גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכפתור האדום האקולוגי

מקבלי החלטות מועדים לטעויות שעלולות לגרום לנזק אקולוגי, אבל יש תקווה ■ וגם: מצליחנים בזכות עצמם ממשיכים להיאבק בעוני

אחת השאלות המעניינות בפילוסופיה של ההיסטוריה היא האם אדם אחד או קבוצה קטנה של אנשים יכולים לקבל, מתוך חופש בחירה, החלטות שקובעות באופן דטרמיניסטי ובלתי ניתן לשינוי את מהלך ההיסטוריה? האם לאדם אחד יש השפעה גדולה כל-כך?

פרופ' ג'ורג' בסיל מאוניברסיטת אריזונה לוקח את השאלה הזו צעד אחד קדימה ושואל האם בעידן המודרני, כשהתיעוש גובר וכוחם של בני האדם להשפיע על סביבתם באמצעות הטכנולוגיה העומדת לרשותם הולך וגובר, החלטתו של אדם אחד יכולה לשנות לא רק את פני ההיסטוריה, אלא גם את פני האקולוגיה?

בסיל מאמין שכן, וזה בהחלט מדאיג אותו. הדאגה מקורה בכך שהוא לא מאמין שבאמצעות הכלים הקיימים היום, יכולים בני אדם לקבל החלטות נכונות מבחינה אקולוגית, אשר ייקחו בחשבון באופן מוצלח את ההשפעות לטווח הארוך. בנוסף, אומר בסיל כי הסביבה שבה פועלים רוב מקבלי ההחלטות אינה ממריצה לחשיבה לטווח ארוך, בלשון המעטה. למעשה, לפי בסיל, בתנאים הקיימים התנאים החברתיים דוחקים את כל מקבלי ההחלטות כיחידה אחת לטעות, ואולי אפילו לגרום לנזק אקולוגי חמור.

בסיל הוא פרופסור בבית הספר לקבלת החלטות באוניברסיטת אריזונה ובבית הספר לקיימות (School of sustainability), מחלקה באוניברסיטה שבוחנת כיצד אפשר להימנע מלהרוס לחלוטין את העולם בו אנחנו חיים. לדבריו, "המוח של בני האדם מכויל לקבלת החלטות על-פי מודלים פשטניים למדי של סיבה ותוצאה. כדי לקבל החלטות בתחום האקולוגי, דרושה הבנה של מערכת מורכבת הרבה יותר ממה שיכול המוח האנושי לעבד, הן מבחינת מספר המשתנים, האינטראקציה ביניהם, חוסר וודאות תמידי לגבי ההסתברויות להתרחשויות הרות אסון ורף השינוי הדרוש כדי שהן יתרחשו".

למרות כל זאת, בסיל מאמין שיש תקווה. המחלקה לקבלת החלטות נעזרה במומחים לאקולוגיה כדי לפתח מודלים להמחשה של תרחישים אפשריים שונים לאירועים מורכבים, כמו התפרצות מחלת השפעת ומחסור במים מתוקים בתנאים של התחממות גלובלית. החוקרים הפיקו מהמודלים ייצוגים חזותיים של התרחישים האפשריים השונים, ואפשרו למקבלי החלטות לשחק עם המודל באופן חופשי. ההחלטות שהתקבלו, לפחות על הנייר, היו דומות למדי לאלו שנראו נכונות גם בעיני המומחים.

"המפתח הוא המיקוד במקבלי ההחלטות קודם כל, יותר מאשר בקהל הרחב", אומר בסיל. "לשם כך אנחנו צריכים לקחת בחשבון גם את הצרכים של מקבלי ההחלטות עצמם, ולשלב אותם במודלים שאנחנו בונים. אנחנו מוסיפים לזה את התובנות של המומחים, וכשאנחנו מגישים את כלי העזר למקבל ההחלטה, אנחנו צריכים להודות בפניו שהעולם המורכב הזה מהווה אתגר גם עבורנו. המודלים החזותיים מאפשרים למקבלי ההחלטות לראות בבירור את התפקיד שלהם בתוך התרחיש, וכך לאזן בין הצרכים שלהם לטווח הקצר והארוך".

מאבקו של העני לשעבר

לכאורה, אין מודל מרשים יותר של הצלחה - אדם שהתחיל את דרכו מעוני או ממעמד בינוני משעמם, והפך להצלחה עסקית וכלכלית במו ידיו. אדם כזה אמור להיות מאושר יותר ומתוסבך פחות, אפילו לעומת מצליחן שירש הון והצליח לשמר אותו. אדם כזה בדרך כלל מודע ליכולותיו ולכוחו. בהשוואה למשפחתו ולחברי הילדות שלו, הצלחתו בולטת אפילו יותר. אדם כזה אמור להיות מאושר ומרוצה מחייו.

אלא שהמציאות מורכבת יותר, אומרת ג'נין אינגליש, עובדת סוציאלית ודוקטורנטית באוניברסיטת שיקגו, שפתחה במסגרת האוניברסיטה את הקליניקה לטיפול במצליחנים - קליניקה פרטית המיועדת לטיפול בכל מי שצמחו מעל ומעבר לנקודת המוצא שלהם, והיום הם מרגישים חצויים ביו העבר להווה ומוטרדים לגבי העתיד.

אינגליש עצמה שייכת למדגם הזה, לפחות מבחינת נקודת המוצא. היא נולדה בקוריאה לאם קוריאנית ואב אפרו-אמריקני, אשר גידלו אותה בארה"ב, דווקא על-פי היהדות. אף שהוריה עבדו, המשפחה הייתה ענייה, ונעזרה מעת לעת בקצבאות סעד.

"נתקלתי בהרבה מנהלים בכירים, חלקם ממוצא אפרו-אמריקני, לטיני או אסיאתי, שסחבו איתם מן העבר זיכרונות של עוני, הורה נעדר, משפחה לא מתפקדת, תקופות של היעדר קורת גג", היא מספרת. "מתחת לחליפה היפה, לתספורת האופנתית ולבית היפה בפרברים, הם עדיין נאבקים נגד העוני, ברמה הרגשית".

רוב המנהלים שמגיעים אל אינגליש, מחפשים אימון לניהול ולא פסיכותרפיה, אך כשהנושאים האישיים עולים הם עוברים לתחום הפסיכולוגי. "לעיתים הם הראשונים ממשפחתם להגיע לאוניברסיטה או לעבוד במשרד, והם חווים הלם תרבות. הם אינם יודעים להתמודד בצורה המקובלת עם עמדות של כוח. כתוצאה מכך, קצב התחלופה של מנהלים כאלה בארגונים הוא גבוה מן הממוצע".

בארה"ב קיים ייעוץ מיוחד שתפקידו לתמוך במאמצים של ארגונים להתמודד עם עובדים ממגוון תרבויות. לעובדים עצמם לא ניתן בדרך כלל ייעוץ, ואת המצב הזה מקווה אינגליש לשנות.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי