גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשד: דני דנקנר נתן שוחד לראש מינהל מקרקעי ישראל יעקב אפרתי שקידם פרויקטי נדל"ן של תעשיות מלח

גלובס tv (עדכונים שוטפים) - ככל הנראה, מדובר בקרקעות בעתלית (ראו רקע בכתבה) ■ ביהמ"ש האריך ב-5 ימים את מעצרם של דנקנר, יו"ר הפועלים לשעבר ומנכ"ל אריסון החזקות בהווה, ושל אפרתי, ראש המינהל לשעבר ■ השופט: "מדובר במעשים חמורים ביותר" ■ צפו בדנקנר מגיע לביהמ"ש

דני דנקנר, יו"ר בנק הפועלים לשעבר וכיום מנכ"ל אריסון החזקות, נעצר היום (ד') בחשד למעורבות בפרשת שוחד. כמו כן נעצר ראש מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, יעקב אפרתי. השניים משתתפים בשעה זו בדיון במעצרם בבית משפט השלום בראשון-לציון.

המשטרה מבקשת להאריך ב-5 ימים את מעצרם של השניים. דנקנר אמר הערב בפתח הדיון בבית המשפט: "אני מכבד את החקירה, ומעבר לכך לא אומר דבר".

השופט אברהם הימן קיבל את עמדת המשטרה והורה על הארכת מעצרם של דנקנר ואפרתי ב-5 ימים, עד 25 באפריל. לדבריו, "אני סבור כי לא יהא זה נכון להורות על שחרורו של דנקנר. על-פי חומר החקירה מדובר במעשים חמורים ביותר". עוד אמר השופט כי "יש אינטרס ציבורי לתת למשטרה את מלוא האפשרות למצות את החקירה בלי הסיכון שתשובש".

לדברי השופט, "נוכח החשד המצוי לפניי בדבר מעורבותו של דנקנר במעשי שחיתות כה חמורים, אני נעתר לבקשת המשטרה במלואה".

כמו כן אמר השופט כי כאשר הוא בוחן את החשדות שבחומר החקירה בעין "ראייתית-משפטית", הרי ש"החשדות קיימים ואף למעלה מכך".

לגבי אפרתי ציין השופט כי "יש לתת למשטרה את מלוא האפשרות לחקור בלי שיהיה חשש לשיבוש החקירה". הוא ציין את מורכבותה של הפרשה ואת המספר הרב של הגורמים המעורבים בה, ואמר באשר לחומרת המעשים: "די בעיון בבקשת הארכת המעצר כדי להבין במה מדובר".

דנקנר חשוד במתן שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים בתאגיד, הלבנת הון ועבירות מס.

אפרתי חשוד בעבירות של לקיחת שוחד, מירמה והפרת אמונים. על-פי החשד, בין השנים 2001 ל-2008, בעת שכיהן כראש המינהל, קיבל אפרתי שוחד מדנקנר בכל הקשור למקרקעין של חברת תעשיות מלח שבשליטת משפחת דנקנר. בנוסף לקח אפרתי על-פי החשד שוחד על מנת להיטיב עם פרויקטים שונים, שענייניהם טופלו באותה עת גם במינהל מקרעי ישראל.

על-פי החשד, דנקנר נתן את השוחד לאפרתי ככל הנראה כדי לשנות את הייעוד של הקרקעות שבבעלות משפחת דנקנר מחקלאות לבנייה.

רקע/ משה ליכטמן: הבית, הבריכות והמשרדים

הבית במתחם חברת המלח - מדובר בבית מגורים שבנה דני דנקנר לפני כ-9 שנים, במתחם חברת המלח בעתלית. כיום גרה בבית גרושתו של דנקנר.

מדובר בבית ישן ששימש את מגורי פועלי חברת המלח. דני דנקנר רכש מחברת המלח את הבית ואדמה סביבו, ושם הקים בית מגורים גדול. מספר תושבים וכן התנועה לאיכות השלטון טענו כי אי-אפשר כלל לקבל היתר בנייה לבית. נודע כי דנקנר, שנתמך על-ידי כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, ניסה להכשיר את הבית אך לא הצליח. בכל מקרה, הבית, על קרקע של המינהל, עומד על תילו עם טענות חמורות על חריגות בנייה.

הסכם בריכות המלח - הסכם שבו תמך אהוד אולמרט, כשהיה שר התמ"ת והממונה על המינהל, להפשרת קרקעות מסיבית של קרקעות חברת המלח לטובת בנייה למגורים, הן בעתלית והן באילת. בעקבות ביקורת ציבורית חריפה, כולל של מבקר המדינה, ולמרות הלחצים שהופעלו על המינהל, יוזמה זו נעצרה בסופו של דבר על-ידי היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין. יש לציין כי מימון רכישת בנק הפועלים נשען על חוות-הדעת שייחסה לקרקעות חברת המלח ערכים גבוהים. ‏

בחוות-דעת של יועמ"ש קק"ל, שנמסרה למועצת מקרקעי ישראל ב-2003, הקצאת הטבות הקרקע לדנקנר במסגרת שינוי הייעוד היתה פסולה, והעניקה לחברת המלח הטבה פסולה של עשרות מיליוני שקלים.

משרדי חברת המלח בעתלית - המבנה יושב בתוך מתחם חברת המלח, והוקם לפני כ-6 שנים, וגם לגביו נטען כי הוא נבנה ללא היתר והוכשר בדיעבד, כולל בשתיקה של צמרת המינהל.

מי שהיה אחראי על הפיקוח במינהל מקרקעי ישראל באותו זמן הוא מיכה גזית, המקורב לדני דנקנר ולאלון אחיו, וקודם לתפקיד סגן מנהל מחוז חיפה.

פרשת הולילנד: עו"ד פטמן מבטיח ש"שולה זקן תשוב בשבוע הבא"

בתוך כך, פרקליטה של שולה זקן, עו"ד מיכה פטמן, מסר היום אחר-הצהריים במסיבת עיתונאים הודעה בפרשת הולילנד, אותה הגדיר מוקדם יותר כ"דרמטית". פטמן, שפגש בימים האחרונים את זקן בארצות-הברית, התייחס לטענות על מעורבותה לכאורה של זקן, מנהלת לשכת אולמרט לשעבר, בפרשת הולילנד ובפרשיות נוספות.

לדברי פטמן, "בימים האחרונים נפוצו שמועות ורכילויות בכלי התקשורת על מגעים שנוהלו עם שולה זקן להסכם עד מדינה בפרשת הולילנד. לאור זאת מצאנו לנכון להוציא הבהרה זו כדי להעמיד דברים על דיוקם.

"כידוע, נגד זקן מתנהל משפט בימים אלה. זקן שוהה כעת בחופשה משפחתית בחו"ל, שקיבלה את אישור בית המשפט. חזרתה לארץ התעכבה בשל נסיבות שונות. בנוסף, זימונה לחקירה בארץ אינו דחוף. היא תשוב לארץ בשבוע הבא.

"כידוע, אהוד אולמרט הקדים את שובו לארץ עם פתיחת החקירה, אך טרם זומן לחקירה עד היום. זקן תגיע לארץ בשבוע הבא ותהיה זמינה לכל חקירה בכל מועד, על-פי שיקול-דעת החוקרים. נשמח תמיד לעמוד לרשות המדינה ולסייע לה לעשות את הדבר הנכון. בכוונת זקן למסור גירסה ברורה בפרשת הולילנד ולהעמיד את עצמה לרשות החוקרים.

"הפרסומים כי זקן תחתום על הסכם עד מדינה בפרשת הולילנד הם הבל-הבלים, והם מצערים את זקן ואת בני משפחתה. המשטרה והפרקליטות צריכים לבדוק למי יש אינטרסים לפרסם את הפרסומים המטעים האלה.

לסיכום, עו"ד פטמן הכחיש את החשדות המיוחסים למרשתו, ואמר כי "הגברת זקן מקווה כי החוקרים ישתכנעו באמיתות טענותיה בפרשת הולילנד ובפרשות האחרות, וכי האמת תצא לאור".

הפרקליטות: אין מגעים עם זקן

מפרקליטות המדינה נמסר מוקדם יותר כי "בעקבות פניות כתבים נבקש להבהיר כי אין אמת בפרסומים לפיהם המשטרה או הפרקליטות מקיימים או קיימו מגעים עם שולה זקן, וממילא הגורם העומד מאחורי הפרסומים אינו המשטרה או הפרקליטות. לעניין זה, העובדה היחידה המשקפת את המציאות היא כי נמסר לזקן זימון לחקירה כבר לפני למעלה משבוע, וכידוע היא טרם התייצבה".

הרל"שית שהסתבכה בפלילים

פרשת הולילנד, שבמסגרתה חשודה שולה זקן ששימשה כמתווכת בהעברת כספי שוחד מיזמי פרויקט הולילנד לפטרונה, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, כדי שיסייע בקידום הפרויקט, היא הפרשה השלישית שבה מסובכת ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר.

ביולי 2009 הוגש נגד זקן, ראש לשכתו לשעבר של אולמרט, כתב אישום בפרשת המינויים ברשות המסים בעבירות של מירמה והפרת אמונים, תיק המתנהל כעת בבית המשפט. זקן מואשמת כי תיווכה בין אנשי העסקים, הנמנים עם מקורביה, לבין ראשי רשות המסים, כדי שיופחתו סכומי המסים שנדרשו אנשי העסקים לשלם. כמו כן, מואשמת זקן בשיבוש חקירה של אחיה, יורם קארשי, המואשם גם הוא בפרשה, ובמעורבות במינויים של בכירים, בעת שהיתה ראש לשכתו של אולמרט במשרד האוצר ואחר כך במשרד ראש הממשלה.

כעבור חודשיים, בספטמבר 2009, הוגש נגד זקן כתב אישום נוסף, הפעם במסגרת פרשת טלנסקי ובקשר לעבודתה לצדו של אולמרט. במסגרת פרשה זו מואשמת זקן בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים והאזנת סתר.

לפי כתב האישום, המתנהל כעת בבית המשפט, תיווכה זקן בהעברת כספים בלתי כשרה מטלנסקי לאולמרט. עוד נטען כי זקן היתה מעורבת ביחד עם עו"ד אורי מסר, בניהול "הקופה הסודית", שבה נשמרו מאות אלפי דולרים שקיבל אולמרט מטלנסקי ומאחרים.

זקן מואשמת בכתב אישום זה גם בעבירה של ביצוע האזנות סתר. נטען כי בזמן עבודתה היא נהגה להאזין לשיחותיו של אולמרט באורח שיטתי, בעצמה ובאמצעות פקידות בלשכתה, הנתונות למרותה. זאת, מבלי שאולמרט או הצד השני לשיחה התירו לה לעשות כן.

צ'רני, קלנר ושטרית שוחררו למעצר-בית

בתוך כך, בית משפט השלום בראשון-לציון שיחרר הבוקר למעצר-בית את אנשי העסקים הלל צ'רני ואביגדור קלנר ואת מהנדס עיריית ירושלים לשעבר אורי שטרית, מהחשודים המרכזיים בפרשת הולילנד. על-פי החלטת בית המשפט, השלושה ישהו במעצר-בית בן 10 ימים בתנאים מגבילים.

בתוך כך, צפוי להיחקר ואולי להיעצר בימים הקרובים בכיר לשעבר ברשות המסים.

עוד כתבות

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי - מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

אחרי טעויות חמורות בדיווח: BBC יבחן מחדש את הסיקור על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חיזבאללה מסרב להתפרק מנשקו והחזית עם לבנון מתחממת, האנטישמיות בבריטניה נמצאת ברמות שיא, ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל אחרי דוח שקבע שהיו טעויות חמורות בדיווח על המלחמה, ושגריר ארה"ב בישראל בראיון לוול סטריט ג'ורנל על החיים בירושלים ● כותרות העיתונים בעולם

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

תקיפות צה''ל בביירות (ארכיון) / צילום: ap, Hassan Ammar

בצה"ל נערכים להרחבת המערכה בלבנון: "לא ויתרו על תגובה"

דיווח: זוהו "תנועות יוצאות דופן" של יחידות צבאיות במשמרות המהפכה ● 3 עזתים שחדרו לישראל ב-7 באוקטובר נעצרו ברהט ● הפער בין ישראל וארה"ב שקלטה איראן - והשאלות הפתוחות לגבי תקיפה אפשרית ● צה"ל השלים את פירוז הרצועה בתחומי הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

באוצר מנסים שוב להטיל חובת דיווח על שכירות: מה צפוי למשכירי הדירות?

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד ועל מי זה יחול ● גלובס עושה סדר

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

אחרי ביטול ההנפקה: רשף גייסה 550 מיליון שקל לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל

לאחר שנסוגה מכוונתה להנפיק את חברת הבת, יצרנית המרעומים ארית תעשיות בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר ● למוסדיים ניתנו אופציות לרכישת מניות נוספות אשר עשויות להביא את היקף הגיוס הכולל לעד 900 מיליון שקל

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו, והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ