גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צו איסור הפרסום של זהבית

כהן אינה יכולה לנהל את בית השקעות פסגות באותה דרגת סודיות שבה היא מנהלת את תנובה

"יש ימים שאני עוזבת בבוקר והוא עוד לא התעורר, וכשאני חוזרת בלילה הוא כבר ישן. אני משתדלת שסופי השבוע יהיו רק של שלושתנו. האם אני חושבת עליו כל הזמן בעבודה? ברור שכן. כשהמטפלת מתקשרת, אני תמיד יוצאת מישיבות. אני זוכרת שפעם אחת היא התקשרה באמצע הישיבה ואמרה ששרטה אותו חתולה בגינה. יואו! מה עושים עכשיו? עוזבים את הישיבה? רצים לבדוק אותו? בסוף התעשתי ואמרתי לה: צלמי את השריטה שלו ותשלחי אליי. את התמונה שהיא שלחה לי שלחתי מיד לרופאה שלי, והיא הסתכלה ואמרה שזה בסדר, שאגיע איתו בערב. ככה אני מנסה להתמודד עם זה, ביעילות. אני ישר חושבת מה צריך לעשות אסטרטגית. בכלל, אני הרבה יותר יעילה כשיש לי את מייקי. הפגישות שלי הן עכשיו חצי שעה מקסימום, בלי בולשיט. קצר ולעניין".

(זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס-ישראל, בעלת השליטה בתנובה ואוטוטו בעלת השליטה בפסגות, מדברת על משפחתה - בנה מייקי בן השנתיים וחצי ובעלה, חיים כהן, מנכ"ל כלל מימון אשראי מקבוצת אי.די.בי, בראיון ל"ידיעות אחרונות", ערב פסח).

זהבית כהן היא מהמרואיינות המחוזרות בארץ, לפחות במדורים הכלכליים, אבל גם הסרבנית שבהן. מאז רכישת השליטה בתנובה, היא ממעטת לשתף פעולה עם עיתונאים.

אשת העסקים השולטת על מונופול החלב, על קונצרן המזון הגדול בישראל, שעומדת לנצח על ניהול 120 מיליארד שקל, על 2 מיליון לקוחות, מסרבת בתוקף לשתף את הציבור בתוכניותיה העסקיות בבית השקעות.

"קלוזינג" (סגירת העסקה) וחקירה שהשתיקה יפה לה הם תירוצים מצוינים. כהן היא אכן סיפור הצלחה מסחרר: מההשקעה והאקזיט המוצלח בבזק , דרך ההשקעה והאקזיט המוצלח שעוד יגיע בתנובה ועד רכישת פסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל.

התאכזבנו מאוד כשגילינו שכהן בחרה לגלות את צפונות לבה ב"ידיעות אחרונות" ולא ב"גלובס", למשל, אך אנחנו מבינים לחלוטין את בחירתה: "ידיעות אחרונות", העיתון הנפוץ במדינה, ערב פסח, חשיפה גבוהה. בקיצור, רייטינג אדיר.

קראנו את הראיון שכותרתו "תנובל'ה" בשקיקה ואנחנו מודים שיועץ התקשורת של כהן עשה את עבודתו נאמנה: כחלק מהטרנד של השנים האחרונות, אנשי עסקים מעדיפים בהרבה מקרים להתרחק מראיונות על הביזנס ולהתמקד בראיונות על "הצד הרך שלהם", כפי שאכן בא לביטוי בציטוט שהבאנו בפתיחה.

באופן טבעי, אנשי ונשות עסקים כדוגמת כהן הם יזמים עם חזון והמון תשוקה להצלחה. החזונות שלהם מביאים להישגים; הישגים מביאים לכסף, כוח ושליטה; כוח מביא בדרך כלל עוד ועוד כסף; כסף מביא עוד ועוד הישגים ושליטה, וחוזר חלילה. עם התשוקה הזאת צריך לנווט בין הקריירה לחיי המשפחה, וכהן התמודדה עם הדילמה הזאת במהלך הראיון בפתיחות ובכנות ראויות לציון.

קרב החלב

זה לא אמור להיות טור על ענייני קריירה ומשפחה, ואל לנו לשפוט את זהבית או את חיים כהן. כל קורא מוזמן לשים את עצמו בנעליהם ולחשוב מה הוא היה עושה אם חתולה היתה שורטת את ילדיהם בגינה באמצע ישיבה הרת גורל. אמנם למדנו המון על אורח החיים של כהן מהראיון, אבל למדנו מעט מאוד על העסקים שהיא מנהלת. במקרה של תנובה, אנחנו עוד יכולים להבין את התנגדותה לפרסום הדו"חות.

אנחנו רק מתקשים להבין מדוע היא בחרה בשותף (מבטח שמיר), חברה ציבורית, ו"הורתה" למאיר שמיר לא לפרסם הדו"חות בשום פנים ואופן. לכהן יש אינטרס ברור מאוד לא לפרסם את הדו"חות המלאים: לא מעט אנשים בשטראוס, טרה וגורמים נוספים, במיוחד ברשתות הקמעונאות הגדולות, ישמחו לדעת מהן נקודות החוזק והחולשה של מונופול החלב ומהם שיעורי הרווחיות שלו.

כל מי שנכנס לאחרונה לסופר מבין עד כמה מלחמות החלב חסרות תקדים ומחריפות מדי יום באמצעות מבצעי מחירים אגרסיביים. תנובה נגד שטראוס? לא רק. טרה, עם הכוח של קוקה-קולה (בעלת השליטה), היא זו שהציתה במידה רבה את האש בשוק. דו"חות של תנובה ותשקיף (במקרה של הנפקה) יהיו רבי מכר אצל עופרה שטראוס, מוזי ורטהיים, נוחי דנקנר ודודי ויסמן, בדיוק כמו שהתשקי ף של שטראוס היה בזמנו. זו סיבה טובה מאוד מבחינת כהן לעמוד על רגליה האחוריות ולהסתכן בעימות גלוי עם רשות ני"ע.

כהן גם צודקת בטענתה שקשה לנהל חברה ציבורית מרבעון לרבעון ושהשבחת חברה, במיוחד חברה עם תרבות ניהול מיושנת כתנובה, דורשת הסתכלות ארוכת טווח. אלא שזה לא תופס לגבי פסגות. כהן עומדת לקבל אחריות על 120 מיליארד שקל, 2 מיליון לקוחות, כחצי מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל.

כמעט לכל אחד יש כסף ב"פסגות", יש לקוחות שאפילו לא יודעים את זה. ניהול כספם של אחרים אינו בר השוואה לניהול קווים של מוצרי חלב. קופת גמל או קרן פנסיה אינן קוטג' 5% או שוקו קרלו. כהן אינה יכולה לנהל את פסגות באותו אופן סודי כפי שהיא מנהלת את תנובה. הציבור היה שמח לשמוע את דעתה על רמת דמי הניהול בעסק שלה, למשל, במיוחד אחרי שהבין שפסגות מסוגלת להוריד אותם לרצפה בעקבות התפוצצות פרשת הרצת ני"ע.

הפשלה של הרגולטור

אפשר להניח שכל עוד פסגות תמשיך כחברה פרטית, כהן תמשיך בהרגלי הסודיות שלה. שוב, לא יהיו לה אינטרס ומחויבות לפרסם דו"חות מפורטים. אלא שכאן הרגולטור חייב לעבוד מהר ולגבש חקיקה שתאלץ כל בית השקעות פרטי לפרסם דו"חות גלויים. המצב כעת אבסורדי: חברת הביטוח אליהו, למשל, חברה פרטית כבר עשרות שנים, חייבת לפרסם דו"חות מדי רבעון באתר החברה ובמשרד האוצר לפי חוקי הפיקוח על הביטוח. מדוע אליהו כן ופסגות לא?

מדוע בנקים קטנים יחסית כמו יהב, אוצר החייל ומרכנתיל כן ופסגות לא? כי הרגולטור פישל ולא סתם את הפרצות אחרי ועדת בכר. בתי ההשקעות הפכו לגופי ענק שיש להם נגיעה למיליוני לקוחות, לכספם, לפנסיה שלהם והם לא חייבים לדווח דבר לאיש אם לא הונפקו בבורסה.

איש אינו יודע את מבנה ההון של פסגות, הדירקטורים של בית ההשקעות, את מבנה התגמול למנהלים ופרטים רבים נוספים, שחייבים להיות שקופים לציבור. אם ועדת בכר היתה סותמת את הפרצה הזאת, הציבור היה יודע, למשל, על השכר המופרך של דוד אדרי ושי בן דוד, שני "נערי הפלא" של רועי ורמוס שהרוויחו כנראה עשרות מיליונים וחשודים היום בהרצת ני"ע.

זהבית כהן לא תתנדב לפרסם את הדו"חות של פסגות, אין סיבה שתעשה את זה. פרופ' עודד שריג, הממונה על שוק ההון, צריך לתת לה אותה: חוק, בדיוק כמו החוק לאליהו והאחרים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית