גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל אלטק אריה רייכרט: "שער הדולר מטריף אותי"

את החברה שהוא מוביל הוא מכנה "חמודה", הוא יפרוש מהתפקיד רק אם יגרשו אותו, ואת התוכניות של "הבוס" יוסי מימן הוא לא מתיימר לנחש

מי מאיתנו איננו מושפע כששער הדולר נוסק מעלה או מידרדר מטה. מי ששוכר דירה רוצה ששער הדולר ירד, מי שמשכיר לו אותה רוצה שהשער יעלה, ואילו חברה שרוב עובדיה מועסקים בארץ, וגם פעילות הייצור שלה מרוכזת כאן, אך רוב מכירותיה הן לייצוא - תמיד תעדיף דולר חזק. אחת כזו היא אלטק (Eltek) - מהחברות הישראליות הנסחרות בנאסד"ק.

אלטק, שפועלת כבר 40 שנה, מייצרת מעגלים מודפסים גמישים קשיחים, אך מתקשה להישאר גמישה מול שער הדולר הנוכחי (נכון לרגע כתיבת שורות אלו - 3.6925 שקל). 316 מתוך 366 עובדי החברה המועסקים בארץ מגדילים את הוצאותיה השקליות, וגם כששורתה העליונה חווה ימים טובים (כמו בשנת 2008, ראו גרף) - השורה התחתונה נותרת אדומה.

"הלקוחות לא מוכנים לשלם בשקלים, וכששער הדולר נחלש זה כמו משקולת שמונחת על צוואר החברה", מסביר אריה רייכרט (56), מנכ"ל אלטק, בראיון ל"גלובס", ומודה שגם עסקאות גידור על שער הדולר אינן מסייעות לחברה להרים את הראש מעל המים.

זה נראה שאתה מנהל חברת השקעות ולא חברת טכנולוגיה.

"ממש כך, ואני חייב להודות שיש רגעים בהם ההתמודדות עם שער הדולר פשוט מטריפה אותי. אין לי שליטה עליו, ואני לא יכול לעשות דבר וחצי דבר כדי לשנות את השפעתו המהותית על החברה".

בין הגמיש לקשיח

אלטק מייצרת מעגלים מודפסים גמישים קשיחים. תפקידו של מעגל מודפס - שמצוי ברוב המכשירים האלקטרוניים - הוא לשאת על עצמו רכיבים שונים ולקשר ביניהם בעזרת אותות אלקטרוניים. שוק המעגלים המודפסים הוא ענק, ובאלטק בחרו להתמקד בנישה אחת מתוכו, נישת המעגלים הגמישים קשיחים - מעגל שחלקו גמיש וחלקו קשיח, והוא נועד בין היתר לשימוש במטוסי קרב.

"לעיתים קרובות, טיסה במטוס קרב מתאפיינת ברעידות, ואם חלקים במעגל המודפס הקיים במטוס מחוברים בהלחמה, זו נוטה להיסדק במהלך הרעידות, וכך מסכנת את הטיסה", מסביר רייכרט. הפיתרון, לדבריו, הוא לחבר בין חלקי המעגל הקשיחים ברכיבים גמישים, וכך המעגל לא נסדק.

למרות חשיבות הנישה מודה רייכרט כי מדובר בתחום שמגלגל מחזור שנתי של 400 מיליון דולר, שזה בקושי אחוז אחד מהמחזור שמגלגל ענף המעגלים המודפסים בכללותו. "אך כאן טמון יתרון הנישה. חברות ענק לא ילטשו אליה עיניים, וכך אנו יכולים להמשיך להיות בין החברות המובילות בה".

שוק קטן או גדול, רייכרט מעודד מהעובדה כי מדובר בתחום ששיעורי הצמיחה שלו גבוהים מאלו של ענף המעגלים המודפסים בכללותו - 8% לעומת 5%-6%. על לקוחותיה של אלטק נמנים שמות כמו התעשייה האווירית, אלביט אלאופ, ואף גיוון אימג'ינג, שמעגל מודפס פרי פיתוחה של אלטק הוא הבסיס לפעילות הקפסולה שפיתחה, המיועדת לאבחון מחלות במעי הדק והגס.

מתפקדת תחת משבר יומיומי

כשאנו שואלים את רייכרט כיצד שרדה החברה את המשבר האחרון, הוא מחייך ושואל - ספק ברצינות ספק בצחוק - "על איזה מהם את מדברת", ומיד מרצין ומסביר כי בצד משבר האשראי האחרון נלחמת החברה מדי יום בשער הדולר, שבשנה האחרונה רק נחלש אל מול המטבע המקומי. "קיצצנו בחלק מהעלויות, שלבנו בין פיטורי עובדים לקיצוצי שכר וצמצום שעות עבודה, אך זה לא עזר הרבה, ובשנת 2008 הפסדנו 2.4 מיליון דולר למרות שההכנסות צמחו".

לפי שער הדולר הנוכחי, גם 2010 לא טומנת בחובה בשורות חיוביות.

רייכרט נאנח. "יש לי בעיה עם שער הדולר. זה הכול".

את הרבעון הראשון של 2009 סיימה החברה עם רווח נקי של 105 אלף דולר, ואילו את הרבעון השני והשלישי סיימה החברה באיזון. דו"חות החברה לרבעון הרביעי של 2009 עדיין לא פורסמו, אך במבט קדימה רייכרט מאמין (שוב, תלוי בשער הדולר) כי את 2010 תסיים אלטק עם שורה תחתונה חיובית.

וכדי להפוך השנה לרווחית, אלטק מרחיבה את תחומי פעילותה. לפני כשנה קיבלה החברה רישיון לייצא מעגלים מודפסים לארה"ב עבור השוק הביטחוני. "ארה"ב מפקחת לא רק על ייצוא של כלי נשק מתוכה ואליה, כי אם גם על ייצוא של רכיבים, וביניהם מעגל מודפס. ללא רישיון אלטק לא יכלה לקבל שרטוט של המעגל המודפס הנדרש, ולהגיש עבורו הצעת מחיר", מסביר רייכרט.

"מרגע קבלת הרישיון התחלנו לעבוד בשצף קצף על פרויקטים ביטחוניים בארה"ב, שאחראיים לכשליש מהיקף הנישה בה אלטק פועלת".

אז השנה ההכנסות צפויות לצמוח?

"כן, חד משמעית. לא נגיע לרמת ההכנסות של 2008, אך אני מאמין שאנו בכיוון הנכון".

"אני לא קורא מחשבות"

למרות אלמוניותה בקרב החברות הישראליות בנאסד"ק, לאלטק יש בעל שליטה שרחוק מלהיות כזה - יוסי מימן - שמחזיק בשיעור של 24.1% מההון. מימן, האיש והגז הטבעי, הפך לבעל השליטה באלטק לפני 22 שנה, ולמרות שרייכרט מכהן בתפקידו במהלך 19 השנים האחרונות, מסרב האחרון לנחש מה חושב מימן על אלטק. "אני לא יכול לקרוא את המחשבות של מימן, אך אני כן יכול לנסות ולתרגם את התנהגותו. מימן בחברה 22 שנה, ואם הוא לא היה מספיק רציני כלפיה, הוא כבר היה מוצא את הדרך להיפרד ממנה".

תיאורטית זה אולי נכון, אך משקלה של אלטק בטל בשישים לעומת שאר עסקיו של מימן, ולכן לא בטוח שהצלחה או כישלון של החברה יהיו מהותיים עבורו.

רייכרט מחייך. "בהשוואה לעסקים האחרים של מימן אנו בקושי שבב. אנו לא צינור גז שמייצר מיליארדים ולא חברת תקשורת מובילה כמו סמייל 012, אך בנישה שאימצנו לעצמנו אנו בין החברות המובילות וזה לא רע".

מימן מכהן כדירקטור בחברה, ונציגיו בדירקטוריון הם ניסים גילעם (יו"ר), וארז מלצר, בעברו מנכ"ל אפריקה ישראל וכיום מנכ"ל גדות מיכליות שבשליטת אמפל, חברת ההחזקות של מימן. מלצר הצטרף לדירקטוריון אלטק באוגוסט האחרון. "מימן הוא איש עסקים שיודע מה הוא עושה, ואלטק זו חברה די חמודה בתחום של מעגלים מודפסים".

כך הוא מגדיר את החברה?

"לא, כך אני מגדיר אותה".

חמודה או לא, אלטק היא חברה קטנטנה. שווייה הנוכחי - 9 מיליון דולר, מרחיק אותה מהרדאר של רוב הגופים המוסדיים בארץ ובארה"ב, אך רייכרט מאמין כי שעתה עוד תגיע. בראיון שנתן ל"גלובס" לפני כשנתיים וחצי - כשהמניה נסחרה לפי מחיר של 3 דולר לעומת מחיר נוכחי של 1.36 דולר - טען כי זו מתומחרת בחסר, ומאז דעתו לא השתנתה. "אין דבר כזה מחיר מניה של דולר אחד. אם חברה נסחרת לפי מחיר של דולר ומשהו פירוש הדבר שהיא מחוסלת. לא שווה כלום".

אז אלטק לא שווה כלום?

"לא. שווי החברה נגזר כיום מהיקפי המסחר במניה ולא מאופי פעילותה".

בשוק ההון האמריקני יש כללי משחק, וברוב המקרים הם קובעים כי חברה שאינה רווחית, שווייה שואף לאפס.

רייכרט נע בחוסר נוחות בכיסאו. "אנו עושים הכול כדי להרוויח כסף. אין עניין, שלא לדבר על יכולת, להחזיק לאורך זמן חברה שאינה רווחית".

רייכרט, נזכיר, מכהן בתפקידו כבר 19 שנה ולחברה הצטרף לפני 25 שנה כסמנכ"ל כספים. לדבריו, הוא ימשיך לכהן בתפקיד גם אם התסריט שצייר זה עתה יהפוך למציאות. "אני פה עד שיגרשו אותי".

עוד כתבות

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי