גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשד: דני דנקנר נתן שוחד לראש מינהל מקרקעי ישראל יעקב אפרתי שקידם פרויקטי נדל"ן של תעשיות מלח

גלובס tv (עדכונים שוטפים) - ככל הנראה, מדובר בקרקעות בעתלית (ראו רקע בכתבה) ■ ביהמ"ש האריך ב-5 ימים את מעצרם של דנקנר, יו"ר הפועלים לשעבר ומנכ"ל אריסון החזקות בהווה, ושל אפרתי, ראש המינהל לשעבר ■ השופט: "מדובר במעשים חמורים ביותר" ■ צפו בדנקנר מגיע לביהמ"ש

דני דנקנר, יו"ר בנק הפועלים לשעבר וכיום מנכ"ל אריסון החזקות, נעצר היום (ד') בחשד למעורבות בפרשת שוחד. כמו כן נעצר ראש מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, יעקב אפרתי. השניים משתתפים בשעה זו בדיון במעצרם בבית משפט השלום בראשון-לציון.

המשטרה מבקשת להאריך ב-5 ימים את מעצרם של השניים. דנקנר אמר הערב בפתח הדיון בבית המשפט: "אני מכבד את החקירה, ומעבר לכך לא אומר דבר".

השופט אברהם הימן קיבל את עמדת המשטרה והורה על הארכת מעצרם של דנקנר ואפרתי ב-5 ימים, עד 25 באפריל. לדבריו, "אני סבור כי לא יהא זה נכון להורות על שחרורו של דנקנר. על-פי חומר החקירה מדובר במעשים חמורים ביותר". עוד אמר השופט כי "יש אינטרס ציבורי לתת למשטרה את מלוא האפשרות למצות את החקירה בלי הסיכון שתשובש".

לדברי השופט, "נוכח החשד המצוי לפניי בדבר מעורבותו של דנקנר במעשי שחיתות כה חמורים, אני נעתר לבקשת המשטרה במלואה".

כמו כן אמר השופט כי כאשר הוא בוחן את החשדות שבחומר החקירה בעין "ראייתית-משפטית", הרי ש"החשדות קיימים ואף למעלה מכך".

לגבי אפרתי ציין השופט כי "יש לתת למשטרה את מלוא האפשרות לחקור בלי שיהיה חשש לשיבוש החקירה". הוא ציין את מורכבותה של הפרשה ואת המספר הרב של הגורמים המעורבים בה, ואמר באשר לחומרת המעשים: "די בעיון בבקשת הארכת המעצר כדי להבין במה מדובר".

דנקנר חשוד במתן שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים בתאגיד, הלבנת הון ועבירות מס.

אפרתי חשוד בעבירות של לקיחת שוחד, מירמה והפרת אמונים. על-פי החשד, בין השנים 2001 ל-2008, בעת שכיהן כראש המינהל, קיבל אפרתי שוחד מדנקנר בכל הקשור למקרקעין של חברת תעשיות מלח שבשליטת משפחת דנקנר. בנוסף לקח אפרתי על-פי החשד שוחד על מנת להיטיב עם פרויקטים שונים, שענייניהם טופלו באותה עת גם במינהל מקרעי ישראל.

על-פי החשד, דנקנר נתן את השוחד לאפרתי ככל הנראה כדי לשנות את הייעוד של הקרקעות שבבעלות משפחת דנקנר מחקלאות לבנייה.

רקע/ משה ליכטמן: הבית, הבריכות והמשרדים

הבית במתחם חברת המלח - מדובר בבית מגורים שבנה דני דנקנר לפני כ-9 שנים, במתחם חברת המלח בעתלית. כיום גרה בבית גרושתו של דנקנר.

מדובר בבית ישן ששימש את מגורי פועלי חברת המלח. דני דנקנר רכש מחברת המלח את הבית ואדמה סביבו, ושם הקים בית מגורים גדול. מספר תושבים וכן התנועה לאיכות השלטון טענו כי אי-אפשר כלל לקבל היתר בנייה לבית. נודע כי דנקנר, שנתמך על-ידי כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, ניסה להכשיר את הבית אך לא הצליח. בכל מקרה, הבית, על קרקע של המינהל, עומד על תילו עם טענות חמורות על חריגות בנייה.

הסכם בריכות המלח - הסכם שבו תמך אהוד אולמרט, כשהיה שר התמ"ת והממונה על המינהל, להפשרת קרקעות מסיבית של קרקעות חברת המלח לטובת בנייה למגורים, הן בעתלית והן באילת. בעקבות ביקורת ציבורית חריפה, כולל של מבקר המדינה, ולמרות הלחצים שהופעלו על המינהל, יוזמה זו נעצרה בסופו של דבר על-ידי היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין. יש לציין כי מימון רכישת בנק הפועלים נשען על חוות-הדעת שייחסה לקרקעות חברת המלח ערכים גבוהים. ‏

בחוות-דעת של יועמ"ש קק"ל, שנמסרה למועצת מקרקעי ישראל ב-2003, הקצאת הטבות הקרקע לדנקנר במסגרת שינוי הייעוד היתה פסולה, והעניקה לחברת המלח הטבה פסולה של עשרות מיליוני שקלים.

משרדי חברת המלח בעתלית - המבנה יושב בתוך מתחם חברת המלח, והוקם לפני כ-6 שנים, וגם לגביו נטען כי הוא נבנה ללא היתר והוכשר בדיעבד, כולל בשתיקה של צמרת המינהל.

מי שהיה אחראי על הפיקוח במינהל מקרקעי ישראל באותו זמן הוא מיכה גזית, המקורב לדני דנקנר ולאלון אחיו, וקודם לתפקיד סגן מנהל מחוז חיפה.

פרשת הולילנד: עו"ד פטמן מבטיח ש"שולה זקן תשוב בשבוע הבא"

בתוך כך, פרקליטה של שולה זקן, עו"ד מיכה פטמן, מסר היום אחר-הצהריים במסיבת עיתונאים הודעה בפרשת הולילנד, אותה הגדיר מוקדם יותר כ"דרמטית". פטמן, שפגש בימים האחרונים את זקן בארצות-הברית, התייחס לטענות על מעורבותה לכאורה של זקן, מנהלת לשכת אולמרט לשעבר, בפרשת הולילנד ובפרשיות נוספות.

לדברי פטמן, "בימים האחרונים נפוצו שמועות ורכילויות בכלי התקשורת על מגעים שנוהלו עם שולה זקן להסכם עד מדינה בפרשת הולילנד. לאור זאת מצאנו לנכון להוציא הבהרה זו כדי להעמיד דברים על דיוקם.

"כידוע, נגד זקן מתנהל משפט בימים אלה. זקן שוהה כעת בחופשה משפחתית בחו"ל, שקיבלה את אישור בית המשפט. חזרתה לארץ התעכבה בשל נסיבות שונות. בנוסף, זימונה לחקירה בארץ אינו דחוף. היא תשוב לארץ בשבוע הבא.

"כידוע, אהוד אולמרט הקדים את שובו לארץ עם פתיחת החקירה, אך טרם זומן לחקירה עד היום. זקן תגיע לארץ בשבוע הבא ותהיה זמינה לכל חקירה בכל מועד, על-פי שיקול-דעת החוקרים. נשמח תמיד לעמוד לרשות המדינה ולסייע לה לעשות את הדבר הנכון. בכוונת זקן למסור גירסה ברורה בפרשת הולילנד ולהעמיד את עצמה לרשות החוקרים.

"הפרסומים כי זקן תחתום על הסכם עד מדינה בפרשת הולילנד הם הבל-הבלים, והם מצערים את זקן ואת בני משפחתה. המשטרה והפרקליטות צריכים לבדוק למי יש אינטרסים לפרסם את הפרסומים המטעים האלה.

לסיכום, עו"ד פטמן הכחיש את החשדות המיוחסים למרשתו, ואמר כי "הגברת זקן מקווה כי החוקרים ישתכנעו באמיתות טענותיה בפרשת הולילנד ובפרשות האחרות, וכי האמת תצא לאור".

הפרקליטות: אין מגעים עם זקן

מפרקליטות המדינה נמסר מוקדם יותר כי "בעקבות פניות כתבים נבקש להבהיר כי אין אמת בפרסומים לפיהם המשטרה או הפרקליטות מקיימים או קיימו מגעים עם שולה זקן, וממילא הגורם העומד מאחורי הפרסומים אינו המשטרה או הפרקליטות. לעניין זה, העובדה היחידה המשקפת את המציאות היא כי נמסר לזקן זימון לחקירה כבר לפני למעלה משבוע, וכידוע היא טרם התייצבה".

הרל"שית שהסתבכה בפלילים

פרשת הולילנד, שבמסגרתה חשודה שולה זקן ששימשה כמתווכת בהעברת כספי שוחד מיזמי פרויקט הולילנד לפטרונה, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, כדי שיסייע בקידום הפרויקט, היא הפרשה השלישית שבה מסובכת ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר.

ביולי 2009 הוגש נגד זקן, ראש לשכתו לשעבר של אולמרט, כתב אישום בפרשת המינויים ברשות המסים בעבירות של מירמה והפרת אמונים, תיק המתנהל כעת בבית המשפט. זקן מואשמת כי תיווכה בין אנשי העסקים, הנמנים עם מקורביה, לבין ראשי רשות המסים, כדי שיופחתו סכומי המסים שנדרשו אנשי העסקים לשלם. כמו כן, מואשמת זקן בשיבוש חקירה של אחיה, יורם קארשי, המואשם גם הוא בפרשה, ובמעורבות במינויים של בכירים, בעת שהיתה ראש לשכתו של אולמרט במשרד האוצר ואחר כך במשרד ראש הממשלה.

כעבור חודשיים, בספטמבר 2009, הוגש נגד זקן כתב אישום נוסף, הפעם במסגרת פרשת טלנסקי ובקשר לעבודתה לצדו של אולמרט. במסגרת פרשה זו מואשמת זקן בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים והאזנת סתר.

לפי כתב האישום, המתנהל כעת בבית המשפט, תיווכה זקן בהעברת כספים בלתי כשרה מטלנסקי לאולמרט. עוד נטען כי זקן היתה מעורבת ביחד עם עו"ד אורי מסר, בניהול "הקופה הסודית", שבה נשמרו מאות אלפי דולרים שקיבל אולמרט מטלנסקי ומאחרים.

זקן מואשמת בכתב אישום זה גם בעבירה של ביצוע האזנות סתר. נטען כי בזמן עבודתה היא נהגה להאזין לשיחותיו של אולמרט באורח שיטתי, בעצמה ובאמצעות פקידות בלשכתה, הנתונות למרותה. זאת, מבלי שאולמרט או הצד השני לשיחה התירו לה לעשות כן.

צ'רני, קלנר ושטרית שוחררו למעצר-בית

בתוך כך, בית משפט השלום בראשון-לציון שיחרר הבוקר למעצר-בית את אנשי העסקים הלל צ'רני ואביגדור קלנר ואת מהנדס עיריית ירושלים לשעבר אורי שטרית, מהחשודים המרכזיים בפרשת הולילנד. על-פי החלטת בית המשפט, השלושה ישהו במעצר-בית בן 10 ימים בתנאים מגבילים.

בתוך כך, צפוי להיחקר ואולי להיעצר בימים הקרובים בכיר לשעבר ברשות המסים.

עוד כתבות

המדינות שנפלו בגלל מטבע חזק ואלו שפיצחו את השיטה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"המחלה ההולנדית" והתשובה הנורבגית: המדינות שנפלו בגלל מטבע חזק ואלו שפיצחו את השיטה

התחזקות השקל מציבה את המשק בפני אתגר מבני הולך ומחריף, כאשר מטבע חזק מדי עלול לפגוע ביצוא ולהכביד על התעשייה המקומית ● אלא שישראל היא לא המדינה הראשונה שמתמודדת עם הבעיה ● בהולנד גילוי משאב טבע הוביל להתחזקות המטבע ולפגיעה בתחרות, בנורבגיה הקדימו תרופה למכה והקימו קרן עושר ובערב הסעודית הצמידו את הריאל לדולר כדי למנוע ייסוף

זוהרן ממדאני, ראש עיריית ניו יורק / צילום: Reuters

ממדאני מתקפל: העלאת מיסי הנדל"ן בניו יורק תבוטל

ראש עיריית ניו יורק, זוהרן ממדאני, ויתר על התוכנית להעלות את מיסי הנדל"ן בעיר בכמעט 10%, לאחר שנתקל בהתנגדות פוליטית ובביקורת ציבורית חריפה ● המהלך נועד לסייע לעיר להתמודד עם משבר תקציבי, גירעון עמוק, ואזהרות מצד חברות דירוג האשראי ● במקביל, ממדאני ממשיך לקדם מס חדש על דירות יוקרה של תושבי חוץ, מהלך שצפוי להכניס לקופת העיר כ־500 מיליון דולר בשנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות בלטו לטובה

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3%, מדד הביטחוניות מטפס ב-2% ● אנלייט תרכוש משמיר אנרגיה חשמל ב-240 מיליון שקל ● דלתא גליל זינקה בעקבות הדוחות ● האינפלציה בארה"ב עלתה ל-3.8%, הכי גבוה בשלוש השנים האחרונות

בנייה / צילום: Shutterstock

המהלך שיקצר דרמטית את הדרך לדירה

משך הזמן הממוצע להוצאת היתר בנייה עומד על 407 ימים, כשצוואר בקבוק מרכזי הוא ריבוי הגופים המאשרים ● כעת, משרד ראש הממשלה ומינהל התכנון מקדמים מודל של הצהרה במקום אישור, שעשוי לקצר את הזמן להיתר בעד 50% ● הבעיה: הסעיפים העיקריים דורשים חקיקה

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שמאשימה: "אירופה לא מהירה מספיק בסנקציות נגד ישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: למה כמעט חצי מהלבנונים מתנגדים לפירוק חיזבאללה מנשקו, הולנד רוצה לקדם חקיקה נגד ההתנחלויות, ואיך משפיע החרם נגד ישראל על האירוויזיון • כותרות העיתונים בעולם 

50% מהמענה לציבור יינתן בסיוע בינה מלאכותית / אילוסטרציה: Shutterstock

המהפכה של מוחמד בן זאיד: ה־AI הופכת לשותפה בניהול מערכות המדינה

במסגרת תוכנית ראשונה מסוגה בעולם, איחוד האמירויות תטמיע בינה מלאכותית במחצית מהמערך הממשלתי בתוך שנתיים ● המהלך נועד לשפר את השירות לציבור ולפנות את הפקידים לעיצוב מדיניות ותכנון ● בשנים האחרונות השקיעה קרוב ל־150 מיליארד דולר בתחום ה־AI

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות בהובלת מניות הטכנולוגיה; מניית מיקרון טכנולוג'י זינקה

מדד ה-S&P 500 והנאסד"ק רשמו שיאים חדשים במהלך יום המסחר ● מחירי הנפט זינקו לאחר שטראמפ דחה את הצעת טהרן לסיום הסכסוך: "בלתי מתקבלת על הדעת" ● מניית מאנדיי מחקה את העליות החדות מתחילת המסחר

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ נגד קרעי: פעל ללא סמכות כשהדיח את יו"ר ועדת האיתור של התאגיד

השופטים קבעו כי החלטת שר התקשורת להפסיק את כהונת השופטת בדימוס נחמה מוניץ הייתה בלתי חוקית, והורו לקדם בהקדם את מינוי מועצת התאגיד - שמשותקת מאז נובמבר 2024 ● טענותיו של קרעי ללחצים ופגמים בהליך האיתור נדחו ● קרעי תקף: "בג"ץ מוזמן למנות בעצמו את מי שהוא רוצה"

דיון בבג''ץ בעתירות נגד מינוי האלוף רומן גופמן לראש המוסד, היום / צילום: דוברות הרשות השופטת

השופט שטיין: אם גופמן התרשל, למה אני צריך להתערב בהחלטת ראש הממשלה?

בשידור חי: בג"ץ דן בעתירות נגד מינויו של האלוף רומן גופמן לראש המוסד ● השאלה שבמוקד הדיון: האם נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בהפעלתו של הקטין אורי אלמקייס, והאם התנהלותו מצדיקה את פסילת מינויו לראש המוסד ● העתירות הוגשו ע"י התנועה לאיכות השלטון, התנועה לטוהר המידות ואורי אלמקייס עצמו ● הדיון הסתיים והחלטה תימסר במועד מאוחר יותר

מגדל ToHa2 / צילום: טלי בוגדנובסקי

יהלום הנדל"ן של דסק"ש חזר לנצוץ: האם למניית גב-ים נשאר עוד לאן לטפס?

ארבע שנים לאחר רכישת מניותיו של אהרון פרנקל ע"י דסק"ש, עקפה גב-ים את מחיר העסקה ונסחרת בשווי של כמעט 10 מיליארד שקל ● לצד צמיחה בתוצאות, השקעות גדולות ונכסים איכותיים, האכלוס במגדלי המשרדים שהיא מקימה, ובראשם ToHa2, מתקדם בעצלתיים

רפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילום: רענן טל

קמטק עקפה את התחזיות וצופה האצה בצמיחה. אז למה המניה נופלת?

חברת הציוד לבדיקת שבבים עקפה את תחזיות השוק בשורה העליונה והתחתונה, אך נדמה כי המשקיעים ציפו לתחזית חזקה יותר, לנוכח העלייה המשמעותית שרשמה המניה בשנה האחרונה ● החברה ציינה כי היא צופה צמיחה בהכנסות של למעלה מ-25% במחצית השנייה של השנה לעומת המחצית הראשונה

משרדי מיקרון בסין / צילום: ap, Steve Helber

תשואה של 4,000% בשנה: גם אנחנו שפשפנו את העיניים מול הטרנד החדש

סנדיסק, מיקרון ומספר חברות נוספות מככבות בצמרת התשואות של מדד S&P 500, בזכות עליית ביקושים מדאטה סנטרים: "השכבה הכי מוגבלת מבחינת ההיצע בכל הקשור לבניית תשתית AI"

ראש מחלקת המדיניות הנשיאותית, קים יונג־בום / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

הבורסה טסה כל כך חזק, שבדרום קוריאה מדברים על "דיבידנד לכל אזרח"

מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק השנה בכמעט 180%, הרבה מעל יתר הבורסות הגדולות ● אלא שפוסט של בכיר במדינה, שקרא לחלק לציבור דיבידנד מרווחי ה–AI, הפיל אותו תוך שעות ● הסיבה: משקיעים ראו בכך איתות למס רווחי העתק על ענקיות הטכנולוגיה

נדב צלר / צילום: יונתן בלום

מהשיעור הראשון בכלכלה בדוכן פלאפל ועד השותפות בקרן גידור מובילה

בתיכון הוא פחות התחבר ללימודים, אז נשלח למסלול מיוחד בפילוסופיה, שסלל את דרכו דווקא לשוק ההון ● כיום נדב צלר הוא שותף-מנהל בספרה, מקרנות הגידור הגדולות בישראל ● פרויקט 40 עד 40

סטנלי פישר ז''ל ואמיר ירון / צילום: AP, דוברות בנק ישראל

הדולר קורס, הנגיד שותק, ואנחנו שאלנו מומחים מה היה עושה סטנלי פישר ז"ל

בעוד שהנגיד פרופ' אמיר ירון נצמד ל"טקסטבוק" ושומר את הכלים הכבדים למצבי קיצון בלבד, מורשת סטנלי פישר ז"ל מזכירה עידן אחר - שבו הנגיד לא היסס להפתיע את השוק בהחלטות ריבית מחוץ ללו"ז וברכישות מט"ח אגרסיביות ● האם הקריסה של הדולר תביא לשינוי גישה?

מליאת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בדרך לפיזור הכנסת? "אין לנו אמון יותר בנתניהו"

המשבר סביב חוק הגיוס מגיע לנקודת רתיחה: מנהיג דגל התורה העביר מסר חריף לנציגיו בכנסת אחרי שנתניהו הבהיר שלא יקדם את חוק הפטור לפני הבחירות ● חברי הכנסת שזומנו לביתו של הרב הונחו: "המושג גוש אינו קיים יותר מבחינתנו" ● בש"ס מבהירים: "מתואמים עם דגל התורה" ● במקביל להתפתחויות יש עתיד הגישה הצעת חוק לפיזור הכנסת ● בקואליציה תוקפים: "החרדים עוזרים ליועמ"שית"

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן מגיע לבית המשפט בקליפורניה היום (ג') / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

סם אלטמן בבית המשפט: מאסק ניסה להפוך את OpenAI לחלק מטסלה

סם אלטמן עלה היום (ג') לדוכן העדים במסגרת תביעת הענק של אילון מאסק, שבמרכזה הטענה כי OpenAI הפרה את הבטחתה לפעול כארגון ללא מטרות רווח ● בעדותו סיפר אלטמן כי מייסדי החברה חששו מהיקף השליטה שמאסק ביקש לעצמו, ואף טען כי ניסה למזג אותה לתוך טסלה ● עוד אמר כי פרישתו של מאסק הייתה בגדר "חיזוק למורל העובדים"

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת הרווארד / צילום: Associated Press, Charles Krupa

אחרי ההפגנות - האוניברסיטאות האלה קיבלו דווקא יותר ישראלים

מחקר חדש מגלה כי למרות האווירה האנטי-ישראלית, בתי הספר למינהל עסקים באוניברסיטאות העילית בארה"ב קיבלו דווקא יותר ישראלים ללימודי MBA - תואר שני במינהל עסקים - מאשר בשנים שקדמו למלחמת "חרבות ברזל" ● איך זה קרה?

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט. פרסום ברשתות החברתיות, 05.05.26 / צילום: רפי קוץ

30% בשנה? הנתון שבנט חוזר עליו שוב ושוב התגלה כמופרז

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט חזר שוב ושוב על נתון שמעיד על הורדה דרמטית בהיקף מקרי הרצח בישראל • אבל איך שלא מסתכלים על זה, הוא נקב במספר מופרז • המשרוקית של גלובס

דיון בבג''ץ, ארכיון

“להעביר רק למוסדות המלמדים ליבה”: בג”ץ דן בכספים שהועברו ללא אישור הכנסת ועוררו סערה

בג”ץ דן בעתירות נגד העברת כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שאינם עומדים בדרישות לימודי הליבה ● במהלך הדיון הציעו השופטים כי 98 מיליון השקלים שהוקפאו יועברו רק למוסדות חרדיים המלמדים ליבה, תחת פיקוח הייעוץ המשפטי לממשלה ● השופטים מתחו ביקורת על אופן אישור התקציבים בוועדת הכספים ועל כך שחברי הוועדה קיבלו מאות עמודי חומר זמן קצר לפני ההצבעה