גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הולילנד היא משל

השחיתות המוניציפלית הגדולה בתולדותינו מעמידה באור אחר את חוק התכנון החדש

איזו מקריות. דווקא כשמרחף באוויר החשד לפרשת השחיתות המוניציפאלית הגדולה ביותר בתולדות המדינה, עם השמות העסיסיים ביותר, התמלא השבוע ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בגאווה. ב"נאום ההישגים" שלו מול האומה, הוא מציין את אחת מהצלחותיו הגדולות ביותר בתחום האזרחי: העובדה שהצליח להעביר בקריאה ראשונה בכנסת את הצעת החוק החדשה לרפורמה מקיפה בחוק התכנון והבנייה.

צחוק הגורל - כשהציג באחרונה נתניהו את החוק במסיבת עיתונאים מיוחדת, הוא הישיר מבט לעיתונאים ואמר: "אחת ממטרות החוק היא להילחם בשחיתות בוועדות המקומיות לתכנון ובנייה".

לגמרי במקרה זה קרה זמן קצר אחרי שמפכ"ל המשטרה, דודי כהן, דיבר בוועדת הפנים של הכנסת וסיפר כי גורמים עבריינים חדרו לרשויות המקומיות. לדבריו, בשלוש השנים האחרונות נפתחו 70 תיקים פליליים נגד ראשי רשויות, וכי הדרג המוניציפאלי הוא זה שבקרבו מתפתחת שחיתות ציבורית.

לחזק את הוועדות המקומיות

במרכז חוק התכנון והבנייה החדש עומדים שני עקרונות. הראשון: "תוכנית אחת - ועדה אחת", דהיינו תוכנית בנייה לא תנדוד הלוך ושוב ולמעלה-למטה בין ועדות התכנון השונות. כל תוכנית תתחיל ותסתיים באותה ועדה. עקרון שני: העברת יותר סמכויות אל הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה בערים ובמועצות, תוך החלשה מסיבית של הוועדות המחוזיות, שהמהוות גורם מבקר על עבודתן של הוועדות המקומיות.

ומי הם השולטים בוועדות המקומיות? חברי מועצת העיר. אלה שנבחרו בבחירות המוניציפאליות, ובראשם ראש הרשות המקומית, מועצה או עירייה, שתפקיד יו"ר הוועדה המקומית נתון בידיו, אם ירצה. בדרך כלל הם מאוד רוצים.

סוד כוחם הגדול של חברי המועצה היושבים בוועדות התכנון, וכמובן של היו"ר, הוא בשני מישורים עיקריים. האחד: העצמה ותוספת של אחוזי בנייה בבקשות של יזמי נדל"ן. זה בולט בעיקר בפרויקטים גדולים, שבהם כל הטבה משמעותה עשרות ומאות מיליוני שקלים. המישור השני: החלטה על הנחה או הפחתה או ביטול מלא של היטלי השבחה, שאותם נדרשים היזמים לשלם בגין תוספת אחוזי הבנייה. זה הכסף גדול.

אין עוד תחום, שבו מחזיקה ועדה של נבחרי ציבור בכוח רב כל כך. אין עוד תחום, שבו ראש הרשות, שהוא ראש הוועדה המקומית, מחזיק בכזו עצמה.

ראשי עיר פעלתנים על הכוונת

בתולדות פרשיות הנדל"ן הבעייתיות בולטת בעיקר בערים הגדולות, שבהן מחיר הנדל"ן גבוה. בערים אלה בולטת עובדה מעניינת: הפרשיות מתפוצצות דווקא במקומות שבהם ראש העיר הראה דומיננטיות ואף תוקפנות בהליכים התכנוניים של הוועדה המקומית.

זה נצפה למשל אצל אלי לנדאו, כשהיה ראש עיריית הרצליה והעביר את התוכנית השנויה במחלוקת של מגדלי המגורים במרינה בהרצליה. הבדיקות והתביעות האזרחיות סביב הפרויקט נמשכות עד היום. זה קורה אצל צבי בר, ראש עיריית רמת גן, שמרים בגלוי את הדגל של "עוד ועוד אחוזי בנייה ליזמים", בנימוק של טובת אזרחי העיר. ואהוד אולמרט בירושלים, עם פרויקטים כמו מכירת מגרש ימק"א וכנראה מיזמים נוספים.

בעניין ימק"א יצא בזמנו דו"ח מבקר מדינה חריף, שהאשים את אולמרט בניגוד עניינים בעסקה. בעיר רמת גן, המכונית של צבי בר כבר מכירה את הדרך לגופי התשאול.

תוצאה מעניינת לא פחות היא שמדובר מצד אחד בפרויקטים המתגלים כזוועות אורבניות, ומצד שני הם תמיד מופנים למגזר האלפיון העליון.

שני ראשי ערים בתל-אביב, רוני מילוא ואחריו רון חולדאי, דווקא ברחו במודע מלכהן כיושבי ראש הוועדה המקומית, בדיוק מהחשש שמא ידבק בהם הכתם של קשר בלתי ראוי עם יזמי נדל"ן גדולים.

מינוי נציגים חיצוניים

עכשיו, נחזור לחוק התכנון והבנייה החדש. נכון להיום, לפני כניסת החוק החדש לתוקף, בוועדות המקומיות לא קיימים גורמי בקרה פנימיים, מקצועיים ובלתי תלויים. הבקרה על הוועדה היא רק מצד הוועדות הגבוהות יותר בהיררכיה התכנונית המקובלת היום.

החוק החדש מתהדר בכך שהוא מציע לתקן את המצב על-ידי מינוי נציגי ציבור ייעודיים לוועדות המקומיות - אנשי מקצוע בתחומם. וזאת, כפיצוי על חיסול הבקרה הקיימת היום על הוועדות המקומיות (לא שהבקרה הזו הוכיחה את עצמה עד היום).

אלא שהפתרון שנמצא לבעיה בחוק החדש הוא רק פתרון לכאורה. מימוש העצמת הוועדה המקומית באמצעות חיזוק הביקורת הפנימית של חיצוניים (אולי נציגים סביבתיים, אולי חברתיים, אולי אדריכליים), מצויה כל-כולה בידיו של שר הפנים. החשש הגדול הוא כי במקום חיזוק הוועדות על-ידי גורמים בלתי תלויים, כולל כאלה שמחזיקים בדעה שונה, תתפתח כאן תעשייה כבדה של חלוקת ג'ובים למקורבי השר, מקורבים פוליטית או אישית. וכלל לא משנה מאיזו מפלגה יהיה שר הפנים.

אפשר להוסיף כוח-אדם

פתרון אפשרי, במקום המאות מיליונים שיישפכו בעשור הקרוב על הרפורמה, עד שאפשר יהיה לפעול על-פיה במהירות סבירה, הוא לתקצב מיידית תוספת של כוח-אדם מקצועי ובלתי תלוי לוועדות התכנון. זאת, על מנת לקצר את זמני הטיפול בתוכניות הבנייה ולהשביח את הטיפול.

נכון להיום רוב העיכובים הגדולים בפרויקטים של בנייה נולדים מסיבה מרכזית אחת: יזמים מבקשים תוספת גדולה של אחוזי בנייה תוך כדי שינוי תב"ע (תוכנית בניין עיר). ואז, כאשר יש לדון בשינוי התב"ע, מעבירים את הדיון לוועדה המחוזית, שפותחת אפשרות להתנגדויות הציבור.

החוק החדש של נתניהו, אם יעבור במלואו בכנסת, יעביר את כל הכוח לוועדה המקומית. ליזם יבוא גואל, אבל ההסתבכויות והחקירות רק יגברו.

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס