גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר והזדמנות: האם אפשר ליהנות מהטרגדיה היוונית?

יוון ושאר מדינות ה-PIIGS נאבקות בסכנה המאיימת עליהן, אך חלקן דווקא מגלמות כעת הזדמנות ■ מי מביניהן מעניינות להשקעה, וממי כדאי להתרחק?

אירועי השבוע האחרון בכלכלה הגלובלית, ובעיקר במדינות אירופה, החזירו את מי שחשב עד לאחרונה שהמשבר הפיננסי הגדול מאחורינו, אל המציאות. וזו נראית בימים האחרונים עגומה במיוחד, אחרי העליות החדות מהן נהנינו ב-13 החודשים האחרונים.

הקלישאה הידועה אומרת שבמקום שבו ישנו משבר, קיימת גם ההזדמנות, ומדינות ה-PIIGS (פורטוגל, אירלנד, איטליה, יוון וספרד) ללא ספק מצויות כעת במשבר לא פשוט. אבל האם הן מגלמות גם הזדמנות?

"השאלה הזו היא בהחלט במקום", אומר אייל קליין, אסטרטג ראשי לשווקים בינ"ל בבית ההשקעות IBI. התשובה לכך, הוא גורס, צפויה להתבהר הערב (יום א'), כשבכפוף להתפתחויות במהלך היום, ניתן יהיה להעריך איך יגיבו השווקים מחר בבוקר.

"הקבינט של יוון מתכנס היום כדי לאשר את הקיצוצים בתקציב ובצהריים שר האוצר היווני ייפגש עם כל שרי האוצר של מדינות האירו כדי להציג את התוכנית. בהמשך יתקיים דיון וגם הצבעה לאישור תוכנית הסיוע ליוון ביחד עם קרן המטבע", הוא מסביר.

"אנחנו כמובן לא יודעים מה תהיה התוצאה של האירועים היום", ממשיך קליין. "כרגע נראה שהתוכנית גדולה ממה שדובר בהתחלה ותהיה בסדר גודל של 100-120 מיליארד אירו. במקביל, יוון אמורה להביא שורה של רפורמות, קיצוצים והעלאות מיסים על הרפורמות שכבר בוצעו. סביר להניח, שהקבינט ביוון יאשר את התוכנית, ושכך יעשו גם שרי האוצר האירופיים, ותוכנית הסיוע תצא לפועל".

האג"ח הקצרות יותר מסוכנות מהארוכות

ההשלכה של האירועים הללו על המשקיעים בשווקים הפיננסים נוגעת בראש ובראשונה בעקום התשואות של האג"ח הממשלתיות ביוון, שכיום הוא שטוח ואף הפוך בחלקו הקצר. "האג"ח הקצרות של יוון נסחרות בתשואות של כ-20% והאג"ח הארוכות יותר בקרוב ל-10%", מסביר קליין. "הסיכון הגבוה במיוחד הוא בחוב הקצר, והתשואות מבטאות את החשש שיוון לא תוכל לשלם את החוב שלה בשנתיים הקרובות".

במקרה שתוכנית הסיוע תאושר היא אמורה לאפשר ליוון לפרוע את ההתחייבויות שלה. "אם זה יקרה, סביר שנראה ירידת תשואה ורווח של המשקיעים, אבל המבחן הגדול יהיה בקרב הציבור היווני. אם המהומות יתגברו אנחנו עלולים לראות התפטרות של הממשלה ושמיטת חובות", הוא אומר.

אם אכן תאושר התוכנית, הרי שהשקעה באג"ח של ממשלת יוון מהווה הזדמנות. "זו הזדמנות שהחלה ביום חמישי וצפויה להימשך", אומר יניב חברון, מנהל מחלקת המחקר של אקסלנס נשואה. "התשואות הנוכחיות הן לא התשואות שבהן ממשלת יוון תצטרך לגייס בעתיד".

לפיכך, חברון מעריך שהתשואות על האג"ח היווניות יירדו ויאפשרו למשקיעים בהן להרוויח, אך בדומה לקליין גם הוא מציין כי עתיד השוק תלוי בתוכנית הסיוע. "אם התוכנית תהיה ברורה והמשקיעים יחליטו שהתנאים בה ניתנים להשגה, אני מעריך שנראה את התשואות יורדות ואפילו חזק", הוא אומר.

קליין מצידו מזכיר כי ההשקעה הזו מלווה בסיכון גבוה במיוחד ועל כן מתאימה רק למשקיעים אוהבי סיכון. "זו לא השקעה באג"ח אלא אופציה לגבי יכולת ההתאוששות של יוון", הוא מציין.

ספרד ואיטליה לא מומלצות

ומה באשר ליתר מדינות ה-PIIGS? חברון מעריך שההזדמנות במדינות כמו ספרד ואיטליה אינה גדולה ועל כן הן אינן מומלצות להשקעה. "אם תסתכל על מה שעשו סוחרים ביום חמישי, האסטרטגיה הייתה לונג על אג"ח של יוון ושורט על אג"ח של איטליה. ההיגיון הוא שבאג"ח של יוון, אם הכל יסתדר, יהיה רווח מירידת התשואות ובאיטליה ההפסד הפוטנציאלי אינו גדול", הוא מסביר. "אם המצב יתפתח לכיוון השלילי, באיטליה הרווח יהיה גדול וביוון הדאונסייד לא גדול ביחס למצב הקיים".

חברון מצדו מזהיר את משקיעי המניות באירופה גם ממניות הבנקים ביבשת. "המערכת הבנקאית באירופה נמצאת במעגל הפגיעה הראשון מהתפתחות של המשבר הזה", הוא אומר.

למשקיעים שמעוניינים להיחשף להשקעה מעט יותר סולידית בין המדינות הללו - אם כי כמובן שעדיין מדובר ברמת סיכון גבוהה - קליין מציע לפנות לשוק האג"ח של פורטוגל, שמציע ריביות של 4.5% לטווח של חמש שנים. "על ספרד ואיטליה לא כדאי ללכת", הוא מצטרף לדעתו של חברון, "אין לציבור מה לחפש בהן, פוטנציאל הרווח שם לא גבוה במיוחד, אבל הסיכון גדול". התשואות שמניבות האג"ח של המדינות הללו ראו טבלה) לא מצדיקות את הסיכון שהן יתדרדרו.

"ומי שרוצה תחליף מחוץ לאירופה, ובסיכון נמוך יותר, יכול ללכת לאג"ח של ממשלת ברזיל, למשל", אומר קליין. "התשואה לפדיון שם לעוד חמש שנים עומדת על 9.5% בריאל ברזילאי". וכמובן, הוא מזכיר, על המשקיעים בכל איגרות החוב הללו, לא לשכוח לקחת בחשבון גם את הסיכון המטבעי.

עוד כתבות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"