גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחקיר שחיים סבן ניסה לעצור: טלפון לקלינטון והכל מסודר

תחקיר ה"ניו-יורקר" חושף: כך מינף סבן את עסקיו וקידם את מכירת פוקס פמילי לדיסני בעזרת קשריו הפוליטיים

לפי כתבת פרופיל ארוכה מאוד (11,299 מילה) שמופיעה בגיליון האחרון של המגזין "ניו-יורקר", המיליארדר הישראלי-אמריקני חיים סבן, תושב בוורלי הילס, מינף את קשריו הפוליטיים לטובת עסקיו, ומתגאה במיוחד בפעילותו למען ישראל - עד כדי כך שיחסיו עם הנשיא ברק אובמה הפכו קרירים, והוא מכנה את תבוסתה של הילארי קלינטון בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית "האובדן הכי גדול שלי, ולא רק שלי".

לפי הכתבת קוני ברוק, שתחקרה את נושא חיים סבן במשך חודשים רבים, סבן תרם ב-2001 סכום של 7 מיליון דולר ל"ועדה הארצית הדמוקרטית" לבניית המטה החדש שלה, זמן קצר אחרי שהנשיא לשעבר ביל קלינטון טלפן אישית לנשיא ברזיל כדי לשכנע אותו לאשר את מכירת פוקס פמילי נטוורקס של סבן לחברת דיסני, שהכניסה לסבן רווח של 1.5 מיליארד דולר.

טלפון לקלינטון

מאחר שדיסני ופוקס פמילי (שהיתה שותפות של סבן ושל טייקון המדיה רופרט מרדוק) היו חברות בינלאומיות, העסקה חייבה אישור ממפקחים במדינות רבות. "ברזיל יכלה להיות אז המחסלת של העסקה הזו", אמר פיטר צ'רנין, לשעבר יו"ר ומנכ"ל פוקס אנטרטיינמנט (מקבוצת ניוז קורפ של מרדוק).

במזכר סודי שנכתב ב-1 באוקטובר 2001 הסבירו פרקליטי פוקס פמילי בברזיל כי העסקה תחייב כנראה אישור של 3 גופי פיקוח במדינה זו, בזה אחר זה, וכי התהליך הזה עלול להימשך 8 חודשים. דיסני סירבה לסגור את העסקה ללא אישור של ברזיל.

"חיים אמר לי, 'תן לי לעשות טלפון - אולי אוכל לעשות כאן משהו'", סיפר צ'רנין לברוק. "הוא עזר מאוד בכך שגייס את ביל קלינטון, שטלפן לנשיא ברזיל".

מתיו קריין, פרקליט ויועץ מס לשעבר של סבן, נזכר איך סבן תיאר בפניו מה קרה: "סבן טלפן לעורך הדין של פוקס פמילי בברזיל ושאל, 'כמה זמן זה ייקח?' עורך הדין אמר שחודשים רבים. הוא שאל את האיש, 'מי שר האוצר שלכם?'. עורך הדין הבין, וענה: 'אין כאן אפשרות למשחק פוליטי'. סבן טלפן לביל קלינטון ושאל אותו אם הוא יוכל לעזור. זמן קצר אחר-כך התקבל האישור של ברזיל".

ב-24 באוקטובר 2001 נסגרה העסקה של דיסני-פוקס פמילי. כעבור כחודש, אומר קריין, סבן הטיל עליו לתכנן את אסטרטגיית המס לתרומה של 10 מיליון דולר לוועדה הארצית הדמוקרטית.

"אי-אפשר כמובן לקבל ניכוי מס על תרומה פוליטית", אמר קריין, "המשימה היתה לבנות את ההעברה כך שהוא יוכל לקבל זיכוי מס. הייתי מעורב בזה מאוד ועבדתי יחד עם פרקליטים של הוועדה הדמוקרטית". בסופו של דבר לא נמצא פיתרון, וסבן הקטין את תרומתו ל-7 מיליון דולר.

לפי ברוק, שבעצמו מצוי כעת בחקירה על העלמת מס, אותה עסקה למכירת פוקס פמילי לדיסני הכניסה את סבן לבעיית מס רצינית. בסוף דצמבר 2000, אחרי שסבן מימש את זכותו למכור את חלקו בפוקס פמילי (למרדוק), מאט קריין אומר כי הוא קיבל שיחת טלפון מסבן, שהתעניין מה אפשר לעשות בנושא המס על רווחיו מהמכירה.

קריין הסביר לו כי מדובר במס רווחי הון מדינתי (של קליפורניה) ופדרלי של בערך 27%. אז החל סבן לצעוק: "אתה עובד עליי? אתה פאקינג משוגע? אני לא משלם את זה!". סבן מכחיש את התיאור הזה של השיחה, והוא אף ניסה למנוע את פרסום הדברים ב"ניו-יורקר".

לא ידוע בצניעותו

אחר-כך, לפי הכתבה, בא סיפור מרתק וחשוך של מקלטי מס, שוחד, תביעות, חקירות בקונגרס ועוד, על השחקן הלא-מאוד-ידוע, שנהנה מהשפעה אדירה בשתי הזירות, וושינגטון והוליווד - חיים סבן.

הנשיא שמעון פרס מצוטט כבר בתחילת הכתבה כחבר של סבן, וברוק כותבת כי המיליארדר "גאה במיוחד על חלקו כמושך בחוטים פוליטיים. הדאגה העיקרית שלו היא להגן על ישראל על-ידי חיזוק הקשר בין ארה"ב לישראל".

סבן מוזכר גם כטייקון מדיה מלבלב, שרכש ב-2007 את רשת שידורי הטלוויזיה החמישית בגודלה בארה"ב, יוניוויז'ן, ו"חוזר ומגיש הצעות לרכוש את העיתון 'לוס אנג'לס טיימס'". הוא מתואר כמי ש"לא ידוע בצניעותו", שעדיין מתגאה בכך שעסקת פוקס-דיסני היתה ונשארה עסקת המזומן הגדולה ביותר של מישהו בהיסטוריה של הוליווד.

לסבן אין שאיפות צנועות. בגיל 65, עם מבנה פנים רחב, הבעה דינמית ושיער שחור גלי, הוא בעל אזרחות כפולה, אמריקנית וישראלית, וגם אחד התורמים הגדולים יותר למפלגה הדמוקרטית. "חיים הוא כוח טבע", אומר עליו ידידו בארי מאייר, יו"ר ומנכ"ל וורנר ברדרס.

"עיתון מאוזן"

אך יחסיו הפוליטיים החשובים ביותר הם עם ביל והילארי קלינטון. בשנת 2002 תרם סבן 5 מיליון דולר לספרייה הנשיאותית של קלינטון, ועוד 5 מיליון דולר ויותר למכון קלינטון.

סבן מודה ברצון באג'נדה הפוליטית שלו. הוא חוזר ומנסה לרכוש את היומון "לוס אנג'לס טיימס", בנימוק ש"הגיע הזמן שהוא יהפוך מעיתון פרו-פלסטיני לעיתון מאוזן". סבן מתאר איך "באינתיפאדה השנייה יהודים נהרגו מדי יום בישראל, והעיתון פרסם תמונות של אם פלסטינית עם בנה ההרוג, ובצד הישראלי בית הרוס. זה עשה אותי חולה".

לאובמה אין צורך

סבן ניסה לקנות את העיתון ב-2007, אך הפסיד לסם זל, שרכש את טריביון, שהיתה המו"לית של העיתון. בתחילת 2008 הוא ניסה שוב לרכוש את העיתון, אך זה דרש יותר מדי כסף, לטעמו. כאשר טריביון פשטה רגל ב-2009, סבן יידע את נושיה לגבי התעניינותו, אך העיתון לא יימכר עד שהחברה תצא מפשיטת-רגל.

ישראל היא גם הנושא שמפריד בין סבן לנשיא אובמה, שהתעלם מסבן עד כדי כך שסבן נפגש עם יריבו ג'ון מקיין. הוא עדיין הצביע לדמוקרטים, אך סבן מלא תרעומת. "לא דיברתי עם אובמה מאז שהפך לנשיא, כי אין לו צורך לדבר איתי, או לכל הפחות הוא חושב שאין לו צורך". הוא סירב לשתי הצעות לשמש יו"ר ארוחות התרמה לנשיא.

את תבוסתה של ידידתו, הילארי קלינטון, בפריימריס מכנה סבן "האובדן הגדול ביותר שלי - ולא רק שלי. אסתפק בכך".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות