גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכה בדיני השיעבוד: פרופ' דויטש מנתח את הרפורמה המוצעת

תזכיר חוק חדש מציע רפורמה נרחבת ו"שינוי אוריינטציה" בדיני המשכון הישראליים ■ אף שההצעה תגוון את שוק האשראי וטמונים בה יתרונות, לא בטוח שהיא תשפר את הוודאות בשוק זה ואת יכולת ההסתמכות על משכונות

לאחרונה פירסם משרד המשפטים תזכיר חוק משכון חדש. תחום המשכון הוא בעל חשיבות מרכזית במגזר הבטוחתי, ובפרט במסגרת הפעילות העסקית, ומעורר שאלות אנליטיות סבוכות. משפטנים בתחום דיני התאגידים וניירות ערך נתקלים בחיי היום-יום בשאלות בנדון. תזכיר חוק המשכון, שהכין משרד המשפטים, צורף במקור כנספח להצעת התזכיר של הקודקס האזרחי.

הנספח נועד לשמש בסיס לדיונים עתידיים במסגרת ועדת הקודיפיקציה. כדרכם של חלקים מסוימים אחרים בהצעת הקודקס (כגון חסינות עובדי ציבור ונושא ההתיישנות), הצעה זו תעשה עתה את דרכה החקיקתית בנפרד ממכלול הצעת הקודקס. למען הסדר יצויין כי כותב שורות אלה היה שותף לחלק מהדיונים לקראת הכנת תזכיר חוק המשכון.

לא יקל הדבר להעריך את ההצעה הנדונה במבט מסכם. מדובר ברפורמה נרחבת המציעה "שינוי אוריינטציה" כללי בדיני המשכון בישראל, מן הכיוון הקונטיננטלי והאנגלי, לגישה הנוהגת בארצות-הברית ובקנדה. כדרכן של "מהפכות" מעין אלה, טמונים בהצעה יתרונות וחסרונות. ניתן לומר, כי ההצעה נושאת מספר "דגלים": גיוון שוק האשראי באמצעות הרחבת האובייקטים למשכון, יצירת קוהרנטיות בין משכון המוקנה על-ידי היחיד לבין משכון על נכסי תאגיד, מודרניזציה, הגנה נאותה על צרכנים, ובניית שיטת חדשה של תחרות זכויות, המעצימה את מעמדו של המרשם ומשפרת ודאות וצדק. ביריעה הקצרה שלהלן אנתח במבט ביקורתי מספר היבטים בולטים בלבד, מתוך מגוון סוגיות. ההצעה ראויה לניתוח מקיף ונפרד.

הסוואת משכון והמחאת זכויות

ההצעה מותירה על כנו את סעיף 2(ב) לחוק המשכון הקיים, העוסק בהסוואת משכון, תוך הפניה בדברי ההסבר להלכות קולומבו ולקידוחי הצפון. ההצעה אינה נוקטת עמדה בשאלת ההעדפה בין שתי הלכות נוגדות אלה (דברי ההסבר אינם מציינים כי הלכת קידוחי הצפון ביטלה את הלכת קולומבו). ראוי היה להכריע חקיקתית בדבר הגישה המועדפת, על רקע המחלוקת הנמשכת בספרות ביחס לדין הרצוי.

הסדר מרחיק-לכת במיוחד בסעיף 3(ב) להצעה קובע כי דין המשכון יחול על כל המחאה של חוב כספי, למעט המחאה לצורך גבייה והמחאה נלווית למכירת עסק. הצעה זו מרחיבה מאוד את נטל הרישום של המחאות, כתנאי לעדיפות הנמחה במצבים של אי-סולוונטיות, הקיים כיום רק לגבי המחאות גורפות, בסעיף 97 לפקודת פשיטת-הרגל (נוסח חדש). אין לדעתי הצדקה להכבדה מעין זו על ביצוע פעולות רכושיות בזכויות כספיות. הקושי המסוים בהבחנה בין המחאה "שלמה" לבין המחאה על דרך השעבוד אינו מצדיק כי מקרים פשוטים ובהירים של המחאה כספית קונקרטית ידרשו רישום בפנקסים כדי שהנמחה יזכה בהגנה הולמת כלפי צדדים שלישיים.

שעבוד מכלול, נכסים עתידיים ושעבוד צף

חלק חשוב בהצעה מתייחס לסוגיה של שעבוד נכסים עתידיים. בכך רואים דברי ההסבר תרומה חשובה של ההצעה לגיוון אפשרויות האשראי. הסדר זה, שבעיקרו נועד לאפשר שעבוד קבוע על מכלול של נכסים כפי שיהיו בבעלות החייב מעת לעת, יחליף את דיני השעבוד הצף כיום, ויחול גם על יחידים. מדובר במעבר מהמודל האנגלי בנושא זה למודל הנוהג בארצות-הברית ובקנדה.

דיני השעבוד הצף יוצרים כיום שעבוד בעל אופי דו-שלבי. תחילה "מרחף" השעבוד על כל נכסי החברה מעת לעת, ומאפשר לחייב לסחור בנכסים. כאשר מתקיימת עילה מתאימה, מתגבש השעבוד ו"נוחת" על נכסי החייב, באופן קונקרטי. על-פי ההצעה, המשכון ביחס לנכסים העתידיים יהיה מלכתחילה משכון קבוע. במובן זה, מעמדו של השעבוד הנדון יהיה עוצמתי יותר מזה של השעבוד הצף, בעיקר ככל שמדובר בנכסים קבועים של העסק. כאשר עסקינן במלאי, המהווה אובייקט מרכזי לשעבודים צפים, ההבדלים המעשיים בין המודל הקיים למודל החדש לא יהיו מרחיקי-לכת. ההצעה מציעה, עקרונית, לשמר את נחיתות השעבוד על מלאי מפני זכויות קדימה בפירוק, הקיימת כיום לפי דיני השעבוד הצף. כמו-כן, בכל הנוגע לעדיפות בעל השעבוד מול רוכשים, ההרחבה של הגנת תקנת השוק בהצעה, כמפורט בסמוך, מובילה לתוצאה דומה לזו החלה כיום בדיני השעבוד הצף, כך שיתאפשר סחר אפקטיבי במלאי, למרות השעבוד. בהשוואה לדין הקיים, ההצעה אמנם תפגע במתן משכונות קבועים נוספים ביחס למלאי, העדיפים כיום על השעבוד הצף, אולם ממילא אין נוהגים להקנות משכון קבוע ביחס לפריטים במלאי, לאור ניידותם האינהרנטית.

יוער, כללית, כי על אף שקיימת בשיטה האנגלית ביקורת על מוסד השעבוד הצף, קיימות גם דעות הרואות בו מוסד ראוי. התשובה לשאלה אם המעבר למודל האמריקני בנושא זה הוא רצוי, אינה נקייה מספקות, הגם שנראה כי בסופו של דבר, התשובה לכך היא בחיוב, לאור פשטותו היחסית של מודל זה. חידוש ראוי בהצעה הוא בכך שיתאפשר גם ליחיד להקנות משכון על נכסים עתידיים. זאת, בצד הגבלות כשמדובר בנכסים צרכניים. אכן, אין להפלות לרעה התארגנות עסקית בלתי-מאוגדת, לעומת ניהול עסקים באמצעות תאגיד, ככל שמדובר ביכולת לגייס אשראי. זאת הן מנקודת המבט של נוטל האשראי והן לאור האינטרס הציבורי ביעילות כלכלית.

תחרות זכויות מול רוכשים

שינוי מהפכני בהצעה, הנשען על הדין בארצות-הברית ובקנדה, נוגע לסדרי העדיפות במקרי תחרות בין בעל משכון לבין רוכשי הנכס הממושכן. אדן מרכזי שעליו נשענת ההצעה הוא יצירת רציפות עוצמתית יותר מזו הקיימת כיום, בין מישכון הנכס המקורי לבין מישכון התחלוף של נכס זה (כגון הכספים המתקבלים תמורת המימכר).

הדין כיום מעניק הגנה יפה לבעל משכון קבוע אשר שוכלל, מול קונים של הנכס. חריג לכך הוא העיקרון הידוע של "תקנת השוק", המחייב, בין היתר, היעדר ידיעה של הרוכש בדבר קיום הזכות הנוגדת. המדיניות העקרונית בהצעת החוק החדשה שואפת לקדם את דינמיות המסחר במיטלטלין ובניירות ערך, באמצעות שחרור רוכשים במהלך הרגיל של העסקים, ככל הניתן, מכבלי המשכון. זאת, גם אם אין מדובר ברוכש הזוכה להגנה על-פי תקנת השוק כיום. ההנחה היא, כי המשכון ירבץ על תחלוף הנכס הנמכר, ובכך תסופק הגנה הולמת לבעל המשכון. מי שרכש את הנכס מעוסק במהלך הרגיל של העסקים (וכן רוכש של ניירות ערך בבורסה), יהיה עדיף על בעל המשכון, אפילו ידע על קיום המשכון. ציר נוסף להסדר יהיה ההגנה על רוכש למטרה צרכנית, של נכס צרכני ממושכן אשר שוויו היחסי הוא נמוך (אינו עולה על 10,000 שקל). רוכש כזה יהיה מוגן, גם אם הרכישה אינה מעוסק.

המשמעות של ההסדר היא צמצום טווח פרישתו של המשכון. ההנחה הבסיסית היא כי בעל המשכון אינו מעוניין לשמר אינטרס קנייני דווקא בנכס הנדון, אלא במשמעותו הכלכלית של הנכס. הנחה זו היא סבירה, שכן בעל משכון ממילא אינו זכאי לממש את הנכס אלא באמצעות הליכים שנועדו למכור אותו, ולאפשר פירעון מתוך הפדיון. ההגנה על הרוכשים לא תנבע מסוג של "תאונה משפטית", אלא מקוצר-ידו של המשכון מלכתחילה. אף שכללית, ההסדר המוצע הוא סביר, אין לכחד כי טמון בו פוטנציאל מסוים לפגיעה בבעל המשכון, המוצא עצמו מובטח באמצעות נכס שונה מהנכס המקורי, אשר על איתנות ערכו לאורך זמן הוא הסתמך. קיימים גם קשיים מסוימים בדין התחלוף המוצע, כמתואר בהמשך.

תחרות בין משכונות

ההצעה החדשה משליכה את כל כובד המשקל של הפיתרון בתחרות בין זכויות משכון נוגדות על "מירוץ רישומי". ההצעה מבטלת למעשה את מעמדו של "משכון שביושר" במסגרת תחרות בין משכונות, המוכר כיום במשפטנו בגוונים שונים, אם מכוח סעיף 4 לחוק המשכון, תשכ"ז-1967, ואם מכוח דיני הזכות שביושר על-פי הלכת בנק אוצר החייל בע"מ נגד אהרונוב. על-פי ההצעה, נושה פלוני אשר המשכון לטובתו נרשם טרם רישום המשכון לטובת נושה פלמוני יזכה לעדיפות, אף אם חוזה המשכון לטובת פלמוני נכרת לפני כריתת החוזה לטובת פלוני, ופלוני ידע על כך.

אימוץ ההצעה יוביל להבדל חריף בין דיני תחרות הזכויות בתחום התחרות בין משכונות לבין דיני תחרות זכויות בהקשרים אחרים (כגון רכישות נוגדות של זכויות בעלות). על-פי הדין הכללי, קונה נכס אשר יודע על קיומו של חוזה נוגד מפסיד בתחרות הזכויות. בתחום התחרות בין זכויות משכון, לעומת זאת, ייווצר דין מיוחד אשר אינו מכיר במעמד המוגן כלפי חוץ של זכאות חוזית ביחס לנכס. היבט זה יושלם באמצעות הוראה השוללת טענת חוסר תום-לב כלפי מי שפועל מתוך ידיעה על קיום זכות משכון לטובת נושה אחר. מבחינת תורת המשפט הישראלית, מדובר ב"השתלת נטע זר" לשיטת המשפט הקניינית. יש להניח כי יהיו לכך השלכות-רוחב על סוגיות אחרות מתחום דיני הקניין. לגופו של עניין, ל"מירוץ רישומי" נתון יתרון מבחינת ודאות משפטית. יחד עם זאת, הסדר זה אינו נקי מקשיים. ראשית, קיימת אי-נוחות במובן הערכי מביצוע "מחטף" על-ידי נושה היודע כי הובטח משכון לנושה אחר. שנית, ספק רב אם ההסדר הנדון הוא ראוי כשמדובר במשכנתאות במקרקעין, מסיבות הדורשות דיון ביריעה נפרדת.

משכון על תחלוף הנכס המקורי

סעיף 8 להצעה קובע באופנים שונים "דין רציפות" בין משכון על נכס מקורי לבין משכון על תחלוף נכס זה. כך, למשל, כאשר הנכס הממושכן נמכר, המשכון יחול על דמי הפדיון. זהו המצב גם כיום על-פי חוק המשכון ודיני עשיית עושר ולא במשפט, אולם היתרון בהצעה הוא בכך שבתנאים מסוימים, המשכון על הנכס החלופי הופך למשכון קנייני ממש, ללא צורך ברישום נוסף כלשהו. זאת, בעוד שכיום נראה כי נולדת במצב דברים זה רק זכאות הדומה באופייה לזו הנוצרת על-פי דיני הנאמנות, לטובת בעל המשכון על הנכס המקורי.

החלה זו של "רציפות קניינית" מאפשרת להצעת החוק לנהוג ב"רוחב-לב" כלפי רוכשים של נכסים ממושכנים, בנסיבות שתוארו לעיל. יחד עם זאת, ההנחה בדבר היעדר פגיעה בבעל המשכון בנסיבות האמורות, לאור חיזוקו של דין התיחלוף, אינה מדויקת. כאשר מדובר בכספים ששילם רוכש, המשכון אמנם יחול על הכספים באופן קנייני מיידי, אולם מטבע הדברים כספים מתערבבים בכספים אחרים, וזכויות העקיבה במצבים אלה הן סבוכות ואינן מקנות לעתים מזומנות פיתרון משביע רצון.

בעייתיות אחרת בהסדר המוצע ביחס לתחלוף טמונה בכך שההצעה כוללת כפל-משכון, אם ההעברה לצד השלישי לא היתה מוסכמת (בכפוף להגנות כגון תקנת השוק המורחבת). לנושה יהיה משכון גם על הנכס המקורי וגם על הנכס החלופי. קיים אמנם היגיון מסוים בכך, אך נראה כי נכון יותר היה להקנות לנושה זכות בחירה בין שני הנכסים, ולא בטוחה כפולה.

עסקאות נוספות של הממשכן

"מהפכה" נוספת בהצעה כוללת הוראה (סעיף 21) המחלישה את מעמדן של תניות הגבלה בשטרי משכון. תנייה בשטר משכון אשר אוסרת על העברת נכסים או מישכונם לא תגרע מתוקף ההעברה או מתוקף המשכון הנוסף (אין בכך כדי לפגוע בעדיפות העקרונית של בעל המשכון הראשון על-פי דיני תחרות הזכויות, בכפוף לסייגים שנזכרו). הוראה זו מחלישה את כוח השליטה בנכס, של בעל המשכון הראשון, וצועדת בקו עקבי עם הגישה הכללית בהצעה, המעודדת ניידות של נכסים ממושכנים, בצורות שונות. התשובה לשאלה אם הסדר מעין זה הוא ראוי היא מורכבת וטעונה עיון מעמיק נפרד. כך, למשל, לבעל משכון לא יהיה הכוח למנוע מישכון נוסף. אמנם, בעל המשכון בדרגה השנייה ייזקק להסכמת בעל המשכון הראשון לשם מימוש המשכון לטובתו, אולם כוח הסירוב של בעל המשכון הראשון יוכפף למבחני סבירות. ההסדר החדש מחליש את שליטת בעל המשכון הראשון על הנכס, ועמימותו של מבחן הסבירות תוסיף לכך. הדבר בעייתי למדי. מנגד, ההצעה מרחיבה את הנכסים העשויים לשמש מקור בטוחתי לנטילת אשראי, היבט בעל חשיבות מיוחדת כאשר ערכו של הנכס גבוה והוא יכול להכיל את סכום שני החובות גם יחד.

החידושים המרכזיים

- ביטול המוסד של שעבוד צף והמרתו במשכון קבוע על נכסים עתידיים

- מתן אפשרות גם ליחידים לשעבד נכסים עתידיים, בכפוף לסייגים

- הטלת נטל לרישום של המחאות זכות גם כשהן קונקרטיות, כתנאי להגנה על הנמחה במצבים של חדלות-פירעון של הממחה

- הכרעה בעדיפות שבין משכונות שונים על אותו נכס, על בסיס מרוץ הרישום בלבד, ללא רלוונטיות לשאלת הידיעה על המשכון הראשון הבלתי-רשום

- ביטול "משכון שביושר", בהקשר לתחרות בין משכונות

- תוקנה הגנה לרוכש נכס מעוסק בתום-לב ובתמורה, מול בעל המשכון, גם אם הרוכש ידע על המשכון. זאת, בניגוד לתוואי כיום בדיני תקנת השוק

- יצירת "רציפות קניינית" משופרת, לעומת המצב כיום, בין המשכון על הנכס המקורי למשכון על תחליפי הנכס המקורי

- החלשת מעמדן של "תניות הגבלה" בהסכמי משכון

"אמריקניזציה" של הדין - טוב או רע?

תזכיר חוק המשכון מציע רוויזיה כוללת ונרחבת בדיני המשכון הישראליים. במרכזה מצויה "אמריקניזציה" של הדין, תוך ביצוע שינויים בתשתית הרעיונית של הדין במגוון רחב של סוגיות. בהצעה טמונים יתרונות וחסרונות גם יחד. איני סבור כי במבט מכלולי הצעה זו תשפר בהכרח את יכולת ההסתמכות על משכונות, אף שהיא עשויה לגוון את שוק האשראי. לעתים ההצעה מחזקת את מעמדו של בעל משכון ולעתים היא עלולה להחליש אותו. למעשה, מדובר באיזון מוצע שונה מזה הקיים כיום, בין השאיפה לחזק את המעמד הבטוחתי של משכון לבין השאיפה לגוון את אפשרויות נטילת האשראי ולחזק את סחירותם של נכסים.

בהמשך לאמור, ההצעה נושאת אופי מעורב מנקודת המבט הכללית של ודאות משפטית. אמנם, מומנט הוודאות המשפטית מחוזק בהצעה באמצעות העצמת מעמדו של מירשם המשכונות. אולם החלשת מעמדו של בעל משכון, בעניינים מסוימים, פוגעת בוודאות המשפטית בתחום האשראי. בנוסף, ההצעה יוצרת דיסהרמוניה בין דיני תחרות הזכויות הכלליים לבין דיני המשכון. אם ההצעה תיחקק בנפרד מהתאמות קודיפיקטיביות בהסדרים אחרים, הדבר עלול ליצור אי-ודאות משפטית במעגל הנורמטיבי הרחב יותר, כדרכה של "חקיקת-טלאים" בלתי-קודיפיקטיבית. בכל הנוגע להמרת מוסד השעבוד הצף בשעבוד קבוע על נכסים עתידיים, ההצעה רצויה, אם כי יש לקחת בחשבון שהיא תוביל לשאלות-לוואי חדשות רבות.

ברמה הנקודתית, הסדרים רבים בהצעה הם רצויים, אולם קיימים גם הסדרים מוקשים. בנוסף, ראוי לנצל הזדמנות זו על-מנת להתייחס חקיקתית ובאופן בהיר לשאלות חשובות המצויות במחלוקת, כגון מעמדה של תניית שימור בעלות, אופן המימוש של משכון על זכויות חוזיות, הרחבת הסעד העצמי במסגרת דיני מימוש משכון, טענות הגנה אפשריות במסגרת הליכי מימוש, וכיוצא באלה סוגיות.

* הכותב הוא פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב ומשמש כיועץ במשרד עו"ד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, ברנדויין ושות'.

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה