פרז

מי שרוצה לראות את ריאל, רוצה לראות את בארסה. ברגע שריאל מדריד חתמה על אותו הסכם שידורים מפלצתי של 1.1 מיליארד אירו ל-7 שנים, ברצלונה נהנתה מהמהלך וסידרה לעצמה גם היא הסכם בסכומים דומים. גם מבחינה מסחרית ברצלונה נהנתה מההצלחה של ריאל - ההכנסות שלה מפרסום קפצו פי ארבע תוך חמש שנים. "בארסה הפכה לסוג של אלטרנטיבה למה שחלק מהאנשים הגדירו כ'כוחות האופל' ממדריד", כתב סיד לואו.

‏עניין זכויות השידור יכול להבהיר בצורה הטובה ביותר את מה שעברו ריאל ובארסה. אותם 160.8 מיליון אירו שקיבלה ריאל מזכויות שידור בעונה האחרונה, גבוהים ב-15% יותר מההכנסה הכוללת של הקבוצה לפני שמונה שנים. אצל ברצלונה סעיף זכויות השידור בלבד שווה ב-45% יותר מההכנסה הכוללת של המועדון בתחילת העשור.

‏‏‏4. הכושר הנוכחי המדהים של ליאו מסי וההדחה המוקדמת של ריאל מהצ'מפיונס אולי מרמזים שעל המגרש זו שוב הולכת להיות השנה של ברצלונה. אבל ב"אל-קלאסיקו" של הכסף, ריאל תמשיך לרשום ניצחונות. הבלאנקוס מעריכים כי ההכנסות שלהם בסוף העונה הנוכחית יגיעו ל-422 מיליון אירו, בעוד בבארסה צפויים לחצות לראשונה את רף ה-400 מיליון אירו.

הקרב הזה יישאר פנימי לחלוטין. בדלויט מעריכים כי אף קבוצה לא תצליח לעצור את שתי המכונות הספרדיות המשומנות.

אגב, כדי להבין כמה הקבוצות הספרדיות עוד רחוקות מרווייה, אפשר לקחת שני עניינים פוטנציאליים בהקשר של ברצלונה. הראשון, הוא התוכנית להגדיל את אצטדיון קאמפ נואו ל-109 אלף מקומות; השני, בעולם כל כך מסחרי, ברצלונה לא תוכל לוותר לעד על הכנסה הכי משמעותית כמו חסות חולצה, שיכולה להכניס לה בשקט עוד 25-30 מיליון אירו בשנה.

עוד כתבות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד