גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשד: דני דנקנר נתן שוחד לראש מינהל מקרקעי ישראל יעקב אפרתי שקידם פרויקטי נדל"ן של תעשיות מלח

גלובס tv (עדכונים שוטפים) - ככל הנראה, מדובר בקרקעות בעתלית (ראו רקע בכתבה) ■ ביהמ"ש האריך ב-5 ימים את מעצרם של דנקנר, יו"ר הפועלים לשעבר ומנכ"ל אריסון החזקות בהווה, ושל אפרתי, ראש המינהל לשעבר ■ השופט: "מדובר במעשים חמורים ביותר" ■ צפו בדנקנר מגיע לביהמ"ש

דני דנקנר, יו"ר בנק הפועלים לשעבר וכיום מנכ"ל אריסון החזקות, נעצר היום (ד') בחשד למעורבות בפרשת שוחד. כמו כן נעצר ראש מינהל מקרקעי ישראל לשעבר, יעקב אפרתי. השניים משתתפים בשעה זו בדיון במעצרם בבית משפט השלום בראשון-לציון.

המשטרה מבקשת להאריך ב-5 ימים את מעצרם של השניים. דנקנר אמר הערב בפתח הדיון בבית המשפט: "אני מכבד את החקירה, ומעבר לכך לא אומר דבר".

השופט אברהם הימן קיבל את עמדת המשטרה והורה על הארכת מעצרם של דנקנר ואפרתי ב-5 ימים, עד 25 באפריל. לדבריו, "אני סבור כי לא יהא זה נכון להורות על שחרורו של דנקנר. על-פי חומר החקירה מדובר במעשים חמורים ביותר". עוד אמר השופט כי "יש אינטרס ציבורי לתת למשטרה את מלוא האפשרות למצות את החקירה בלי הסיכון שתשובש".

לדברי השופט, "נוכח החשד המצוי לפניי בדבר מעורבותו של דנקנר במעשי שחיתות כה חמורים, אני נעתר לבקשת המשטרה במלואה".

כמו כן אמר השופט כי כאשר הוא בוחן את החשדות שבחומר החקירה בעין "ראייתית-משפטית", הרי ש"החשדות קיימים ואף למעלה מכך".

לגבי אפרתי ציין השופט כי "יש לתת למשטרה את מלוא האפשרות לחקור בלי שיהיה חשש לשיבוש החקירה". הוא ציין את מורכבותה של הפרשה ואת המספר הרב של הגורמים המעורבים בה, ואמר באשר לחומרת המעשים: "די בעיון בבקשת הארכת המעצר כדי להבין במה מדובר".

דנקנר חשוד במתן שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים בתאגיד, הלבנת הון ועבירות מס.

אפרתי חשוד בעבירות של לקיחת שוחד, מירמה והפרת אמונים. על-פי החשד, בין השנים 2001 ל-2008, בעת שכיהן כראש המינהל, קיבל אפרתי שוחד מדנקנר בכל הקשור למקרקעין של חברת תעשיות מלח שבשליטת משפחת דנקנר. בנוסף לקח אפרתי על-פי החשד שוחד על מנת להיטיב עם פרויקטים שונים, שענייניהם טופלו באותה עת גם במינהל מקרעי ישראל.

על-פי החשד, דנקנר נתן את השוחד לאפרתי ככל הנראה כדי לשנות את הייעוד של הקרקעות שבבעלות משפחת דנקנר מחקלאות לבנייה.

רקע/ משה ליכטמן: הבית, הבריכות והמשרדים

הבית במתחם חברת המלח - מדובר בבית מגורים שבנה דני דנקנר לפני כ-9 שנים, במתחם חברת המלח בעתלית. כיום גרה בבית גרושתו של דנקנר.

מדובר בבית ישן ששימש את מגורי פועלי חברת המלח. דני דנקנר רכש מחברת המלח את הבית ואדמה סביבו, ושם הקים בית מגורים גדול. מספר תושבים וכן התנועה לאיכות השלטון טענו כי אי-אפשר כלל לקבל היתר בנייה לבית. נודע כי דנקנר, שנתמך על-ידי כרמל סלע, ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, ניסה להכשיר את הבית אך לא הצליח. בכל מקרה, הבית, על קרקע של המינהל, עומד על תילו עם טענות חמורות על חריגות בנייה.

הסכם בריכות המלח - הסכם שבו תמך אהוד אולמרט, כשהיה שר התמ"ת והממונה על המינהל, להפשרת קרקעות מסיבית של קרקעות חברת המלח לטובת בנייה למגורים, הן בעתלית והן באילת. בעקבות ביקורת ציבורית חריפה, כולל של מבקר המדינה, ולמרות הלחצים שהופעלו על המינהל, יוזמה זו נעצרה בסופו של דבר על-ידי היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין. יש לציין כי מימון רכישת בנק הפועלים נשען על חוות-הדעת שייחסה לקרקעות חברת המלח ערכים גבוהים. ‏

בחוות-דעת של יועמ"ש קק"ל, שנמסרה למועצת מקרקעי ישראל ב-2003, הקצאת הטבות הקרקע לדנקנר במסגרת שינוי הייעוד היתה פסולה, והעניקה לחברת המלח הטבה פסולה של עשרות מיליוני שקלים.

משרדי חברת המלח בעתלית - המבנה יושב בתוך מתחם חברת המלח, והוקם לפני כ-6 שנים, וגם לגביו נטען כי הוא נבנה ללא היתר והוכשר בדיעבד, כולל בשתיקה של צמרת המינהל.

מי שהיה אחראי על הפיקוח במינהל מקרקעי ישראל באותו זמן הוא מיכה גזית, המקורב לדני דנקנר ולאלון אחיו, וקודם לתפקיד סגן מנהל מחוז חיפה.

פרשת הולילנד: עו"ד פטמן מבטיח ש"שולה זקן תשוב בשבוע הבא"

בתוך כך, פרקליטה של שולה זקן, עו"ד מיכה פטמן, מסר היום אחר-הצהריים במסיבת עיתונאים הודעה בפרשת הולילנד, אותה הגדיר מוקדם יותר כ"דרמטית". פטמן, שפגש בימים האחרונים את זקן בארצות-הברית, התייחס לטענות על מעורבותה לכאורה של זקן, מנהלת לשכת אולמרט לשעבר, בפרשת הולילנד ובפרשיות נוספות.

לדברי פטמן, "בימים האחרונים נפוצו שמועות ורכילויות בכלי התקשורת על מגעים שנוהלו עם שולה זקן להסכם עד מדינה בפרשת הולילנד. לאור זאת מצאנו לנכון להוציא הבהרה זו כדי להעמיד דברים על דיוקם.

"כידוע, נגד זקן מתנהל משפט בימים אלה. זקן שוהה כעת בחופשה משפחתית בחו"ל, שקיבלה את אישור בית המשפט. חזרתה לארץ התעכבה בשל נסיבות שונות. בנוסף, זימונה לחקירה בארץ אינו דחוף. היא תשוב לארץ בשבוע הבא.

"כידוע, אהוד אולמרט הקדים את שובו לארץ עם פתיחת החקירה, אך טרם זומן לחקירה עד היום. זקן תגיע לארץ בשבוע הבא ותהיה זמינה לכל חקירה בכל מועד, על-פי שיקול-דעת החוקרים. נשמח תמיד לעמוד לרשות המדינה ולסייע לה לעשות את הדבר הנכון. בכוונת זקן למסור גירסה ברורה בפרשת הולילנד ולהעמיד את עצמה לרשות החוקרים.

"הפרסומים כי זקן תחתום על הסכם עד מדינה בפרשת הולילנד הם הבל-הבלים, והם מצערים את זקן ואת בני משפחתה. המשטרה והפרקליטות צריכים לבדוק למי יש אינטרסים לפרסם את הפרסומים המטעים האלה.

לסיכום, עו"ד פטמן הכחיש את החשדות המיוחסים למרשתו, ואמר כי "הגברת זקן מקווה כי החוקרים ישתכנעו באמיתות טענותיה בפרשת הולילנד ובפרשות האחרות, וכי האמת תצא לאור".

הפרקליטות: אין מגעים עם זקן

מפרקליטות המדינה נמסר מוקדם יותר כי "בעקבות פניות כתבים נבקש להבהיר כי אין אמת בפרסומים לפיהם המשטרה או הפרקליטות מקיימים או קיימו מגעים עם שולה זקן, וממילא הגורם העומד מאחורי הפרסומים אינו המשטרה או הפרקליטות. לעניין זה, העובדה היחידה המשקפת את המציאות היא כי נמסר לזקן זימון לחקירה כבר לפני למעלה משבוע, וכידוע היא טרם התייצבה".

הרל"שית שהסתבכה בפלילים

פרשת הולילנד, שבמסגרתה חשודה שולה זקן ששימשה כמתווכת בהעברת כספי שוחד מיזמי פרויקט הולילנד לפטרונה, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, כדי שיסייע בקידום הפרויקט, היא הפרשה השלישית שבה מסובכת ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר.

ביולי 2009 הוגש נגד זקן, ראש לשכתו לשעבר של אולמרט, כתב אישום בפרשת המינויים ברשות המסים בעבירות של מירמה והפרת אמונים, תיק המתנהל כעת בבית המשפט. זקן מואשמת כי תיווכה בין אנשי העסקים, הנמנים עם מקורביה, לבין ראשי רשות המסים, כדי שיופחתו סכומי המסים שנדרשו אנשי העסקים לשלם. כמו כן, מואשמת זקן בשיבוש חקירה של אחיה, יורם קארשי, המואשם גם הוא בפרשה, ובמעורבות במינויים של בכירים, בעת שהיתה ראש לשכתו של אולמרט במשרד האוצר ואחר כך במשרד ראש הממשלה.

כעבור חודשיים, בספטמבר 2009, הוגש נגד זקן כתב אישום נוסף, הפעם במסגרת פרשת טלנסקי ובקשר לעבודתה לצדו של אולמרט. במסגרת פרשה זו מואשמת זקן בקבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מירמה והפרת אמונים והאזנת סתר.

לפי כתב האישום, המתנהל כעת בבית המשפט, תיווכה זקן בהעברת כספים בלתי כשרה מטלנסקי לאולמרט. עוד נטען כי זקן היתה מעורבת ביחד עם עו"ד אורי מסר, בניהול "הקופה הסודית", שבה נשמרו מאות אלפי דולרים שקיבל אולמרט מטלנסקי ומאחרים.

זקן מואשמת בכתב אישום זה גם בעבירה של ביצוע האזנות סתר. נטען כי בזמן עבודתה היא נהגה להאזין לשיחותיו של אולמרט באורח שיטתי, בעצמה ובאמצעות פקידות בלשכתה, הנתונות למרותה. זאת, מבלי שאולמרט או הצד השני לשיחה התירו לה לעשות כן.

צ'רני, קלנר ושטרית שוחררו למעצר-בית

בתוך כך, בית משפט השלום בראשון-לציון שיחרר הבוקר למעצר-בית את אנשי העסקים הלל צ'רני ואביגדור קלנר ואת מהנדס עיריית ירושלים לשעבר אורי שטרית, מהחשודים המרכזיים בפרשת הולילנד. על-פי החלטת בית המשפט, השלושה ישהו במעצר-בית בן 10 ימים בתנאים מגבילים.

בתוך כך, צפוי להיחקר ואולי להיעצר בימים הקרובים בכיר לשעבר ברשות המסים.

עוד כתבות

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי