גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופצת למים עמוקים: IBM נכנסת לתחום טכנולוגיות המים

ענקית המחשוב החלה לעסוק בתחום המים עקב סיעור מוחות שנעשה לפני 3 שנים ■ בין ניטור איכויות המים להצבת חיישנים לבקרה מרחוק - ראש מרכז המו"פ בחיפה, פנינה וורטמן, מאמינה כי "יש כאן מעבר מלואו-טק להיי-טק"

פעם בכמה שנים עורכת IBM סיעור מוחות חובק עולם. היא מכנסת את כל עובדיה, כ-400 אלף איש, בני משפחה שמוכנים לשתף פעולה, חברים ולקוחות, ומבקשת מהם לחשוב מהם עשרת הנושאים שיעסיקו את העולם בשנים הבאות. סוג של עתידנות.

הממצאים של סיעור המוחות הזה מובילים לקביעת תחומי עיסוק חדשים בתאגיד הענק. בתהליך כזה, שנעשה לפני שלוש שנים וחצי, ציינו המשתתפים כי אחד הנושאים המרכזיים שיעסיקו את העולם הוא הנושא הסביבתי, ובתוכו תחום המים. המלצות אלה הביאו את IBM, שמזוהה עם תחום המחשבים, לקפוץ לבריכה העמוקה של העיסוק בתחום המים.

אחד ממרכזי הפיתוח המהותיים של החברה בפעילות המים יושב באופן לא מפתיע בחיפה. זה לא מפתיע מהסיבה הפשוטה שישראל נחשבת מעצמת מים בעולם. לא בתחום המשאבים כמובן, אלא בתחום הידע.

מי שאמונה על מחקר נושא המים במעבדת IBM בחיפה היא החוקרת פנינה וורטמן. לדבריה, הקשר בין תאגיד מחשוב לפתרונות בתחום מים נובע מהיכולת לנצל את הטכנולוגיות לניטור והפקה של כמויות גדולות של מידע הנוגעות לניצול נכון יותר של מים.

"כשניתחנו את תעשיית המים בעקבות אותו סיעור מוחות, הבנו שיש פה באמת הזדמנות למפגש בין העולם המסורתי לעולם הדיגיטלי, ותהליך של מעבר של נושא המים מלואו-טק להיי-טק", מסבירה וורטמן. "המים הופכים להיות חלק מעולם ה-IT".

מיחזור לצורך טיהור

לכאורה מדובר ברעיון הגיוני, ועדיין בשמיעה ראשונה מחשבים ומים נשמעים כמו שני תחומים מנוגדים. "היום כולם מדברים על היכולת לעשות ניטור בזמן אמת של השימוש במים, מה שמשנה לחלוטין את צורת ההסתכלות על עולם המים. בתערוכת המים הבינלאומית ווטק 2009 שהתקיימה בת"א, הופיעו בין היתר חברות שהן לגמרי מתחום ה-IT, אבל עם פוקוס על פתרונות בתחום המים".

* איך זה מתחבר לפעילות המחקר של IBM בחיפה?

"יש לנו יכולות גבוהות בתחום של תשתיות המידע, אבל גם באנליזות, אלגוריתמים וסימולציות, וראינו שיכולה להיות תועלת רבה בכך שנפעיל את הידע והטכנולוגיות בתעשיית המים".

וורטמן מסבירה כי קיימים מספר נושאים בתחום המים, שהם חוקרים ובודקים בחיפה. "נושא ראשון הוא מקורות המים. המקורות הקלאסיים הם כמובן מי אקוויפרים, בארות, נהרות, אגמים ומי גשמים. לאלה התווספו מקורות אלטרנטיביים כמו מי הים ומיחזור מי שופכין. מעצם השימוש במקורות מים אלטרנטיביים נוצר הצורך בניטור בזמן אמת, בכדי לבדוק את ההשפעה של השימוש במים הממוחזרים על הסביבה".

כך, למשל, מסבירה וורטמן כי במקרים של התפלה, יש לבדוק כי התמלחת שנוצרת בסוף תהליך ההתפלה לא מזיקה לסביבה, ובמקרה של מי שופכין יש לבדוק פרמטרים של איכות המים. "בשני המקרים זה מחייב ניטור בזמן אמת כדי למנוע נזקים", היא אומרת. במצבים כאלה נעשה שימוש בטכנולוגיות מידע (IT) שאוספות את המידע מתוך חיישנים בסביבת המים, מנתחות אותו ויכולות להציג בצורה ויזואלית ברורה ערכים מסוימים שחורגים ממדדים נורמליים.

וורטמן מדגישה כי מיחזור המים, בו ישראל נחשבת למתקדמת במיוחד, אינו נובע רק מהרצון לנצל טוב יותר את המים אלא גם מעצם העובדה שטיהור המים בתהליך המיחזור מונע זיהום סביבתי. "מדינות העולם עדיין לא הבינו את הנקודה שיש במיחזור ערכים מעבר לניצול טוב יותר של המים", מסבירה וורטמן. "אם בארה"ב, למשל, העיר שבמעלה המיסיסיפי מזהמת את מי הנהר שמגיעים לעיר שבתחתית המיסיסיפי, נוצר גם זיהום קרקע. לכן, כדי למנוע מצבים כאלה, צריך להשקיע משאבים הרבה יותר גדולים במיחזור ובטיהור המים".

נושא נוסף שנחקר בחיפה הוא תכנון רשתות מים וההולכה בהן, הן ברמה הארצית והן ברמה העירונית. לדבריה, הטכנולוגיה מסייעת במקרים האלה לבדוק את איכות המים ולנטר את רמת הלחץ והזמינות של המים ובכך לשפר את היעילות והאפקטיביות שלהם.

נתוני צריכה בזמן אמת

כמתבקש מתאגיד מוביל בתחומו, תחום המיחשוב, IBM מבקשת להביא ערך מוסף גם כשהיא נכנסת לתחום שהוא חדש עבורה. "אנחנו עובדים, בין היתר, על קונספט חדשני שבו אנחנו רוצים להגדיר רמות שירות להולכת המים ולאספקתם, בדומה להגדרת רמות שירות בעולם המחשוב. הכוונה היא להוסיף למערכות יכולת לוודא רמות שירות של מי שתייה, של מים לתעשייה או לחקלאות. אנחנו רוצים שהמערכות יוכלו להתריע כשיש חריגה מרמת שירות מוגדרת".

וורטמן מסבירה כי נושא השירות בתחום המים מוביל גם להתקנת מודדים למים, באופן שיאפשר למשל לצרכנים ביתיים לראות בזמן אמת את צריכת המים. "יכולה להיות לכך גם השפעה פסיכולוגית ולשנות הרגלי צריכה", היא אומרת.

נושא נוסף ששמים עליו את הדגש ב-IBM בחיפה הוא בקרה מרחוק. "יש לכך חשיבות רחבה. היום אזרחים מתריעים על דליפה, כשהאפשרות לעשות בקרה מרחוק ולטפל באופן מיידי בבעיות של דליפה, משפרת משמעותית גם את רמת השירות וגם את רמת ההגנה מפני זיהום. אפשר פשוט לסגור מוקדים בעייתיים עד שיתוקנו, וכל זאת מיידית ומרחוק".

עולם המים: כיצד מנצלות מדינות את טכנולוגיית המים

למעבדה של IBM בחיפה תפקיד מרכזי בפעילות המים העולמית של IBM, והיא נועדה לפתח פתרונות למגוון רחב של בעיות מים במדינות שונות בעולם. "יש היום שתי בעיות מרכזיות בתחום המים שמטרידות את העולם: איכות המים ויעילות השימוש במים, כלומר מניעת אובדן מים", אומרת וורטמן.

"במקומות רבים בעולם אובדן המים מגיע לשיעורים חמורים של 60% ויותר, כמו לונדון וטייוואן (ישראל מובילה בתחום זה בעולם עם אובדן נמוך של 12% בלבד - מ.א). לכן, יש צורך לשפר את המערכות ולמנוע את האובדן שיכול לנבוע מצנרת מיושנת, מדי מים בעייתיים, גניבות מים ועוד", היא אומרת.

"בנושא של דליפות מים אחד האבסורדים הוא ששאיבת והולכת המים צורכות הרבה מאוד אנרגיה, ואם כמות גדולה מהמים האלה הולכת לאיבוד, אז האנרגיה נצרכת לשווא, כלומר יש פה אובדן כפול ומכופל. מכאן שיש בנושא זה חשיבות גם למדינות עתירות מים", מוסיפה וורטמן.

לדבריה, "במעבדה של IBM בחיפה אנחנו עובדים, בין היתר, על סוגיית אובדני המים. אנחנו עובדים בשיטות אנליטיות לזהות אובדנים ודפוסי שימוש של הצרכנים במים, ובהתאם לכך אנחנו משנים את הלחץ במערכת בצורה דינמית. זאת, מתוך הכרה שלא תמיד נוכל לתקן את כל הדליפות, ולכן הקטנת הלחץ היא אמצעי חשוב נוסף לצמצום הדליפות".

וורטמן מספרת כי "הבעיות בעולם בתחום המים הן שונות. בסין, למשל, הבעיה העיקרית היא איכות המים. בהולנד, IBM עושה פרויקטים שנועדו לתת מענה לבעיה שמטרידה אותם - השמירה על הסכרים שלהם. הכנסנו חיישנים כדי לזהות מתי צפויה קריסה של הסכרים". בישראל בעיית המים העיקרית היא בעיית ניהול ממשלתית, כפי שעולה מדו"ח ועדת החקירה הממלכתית לחקר המים שמתפרסם היום.

* יש נושאי מים שמטופלים במרכזים אחרים של IBM?

"במטה העולמי של IBM עוסקים בחיזוי מזג האוויר לשם חיזוי שיטפונות, וחיזוי בעיות של איכות המים. בארה"ב עושים ניטור של נהר ההדסון. בסין עובדים על ניטור מקורות המים המזוהמים, בדגש על איכות המים. ובאירלנד עובדים על פרויקט ניטור צמחייה ודגה שבים. הפעילות במקומות שונים בעולם נעשית על פי הצרכים הספציפיים של המקום".

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מתמתנות הירידות באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד