גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילו חברות משווקות מוצרי סחר הוגן - ואיפה אפשר למצוא אותם?

האם העסקת בני ישראל בתנאי עבדות במצרים היתה עוברת בשקט בעידן הפייסבוק והטוויטר? לא בטוח ■ המודעות למוצרי סחר הוגן ולצרכנות אחראית, כזו שמתחשבת בעובדים בקצה שרשרת הייצור, הולכת ועולה

העבדים של היום אמנם לא בונים פירמידות, אבל הם עובדים לא פעם במשך שעות ארוכות, ללא הפסקות, בשכר אפסי וללא תנאים סוציאליים. כמה באמת אכפת לנו ליהנות ממוצר שמישהו אחר ייצר תמורת שכר זעום ובתנאי עבודה מחפירים? בעולם נמצאת המודעות לסחר הוגן בעלייה, אך בארץ נראה שהנושא רק מתחיל לחלחל לתודעת הצרכנים.

במה בעצם מדובר? המסחר ההוגן מבטא צרכנות עם מוסר, בצריכה של מוצרים שיוצרו בחברות המגנות על זכויות העובדים ועל כבודם, אינן מעסיקות קטינים ואינן פוגעות בסביבה. המטרה: לצמצם את פערי התיווך ולדאוג לראשונים בשרשרת היצור, כמו הקוטפים בשדות, באמצעות תנאי עבודה הולמים וסביבת מחייה משופרת הכוללת בתי-ספר ומרפאות.

המוצרים מסומנים בתו הבינלאומי לסחר הוגן (Fair Trade) מטעם הארגון הגרמני FLO (Fairtrade Labelling Organization). התו מוענק לחברות העומדות בתקנים, תוך פיקוח בשטח. בארץ ניתן להיתקל בתו על גבי מוצרים מיובאים, אולם תו רשמי, בחסות ארגון בינ"ל, עדיין אין.

בעולם, כאמור, הצרכנים כבר מצביעים ברגליים: הארגון מדווח על גידול שנתי של 22% במכירות מוצרי הסחר ההוגן: ב-2008 נאמדו מכירות פריטים מסחר ההוגן, המונים כמיליארד מוצרים ב-60 מדינות, ב-2.9 מיליארד אירו. הצמיחה המשמעותית נרשמה בענף התה (114%) והכותנה (94%). הארצות שבהן נרשם הגידול המשמעותי הן שוודיה ונורבגיה (75%), אוסטרליה וניו-זילנד (72%), קנדה, פינלנד וגרמניה. את השוק הגדול ביותר למוצרי סחר הוגן ממשיכה להוביל בריטניה, שם תופסים מוצרים אלו שטחי מדף מכובדים ברשתות, כך למשל ברשת הקמעונאית סיינסבורי.

חג החירות הוא הזדמנות לבדוק במה באה לידי ביטוי האחריות שלנו לסחר הוגן.

מה קורה בארץ?

מוצרי הסחר ההוגן לא נמכרים בדרך-כלל ברשתות הגדולות אלא בחנויות ייעודיות כמו "אחותי - סחר הוגן", המוכרת יצירות אמנות פרי ידיהן של נשים ישראליות מתרבויות שונות. מוצרים אחרים כוללים קפה ומוצרי טקסטיל.

"מדובר במוצרי פרימיום ולכן מחירם גבוה ביחס למוצרים תעשייתיים רגילים", מסביר אבי לוי, מנהל "פעולה ירוקה" - ארגון שפועל לחיזוק הקשר שבין צרכנות ואיכות סביבה באמצעות מוצרי סחר הוגן של המותג "סח"ה", הכוללים שמני זית, תבלינים ודבש, בייצור מתוצרת פלסטינאית.

ארגון אחר הוא "סינדיאנת הגליל", המעודד ייצור ושיווק (בעיקר לייצוא) של שמני זית ומוצרים נלווים שנעשו על-ידי נשים ערביות מאזור הגליל.

את רעיון הסחר ההוגן הוא מתמצת ב"קנייה ישירה מהיצרן עם מעורבות מינימאלית של מתווכים". מכיוון שמדובר במוצרי פרימיום המיוצרים לרוב בכמויות קטנות, על-ידי חוות משפחתיות וקהילות מצומצמות, מסביר לוי, את מחירם יש להשוות למוצרי פרימיום ולא למוצרים מייצור המוני. לדוגמה: שמן זית (750 מ"ל) ב-50-55 שקל, צנצנת זיתים בכ-25 שקל ועוד. לשם ההמחשה והאינטימיות, על מוצרי סח"ה ניתן למצוא את תמונת היצרן ופרטיו לרבות מספר טלפון.

לוי מציין כי במהלך 3 שנות פעילות הארגון בארץ, קיימת עלייה במודעות למוצרים הוגנים, "אמנם מדובר בעלייה איטית, ביחס למדינות מערביות, אולם אני צופה פריצת דרך ממשית בענף - וזו תתרחש בקרוב".

* האם פריצת-הדרך תבוא עם דרישת הצרכנים למוצרים הוגנים או מכיוון המשווקים?

"כחלק מהתחרות, היצרנים מחפשים דרך ליצור בידול בדרכים מיוחדות גם באמצעות תדמית הוגנת. הצרכן מבחינתו יעדיף מוצרים אלה משיקולי מצפון ואיכות".

אופנה: ECO-FASHION

חלק גדול מהכותנה מגודל באפריקה, ומכאן הצורך להבטיח את תנאי העבודה של החקלאים.

כותנה שהשימוש בה תופס תאוצה היא כותנה אורגנית. בדומה לגידולים אורגנים אחרים, צמח הכותנה גדל ללא שימוש בחומרי הדברה או דישון כימיים ולרוב תחת תנאי עבודה הוגנים. קולקציית הבגדים האורגניים כוללת אופנת תינוקות וילדים למשל ברשתות בייבי אורגניק וקטנצ'יק. המחירים לא בהכרח יקרים ביחס למוצרים רגילים, כך למשל בגד לתינוק ב-30-60 שקל.

גם ב-H&M שמים על כך דגש, ומוכרים פריטים לילדים העשויים מ-50% כותנה אורגנית, כמו טייץ לילדות (מ-30 שקל.

ההשפעה המשמעותית צריכה ויכולה לבוא מחברות מובילות שיאמצו את האג'נדה הירוקה כאסטרטגיה קבועה. לגיטימי גם להרוויח כסף מהתחשבות סביבתית, והתנהגות הצרכנים עשויה לדחוף למהלכים אכפתיים: נייקי למשל, שמכירותיה צנחו לאחר שנחשף כי היא מעסיקה במזרח הרחוק ילדים בשכר זעום, הפכה לצרכנית כותנה אורגנית מרכזית.

* cotton:

אחת הרשתות הוותיקות בתחום. הרשת הוקמה לפני 17 שנה ומונה 13 סניפים. ארז מעודד, מנכ"ל ובעלים, מסביר כי לפני עשור, כאשר יישם את ה"אני מאמין" שלו בעסק, העביר את הייצור מהמזרח לישראל, ודאג לשכר הוגן ולשקיפות מול עובדיו.

"למרות שאנחנו מתפקדים בשוק תחרותי וקשה, פעלנו מתוך אידיאולוגיה ולא מתוך כדאיות. "ה"אני מאמין" שלנו עדיין לא השפיע על הצרכן הישראלי, ועבור מרבית הצרכניות "ירוק" משמעו גוון בלבד. בשונה מענף המזון, שבו לצריכה של מזון אורגני יש השפעה ישירה על הצרכן, בענף האופנה נדרשת ראייה גלובלית. התועלת האישית באה מכיוון המוסר והמצפון. מחירי הפריטים שלנו יקרים בכ-20%-30% לעומת פריטים מקבילים המיובאים מסין. לדוגמה מחיר לחולצה מכותנה הוא 200-300 שקל לעומת 150-200 שקל ברשתות".

* קום איל פו:

הרשת מחייבת את ספקיה להקפיד על העסקת עובדים הוגנת, כפי שנוהגת הרשת עם עובדותיה (המתחלקות ב-20% מרווחי החברה). מעת לעת היא מוציאה קולקציות מבדים שיוצרו בסחר הוגן ובקרוב יושק קו מוצרים מסחר הוגן בשיתוף עם מרכז רקמה של עמותת אחותי.

* GAP:

הרשת מצהירה כי היא דורשת מהמפעלים התחייבות וכיבוד הסכמי עבודה, שמטרתם לשפר את תנאי המחיה וההעסקה של 150 אלף פועלי הפועלי הייצור שלה ברחבי העולם. בנוסף, הרשת מצהירה כי תומכת בקהילות באמצעות מענקים ומלגות.

* CELIO:

בין הרשתות הבינלאומיות הפועלות בארץ מציעה CELIO פריטים מ"כותנה נושאת עתיד" - פרויקט שמטרתו לשפר את תנאי המחיה של פועלי הכותנה באפריקה, להוביל לפיתוח כלכלי חברתי ולדאוג לכדור הארץ. בין הפריטים חולצות טי ב-80 שקל (לעומת 70-120 שקל מחיר לחולצת טי "רגילה" ברשת), מכנסי בוקסר ב-40 שקל ועוד.

* nudie:

הג'ינסים, המשווקים בחנויות STORY, מיוצרים מכותנה אורגנית תוך הקפדה כי כל מי שעוסק בייצור, מחויב לכללים ותקנות הפועלים למען זכויות אדם ולמען שמירה על איכות הסביבה. הרשת חברה לארגון FWF (fair wear foundation), הפעיל בתחום הטקסטיל ומכתיב קודים הכוללים איסור העסקת ילדים, איסור באפליה ותנאי שכר הוגנים. המחירים גבוהים: כ-250 שקל לחולצות טי, 500 ש' לחולצה מכופתרת וג'ינסים ב-650-1,000 שקל.

מזון

* בן אנד ג'ריס:

חברה עולמית נוספת שקנתה לה שם בתעשיית הסחר ההוגן היא בן אנד ג'ריס, הרוכשת את חומרי הגלם לייצור גלידות מחברות סחר הוגן (ביצים, קקאו, וניל ועוד). בארה"ב הרשת מוגדרת 100% סחר הוגן, סניפי אירופה יהפכו ל-100% סחר הוגן במהלך השנה, וישראל במהלך 2011. בחברה מדגישים כי מדובר בגלידות פרימיום, ומכאן שמחירן יקר ביחס למתחרות (26 שקל ל-500 גר').

* וולרונה:

בתחום השוקולד נציין את החברה הצרפתית וולרונה הרוכשת ישירות מהחקלאים את חומרי הגלם תחת חוקי הסחר ההוגן. בחברה מדגישים כי מדובר במוצרי פרימיום ובמחירם מגולמת ההקפדה על האתיקה ותהליכי הסחר ההוגן. 120 שקל לק"ג שוקולד.

קפה

תעשיית הקפה היא מבין המפותחות בכל הנוגע לסחר הוגן.

* אילן'ס:

החלוצה בארץ היתה אילן'ס, שמציעה את תערובת הקפה "קו משווה", הנמכרת לשימוש ביתי והפכה לתערובת הבית. מחיר הקפה זהה לתערובות הרגילות.

* קפה-קפה:

זה שנה שהרשת משווקת קפה אורגני בלבד, הגדל באופן טבעי ובתנאי סחר הוגן. עם הסבת הקפה הצהירה הרשת כי מטרתה להפוך את הקפה בישראל ל"ירוק" ועם זאת נגיש, ולכן לא עלה מחיר הקפה לצרכן: 10-12 שקל.

* loveat:

גם כאן נמכר קפה אורגני בלבד. פולי הקפה נרכשים מחוות גידול ממדינות קו המשווה (אתיופיה, פרו, מקסיקו ועוד) בפיקוח ארגון Fair Tread Association. המחירים דומים למחירים של קפה "רגיל".

* נספרסו ולוואצה:

בתחום הקפסולות, מפקחת נספרסו על שטחי הגידול, ולוואצה מציעה את קפסולות Tierra כחלק מפרויקט קהילתי לפיתוח קהילות בהונדורס, פרו וקולומביה.

קוסמטיקה

חלק מיצרניות הקוסמטיקה מתנהלות באופן קבוע לפי כללי סחר הוגן, ואחרות משלבות מוצרים ספציפיים המיוצרים כך. יצרנית הקוסמטיקה הצרפתית Darphin, למשל, משווקת את המוצר הידרסקין מחמאת שיאה שמייצרת חברה בעלת תו סחר הוגן בגאנה. הגברת המודעות גדלה בזכות מעצבי על וידוענים, כמו פעילותם של בונו, אנג'לינה ג'ולי ובראד פיט באפריקה.

* דונה קארן:

המעצבת דונה קארן השיקה את הבושם Pure DKNY לנשים בשיתוף עם ארגון CARE, ארגון הומניטארי התומך בנשים עובדות בכפרים חקלאיים באוגנדה. כל בושם מכיל טיפת ווניל שמקורה בפולי ווניל שנקטפו בתנאי סחר הוגן בכפרים הללו.

* L'OCCITANE:

מאז הקמתה חרתה על דגלה יצרנית הקוסמטיקה הטבעית מצרפת אחריות סביבתית וחברתית באמצעות הקמת שירותי רפואה וחינוך לילדי עובדות החברה בבורקינה פאסו, פיתוח רפואת עיניים לילדים במדינות עולם שלישי והוספת כתב ברייל על אריזות המוצרים.

* ד"ר ברונר:

מוצרים קוסמטיים הכוללים סבונים משמנים אורגניים מאושרי סחר הוגן.

איך לאתר מוצרי סחר הוגן?

* פעולה ירוקה ובצלאל, קניון הראל:

בבצלצל ובשיתוף ארגון "שכולו טוב" וארגון "פעולה ירוקה", פועל מיזם המשלב יחסי מסחר הוגנים ועמדות מכירה ידידותיות לסביבה. העמדות, מוצבות בקניון הראל, באמצעותם משווקים מוצרי סחר הוגן מתוצרת מקומית.

* שוק האיכרים:

שוק האיכרים הפועל בנמל תל-אביב, הרצליה, רעננה וקיסריה, הוקם בהשראת שווקים בחו"ל, ומביא את מרכולתם של החקלאים מהספר אל הכרך, ללא פערי תיווך. התוצרת בשוק מיוצרת בייצור מסורתי על-ידי 50 יצרנים בהם חקלאים, גבנים ואופים.

* עד ה-iPhone:

"אפל" אישרה אפליקציה חברתית שפותחה בישראל, שבעזרתה יכולים בעלי iPhone להתעדכן היכן ימצאו בקרבת מקום בתי עסק הוגנים. בתי העסק נושאים תו חברתי של עמותת "מעגלי צדק" ומבטיחים גם נגישות לנכים.

* אחותי:

בחנות "אחותי - סחר הוגן" נמכרות יצירות אמנות לצד מוצרי מזון. הרווחים מועברים ישירות ליצרניות - לרוב נשים שמתמודדות עם מציאות קשת יום. הדגש הוא על מוצרים של יצרנים מקומיים, שהכלכלה הישראלית טרם הכירה בסגולתם.

22

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"