גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהו חלקו של הספורט בצרות של יוון ופורטוגל?

יוון ופורטוגל, שקורסות בימים אלו מבחינה כלכלית, אירחו ב-2004 אירועי ספורט עצומי-ממדים. בעוד שמאליפות אירופה בכדורגל הצליחה פורטוגל לצאת יחסית ללא נזקים, המשחקים האולימפיים ביוון מוזכרים היום כטעות פיננסית ש"פוצצה את הבנק"

מצב השווקים הפיננסיים ביוון מזכיר את האגדה על הרקולס. אחת המשימות שהוטלה על הגיבור המיתולוגי היתה לנקות את הרפתות של אאוגיאס מזבל של 3,000 פרות, אחרי שלושים שנה בהן הן לא נוקו. לצורך העניין, חיבר הרקולס שני נהרות ששטפו את האורוות לחלוטין - וגם באתונה של היום מקווים לזרם של אירו שלא יותיר שאריות מהזבל הנוכחי.

אבל מה הקשר של כל זה לספורט? או, הרקולס המשיך הלאה, ולזכר האירוע ייסד את המשחקים האולימפיים. בדיוק אותם משחקים שהגיעו כמה אלפי שנים מאוחר יותר שוב ליוון, ליתר דיוק ב-2004, לאולימפיאדת אתונה.

ההפסד בקרב על אירוח משחקי 1996 לאטלנטה וקוקה קולה, כמו גם הבחירה בסידני כמארחת משחקי 2000, עלבו ביוונים. אלא שהוועד האולימפי הבינלאומי עדיין חשש להעניק ליוונים את המתנה, בגלל חוסר בתשתיות בעיר הזקוקה למודרניזציה. כדי לזכות סוף סוף באירוח שהובטח לתושבים, הסכים השלטון המרכזי של המדינה הקטנה ביותר שאירחה משחקים לשורה של הבטחות וערובות לקראתם, כולל התחייבויות כלכליות אדירות. תחום התחבורה, כמו גם תשתיות התיירות בעיר שעוצבו באמצע המאה ה-19, עברו הסבה למאה ה-21. עשרים ושניים אולמות ואצטדיונים נבנו ושופצו כדי שיתאימו לדרישות ההתאחדויות הבינלאומיות. הבעיה היתה שאת ההתחיבויות של השלטון היה נוח לנצל: העלויות זינקו מעלה במאות אחוזים, ולוועד המארגן לא היתה ברירה - הם היו חייבים למלא את כל התנאים. אחרי אזהרות חמורות ב-2003, נאלצו ביוון להשלים עבודות בסדר גודל של נס דומה לאלה שחולל הרקולס.

‏המשחקים זכו לתשבחות. סאלי ג'נקינס, פרשנית הוושינגטון פוסט, הגדילה לעשות, כשהציעה לתת למשחקים מדליית זהב. ראש הוועד האולימפי האמריקני, פיטר אוברות, טען "שהמשפחה האולימפית קיבלה שיעור מהעם היווני". ג'נקינס ציטטה נהג מונית שאמר לה "המשחקים האולימפיים בשבילנו הם לא עבור כסף, זה סביב רעיון", לפני שגבה ממנה מחיר כפול. בעיות? למה אנחנו חייבים להתערב, שאלה ג'נקינס, "בכנות, זה העסק שלהם. זה לא העסק שלנו, מאחר ואנחנו לא נהיה בסביבה כדי להתחלק בעלויות". ובכן, טעות. האיחוד האירופי משלם עשרות מיליארדי אירו, השווקים הבינלאומיים מתרסקים, ולמשחקים האולימפיים יש בכך חלק נכבד.

***

קודם כל, העלות. בסביבות 15 מיליארד דולר עלו המשחקים ליוון, שמומנו כרגיל באמצעות הלוואות. בין השאר נבנו לאתונה נמל תעופה חדש והוקמה רכבת תת קרקעית בעיר. ב"אקזמינר" טוען איבן וויינר שהעלות האמיתית כלל לא ידועה, גם לא ליוונים עצמם. לא שליוון לא היו חובות לפני כן, אבל מאז 1999, כפי שמציין כלכלן הספורט האמריקני הידוע, ויקטור מאת'יסון, ירדה מצבת החובות. פתאום ב-2004 היא זינקה שוב למעלה בערך של 7.5 אחוז מהתמ"ג - כשעלות המשחקים היא כ-5% מהתמ"ג.

"המשחקים האולימפיים פוצצו את הבנק", אמר מאת'יסון. פיליפ סאבוקו, הכלכלן האחראי על יוון בבנק ‏‏BNP‏ מסכים: "למשחקים היה אפקט של הגברה על החוב".

אבל גם בעיות עקרוניות הכבידו על הכלכלה היוונית. העבודה השחורה ללא פיקוח, העלמת מסים וכספי שוחד גרמו להשקעת הענק להיעלם בלי לתרום לשגשוג. בגלל אתרי הבנייה הענקיים וקשיי התחבורה לא הגיעו תיירים ליוון בשנה שלפני המשחקים, וגם התחזית לעלייה בתיירות לאחריהם התבדתה, הסביר מאת'יסון. במקביל התפרסם שסימנס, למשל, שיחדה בעשרות מיליוני אירו פקידי ממשל יווניים, כדי לקבל את תקציב מערכת הביטחון למשחקים. שוב, כסף שבוזבז ונעלם.

‏גם מאז הם הסתיימו, עולים המשחקים כסף. חצי מיליארד דולר, היתה ההערכה של ה'אינדיפנדנט' הבריטי ב-2008, היא עלות אחזקת המתקנים. 21 מהם, מפרט העיתון, נטושים וסגורים. הקומפלקס האולימפי בפאלירו ביי משמש היום כמגרש חניה, כמזבלה וכמתחם מגורים לצוענים. המגזין 'כריסצ'ן סיינס מוניטור' מצטט תושבים ופקידים בעירייה שמתלוננים שמאז המשחקים לא קרה כלום, שאין תכניות לשימוש במתקנים. הממשלה מסבסדת את התחזוקה, אבל ארגוני ספורט לא משתמשים במתקנים. ריבים פוליטיים על אופי שינוי הייעוד רק מוסיפים שמן למדורה. "התחייה העירונית" אליה כיוונו המארגנים, גוועה בטרם התחילה.

‏‏***

באותה שנה עם המשחקים האולימפיים באתונה התקיימה גם אליפות אירופה בכדורגל. אירחה אותה מדינה אחרת השקועה בבעיות כלכליות, פורטוגל. מקרה? כנראה שכן. אמנם ההוצאות על אירוח האליפות עברו ב-40% את התכנון והגיעו לכ-800 מיליון דולר, ואליהן התווספו עוד יותר ממאה מיליון דולר השקעה בתשתיות. אבל אלה סדרי גודל שונים לחלוטין. לא שזה עוזר לרשויות המקומיות והמועדונים שכורעים תחת נטל האצטדיונים. עשרה כאלה שימשו את האליפות, לא ברור למה הם היו נחוצים - וחלקם ייהרס בקרוב, כדי לחסוך.

בלייריה, עיירה קטנה בפורטוגל, נותרו 55 מיליון אירו חובות על האצטדיון, המועדון ירד השנה לליגה השנייה. עבור האצטדיון של אלגארבה משלמות הרשויות בפארו ובלולה אלפי אירו ביום על תחזוקה סתם: האצטדיונים לא בשימוש, בשתי הערים יש רק קבוצות חובבים בליגה השלישית ועבור אלה השכירות של האצטדיון גבוהה מכל הכנסה אפשרית מצופים.

‏אבל יש גם דוגמא הפוכה: בבראגה הוכפל מספר הצופים מאז האליפות והגיע לעשרת אלפים, ההכנסות הגבוהות בחמישים אחוז משל כל מועדון אחר סייעו לבניית קבוצה רצינית שהשנה אפילו התמודדה על התואר. וגם התיירות לפורטוגל זינקה אחרי האליפות, בעיקר באיזורים של פורטו וליסבון, שזכו לעליה של 12% במספרי הלינות ועברו את חופי האלגרבה. התחזית לעליה של 6% בתיירות בתוך שש שנים התגשמה, וב-2009 ביקרו בפורטוגל 12.8 מיליון תיירים, והתיירות הגיעה ל-5% מהתמ"ג (בהשוואה ל-3.7% ב-2004).

***

את הנעשה כמובן אין להשיב, פורטוגל ויוון נמצאות 6 שנים אחרי אותם אירועי ספורט גרנדיוזיים שאירחו. השאלה היא כמובן במבט קדימה: האם מדינות "קטנות" יילמדו לקח מיוון, כשיחשבו על אירוח של אירוע ספורט?

"ככלל", כמו שאמר ראש העיר נשוויל והיום מושל טנסי פיל ברדסן, "כל סופרמרקט שווה יותר מאצטדיון בהשפעה כלכלית", מה שלא הפריע לו לבנות אצטדיון ולהביא לעיר קבוצת ‏‏NFL‏. דובאי מצידה, השקיעה מיליארדים במתקנים ואירועי ספורט, למרות חובות ענק ובעיות פיננסיות. כי לספורט יש ערך מוסף מעבר להשפעה הכלכלית. ובכל זאת, הדוגמא היוונית מראה עד כמה הסיכון הכרוך בכך הוא גדול.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים