גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתנדבות טובה לבריאות

מחקר מצא כי התנדבות למען הסביבה עשויה לתרום לשיפור הבריאות הפיזית והנפשית לאורך זמן ■ וגם: שוקולד מריר מסייע לחולים בשחמת הכבד

מי שישב בביתו ביום כדור הארץ, שצוין בשבוע שעבר, וחשב לעצמו "אולי כדאי לי להתנדב למען איכות הסביבה", יכול למצוא עכשיו סיבה נוספת לעשות מעשה. לא מדובר רק בשלומו ואיכותו של כדור הארץ (ואין ספק שאלו סיבות חשובות), אלא דווקא בסיבה אנוכית לגמרי, והיא הבריאות האישית של המתנדב.

מחקר שנערך באוניברסיטת קורנל האמריקנית מצא שמי שהתנדב בשנות השלושים, הארבעים והחמישים לחייו בתחום איכות הסביבה, נהנה בגיל מבוגר יותר מבריאות פיזית ונפשית משופרת. החוקרים, בראשות פרופסור קרל פילמר, ניתחו מידע שנאסף בקליפורניה בין השנים 1974 ל-1994 על בריאותם של קרוב ל-7,000 מבוגרים ועל שיעורי התמותה בקרב הנבדקים.

ההנחה שעמדה מאחורי המחקר הייתה שהתנדבות בתחום איכות הסביבה קשורה לפעילות גופנית בטבע, ולפיכך עשויה לתרום לשיפור הבריאות לאורך זמן. החוקרים בחנו את הקשר האפשרי בין התנדבות סביבתית לבין שלוש תוצאות אפשריות בגיל מבוגר יותר - פעילות גופנית, הבריאות כפי שהיא מדווחת על-ידי המתנדב ודיכאון. הם גילו שהסיכוי של מי שהתנדב בשנת 1974 להראות סימפטומים של דיכאון ב-1994, היה נמוך ב-50% לעומת מי שלא התנדב כלל.

ומה לגבי התנדבות, אבל לא בתחום איכות הסביבה? מהנתונים עלה שמי שהתנדב לא בתחום סביבתי הפחית את הסיכוי לדיכאון ב-10% לעומת מי שלא התנדב. לטענת החוקרים, גם התועלת הבריאותית של מתנדבי הסביבה הייתה משמעותית יותר מהתועלת שחוו מתנדבים אחרים, והם הציגו רמות תפקוד קוגניטיבי ורווחה פסיכולוגית גבוהה יותר. התועלת, לפי ההערכות, מגיעה בין היתר מהשהייה בחוץ כחלק מההתנדבות.

החוקרים ממליצים להמשיך במחקר כדי להבין טוב יותר את הקשר בין התנדבות סביבתית לתוצאות הבריאותיות, וכדי לבדוק האם התנדבות כזו מסייעת גם לחולים במחלות כרוניות.

השוקולד הטוב

שוקולד פוגע בשיניים וגורם להשמנה, אבל מדי פעם מתפרסם מחקר שמגלה שיש לו גם תכונות חיוביות - מעבר לטעם. מחקר חדש שנערך בספרד גילה שלשוקולד מריר יש השפעה חיובית על חולים בשחמת הכבד.

החוקרים גילו שאכילת שוקולד מריר מפחיתה את הנזק לכלי הדם של חולים בשחמת הכבד, ומורידה את לחץ הדם בתוך הכבד. החוקרים מסבירים שהשוקולד המריר כולל חומרים נוגדי חמצון חזקים, המפחיתים את לחץ הדם בכבד לאחר אכילת ארוחה. שוקולד מסוג אחר לא הציג תוצאות דומות.

שחמת הכבד היא מחלה כרונית, שפגיעתה מתבטאת בצלקות על הכבד ובפגיעה מתמשכת, לעיתים עד כדי נזק בלתי הפיך, לתפקודו. המחלה פוגעת בזרימת הדם בכבד בשל פגיעה במערכות נוגדות חמצון. חולה בשחמת הכבד סובל בדרך כלל מעלייה של לחץ הדם בכלי הדם בבטן מיד לאחר האכילה, על רקע זרימת דם מוגברת לכבד עצמו. במקרים מסוימים הדבר עלול לגרום לקרע בכלי הדם ובכך לסכן את החולה.

במחקר נבדקו 21 חולים בשחמת הכבד, שחולקו לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה קיבלה ארוחת-נוזלים שכללה גם שוקולד מריר (עם 85% רכיבי קקאו), כאשר כל מתנדב קיבל 55 גרם של שוקולד עבור כל קילוגרם של משקל גופו. הקבוצה השנייה קיבלה ארוחה דומה אלא שהיא קיבלה שוקולד שאין בו רכיבי קקאו - כלומר, ללא הרכיב בעל התכונות נוגדות החמצון.

לאחר שסעדו את ליבם, החולים נבדקו ובשתי הקבוצות התגלתה עלייה בזרימת הדם בכבד, כשהקבוצה הראשונה חוותה עלייה של 34% והשנייה של 24%. כאשר בדקו יתר לחץ דם מקומי בעקבות אכילה (hyperaemia), ולחץ הדם בכבד, נמצא שבקרב החולים שאכלו שוקולד מריר, לחץ הדם בכבד היה נמוך משמעותית מהחולים בקבוצה השנייה.

פרופסור מארק ת'ורז מאימפריאל קולג' בלונדון אמר כי לצד הטכנולוגיות המתקדמות וחידושי המדע, חשוב לחקור את הפוטנציאל של גורמים אלטרנטיביים - ובהם שוקולד - שיכולים לתרום לרווחת החולים.

עוד כתבות

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים