גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקם להורגנו?

כשהתפוצצה פרשת ענת קם חשתי את תחושת חוסר הנוחות מזדחלת במעלה גבי

חזון דניאל

כשהתפוצצה פרשת ענת קם, חשתי את תחושת חוסר הנוחות מזדחלת במעלה גבי. ביממה שאחריה, אחרי שעשרות אלפי טוקבקים הקיאו רעל במרחב הווירטואלי, כשמאות אלפי אצבעות נמרחו בדיו עיתוני יום השישי שמרחו את תמונתה של ה"מרגלת", התחושה הזו אף התגברה.

את האמת? לא ידעתי לגבש דעה מוצקה לגבי הפרשה. בגלל שקם עוסקת במקצוע שלי; בגלל שעמדתי במצב בו היה אורי בלאו - וגם במצב בו היתה קם; בגלל שקם הועסקה תחתיי, ואני מכיר אותה מגיל צעיר.

נראה לי שאת המענה להתחבטויות הפנימיות באשר לאיך להתייחס לפרשה, מצאתי במהדורת "אולפן שישי" (המעולה) ששודרה יום אחרי. לאחר הראיון הרהוט והמצוין שנתן אביה של קם, נכה צה"ל, הגיע תורו של רוני דניאל לדבר. ברגע זה, נדמה לי שכל עיתונאי שצפה הצטנף בכיסא וחיכה לקיתונות של רותחין מפי הביטחוניסט מספר 1 בתקשורת הישראלית.

והנה, אפילו דניאל סינגר - יחסית, כמובן - על קם, כנגד ההד הציבורי המטורף. ואם דניאל מדבר על הפרשה בטון מרוכך - מה יגידו אזובי קיר, התגובות באתרים השונים, שחלקם דורשים להוציא את קם ובלאו להורג?

מטען חשמלי

במתח שנוצר בין התהוות דבר פרשת קם בפייסבוק/טוויטר/מיילים/בלוגים והתקשורת הזרה, לבין האיפול שהוטל עליו בצו בית משפט בתקשורת הממוסדת, נוצר מעין מטען חשמלי. מטען שבו לא היתה ברירה אלא לפוצץ את כל הסיפור באופן משולהב וחסר פרופורציות.

בואו נסתכל רגע לעובדות בעיניים: האם קם ובלאו באמת היוו איום לשלומה של מדינת ישראל? שלא תטעו. אם כן - אנשי המוסד כבר היו מאתרים ועוצרים את בלאו בלונדון, ואילו קם היתה יושבת בתא הכי חשוך של בית המעצר, ולא בדירה בכיכר רבין בתל-אביב.

מידה כנגד מידע?

את פרשת ענת קם צריך לבדוק מאספקט אחד חשוב: מידתיות. מדוע בעצם הפרשה הזו עושה רעש כה גדול? איך היא מקטבת מחנות שונים לא רק בקרב טוקבקיסטים וגולשי פייסבוק/טוויטר - אלא גם מייצרת מחנות קולניים בתקשורת עצמה בין תומכים ומתנגדים?

הסיבה פשוטה: כשמכניסים את כל האלמנטים שלה לתוך משוואה, מגלים כי הערך של כל אחד מהם הוא קיצוני מעבר לרגיל: המתיחות בין בלאו ו"הארץ" למערכת הביטחון בזמן הדין ודברים ביניהם; אופי פרסום אותה כתבה במוסף "הארץ", שאם לא היה מותח את הגבולות ומפרסם "אקדח מעשן" (להלן, המסמך הגנוב), סיכוי סביר שלא היתה נפתחת שום חקירה משמעותית לאחריו; כמות המסמכים שגנבה קם (אם כי כולם טועים לחשוב, בחסות הדיווחים המעוותים, כי מדובר בגניבה שיטתית ומתמשכת).

והאלמנט הקיצוני הכי חשוב במקרה זה: האגו של מערכת הביטחון עצמה, שעומד לה ולנו לרועץ בכל נושא - מחופש העיתונות ועד תקציב הביטחון השנתי. אלמנט לא-מידתי זה הביא לאלמנט לא-מידתי אחר, כזה שיצר את המתח התקשורתי: הכוונה כמובן למתיחת צו איסור הפרסום הגורף עד לקצה, על פני 4 חודשים.

כשל טכני

קשה לסנגר על קם. קשה גם לסנגר על בלאו. קם, כמקור, לא פעלה באופן מידתי ראוי - הווה אומר איתרה מסמך על רשימות החיסול והעבירה אותו ורק אותו; ושבלאו נקלע לסכסוך עם המקור שלו. מה שמעיד על כך שמשהו פה בעייתי (ומקרה דומה נרשם גם בעברו, בהיותו כתב "כל העיר").

אך עוד יותר קשה לסנגר על התקשורת הישראלית, כולל המקומות שהעסיקו את השניים, שמהרגע ששופט הוציא את האצבע מסכר הפרסום, נכנעו לשטף הפסיכוטי של הדיווחים על הפרשה - בטונים צהובים ודרמטיים, בלי לעצור ולבדוק באילו פרופורציות ובאיזו אג'נדה צריך לסקר את זה.

"חיילת-מרגלת" הכריזו האתרים והעיתונים בהתרת דבר הפרשה לפרסום. הדיון החשוב - על כך שרק כשל טכני של החוק גורם להגדרתה של קם כמואשמת בריגול - נדחק הצידה.

בית משוגעים

במצב הזה שבו "הארץ" ו"וואלה" נאלצים לדווח על בשר מבשרם, זה היה נראה ממש כגילוי עריות בלתי נמנע. גרוע מכך: קם גם נפלה למלכודת מסוכנת כמעט כמו זו של מערכת הביטחון: מלחמת כלי התקשורת, כמובן. מצד אחד, הקרב שלהם לשרוד ולזכות לנתח גדול יותר מעוגת הקוראים המידלדלת. מהצד השני, המלחמה שלהם בינם לבין עצמם.

האם יש סבירות בהנחה ש"ידיעות אחרונות" ניהלו קמפיין תקשורתי חסר תקדים להסרת צו איסור הפרסום, לא רק בשם חופש המידע ונלעגות הצנזור, אלא גם בגלל העובדה שמי שהכי ניזוק מפרסום הפרשה הוא "הארץ"? תחשבו לבד.

ב"מעריב", כרגיל, הקו הלאומני-תוקפני של בן דרור ימיני בפרשות מעין אלה שולט. אל ימיני הצטרף הפעם בן מחנהו קלמן ליבסקינד, בטקסט משתלח במיוחד (כולל התייחסות לקם כאל "כתבת רכילות").

מזל שבפוליטיקה שמאחורי הקלעים, "ישראל היום" נאלץ לאזן עצמו מעט בטון, כדי לנהוג בכבודו של השותף העסקי שמדפיס אותו ("הארץ") וש"ידיעות אחרונות" כנראה התלהם פחות, מתוקף העובדה שמי שמייצג את בלאו ו"הארץ" הוא מיבי מוזר, שהוא גם היועץ המשפטי הוותיק של אנשי מוזס.

דווקא ב"ישראל היום", נדמה לי, מצאתי את הסיקור הסביר ביותר של הפרשה. ביום שאחרי הפרסום, הצליח באופן מעורר התפעלות העורך עמוס רגב לאזן בין החזרה לפרופורציות ("הפרשה נופחה מעל ומעבר לממדיה") לבין הקו הלאומי-פטריוטי של העיתון. וכשאני מחמיא דווקא ל"ישראל היום", כנראה שבפרשת קם כולנו כבר השתגענו.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה