גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק יבוא מכשירי הסלולר לישראל נפתח לתחרות - איך זה ישפיע עלינו?

כיצד הדבר ישפיע על היבואנים הגדולים - והאם הצרכנים באמת ייהנו ממגוון טלפונים שטרם נראו בישראל? ■ עפ"י הערכות, היקף המכירות כיום בשוק הפתוח, שלא דרך מפעילות הסלולר, עומד על כ-200 אלף מכשירים בשנה

האם שוק הסלולר בדרך להיפתח להאצת התחרות? כפי שנחשף השבוע ב"גלובס", במשרד התקשורת עובדים על תוכנית לביטול כל החסמים להכנסת מכשירי טלפון על-ידי יבואנים שונים, כך שאלה לא יצטרכו לפנות למפעילות הסלולר לקבלת אישור תקן למכירת הטלפון שלהם בישראל.

במשרד התקשורת פועלים כבר מספר שנים להרחבת התחרות בשוק מכשירי הסלולר, אולם בהצלחה מצומצמת. על-פי הערכות, היקף המכירות בשוק הפתוח, שלא דרך מפעילות הסלולר, עומד על כ-200 אלף מכשירים בשנה, מתוך כ-2 מיליון שנמכרים בכלל השוק, בעיקר אצל המפעילות הסלולריות.

המהלך האחרון של משרד התקשורת הוא ניסיון להפחית בצורה משמעותית את הדרישות לאישורים להכנסת טלפונים לישראל, ולקבוע אישור כללי ומספר בדיקות בודדות לצורך הבאה לארץ של טלפונים רבים בקלות.

בין תקן בסיסי לתקן מחמיר

המהלך הזה, שאמור לצאת לדרך בעוד מספר חודשים, הוא איום משמעותי על מפעילות הסלולר והיבואנים הרשמיים של המכשירים - וחגיגה לא קטנה ליבואנים הקטנים ולכל החנויות הפרטיות.

הסיבה שמשרד התקשורת החליט דווקא עכשיו לנסות להוריד את החסמים שהיו כאן במשך מספר שנים היא ההבנה שהרשתות הסלולריות בישראל לא נפגעו בעקבות כניסה של טלפונים זרים ממדינות שונות, כמו למשל באמצעות תיירים נכנסים או אזרחים שמייבאים באופן פרטי טלפונים.

כמו כן, האישור שהיה כאן עד עכשיו (GCF) התאים רק למכשירים שיועדו לשוק האירופי, ובמשרד התקשורת רוצים לאפשר הגעה של טלפונים שנמכרים ביבשות נוספות, ולכן התקן הבסיסי שהם רוצים להנהיג מעכשיו (CE) מתאים גם בישראל.

מה בעצם ההבדל בין GCF ל-CE? תקן ה-GCF הוא תקן מחמיר ומקפיד, שפוסל את כל היצרנים שלא מוכנים להשקיע הרבה כסף בבדיקות. מה שלא מאפשר לכל יצרן להעמיד עשרות או מאות אלפי דולרים בשביל לקבל אישור כזה.

לעומת זאת, תקן CE הוא תקן של איכות שבמידה מסוימת מזכיר את תקן ה-ISO שמכון התקנים מעניק. ה-CE אומר שאם המפעל בו יוצר הטלפון כולל בקרת איכות, ואם המוצר מיוצר בסטנדרטים מסוימים - אז ניתן למכור אותו באירופה ובארה"ב. מכיוון שמדובר בתקן שקל לקבל, יבואנים שירצו להביא מכשירים עם CE יצטרכו רק לקבל אישור יבואן מורשה ממשרד התקשורת, ואישור שהם נותנים אחריות למוצר.

אם המהלך של משרד התקשורת אכן ייצא לפועל, מדובר במהלך צרכני חשוב. השוק עשוי להיות מוצף במכשירים ובמותגים שונים שעדיין לא ראינו בישראל, כשהתחרות של היבואנים הרשמיים ומפעילות הסלולר מול החנויות הפרטיות והיבואנים הקטנים צפויה רק להחמיר.

יתרה מזאת, עשויה להיות כאן גם בשורה בשורת המחיר: כיום ניתן למצוא בחנויות הפרטיות מכשירים הזולים במאות שקלים מאלה שמוכרות מפעילות הסלולר, והתקנה החדשה של משרד התקשורת עשויה להביא לאופציות מוזלות נוספות על מכשירים.

היבואנים הגדולים: מהלך שגוי

בקרב היבואנים הגדולים אפשר כבר לשמוע חשש מסוים מהמהלך של משרד התקשורת. "הבעיה העיקרית בלהכניס מכשירים רק עם תקן CE היא עדכוני הגרסה", אומר מנכ"ל יורוקום-נוקיה, יבואנית מכשירי נוקיה לישראל, אילן גרינבוים. "מה שיקרה כשעדכון גירסה ייכנס לפועל, הוא שמכשירים יגיעו עם גירסאות לא מעודכנות שיפריעו לרשת הסלולרית וגם יפגעו בחוויה של הלקוחות. כמו כן, כשיבואנים קטנים יביאו לכאן מכשירים, הלקוח לא יקבל אחריות, לכן אני חושב שזו תהיה טעות לפעול בשיטה הזו".

בדומה לגרינבוים - גם מנכ"ל סאני, יבואנית מכשירי סמסונג, דוידי פיאמנטה, חושב שמדובר במהלך שגוי. "התקנה עצמה לא נכונה, בגלל שנראה בעיות בגיור טלפונים ובמכירה של מכשירים עם חלפים לא מקוריים, כמו סוללות ובטריות", הוא אומר. "מהסיבה הזו נראה פער מחירים בין המכשירים של היבואן המקורי ליבואן הלא המקורי".

פיאמנטה צופה כי התקנה החדשה אכן תכניס לפה מכשירים חדשים רבים, דבר שלא היה עד עכשיו, אבל הוא טוען כי לטלפונים האלה לא יהיה אבא. "אחרי שהאנשים יראו שאין פה אחריות למוצרים האלה, תהיה ללקוחות בעיה, שאותה הם יציפו למעלה עם תלונות לחברות או למשרד התקשורת".

על-אף שגם גרינבוים וגם פיאמנטה לא מאושרים מהשוק הפתוח, הם גם נהנים מאוד. יורוקום-נוקיה מוכרת כמה אלפי טלפונים בחודש בשוק זה, וגם סאני מצליחה למכור בו כ-5,000 יחידות של מכשירי סמסונג.

מבחינת גרינבוים, גם היכולת של היבואנים הרשמיים להכניס לכאן עוד דגמים בקלות היא לא מספיק מפתה. "היום אנחנו מביאים כל מכשיר שאנחנו רוצים, ואין בעיה להביא דגמים עם אישור משרד התקשורת".

היבואנים הקטנים: מפריעים למפעילות

מי שמחכה בקוצר-רוח לבשורה החדשה של משרד התקשורת הם חנויות בשוק הפתוח המציעות לרכישה מכשירי סלולר, בהן רשת באג, אופיס דיפו ו-hMobile מבית הום סנטר.

"הלקוחות שקונים אצלנו לא רוצים להיות לקוחות של מפעילות הסלולר", מסביר מנכ"ל hMobile, אודי מארצי. "המפעילות כובלות את הלקוח עם חוזים והתחייבות ותשלומים ל-3 שנים. הלקוחות לא מבינים על מה הם משלמים וכמה הם משלמים על הטלפון, לכן השוק הפתוח נותן אפשרות ללקוחות להחליף מכשירים בקלות".

מארצי טוען כי היקף המכירות שלו בחנות עמד על 25 אלף טלפונים ב-2009, והצפי הוא למכור 35 אלף מכשירים השנה. "ההיקף של מכירות המכשירים רק עולה. ברגע שהלקוחות מגלים שיש להם אלטרנטיבה, הם מאמצים אותה", הוא טוען.

לדברי מנהל סחר טכנולוגיה באופיס דיפו, עדי ארנסט, "אנחנו מוכרים כ-24 אלף מכשירים בשנה, כשהביקוש הוא בעיקר לטלפוני דור 2.5 ולא דור 3. הסיבה לכך היא שלקוחות רוצים אצלנו טלפונים בטווח מחיר של עד 500 שקל, והם פחות מעוניינים בטלפונים חכמים".

מפעילות הסלולר הן הבעיה הגדולה ביותר של מכירת המכשירים בשוק הפתוח. הן ניסו ועדיין מנסות להקשות על יישום המהלך. "היום הן לדעתי כבר חוששות להילחם, בגלל שהן יודעות שמשרד התקשורת בודק אותן", אומר מארצי. לדבריו, "ההתנכלות שלהן היא בעיקר במידע חסר שהן נותנות ללקוחות על הרפורמה של ניתוק הזיקה (אפשרות לקבל הטבות דומות על רכישת המכשיר בחנויות הפרטיות אצל מפעילות הסלולר, צ.ה)".

"בנוסף, היבואנים הפכו להיות היום הבעלים של המפעילות. אנחנו עד היום התחרינו באילן בן-דב (בעלי סאני) ובשאול אלוביץ' (בעלי יורוקום) במכירת המכשירים, עכשיו כשהם הופכים להיות הבעלים של המפעילות, אנחנו מפריעים להם פעמיים - גם בתור היבואן וגם בתור המפעיל".

חשש מהגעת מכשירים נחותים

מארצי מצביע על בעיה עיקרית שקיימת היום, לפיה מכשירים רבים, גם של חברות גדולות כמו נוקיה או סמסונג, לא עושים עלייה לישראל בגלל חוסר עניין מצד היבואניות הגדולות והמפעילות, או בגלל בעיות שונות כמו גיור המכשירים לעברית. "ברגע שהתקנה של משרד התקשורת תאושר, נביא הרבה מכשירים שאין כאן, כמו טלפונים למבוגרים או לילדים, שיצרניות גדולות לא מתעניינות בהם", מבטיח מארצי.

אבל לא הכול ורוד. מלבד הפתיחות של השוק, מארצי מזהיר כי יש כאן גם סיכונים מבחינת הצרכן. "יש אפשרות שגורמים שלא מכירים את שוק התקשורת יביאו לכאן מכשירים לא טובים. אני מאמין שיסתננו לפה גם לא מעט מכשירים ברמה נחותה. אבל אני מאמין שהצרכן הישראלי לא פראייר והוא יידע לזהות מה טוב ומה לא טוב".

* אליעזר פישמן, בעל השליטה בהום סנטר, הוא בעל השליטה ב"גלובס".

11

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"