גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסגות המתעתעות של הבורסה

לפי תולדות דאו ג'ונס במאה ה-20, עדיף למשקיע להלך בדרך המלך ולא לחפש מעקפים

אלה אלקלעי היא מנהלת הפיתוח העסקי של בית ההשקעות IBI

השביל חכם ממי שצועד בו. מי שמטייל ברגל מכיר את חמקמקות ראש ההר - ככל שההר גבוה יותר כך ההרגשה שהפסגה כבר כאן, חוזרת על עצמה יותר פעמים. מי שמטפס בשביל הטיול ולא רק בשביל הספורט גם יודע שעם כל הכיף שמרגישים כשמגיעים לגג העולם וההתגברות על הקושי שבעלייה, זו לאו דווקא החוויה שנשארת מהטיול ואשר גורמת לך לצאת לטיול הבא, פעמים רבות הדרך היא המשמעותית.

מה אומרים העיתונים

בבורסה, קונספט פסגה שגוי מיסודו.

אמנם נראה שעורכי העיתונים אוהבים את הכותרת "הבורסה בשיא" אבל כל מה שכרוך בצמד המילים הזה מטעה. אם תחפשו בגוגל את צמד המילים הללו תקבלו תוצאות די משעשעות שידגימו מתי בשנתיים האחרונות בחרו עורכים שונים להשתמש בביטוי הזה.

אחד הביטויים הבוטים ביותר לכך שהמושג "הבורסה בשיא" שגוי הוא תגובת המשקיעים להופעתו. אפשר היה לשער שהאדם הסביר שיקרא בעיתון שהבורסה בשיא יברח מהשוק הכי רחוק שאפשר. והנה, השפעת כותרות מסוג זה הפוכה והן אלה שמושכות יותר ויותר אנשים להשקיע את כספם בשוק ההון, ויתרה מזו - להגדיל את רכיב הסיכון בתיק ההשקעות.

סביב התזה הברורה שניתן להרוויח כסף בבורסה רק בתנאי שהתחלת להשקיע מספיק רחוק מהשיא ויצאת לפני המפולת, פרסם האקונומיסט בתחילת מרץ מאמר קצר הבוחן את התופעה.

תקופה מצויינת להיכנס לשוק

מחקר שערכו ברקליס קפיטל הראה שהבורסה האנגלית שברה שיאים (במונחים ריאליים המשקללים את האינפלציה) בשנים 1906,1936,1968,1999. בבורסה האמריקאית זה קרה ב-1928,1968,1999. מחזוריות זו תומכת בתיאוריית ה"גלים הארוכים" שלפיה כל דור מגלה בהתלהבות את שוק המניות ויוצר בועה שאחריה מגיעה תקופת אכזבה ממושכת. מחיר המניות ביפן עדיין רחוק בכרבע מהרמה אליה הם הגיע ב-1989. על פי תיאוריה זו אנחנו נמצאים בתקופה שבה לגמרי לא רע להיכנס לשוק שיגיע שוב לשיא בעוד כ-20 שנה.

איני חסידת תיאוריות על מחזוריות השווקים כיוון שבעיני הן דומות מדיי להטלת קוביה או מטבע. שוו בנפשכם שאתם משחקים בהטלת מטבע וחמש פעמים ברציפות התוצאה המתקבלת היא עץ. מה ההסתברות שבהטלה הבאה תקבלו שוב עץ? תחושת הבטן שלנו היא שהפעם זה חייב להיות פלי אבל כל כמה שקשה לנו להשלים עם זה ההסתברות היא עדין 50:50 לעץ:פלי בהטלה הבאה.

בבורסה הסיכויים אינם 50:50. למעשה, לא בטוח שניתן לחשב הסתברות לגבי הכיוון אליו יפנה השוק מחר בבוקר או לאורך השנה הקרובה. על אחת כמה וכמה לא ניתן לטעון שרצף שיאים מסוים הוא אינדיקציה לכיוון הצפוי בעתיד או שמחזוריות כל שהיא, שאפיינה את המאה שעברה, היא אינדיקציה למחזוריות הצפויה במאה הבאה.

חובבי תיאוריית הגלים מגייסים לטובתם את העתידנים ואת הדמוגרפיים. האקונומיסט מצטט את ברקליס המסביר את תופעת הגלים בבורסה כמשתנה המתנהג במתאם לגודל האוכלוסייה בשכבות גיל מסוימות. הוא מתייחס לבני 35-54 כגיל החיסכון ומראה מתאם בין שיעור האוכלוסייה האמריקאית הנמצא בשכבת הגיל הזו ביחס לשכבות גיל אחרות והרמה של שוק המניות.

שורט על הבייבי בומרס

לפני זמן מה שמעתי הרצאה שנשא העתידן, הדוקטור דוד פסיג, מאוניברסיטת בר אילן ודיבר אף הוא על השפעת הדמוגרפיה. פסיג דיבר על כוח הקנייה של גילאי 35-54 ועל ההשפעה המשמעותית שלהם על הצריכה הפרטית במשק כמנוע כלכלי.

אם מאמצים את תיאוריה זו, המסקנה המתבקשת היא: שורט על שוק ההון האמריקאי שבו שכבת הביבי-בומרס יוצאת לפנסיה, מתחילה לנגוס בחסכונות ומקטינה דרמטית את הצריכה, ולונג על הודו בה אחוז הצעירים באוכלוסייה גבוה מבכל מדינה אחרת.

המאה ה-20 של הדאו ג'ונס

לדעתנו תיאוריות כאלה ואחרות על מחזוריות של השווקים מתאימות לפעילים בלאס וגאס. עבור פעילים בשוקי ההון, אימוץ תיאוריות אלה כנוסחא לפעולה, ייסב הפסדים. בניגוד לכך נראה שמשקיעים העוקבים אחר שינויים בדמוגרפיה, בטכנולוגיה, בפוליטיקה וכדומה, עשויים למצוא שבילים ראויים, מגמות בשווקים הפיננסים שעושה רושם שכדאי לנתח, ללמוד ולעקוב אחריהן.

התשובה הכי טובה לשאלה אם הבורסה נמצאת בשיא, טמונה בעובדה הפשוטה הזו: במאה העשרים מדד הדאו ג'ונס עלה מ- 66 נקודות ל- 11,497. אמנם מסוף המאה העשרים השביל נהיה מפותל יותר אולם בסך הכל נראה שהעולם ממשיך לצמוח ולהתעשר ומלבד בתסריטים אפוקליפטיים, נראה שלמשקיע הסביר כדאי להישאר על השביל - דהינו בתוך השוק ולא לחפש יותר מידי קיצורי דרך ועקיפות.

עוד כתבות

המרינה באשקלון / צילום: יורו SEASKY

פערים גדולים בין הערים: כמה עולה לגור על קו החוף בארץ?

תל אביב מתקרבת ל־80 אלף שקל למ"ר, בעוד שבערים כמו בת ים, חיפה ואשקלון המחירים נמוכים משמעותית ● בדיקה של השמאי שמוליק כהן מגלה היכן עוד אפשר למצוא נוף לים במחיר סביר

אבינתן אור במפגש עם בת זוגו נועה ארגמני / צילום: דובר צה''ל

עדויות השורדים: אלקנה הוחזק במנהרות, אבינתן שהה שנתיים לבד בשבי

בשתי פעימות שוחררו 20 החטופים החיים - ועתה הם מתאחדים עם משפחותיהם • תחילה שוחררו איתן מור, גלי וזיו, מתן אנגרסט, עמרי, גיא ואלון ולאחר מכן רום, אריאל, מקסים, דוד, איתן הורן, שגב, בר, מתן צנגאוקר, נמרוד, יוסף, אבינתן, אביתר ואלקנה • ארבעת ארונות החללים נמצאים במכון לרפואה משפטית ● עדכונים שוטפים

מגמות מנוגדות בבורסה / צילום: שוק ההון והשקעות

טראמפ פיצל את הבורסה בתל אביב לשניים, ויום מסחר כזה לא ראינו זמן רב

הבורסה בת"א הושפעה היום משתי מגמות מנוגדות שהתרחשו בגלל הנשיא טראמפ: מצד אחד - אופטימיות הנובעת מכניסתה לתוקף של סיום המלחמה; ומנגד - חזרתה של מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, שהובילה לירידות בסוף השבוע בוול סטריט והשפיעה על הבורסה מכיוון המניות הדואליות ● וגם: איך מושפעות מניות הנדל"ן, אל על והמניות הביטחוניות?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

היום בבורסה: נתון המאקרו החשוב ומי המדד היחיד שירד מתחילת החודש?

הבורסה תגיב היום לשובם של 20 חטופים חיים למשפחותיהם ולחזון האופטימי של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, אך נותרה אי־ודאות לגבי המשך יישום ההסכם בשטח ● וול סטריט התאוששה חלקית מטלטלת המכסים בסוף השבוע, אך התנודתיות חזרה ובגדול ●  המניות הדואליות צפויות לתת רוח גבית לבורסה ● וגם: מה צפוי במדד המחירים לצרכן?

זוכי פרס נובל לכלכלה לשנת 2025: פטר הוביט, פליפ אגיו וג'ואל מוקיר / צילום: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

בין הזוכים בנובל לכלכלה: ישראלי אמריקאי שמלמד באוניברסיטת ת״א

3 זוכים בפרס נובל לכלכלה ל-2025: ג'ואל מוקיר מאונבירסיטת נורת'ווסטרן בארה"ב, פיליפ אגיו מ-INSEAD בצרפת ובית הספר לכלכלה של לונדון ופטר הוביט מאוניברסיטת בראון ● מוקיר הוא יהודי אמריקאי בעל שורשים ישראלים, והוא קיבל את הפרס עבור ההבנה כי לא החדשנות הטכנולוגית לבדה אחראית על הצמיחה.

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נואם בכנסת / צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ

הנשיא דונלד טראמפ בכנסת: "זה סוף הטרור, זה יהיה תור הזהב של המזרח התיכון"

הנשיא האמריקאי נאם במליאה קרוב לשעה: "זהו שחר של מזרח תיכון חדש" • הוא קרא למדינות נוספות להצטרף להסכמי אברהם, והבהיר: "אני אוהב את ישראל, אתם חזקים יותר" • נתניהו אמר לטראמפ באותה הבימה: "אנחנו מחויבים לתוכנית השלום שלך - יחד נביא אותו"

מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Shutterstock, Alexander Khitrov

במצעד ענק: צפון קוריאה הציגה העתקה למל"ט מתאבד ישראלי

קוריאה הצפונית, אחת הידידות הקרובות של משטר האייתוללות, קיימה ביום שישי מצעד צבאי ענק שבו הוצג מל"ט מתאבד שנראה כהעתקה של "הארופ" מתוצרת התעשייה האווירית ● ההעתקה הצפון קוריאנית ברורה לא רק מעצם הכלי, צורתו והמבנה, כי אם גם בגלל המשגרים שהוצגו – וזהים להארופ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 2%, המניות הדואליות נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.4%, מדד ת"א 90 עלה בכ-0.2% ● מדד הטכנולוגיה איבד כ-2.5%, בהובלת מניות השבבים הדואליות נובה, קמטק וטאואר ● וול סטריט סיכמה את היום הגרוע ביותר מאז אפריל, בעקבות איומו של טראמפ להטיל מכסים של 100% על סין ● השקל נחלש בסוף השבוע בכ-1.5% מול הדולר לרמה של 3.3 שקלים. גם מחירי הנפט והקריפטו צנחו בחדות

בייראקטר TB2 / צילום: Reuters

סין וטורקיה ראש בראש: מי תשלוט בשוק המל"טים בעולם?

שיתוף־פעולה חדש בין PVML הישראלית לוויז'ן ווייב האמריקאית בתחום הבינה המלאכותית ● סין מנסה לעקוף את טורקיה בתחום המל"טים • צרפת מספקת למצרים מטוסי רפאל מתקדמים ● ובריטניה נלחמת על השוק הביטחוני ההודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השוק השורי חוגג שלוש שנים / צילום: Shutterstock

השוק השורי חוגג שלוש שנים. מה מלמדת ההיסטוריה לגבי ההמשך?

מאז השפל של אוקטובר 2022, טיפסו המדדים לשיא כל הזמנים והשוק השורי חוגג שלוש שנים ● מה מלמדת ההיסטוריה לגבי הצפי לשנה הרביעית?

המתווך הטורקי איברהים קאלין / צילום: Reuters, Murat Gok / Anadolu

צלם טבע ואיסלמיסט: האיש ששלח ארדואן לרקום את עסקת החטופים

מאחורי שיחות הפסקת האש פועלים שניים מהאנשים המשפיעים ביותר במזרח התיכון - אחמד עבד אל־ח'אלק, מנהל "התיק הפלסטיני" המצרי, ואיברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית ● הראשון מזוהה בקשריו ההדוקים עם חמאס, השני פועל בשליחות ישירה של ארדואן - ושניהם מנסים לעצב את היום שאחרי בעזה

היערכות לביקור טראמפ בנתב''ג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור משרד הביטחון

כביש 1 נחסם, ומה קורה בנתב"ג? השינויים בשל ביקור טראמפ

במהלך ביקורו של נשיא ארה"ב היום נחסמו כבישים המובילים לירושלים וברחבי הבירה, כמו גם באזור המרכז ● רשות שדות התעופה ממליצה לטסים להגיע לנתב"ג רק באמצעות רכבת ישראל, שמפעילה מערך מתוגבר ● אלה שינויי התנועה שכדאי להכיר והלו"ז המלא של הביקור

צה''ל נסוג מעזה. יום שישי / צילום: ap, Emilio Morenatti

האם פרמיית הסיכון של ישראל תרד לשפל חדש, ומי ירוויח מכך?

חוזי ה־CDS על אג"ח ממשלת ישראל, המשקפים את הסיכון שהמדינה לא תשלם את חובותיה, צללו בשיעור דו־ספרתי מאז ההכרזה על הסכם 20 הצעדים ● האם ביום שאחרי המלחמה רמות הסיכון של המשק ירדו דרמטית? הכלכלנים חלוקים

חדשות הביומד / צילום: תמר מצפי, AP

שר הבריאות של ממשל טראמפ מזהיר מברית מילה

שר הבריאות האמריקאי טוען: ברית מילה מכפילה את הסיכון לאוטיזם ● גל עסקאות בעשרות מיליארדי דולרים דוחף את מדד נאסד"ק ביוטק לעליות חדות ● סטארט־אפ ישראלי מגייס 45 מיליון דולר לטיפול מבוסס בינה מלאכותית בקשישים ● וחברה־אחות של אמריקן לייזר נמכרת במסגרת הסדר חוב ● השבוע בביומד

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Ng Han Guan

מלחמת הסחר חוזרת? טראמפ שולח מסר מרגיע לשווקים

החשש מהתחממות מלחמת הסחר מול ארה"ב חזר בגדול בסוף השבוע ● סין הגבילה יצוא מינרלים ומתכות נדירות, טראמפ הגיב פומבית באיומי מכסים גבוהים והפיל את וול סטריט ● כעת, הנשיא האמריקאי מנסה מעט להרגיע: "אל תדאגו לגבי סין, הכל יהיה בסדר"

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

בשוק לא ממהרים להספיד את "להיטי" המלחמה: "יש היגיון להמשיך להחזיק במניות אל על וארית"

מניות אל על וארית נסחרות לאחרונה בירידות, לאחר שזינקו מתחילת המלחמה ● האם הן עדיין יקרות מדי או דווקא מהוות הזדמנות קנייה?

רכב הצלב האדום במעבר גבול רפיח, בשנה שעברה / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

ארבעה חטופים חללים הועברו לצלב האדום - בדרך לכוחות צה"ל

בישראל מעריכים כי מחר ישוחררו ארבעה חללים נוספים ● טראמפ: "המשימה טרם הושלמה - המתים לא הוחזרו כמובטח" ● מעבר רפיח לא ייפתח ליציאה של עזתים - עד שחמאס ישיב את החללים החטופים ● מחבלים חוסלו בסג'עייה לאחר שניסו להתקרב לכוחות צה"ל

מכוניות חדשות / צילום: Shutterstock

היבואנים מציגים: קחו עד 30 אלף שקל, העיקר שתקנו רכב חדש לפני סוף השנה

הרבעון האחרון נחשב תקופה מאתגרת בשוק הרכב, שבה צרכנים מתלבטים האם לרכוש כעת ולקבל אותו בשנה הנוכחית, או להמתין ולהרוויח שנת רישוי חדשה ● אלא שהפעם הענף נמצא עם עודפי מלאי משמעותיים של "אפס קילומטר" וחוסר ודאות לגבי 2026

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט: נאסד"ק זינק ביותר מ-2%; ברודקום קפצה

נאסד"ק זינק ב-2.2%, מדד S&P 500 קפץ ב-1.5% ודאו ג'ונס הוסיף 1.3% ● נעילה חיובית באירופה ● ברודקום ו-OpenAI הודיעו שחתמו על הסכם לפיתוח שבבים ● לאחר שביום שישי איומים של נשיא ארה"ב לחזרת מלחמת הסחר נגד סין הפילו את וול סטריט, מסרים מרגיעים מצידו החזירו את וול סטריט לעליות חדות ● למרות זה, המסחר באסיה הושפע מאיומי טראמפ - ונרשמו בו ירידות

פרופ' הלל בר גרא / צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

המדען הראשי של הרלב"ד: "צריך ללמוד מיוון ולהגביל את המהירות בערים ל-30 קמ"ש"

פרופ' הלל בר גרא כיהן עד לאחרונה כאחראי על המחקר ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים, ועזב את תפקידו עם מסר ברור: מספר ההרוגים בכבישים מזנק, ויש הרבה מה לעשות • בראיון לגלובס הוא אומר שיש הרבה מה לחזק ברמת התשתיות, ומסביר למה הוא מציע לאמץ את חוק המהירות של יוון: לא יותר מ־30 קמ"ש בתוך העיר