גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילו חברות משווקות מוצרי סחר הוגן - ואיפה אפשר למצוא אותם?

האם העסקת בני ישראל בתנאי עבדות במצרים היתה עוברת בשקט בעידן הפייסבוק והטוויטר? לא בטוח ■ המודעות למוצרי סחר הוגן ולצרכנות אחראית, כזו שמתחשבת בעובדים בקצה שרשרת הייצור, הולכת ועולה

העבדים של היום אמנם לא בונים פירמידות, אבל הם עובדים לא פעם במשך שעות ארוכות, ללא הפסקות, בשכר אפסי וללא תנאים סוציאליים. כמה באמת אכפת לנו ליהנות ממוצר שמישהו אחר ייצר תמורת שכר זעום ובתנאי עבודה מחפירים? בעולם נמצאת המודעות לסחר הוגן בעלייה, אך בארץ נראה שהנושא רק מתחיל לחלחל לתודעת הצרכנים.

במה בעצם מדובר? המסחר ההוגן מבטא צרכנות עם מוסר, בצריכה של מוצרים שיוצרו בחברות המגנות על זכויות העובדים ועל כבודם, אינן מעסיקות קטינים ואינן פוגעות בסביבה. המטרה: לצמצם את פערי התיווך ולדאוג לראשונים בשרשרת היצור, כמו הקוטפים בשדות, באמצעות תנאי עבודה הולמים וסביבת מחייה משופרת הכוללת בתי-ספר ומרפאות.

המוצרים מסומנים בתו הבינלאומי לסחר הוגן (Fair Trade) מטעם הארגון הגרמני FLO (Fairtrade Labelling Organization). התו מוענק לחברות העומדות בתקנים, תוך פיקוח בשטח. בארץ ניתן להיתקל בתו על גבי מוצרים מיובאים, אולם תו רשמי, בחסות ארגון בינ"ל, עדיין אין.

בעולם, כאמור, הצרכנים כבר מצביעים ברגליים: הארגון מדווח על גידול שנתי של 22% במכירות מוצרי הסחר ההוגן: ב-2008 נאמדו מכירות פריטים מסחר ההוגן, המונים כמיליארד מוצרים ב-60 מדינות, ב-2.9 מיליארד אירו. הצמיחה המשמעותית נרשמה בענף התה (114%) והכותנה (94%). הארצות שבהן נרשם הגידול המשמעותי הן שוודיה ונורבגיה (75%), אוסטרליה וניו-זילנד (72%), קנדה, פינלנד וגרמניה. את השוק הגדול ביותר למוצרי סחר הוגן ממשיכה להוביל בריטניה, שם תופסים מוצרים אלו שטחי מדף מכובדים ברשתות, כך למשל ברשת הקמעונאית סיינסבורי.

חג החירות הוא הזדמנות לבדוק במה באה לידי ביטוי האחריות שלנו לסחר הוגן.

מה קורה בארץ?

מוצרי הסחר ההוגן לא נמכרים בדרך-כלל ברשתות הגדולות אלא בחנויות ייעודיות כמו "אחותי - סחר הוגן", המוכרת יצירות אמנות פרי ידיהן של נשים ישראליות מתרבויות שונות. מוצרים אחרים כוללים קפה ומוצרי טקסטיל.

"מדובר במוצרי פרימיום ולכן מחירם גבוה ביחס למוצרים תעשייתיים רגילים", מסביר אבי לוי, מנהל "פעולה ירוקה" - ארגון שפועל לחיזוק הקשר שבין צרכנות ואיכות סביבה באמצעות מוצרי סחר הוגן של המותג "סח"ה", הכוללים שמני זית, תבלינים ודבש, בייצור מתוצרת פלסטינאית.

ארגון אחר הוא "סינדיאנת הגליל", המעודד ייצור ושיווק (בעיקר לייצוא) של שמני זית ומוצרים נלווים שנעשו על-ידי נשים ערביות מאזור הגליל.

את רעיון הסחר ההוגן הוא מתמצת ב"קנייה ישירה מהיצרן עם מעורבות מינימאלית של מתווכים". מכיוון שמדובר במוצרי פרימיום המיוצרים לרוב בכמויות קטנות, על-ידי חוות משפחתיות וקהילות מצומצמות, מסביר לוי, את מחירם יש להשוות למוצרי פרימיום ולא למוצרים מייצור המוני. לדוגמה: שמן זית (750 מ"ל) ב-50-55 שקל, צנצנת זיתים בכ-25 שקל ועוד. לשם ההמחשה והאינטימיות, על מוצרי סח"ה ניתן למצוא את תמונת היצרן ופרטיו לרבות מספר טלפון.

לוי מציין כי במהלך 3 שנות פעילות הארגון בארץ, קיימת עלייה במודעות למוצרים הוגנים, "אמנם מדובר בעלייה איטית, ביחס למדינות מערביות, אולם אני צופה פריצת דרך ממשית בענף - וזו תתרחש בקרוב".

* האם פריצת-הדרך תבוא עם דרישת הצרכנים למוצרים הוגנים או מכיוון המשווקים?

"כחלק מהתחרות, היצרנים מחפשים דרך ליצור בידול בדרכים מיוחדות גם באמצעות תדמית הוגנת. הצרכן מבחינתו יעדיף מוצרים אלה משיקולי מצפון ואיכות".

אופנה: ECO-FASHION

חלק גדול מהכותנה מגודל באפריקה, ומכאן הצורך להבטיח את תנאי העבודה של החקלאים.

כותנה שהשימוש בה תופס תאוצה היא כותנה אורגנית. בדומה לגידולים אורגנים אחרים, צמח הכותנה גדל ללא שימוש בחומרי הדברה או דישון כימיים ולרוב תחת תנאי עבודה הוגנים. קולקציית הבגדים האורגניים כוללת אופנת תינוקות וילדים למשל ברשתות בייבי אורגניק וקטנצ'יק. המחירים לא בהכרח יקרים ביחס למוצרים רגילים, כך למשל בגד לתינוק ב-30-60 שקל.

גם ב-H&M שמים על כך דגש, ומוכרים פריטים לילדים העשויים מ-50% כותנה אורגנית, כמו טייץ לילדות (מ-30 שקל.

ההשפעה המשמעותית צריכה ויכולה לבוא מחברות מובילות שיאמצו את האג'נדה הירוקה כאסטרטגיה קבועה. לגיטימי גם להרוויח כסף מהתחשבות סביבתית, והתנהגות הצרכנים עשויה לדחוף למהלכים אכפתיים: נייקי למשל, שמכירותיה צנחו לאחר שנחשף כי היא מעסיקה במזרח הרחוק ילדים בשכר זעום, הפכה לצרכנית כותנה אורגנית מרכזית.

* cotton:

אחת הרשתות הוותיקות בתחום. הרשת הוקמה לפני 17 שנה ומונה 13 סניפים. ארז מעודד, מנכ"ל ובעלים, מסביר כי לפני עשור, כאשר יישם את ה"אני מאמין" שלו בעסק, העביר את הייצור מהמזרח לישראל, ודאג לשכר הוגן ולשקיפות מול עובדיו.

"למרות שאנחנו מתפקדים בשוק תחרותי וקשה, פעלנו מתוך אידיאולוגיה ולא מתוך כדאיות. "ה"אני מאמין" שלנו עדיין לא השפיע על הצרכן הישראלי, ועבור מרבית הצרכניות "ירוק" משמעו גוון בלבד. בשונה מענף המזון, שבו לצריכה של מזון אורגני יש השפעה ישירה על הצרכן, בענף האופנה נדרשת ראייה גלובלית. התועלת האישית באה מכיוון המוסר והמצפון. מחירי הפריטים שלנו יקרים בכ-20%-30% לעומת פריטים מקבילים המיובאים מסין. לדוגמה מחיר לחולצה מכותנה הוא 200-300 שקל לעומת 150-200 שקל ברשתות".

* קום איל פו:

הרשת מחייבת את ספקיה להקפיד על העסקת עובדים הוגנת, כפי שנוהגת הרשת עם עובדותיה (המתחלקות ב-20% מרווחי החברה). מעת לעת היא מוציאה קולקציות מבדים שיוצרו בסחר הוגן ובקרוב יושק קו מוצרים מסחר הוגן בשיתוף עם מרכז רקמה של עמותת אחותי.

* GAP:

הרשת מצהירה כי היא דורשת מהמפעלים התחייבות וכיבוד הסכמי עבודה, שמטרתם לשפר את תנאי המחיה וההעסקה של 150 אלף פועלי הפועלי הייצור שלה ברחבי העולם. בנוסף, הרשת מצהירה כי תומכת בקהילות באמצעות מענקים ומלגות.

* CELIO:

בין הרשתות הבינלאומיות הפועלות בארץ מציעה CELIO פריטים מ"כותנה נושאת עתיד" - פרויקט שמטרתו לשפר את תנאי המחיה של פועלי הכותנה באפריקה, להוביל לפיתוח כלכלי חברתי ולדאוג לכדור הארץ. בין הפריטים חולצות טי ב-80 שקל (לעומת 70-120 שקל מחיר לחולצת טי "רגילה" ברשת), מכנסי בוקסר ב-40 שקל ועוד.

* nudie:

הג'ינסים, המשווקים בחנויות STORY, מיוצרים מכותנה אורגנית תוך הקפדה כי כל מי שעוסק בייצור, מחויב לכללים ותקנות הפועלים למען זכויות אדם ולמען שמירה על איכות הסביבה. הרשת חברה לארגון FWF (fair wear foundation), הפעיל בתחום הטקסטיל ומכתיב קודים הכוללים איסור העסקת ילדים, איסור באפליה ותנאי שכר הוגנים. המחירים גבוהים: כ-250 שקל לחולצות טי, 500 ש' לחולצה מכופתרת וג'ינסים ב-650-1,000 שקל.

מזון

* בן אנד ג'ריס:

חברה עולמית נוספת שקנתה לה שם בתעשיית הסחר ההוגן היא בן אנד ג'ריס, הרוכשת את חומרי הגלם לייצור גלידות מחברות סחר הוגן (ביצים, קקאו, וניל ועוד). בארה"ב הרשת מוגדרת 100% סחר הוגן, סניפי אירופה יהפכו ל-100% סחר הוגן במהלך השנה, וישראל במהלך 2011. בחברה מדגישים כי מדובר בגלידות פרימיום, ומכאן שמחירן יקר ביחס למתחרות (26 שקל ל-500 גר').

* וולרונה:

בתחום השוקולד נציין את החברה הצרפתית וולרונה הרוכשת ישירות מהחקלאים את חומרי הגלם תחת חוקי הסחר ההוגן. בחברה מדגישים כי מדובר במוצרי פרימיום ובמחירם מגולמת ההקפדה על האתיקה ותהליכי הסחר ההוגן. 120 שקל לק"ג שוקולד.

קפה

תעשיית הקפה היא מבין המפותחות בכל הנוגע לסחר הוגן.

* אילן'ס:

החלוצה בארץ היתה אילן'ס, שמציעה את תערובת הקפה "קו משווה", הנמכרת לשימוש ביתי והפכה לתערובת הבית. מחיר הקפה זהה לתערובות הרגילות.

* קפה-קפה:

זה שנה שהרשת משווקת קפה אורגני בלבד, הגדל באופן טבעי ובתנאי סחר הוגן. עם הסבת הקפה הצהירה הרשת כי מטרתה להפוך את הקפה בישראל ל"ירוק" ועם זאת נגיש, ולכן לא עלה מחיר הקפה לצרכן: 10-12 שקל.

* loveat:

גם כאן נמכר קפה אורגני בלבד. פולי הקפה נרכשים מחוות גידול ממדינות קו המשווה (אתיופיה, פרו, מקסיקו ועוד) בפיקוח ארגון Fair Tread Association. המחירים דומים למחירים של קפה "רגיל".

* נספרסו ולוואצה:

בתחום הקפסולות, מפקחת נספרסו על שטחי הגידול, ולוואצה מציעה את קפסולות Tierra כחלק מפרויקט קהילתי לפיתוח קהילות בהונדורס, פרו וקולומביה.

קוסמטיקה

חלק מיצרניות הקוסמטיקה מתנהלות באופן קבוע לפי כללי סחר הוגן, ואחרות משלבות מוצרים ספציפיים המיוצרים כך. יצרנית הקוסמטיקה הצרפתית Darphin, למשל, משווקת את המוצר הידרסקין מחמאת שיאה שמייצרת חברה בעלת תו סחר הוגן בגאנה. הגברת המודעות גדלה בזכות מעצבי על וידוענים, כמו פעילותם של בונו, אנג'לינה ג'ולי ובראד פיט באפריקה.

* דונה קארן:

המעצבת דונה קארן השיקה את הבושם Pure DKNY לנשים בשיתוף עם ארגון CARE, ארגון הומניטארי התומך בנשים עובדות בכפרים חקלאיים באוגנדה. כל בושם מכיל טיפת ווניל שמקורה בפולי ווניל שנקטפו בתנאי סחר הוגן בכפרים הללו.

* L'OCCITANE:

מאז הקמתה חרתה על דגלה יצרנית הקוסמטיקה הטבעית מצרפת אחריות סביבתית וחברתית באמצעות הקמת שירותי רפואה וחינוך לילדי עובדות החברה בבורקינה פאסו, פיתוח רפואת עיניים לילדים במדינות עולם שלישי והוספת כתב ברייל על אריזות המוצרים.

* ד"ר ברונר:

מוצרים קוסמטיים הכוללים סבונים משמנים אורגניים מאושרי סחר הוגן.

איך לאתר מוצרי סחר הוגן?

* פעולה ירוקה ובצלאל, קניון הראל:

בבצלצל ובשיתוף ארגון "שכולו טוב" וארגון "פעולה ירוקה", פועל מיזם המשלב יחסי מסחר הוגנים ועמדות מכירה ידידותיות לסביבה. העמדות, מוצבות בקניון הראל, באמצעותם משווקים מוצרי סחר הוגן מתוצרת מקומית.

* שוק האיכרים:

שוק האיכרים הפועל בנמל תל-אביב, הרצליה, רעננה וקיסריה, הוקם בהשראת שווקים בחו"ל, ומביא את מרכולתם של החקלאים מהספר אל הכרך, ללא פערי תיווך. התוצרת בשוק מיוצרת בייצור מסורתי על-ידי 50 יצרנים בהם חקלאים, גבנים ואופים.

* עד ה-iPhone:

"אפל" אישרה אפליקציה חברתית שפותחה בישראל, שבעזרתה יכולים בעלי iPhone להתעדכן היכן ימצאו בקרבת מקום בתי עסק הוגנים. בתי העסק נושאים תו חברתי של עמותת "מעגלי צדק" ומבטיחים גם נגישות לנכים.

* אחותי:

בחנות "אחותי - סחר הוגן" נמכרות יצירות אמנות לצד מוצרי מזון. הרווחים מועברים ישירות ליצרניות - לרוב נשים שמתמודדות עם מציאות קשת יום. הדגש הוא על מוצרים של יצרנים מקומיים, שהכלכלה הישראלית טרם הכירה בסגולתם.

22

עוד כתבות

צעירים בעבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, ImageFoto

הצצה לראש של הצרכנים הבאים שיניעו את הכלכלה הישראלית

בני הדור ה־Z בישראל בגילאי 16-28 מעדיפים לבקר בחנויות פיזיות, נעזרים בכלי בינה מלאכותית כדי לקבל החלטות קנייה, ומאמינים למשפיענים לא פחות מאשר לחברים ולבני משפחה - כך עולה מסקר מקיף שערכה חברת ויזה ● והכי חשוב: אל תגעו להם בסמארטפון

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

האקזיט בוטל: בזק לא תרכוש את אקסלרה של קרן אלומה

חברת התקשורת הודיעה על החלטתה לוותר על העסקה לרכישת חברת הבת של קרן התשתיות, המחזיקה כבל תת-ימי בין ישראל לאירופה ● המשמעות - הקרן של אורי יוגב לא תרשום את האקזיט לו ציפתה

השרה מאי גולן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החשדות, המעצר של המקורב והחשש מתיאום גרסאות: פרשת מאי גולן מסתבכת

השרה מאי גולן זומנה לחקירה לאחר שחוקרי להב 433 פשטו על המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה שבראשותה, וכן עצרו עו"ד המקורב לה ● לפי החשד, עובדיה עשו שימוש בעמותות ככלי להוצאת כספים בניגוד לחוק ● מומחים מעריכים: יגויסו עדי מדינה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום לאחר דברי נתניהו על המצב המדיני-כלכלי של ישראל

ת"א 35 נפל בכ-0.3% ● המניות הביטחוניות איבדו גובה ● ספק אם מדד המחירים לצרכן שיפורסם היום יגרום לבנק ישראל להוריד את הריבית ● השקל נחלש מול הדולר ● באופנהיימר מעלים את מחיר היעד של טאואר ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ

קארן שווק - מייסדת ומנכלית לוסיד פמילי אופיס / צילום: יריב פיין

מנהלת ההשקעות שמזהירה: זה הסיכון העיקרי היום בשווקים

קארן שווק, מייסדת ומנהלת השקעות ראשית בלוסיד השקעות, חברת פמילי אופיס המנהלת כ־1.5 מיליארד שקל, מעריכה כי העליות בשוקי המניות יימשכו, גם אחרי רצף של שיאים ● מה מדאיג אותה בשוק הישראלי, ואיזה פתרון היא מציעה לריכוזיות הגבוהה במדד S&P 500

טל קולנדר / צילום: Ohad Kab

היא למדה לפרוץ למחשבים בתיכון וחלמה להיות טייסת - עכשיו היא מגייסת את בכירי ההייטק לסטארט-אפ שלה

השבוע מגיעה הקריירה של טל קולנדר לנקודת ציון עם גיוס של 65 מיליון דולר בהובלת בסמר, TLV ופיקצ'ר לחברת הסטארט-אפ הוותיקה שלה ושל שותפיה ● לראשונה יצטרפו לשולחן המשקיעים ארבע דמויות בכירות בענף ההייטק הישראלי, בעקבות השקעת הענק

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

כשמכוניות חדשות נמכרות בהנחות ענק, לא קונים מכוניות יד שנייה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחסות הנחות של עשרות אלפי שקלים - רכב בן שנה עשוי לעלות יותר מרכב חדש

היבואנים תקועים עם מלאי גדול, ועשרות אלפי רכבי "אפס קילומטר" מוצעים בהנחות של עשרות אלפי שקלים ● לצד התחרות האגרסיבית שנוצרה בין הדגמים החדשים, ההשלכות מורגשות גם בשוק המשומשות ● הנפגעים העיקריים: רכבים שעלו לכביש בשלוש השנים האחרונות

רוברט פ. קנדי, שר הבריאות של ממשל טראמפ / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הדיווח שגרם לצניחת המניות והעקיצה של מנכ"ל פייזר: חברות החיסונים תחת מתקפה

פרסום על כך ששר הבריאות של טראמפ מתכוון להציג נתונים על נזקי החיסונים לקורונה הובילו לירידות של מניות פייזר, מודרנה וביונטק ● מה עומד מאחורי הדיווח, עד כמה החברות צפויות להיפגע ומדוע בשוק כבר יש מי שצופים את פרישת השר המתנגד לחיסונים

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל Fiverr / צילום: שלומי יוסף

פייבר הישראלית הודיעה שתפטר 250 עובדים

מייסד ומנכ"ל חברת פייבר, מיכה קאופמן, הצהיר היום כי החברה צפויה לפטר 250 עובדים, במטרה להתאים את מבנה החברה לעידן ה-AI ● קאופמן ציין שהמהלך הוא חלק מתוכנית טרנספורמציה שמטרתה להפוך את החברה לממוקדת־AI, רזה ומהירה יותר, עם פחות שכבות ניהול

צילום: Shutterstock

18 המניות האלה צפויות להוביל בוול סטריט, בגלל סיבה מפתיעה אחת

ניתוח היסטורי שנערך במרקטווץ' מעלה כי לקראת סוף שנה, מניות גדולות נוטות להניב ביצועים טובים יותר ממניות קטנות ● האנליסט מרק הולברט מצביע על סיבה מפתיעה לתופעה - וגם מסמן 18 מניות גדולות שלדעתו יובילו בשווקים ברבעון האחרון של 2025

אינפלציה ישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קצב האינפלציה באוגוסט מתחת ל-3% - לראשונה זה שנה; מחירי הדירות ממשיכים לרדת

האינפלציה עלתה בחודש אוגוסט ב-0.7%, בהתאם לצפי ● הסעיפים שבלטו בעליות: תרבות ובידור, תחבורה ותקשורת וירקות טריים ● בחודשים יוני-יולי 2025 מחירי הדירות ירדו ב-0.2%, ומחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.8%, בהשוואה למחירים במאי-יוני

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

נתניהו קרא להסתגל לאוטרקיה. מה זה אומר?


אחרי שבמשך מאות שנים הכלכלה העולמית נפתחה למסחר בינלאומי, רה"מ נתניהו אמר שישראל תצטרך לשנות מגמה ● מה משמעות המונח "אוטרקיה", כיצד מתייחס אליה המחקר הכלכלי, ואיפה זה נוסה בעולם? ● המשרוקית של גלובס

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

מארה"ב ועד יפן: היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. ומתי בישראל?

היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, מארה"ב ועד יפן ● את מירב תשומת־הלב ימשוך הנגיד האמריקאי, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה לאחר תשעה חודשים ● ומה לגבי ישראל? בתחזית הפסימית, הריבית כלל לא תרד עד סוף השנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו הפך את "כפסע מניצחון" לתחזית מבהילה

בימים שבהם מנכ"ל אנבידיה מתלבט איפה בדיוק בצפון הארץ הוא יקים את מטה הפיתוח הענק שלו, מתייצב ראש ממשלת ישראל ומדבר על בידוד עולמי ועל משק אוטרקי ● מי שדיבר שוב ושוב על "כפסע מניצחון", בחר לפתע להציג תחזית מבהילה ● ושלא יהיה ספק - אתונה וסופר ספרטה? אין באמת חיה כזו

אנשי ביטחון סינים אוספים פרטים מאזרחים באיי שלמה, החודש / צילום: Reuters, Royal Solomon Islands Police Force

מדינות האי הזעירות של האוקיינוס השקט נקראות לבלום את התפשטות סין

שורת איים קטנים ומרוחקים הצביעו עם ישראל בעצרת האו"ם ביום שישי האחרון נגד ההצעה ל"שתי מדינות לשני עמים" ● ניתן להניח שהדבר קשור בכך שהן נשענות, לפחות במידת מסוימת, על סיוע אמריקאי - ומאוימות מההתפשטות הסינית באזור

בנייה ללא היתר / צילום: Shutterstock

התגורר במשך חמש שנים בבית ללא היתר וקיבל קנס של 180 אלף שקל

בית המשפט המחוזי החמיר בעונשו של תושב עראבה שבנה בית בן חמש קומות ללא היתר, אולם המבנה לא נהרס

אוגוסט היה חודש טוב לחוסכים / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin

מה הכסף שלכם עשה באוגוסט? חברת הביטוח שעקפה את כולם ובית ההשקעות שנשאר בתחתית

חודש אוגוסט הסתיים עם תשואה ממוצעת של 1.1% במסלולים הכלליים ● חברת הביטוח מנורה בלטה בביצועים טובים, ואילו ילין לפידות ומור התמקמו בתחתית עם ביצועים חלשים ● המסלולים מחקי מדדי ה-S&P 500 הציגו תשואה שלילית למרות הזינוק במדד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים; גוגל זינקה לשווי של מעל 3 טריליון דולר

הנאסד"ק עלה בכ-0.9% ● הסנטימנט החיובי בוול סטריט בא בעקבות דבריו של טראמפ על כך שהמו"מ מול סין מתקדם היטב ● טסלה קפצה בכ-3.5%, לאחר דיווח לפיו המנכ"ל אילון מאסק רכש מחדש מניות של החברה ● הזהב בשיא כל הזמנים ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ

מסחר עם הרבה עסקאות לא בהכרח יביא לתוצאות טובות / צילום: Shutterstock

האנשים שעשו השנה 600 עסקאות במניות, ולמה זה מסוכן

לאחרונה חשפו ארבעה חברי קונגרס אמריקאים כי כל אחד מהם עשה עד כה השנה 600 עסקאות לפחות במניות, אצל חלקם זה מתקרב ל-3000 ● התיאבון הבלתי פוסק הזה - הגובל בפנטזיה - להגדלת הימורים בדרך להתעשרות מהירה הוא לכל הפחות לא חכם. יש שיגידו מטורף