גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מי שלא יודע לשוט בים רגוע, יטבע כשתגיע הסערה"

איך אמור בנק להתכונן לאירועים שמתרחשים פעם בדור, והאם אפשר לשמור על הלימות ההון הנדרשת גם במקרה של קטסטרופות כמו רעידת אדמה קשה או מתקפה איראנית ■ בעז ליבוביץ, הממונה על האגף לבקרת סיכונים במזרחי טפחות, מתמודד עם השאלות הללו מדי יום

נדמה שאין נושא מדובר יותר במערכת הבנקאית מאשר כללי באזל 2, ולמרות זאת מעט מאוד אנשים מבינים באמת מה עומד מאחורי הכללים הללו. אחד מהמעטים האלה הוא בעז ליבוביץ, סגן מנהל החטיבה לחשבות וממונה על האגף לבקרת סיכונים במזרחי טפחות.

"באזל 2 הוא תפיסת עולם", מסביר ליבוביץ. "תרבות של ניהול סיכונים. כי מי שלא יודע לשוט בים רגוע לא יצליח להישאר מעל המים בזמן סערה. זה בדיוק היה הכשל במשבר האחרון בבנקים בחו"ל: כשל תרבותי, חוסר בדיווחים, בעיה בממשל תאגידי, מסמכי מדיניות לא ברורים וחדים. בתפיסת העולם של באזל אתה בודק את עצמך כל יום ורואה שבהתנהלות השוטפת יש מספיק הון ואתה מנהל את הסיכון נכון. לכן ה-ICAAP כה חשוב. הרי מה בעצם אומר ה-ICAAP? שב, תחשוב, תראה כמה הון אתה צריך".

לאחרונה פרסם מזרחי טפחות מסמך אב לקביעת מדיניות לניהול ההון והסיכונים. "המסמך מאחד בפורמט באזל 2 את מסמכי המדיניות הקיימים, והוא חלק ממהלכי ההדרכה והטמעה בבנק של תרבות ניהול הסיכונים", הוא אומר. "חשיבותו היא בקביעה הברורה והבהירה איך פועלים ואיך מטפלים בהון. מהראייה הכוללת של הדירקטוריון ועד לקביעת ה-Risk Owner, כך שלכל סיכון יש בבנק בעל בית", הוא מציין, תוך שהוא מקפיד להשתמש במינוח הלועזי המקורי אותו הוא מעדיף על התרגום העברי המקובל.

- בוא ננסה להיכנס מאחורי המונחים היבשים, מה עומד מאחורי ההגדרות של באזל לגבי ניהול סיכונים?

"קודם כל יש את הנדבך הראשון, אותו כולם מכירים. זה הנדבך שעוסק בהקצאת ההון. מה האשראי, מה נכסי הסיכון. על המצב הבסיסי מפעילים תרחישים ומבחני לחץ (Stress Test). אנחנו פועלים בכמה רמות. ברמה הראשונה בודקים את התרחישים. "למשל, מה קורה לתיק האשראי במקרה של שינוי חד בשער הדולר. נאמר שיש עסקה גדולה, בודקים מה קורה לעסקה במצבים מסוימים. בודקים את ריכוזיות תיק האשראי, במקרה שלא לווה אחד ייפול אלא ענף שלם יפגע או סגמנט ספציפי. אחר כך עוברים לרמה השנייה, התרחיש המערכתי".

- מה זה אומר?

"יש אירועים שהם קטסטרופה מארץ הקטסטרופות ולא ניתן להקצות הון עבורם ושום כרית הון לא תעזור. אבל יש תרחישים שהסבירות להתרחשותם היא של פעם ב-25 שנים, פעם בדור, זה תרחיש מערכתי. אירועים כאלה קורים בסבירות גבוהה יותר ממה שנדמה לנו, וכשהם מתרחשים יש תופעה של הדבקות. כלומר, בין כמה סוגי סיכונים, מנזילות ועד מוניטין, יש השפעות גומלין. קח למשל את המשבר האחרון, לשם הגענו מוכנים עם שרשרת דיווח, בדיקת אירועים שדורשים עיגון, פורומים שנועדו לדון במתרחש".

- ומה הרמה הכי קשה?

"יש את התרחיש ההוליסטי. תרחיש איום. טיל איראני, רעידת אדמה. אם יקרה כך וכך מה יהיה מצבנו ומה תוכנית הפעולה בה ננקוט. להכין תוכניות מילוט כדי לראות איך הבנק לא יורד מהלימות הון של 9% גם בקטסטרופה".

- האם באופן פרדוקסלי דווקא המעבר לבאזל 2 לא עלול להגדיל את הסיכון בגופים מסוימים?

"גם שלייקעס יכולים ליצור בעיה. אם במקום 9 שקלים בצד תשים 12 שקלים, התשואה להון של הבנק תקטן כמעט אוטומטית. מכיוון שכל הקצאת הון עודפת גורמת מטבעה לאי עמידה ביעדי הבנק, תצטרך לקחת סיכון עודף כדי לעמוד ביעדי התשואה".

"הסיכון התפעולי שייך לכולם"

בעוד הנדבך הראשון עוסק בסיכוני אשראי והקצאת הון, נושא שהבנקאים מכירים היטב, הנדבך השני של באזל 2 עוסק בסיכון התפעולי וזו אופרה אחרת לגמרי. מדובר בסיכון שיכול להתממש בכל נקודה בארגון כתוצאה מתהליכים פנימיים לא נאותים, טעות אנוש או אירוע חיצוני.

המאפיין העיקרי של הסיכון התפעולי הוא שלרוב הכשלים התפעולים יש הסתברות נמוכה ביותר, אך פוטנציאל הנזק שלהם גדול מאוד. לדוגמה, מעילה כמו זו שאירעה לפני שנתיים בהראל. המעילה עלתה להראל במחיר של 125 מיליון שקל, סכום שרובו המכריע קוזז לאחר הפעלת הביטוח.

גם הקצאת ההון לסיכון התפעולי עמומה, כשלאף גורם, כולל לפיקוח על הבנקים, אין מושג ברור כמה הון נדרש להקצות בגין נדבך 2. כרגע מקצים בבנקים הון עבור סיכון תפעולי לפי גישת האינדיקטור הבסיסי, כלומר לפי מקדם של 15% מההכנסות. במזרחי טפחות זה יוצא 634 מיליון שקל, במערכת הבנקאית כולה מדובר בכ-6 מיליארד שקל.

בשנת 2012 יעברו הבנקים לגישה הסטנדרטית לפיה הקצאות הון לסיכון תפעולי תהיה לפי קווי עסקים. ההכנסות מבנקאות קמעונאית יוכפלו במקדם של 12%, מבנקאות עסקית במקדם של 15% ואילו ההכנסות ממימון רכישות ומיזוגים, פעילות חדרי עסקאות ותיק הנוסטרו יוכפלו במקדם של 18%.

"הסיכון התפעולי הוא הסיכון הכי משמעותי", מסביר ליבוביץ. "על סיכוני שוק אחראית יחידה ספציפית, כך גם על סיכוני אשראי, הסיכון התפעולי שייך לכולם. 4,000 איש אחראים על ניהול הסיכון, משריפה ועד טעות של דילר בעסקת מט"ח. אבל אם יושב עובד בסניף ולא מדווח על אירוע תפעולי, אחר כך האירוע יקרה במקום אחר".

"במשבר גילינו סוג אחר של סיכון נזילות"

לכן משקיעים במזרחי טפחות תשומת לב רבה לניהול הסיכונים מהקטגוריה הזאת. לפני כשנה הושקה מערכת דיווח פנימית בשם "פסתל" (פורטל סיכונים תפעוליים). המערכת נועדה לנטר ולנהל את הסיכון התפעולי של הבנק, ומשמשת היום כמאגר מידע ניהולי וככלי עיקרי לניתוח ולדיווח לגבי רמת הסיכון התפעולי ביחידות הבנק. בעתיד תורחב המערכת גם לצרכי ציות ואבטחת מידע.

את מערכת הדיווח מזינים 165 נאמני בקרה פנימית שתפקידם לאתר ולדווח על כל אירוע של סיכון תפעולי בבנק. הדיווחים מגיעים לאגף בקרת סיכונים, המערכת אוגרת את הממצאים לגבי הליקויים שנמצאו ולאחר מכן מוגדרות פעולות לביצוע. בנוסף, המערכת מפיקה על בסיס קבוע דו"חות אירוע למנהלים בבנק, להנהלה ולדירקטוריון.

- איך זה עובד בשטח?

"למערכת מדווח כל אירוע תפעולי בבנק, מרמת נזק מסוימת, כאשר יש מדרג נזק שממנו נגזר הדיווח ברמת ההנהלה. לפעמים הוא מגיע לראש חטיבה ולעיתים אפילו למנכ"ל. המטרה היא מניעה ולשם כך צריך לתקן באגים שקורים, ולכן כל כך חשובה תרבות הדיווח. אנחנו לא מענישים אף אחד שמדווח על תקלה אלא קולטים דיווחים לגבי כל אירוע, כולל אירועי 'כמעט נפגע'. מבחינתי יכול לקרות שאירוע יסתיים ברווח לבנק אבל הוא עדיין אירוע בעייתי שצריך להפיק ממנו לקח. לאחר עיבוד וניתוח אנחנו מפיצים את תוצאות האירוע והלקחים ממנו לכל הבנק".

- סיכון נוסף שהתגלה כממשי במשבר היה סיכון הנזילות.

"סיכון הנזילות קיים שנים אבל במשבר הוא קיבל צבע חדש. אם עד עכשיו חשבנו במונחים של Run On The Bank, במשבר גילינו סוג אחר, פתאום אין שווקים. אי אפשר למכור, המקורות התייבשו".

- מה עושים מול סיכון כזה?

"אין הקצאת בגין סיכון נזילות. צריך לפעול בצורה מושכלת, למשל לא להיות תלויים בגורם אחד לנזילות. בעקבות המשבר העשרנו את המדדים שמנטרים את הסיכון וקבענו ממנגנוני פיקוח שבוחנים זאת ברמה היומית, כדי לדעת בהקדם האפשרי אם יש בעיה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי