גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הולילנד, פארק איילון וצוק מנרה אינם לבד

בית המשפט, שכינה בשבוע שעבר את פרשת הולילנד "אחת החמורות ביותר בתולדות המדינה", יכול בקלות להיזכר שמה שלא קרה שם - הכל כנראה כבר קרה בעבר

מצעד ראשי הערים הפוסעים בשנים האחרונות לחדרי החקירות והקשר הבלתי ניתן להפרדה בין ראשי ערים לבוני אותן ערים יותר מרומזים לנו שהולילנד, פארק איילון וצוק מנרה אינם לבד. בית המשפט, שכינה בשבוע שעבר את פרשת הולילנד "אחת החמורות ביותר בתולדות המדינה", יכול בקלות להיזכר שמה שלא קרה שם, הכל כנראה כבר קרה בעבר.

לחיאני דואג למשפחה

הפרשה החדשה מגוללת חשדות לפיהם קיבל עו"ד אורי מסר, מקורבו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, תשלומי שוחד מיזמים הקשורים לפרויקט המגורים הולילנד בירושלים, בתקופה שבה אולמרט כיהן כראש העירייה, וכן למיזם המגורים שחברת הזרע של ידידו של אולמרט, אביגדור קלנר, רצתה לקדם בפארק איילון הסמוך למזבלת חירייה ולפרויקט צוק מנרה.

זוהי אולי פרשת שוחד חמורה, אך לצערנו איננה היחידה, ככל שזה נוגע לפרשות העוסקות בפלילים של נדל"ן או תכנון. הפרשה הטרייה ביותר היא פרשת שלומי לחיאני, ראש עיריית בת ים, שנעצר לחקירה על ידי היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית בדצמבר האחרון.

יחד עם לחיאני נעצרו גם אחיו ובני משפחה נוספים וכן בכירים בעיריית בת ים. החשדות התייחסו לעבירות שלחיאני לכאורה ביצע במשך תקופה ארוכה בתחום טוהר המידות, עבירות מרמה ועבירות תכנון ובנייה. הפרשה מתמקדת, בין היתר, בחשד שלחיאני רתם גופים ועובדים בעירייה לצרכיו וכך הצליח להשביח את שווי הנכסים שלו ושל משפחתו.

יחד עם לחיאני נעצר גם אחיו, אבי לחיאני, בעל חברת נדל"ן שעוסק אף בתיווך נכסים. לפי החשדות השתמש לחיאני האח בסמכויות אחיו לצורך קידום אינטרסים כלכליים ואישיים. החוקרים מצאו מסמכים רבים שהיו בהליכי רכישה ומכירה והסיקו שמרביתם נרכשו על ידי החברה בה מחזיק אבי לחיאני.

החשדות מדברים על כך שהנכסים עברו תהליכי השבחה באישור הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בת ים. הדירות חולקו למספר חלקים ששווקו כיחידות נפרדות לאחר קבלת אישורה של הוועדה המקומית. בנוסף קיים חשד כי החברה בבעלותו של לחיאני האח רכשה אולם בבת ים ופיצלה אותו לשישה משרדים קטנים בתמיכת הוועדה המקומית.

קרקע בחוף קרית ים

פרשה נוספת, שזכתה לתהודה צנועה יותר, היא זו שבמרכזה עומד ראש עיריית קרית ים, שמואל סיסו, שנחקר באזהרה בינואר האחרון בשלוחה הצפונית של היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בחשד לעבירות של מירמה והפרת אמונים.

החשד הוא שסיסו, יחד עם גורמים אחרים, פעל לזכייתה של חברת ע.ר. צים, בבעלות האחים רני ועדי צים (בעלי רשת "מחסני כמעט חינם"), במכרז לרכישת קרקע בחוף קרית ים והקמת פרויקט מסחרי גדול בניגוד לתב"ע. המשטרה חושדת בדרך בה קיבלו גורמים שונים בוועדת המכרזים בעירייה את החלטת זכייתה של חברת ע.ר. צים. כן חושדת המשטרה במעורבותו של סיסו בקידום זכייתה של הזוכה במכרז.

ועכשיו לתל אביב ולחיפה. כאן אנחנו מגיעים לפרשת החניונים, שבה הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה עשרה כתבי אישום ביולי 2008. כתבי האישום המרכזיים התייחסו לקידום ענייניו של "מלך החניונים" ראובן גרוס בחברת אחוזות החוף, החברה העירונית בבעלות עיריית ת"א, שאחראית על תפעול החניונים העירוניים. לצד גרוס הואשמו מנכ"ל אחוזות החוף יעקב מאיר, יו"ר הדירקטוריון ד"ר דני קורן וחברת מועצת העיר ישעיהו (שייקה) דרורי בסעיפי אישום של עבירות שוחד ומירמה.

כחודשיים לאחר הגשת כתבי אישום אלה החליטה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה שלא להעמיד לדין את ראש עיריית ת"א רון חולדאי ואת ראש עיריית חיפה יונה יהב בפרשת החניונים. תיק החקירה נגדם נסגר מחוסר ראיות. בפרשה זו נחקר חולדאי בחשד לביצוע עבירות על חוקי הבחירות, קבלת טובות הנאה אסורות והפרת אמונים ואילו יהב נחקר בחשד לביצוע עבירות על חוקי הבחירות, קבלת שוחד, מירמה והפרת אמונים.

"מלך החניונים" גרוס היה בקשר הדוק עם חולדאי ותרם למערכת הבחירות שלו ב-1998. החשדות כלפי חולדאי התייחסו לכך שהוא סייע לגרוס לזכות במכרזים לחניונים של חברת אחוזות החוף. יהב נחשד בהטיית מכרזים להפעלת החניונים בחיפה, בתמורה לשוחד וטובות הנאה שקיבל ממנו.

תרומות מקבלנים

ראש עיריית רמת גן, צבי בר, קשור גם הוא ב"מלך החניונים". בשנה שעברה החליטה פרקליטות המדינה להעמידו לדין, בכפוף לשימוע, באשמת קבלת שוחד ומימרה והפרת אמונים. החשדות עלו במסגרת חקירת פרשת החניונים. "גלובס" פרסם כי החשד הוא שב-2002 ניצל בר את מעמדו כראש העירייה וביקש מגרוס להעסיק את גיסו כמנהל באחד החניונים שלו. גרוס נענה לבקשה ובהמשך בר העלה בפניו רעיון להפעלת חניון ברמת גן תוך שהוא מציין כי הרעיון יהיה כדאי מבחינה כלכלית אם לחניון תצורף מסעדה. הוא הוסיף כי הוא יפעל לקידום הנושא.

באתרי האינטרנט פורסם בחודש שעבר כי מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס יבדוק מעורבות כביכול של בר בקידום פרויקט קבוצת הרכישה של חברת אור סיטי נדל"ן של ענבל אור במהלך כנס לקוחות פרטי.

חברת דלק נדל"ן, בשליטת יצחק תשובה, הסתבכה גם היא בפרשת שוחד מהתחום המוניציפלי, בפרשה שפורסמה לראשונה במוסף זה בתחקיר של משה ליכטמן. מנכ"ל החברה, איליק רוז'נסקי, נחקר ב-2006 תחת אזהרה במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בחשד למתן שוחד בפרויקט בנייה במתחם גרנד נטר, שבתחום כפר נטר.

בפרשה נחקר גם אהרון בז'רנו, ראש המועצה האזורית חוף השרון דאז ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה במועצה.

בז'רנו המנוח אף התגורר בכפר נטר. דלק נדל"ן רכשה ב-1999 את הקרקע, שלפני שבז'רנו הפשירה לבנייה היתה בייעוד חקלאי. לאחר הרכישה הגישה דלק נדל"ן בקשות לשינוי ייעוד מתעשייה למשרדים, הגדלת השטח ב-11 אלף מ"ר שטחים עיקריים ועוד 30 אלף מ"ר נוספים לשטחי שירות. בז'רנו כראש הוועדה המקומית אישר את הבקשות לשינוי הייעוד, לתוספת השטחים ולהקלות השונות והמליץ לוועדה המחוזית לאשר את השינויים. אולם דלק נדל"ן לא המתינה לאישורי הוועדה המחוזית, והחלה לבנות שטחים נוספים בפרויקט בידיעתו ובהסכמתו של בז'רנו.

שוקי פורר, מי שהיה ראש עיריית רחובות נאלץ להתפטר מתפקידו בשנה שעברה לאחר שבית משפט השלום בפתח תקווה קבע כי דבק קלון במעשיו לאחר שהורשע בעבירה של הפרת אמונים. לאחר בחירות 1998, בהן זכתה סיעתו של פורר, נותר חשבון הבנק של הסיעה בחובה של 103 אלף שקל.

פורר כינס את סגנו חיים אברהם, גזבר העירייה אורי צוקר ואת הקבלן דודי כדורי וביקש מהם לסייע בתרומות לכיסוי הגרעון. כדורי כיסה את המינוס בבנק ובתמורה קיבל מהעירייה עבודות תשתיות ופיתוח עבור העירייה בסכום של 3.75 מיליון שקל ללא מכרז.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן