גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיפור שהבנקים לא מספרים

קל להסתיר בדו"חות את האמת הכואבת: הבנקים ממשיכים לשחוט אותנו לאור יום

אין כמו דו"חות הבנקים, הברומטר הכי טוב למצב המשק, כדי לראות אם המשבר הפיננסי היה כלא היה. ובכן, לפי דו"חות הבנקים הישראליים ל-2009, המשבר אכן היה כלא היה, פחות או יותר. הרווחים די בריאים, המאזנים יציבים, התשואה הממוצעת על ההון אמנם לא מדהימה, אבל המניות כבר תרגמו את היציאה מהמשבר לעליות מרשימות לאורך השנה הקודמת. ומה הביא לרווחים הבריאים יחסית?

טוב, הטבלאות המצורפות מספרות את הסיפור במלואו: הסקטור העסקי שנחבט בחלקו מהמשבר שב והתאושש והעניק לבנקים רווחיות יפה. בשני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, הסתכמו רווחי הסקטור העסקי ביותר ממיליארד שקל, גידול משמעותי בהשוואה ל-2008. ומה עם המגזר הקמעונאי?

הנה, בבקשה, המספרים מדברים בעד עצמם: כל הפופוליסטים, כל אלה שטוענים שהבנקים עושקים, שוחטים וחולבים את האזרח הקטן והמסכן - אם בעמלות ואם במרווחי ריבית - הביטו במספרים, שחור על גבי לבן: הרווחיות בשני הבנקים הגדולים מהמגזר הקמעונאי נעה סביב חצי מיליארד שקל, 50% ואף פחות מרווחי הענק במגזר העסקי.

אז זה בדיוק המקום לסיים בו את הטור הזה, לשבח את מנהלי הבנקים על חושים עסקיים נהדרים, לברכם על הגינות והתחשבות במשקי הבית של עמישראל ולהצדיק את שכרם המנופח כביכול, שהושג בעמל רב ובשוק תחרותי אכזרי וחסר רחמים.

רגע, רגע, לפני שאנחנו מסיימים בטרם עת, החלטנו להקדיש בכל זאת כמה דקות מחשבה נוספות למספרים שהוצאו מהדו"חות. חשבנו, התחבטנו, תהינו והגענו למסקנה: לא מאמינים. מה? כן, לא מאמינים לאף מספר שהוצא מהדו"חות.

אנחנו בהחלט מאמינים שהמספרים הללו ממש לא נכונים ובהחלט לא משקפים את המציאות. סליחה? מה אתה מנסה לומר לנו, אתם בוודאי תוהים - האם הבנקים "משחקים" במספרים? כן, בהחלט, זו התשובה, והכל ברשות ובסמכות, כי החשבונאות היא זו שמאפשרת לבנקים לשחק במספרים ולהגיש אותם לקורא התמים אפויים כרצונם. המספרים בדו"חות הבנקים בפרט, ובדו"חות אחרים בכלל, הם כמו נקניקים - איש אינו יודע מאילו חומרים הם עשויים.

ניסינו, בכוחותינו הדלים, להבין מהיכן מגיעים המספרים של הבנקים על המגזרים העסקיים והקמעונאיים. ובכן, בניגוד לדעה הרווחת, עושק הלקוחות הקטנים הוא לא תוצר של העמלות, אלא תולדה של המרווח הפיננסי הנדיב שגובים הבנקים במגזר משקי הבית, שבו הסיכון נמוך והפיזור הרבה יותר גדול בהשוואה למגזר העסקי.

הכנסות המימון במגזר משקי הבית מגיעים מדי שנה ליותר מ-10 מיליארד שקל לפחות, אלא שכל זה לא בא לידי ביטוי במספרים הרשמיים. למה? כנראה בגלל שיטות "העמסה" חשבונאיות - שיטות שבהן "מועמסות" כמה שיותר הוצאות על המגזר הקמעונאי כדי להציג כמה שפחות רווח וכדי למשוך כמה שפחות אש. ההעמסה יכולה להתחיל בהוצאות ארנונה וחשמל של סניף, להמשיך בשכר הפקיד העסקי בסניף ובמנהל הסניף ולהגיע עד השכר של מנכ"ל הבנק.

נמשיך הלאה: הפיקדונות של משקי הבית הם למעשה מקור ההלוואות לסקטור העסקי. מה שקורה הוא דבר מאוד פשוט: החטיבה הקמעונאית (אתם) מלווה לחטיבה העסקית כדי שהיא תלווה אותו למגזר העסקי (התאגידים ואנשי העסקים). פה קבור הכלב: איש אינו יודע באמת איך מתמחרים את ההלוואות הפנימיות: אם מתמחרים אותן נמוך מדי, ולתחושתנו זה אכן המצב, הרווח של המגזר העסקי גדל על חשבון הקמעונאי.

כדאי להדגיש זאת שוב ושוב: שינויים מינוריים כביכול של עשירית האחוז שווים הרבה מאוד בניוד הרווחים ממגזר למגזר. אם משנים את הריבית הפנימית, נניח, מ-2.5% ל-2.6%, הדבר יכול להגדיל את רווחי המגזר הקמעונאי בבנק הפועלים, למשל, בכ-20%, כלומר, ביותר מ-100 מיליון שקל.

זו בדיוק הסיבה שאין שום אפשרות להבין מדו"חות הבנקים מה הרווח האמיתי ממשקי הבית, והבנקים עושים בעצם ככל העולה על רוחם. והם עושים ככל העולה על רוחם רק כדי להימנע מביקורת ציבורית על הרווחים השמנים שלהם ממשקי הבית, רווחים שהמספרים היבשים מהדו"חות לא מספרים. הסיפור, לתחושתנו, הוא כזה: משקי הבית הם מקור הרווח הגדול, הבולט והיציב לאורך השנים בבנקים, והוא מקור הרווח שמסבסד חלק מהעלויות של ההלוואות הגרועות במאזניהם שניתנו לסקטור העסקי. קל מאוד להסתיר את האמת הכואבת: הבנקים ממשיכים לשחוט אותנו.

דוידה לחמן-מסר
הצביעות של לחמן-מסר (2)

שוב לחמן-מסר? או.קיי, הפעם הקטע עם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר ואשתו של עו"ד מסר יהיה קצר. אומרים על דידי לחמן-מסר שהיא ישרה, חכמה, חריפה, לא מעגלת פינות, לא נותנת הנחות, לא נכנעת לבעלי ההון. בקיצור, מלח הארץ. כן ירבו. אומרים גם שהכסף מעוור עיני חכמים ומסלף דברי צדיקים.

נזכרנו בכל האמירות הללו לאחר שנדהמנו לקרוא שלחמן-מסר מייעצת לבטר-פלייס, חברת התשתית למכוניות חשמליות של עידן עופר ושי אגסי. זו, כמובן, זכותה של לחמן-מסר, רק אותנו מעניין איזה בדיוק ייעוץ תספק לחמן-מסר לעופר ואגסי?

האם ייעוץ משפטי שישמר את המונופול דה-פקטו שנבנה על ידי בטר-פלייס ברשת הטעינה או בשרשרת האספקה? ואולי במקביל היא תיתן להם ייעוץ משפטי מבריק איך לגרום לממשלת ישראל לספק תמריצי מס למכוניות חשמליות, תמריצים שעומדים בבסיס המודל העסקי של בטר-פלייס?

111

שוב, זו זכותה של לחמן-מסר וזה מטה לחמה. ופה אנו קופצים היישר לדברים שאמרה לחמן-מסר לאחרונה: "הדרך הנכונה ביותר לבחון את השלכת הריכוזיות במשק ואת ההגבלות על בעלי השליטה היא להקים ועדה ציבורית... אנחנו צריכים לראות איך מגבילים את בעלי השליטה בקבוצות ריכוז רב-ענפיות... קיימת טענה שיש לבדוק אותה, ולפיה יש מספר מצומצם של קבוצות השולטות במשק, וקיימת טענה שיש לבדוק אותה, שלפיה הם צוברים כוח כלכלי גדול מדי שיש לו השפעות שליליות על המשק וכן כוח פוליטי".

דברים כדורבנות. אנו בטוחים שלחמן-מסר התכוונה גם למשפחת סמי ועידן עופר, השולטת בבנק מזרחי-טפחות, כי"ל, בז"ן, טאואר ו... בטר-פלייס.

ולכן, בכנס הבא שבו תשתתף לחמן-מסר בחסות עיתונאי החצר שלה, היא חייבת לשתף את הציבור בסוד הייעוץ המשפטי שניתן לבעלי השליטה שהיא מייצגת כרגע, שיש להם כנראה כוח כלכלי גדול מדי, ולכוח הזה יש השפעה שלילית על המשק וגם כוח פוליטי.

אכן, גב' לחמן-מסר. הכסף מעוור עיני חכמים וצדיקים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?