גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלה של עיתוי

למה החליטה הפרקליטות דווקא עכשיו להעמיד את אולמרט לדין בתיק המינויים הפוליטיים?

יום אחרי פרסום החלטת הפרקליטות להעמיד לדין בכפוף לשימוע את ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בתיק המינויים הפוליטיים, הרוחות עדיין אינן שוככות. אולמרט, הממתין זה שבועות אחדים לקבלת זימון לחקירת משטרה בפרשת הולילנד, שבה הוא חשוד בקבלת שוחד בסך מיליוני שקלים, נמצא - לפחות על-פי ההודעות היוצאות מכיוונו - בתחושה שמערכת אכיפת החוק כולה רודפת אותו.

"האם באמת אין למערכת אכיפת החוק שום נושא אחר לעסוק בו ולהיבנות ממנו מלבד אולמרט?" מסר אתמול (ב') יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, בתגובה להודעת הפרקליטות, "מפתיע שבפרקליטות לא מנהלים עדיין חקירה נגד אולמרט גם על כך שלא חצה את הכביש במעבר חציה".

לדבריו, "זה 3 שבועות שאנו עדים למסע הסתה פרוע נגד אולמרט מטעם גורמים במערכת אכיפת החוק, וזאת מבלי שהוא נחקר בנושא הולילנד כלל ומבלי שנשאל בנושא זה ולו שאלה אחת".

עוד מסר יועץ התקשורת כי "פרסום ההחלטה היום הוא המשך ישיר לפרסומים מהשבועות האחרונים כחלק ממסע רדיפה ממושך ומתוכנן, וזאת בעיצומו של הליך משפטי המתנהל - דבר שיש בו כדי להשפיע השפעה ישירה ובלתי כשרה על כל מי שמתבקש להעיד בהליך זה בימים אלה. החקירה בנושא זה החלה לפני למעלה משנתיים, והעיתוי של הודעת הפרקליטות דווקא כעת מעורר סימני שאלה קשים לגבי השיקולים ותום-הלב שעומדים מאחורי מועד הפרסום".

באשר לפרשת המינויים הפוליטיים עצמה, מסר יועצו של אולמרט כי "מדובר בנושא שנופח מעבר לכל פרופורציה. לא נפל שום פגם בהליך המינויים של בעלי התפקידים, וחלקם הגדול של המינויים, במקרים שהחוק מחייב זאת, אף עברו את אישורה של ועדת רביבי לבחינת מינויים בשירות הציבורי. זאת ועוד, לא הופעל שום לחץ פסול כלשהו לאישור מינויים אלה, שנעשו בהתאם ועל-פי כל הקריטריונים הקבועים בחוק".

נראה כי דווקא המסר ששיגרו סניגוריו של עובד יחזקאל, יועצו לשעבר של אולמרט, שגם אותו הוחלט להעמיד לדין בפרשה, אמור להדאיג את ראש הממשלה לשעבר. בעוד הקו המנחה בגירסתו של אולמרט עד עתה היה שלא עסק אישית בכל אחד מהמינויים הללו - יחזקאל איננו מהסס להטיל על פטרונו לשעבר את האחריות למינויים.

"עובד יחזקאל טיפל כיועצו של השר אולמרט, בתוקף תפקידו, באלפי פניות של אזרחים לשר, חלק קטן מהן של חברי מרכז הליכוד", הודיעו עורכי דינו של יחזקאל, דוד ליבאי ודפנה ליבאי, "הוא פעל לפי הנחיות השר, הפנה את כל הבקשות, לא רק של חברי המרכז, לטיפולם של הגורמים הרלוונטיים. הוא לא היה מוסמך למנות, לא עסק בעצמו במינויים פוליטיים, לא היה לו שום אינטרס למנות חברי מרכז, והוא לא היה מעורב בפעילות בלתי חוקית כלשהי. יחזקאל היה עובד ציבור מסור, שומר חוק, והוא נדהם מכך ששוקלים להעמידו לדין, ומאמין כי פרקליט המדינה ישמע את תגובתו בשימוע ולא יעמידו לדין".

ממצאים חד-משמעיים

בהתייחס לטענה שיצאה מטעמו של אולמרט, שכל המינויים עברו את אישור נציבות שירות המדינה, פנתה הבוקר (ג') תנועת אומ"ץ לראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה, ניצב יואב סגלוביץ, בבקשה לפתוח בחקירה נגד נציבות שירות המדינה ונגד הנציב שמואל הולנדר, "על מנת לברר מי היה אחראי לאישור המינויים הפוליטיים הללו, שהיו כרוכים בהטבות כספיות לא חוקיות מפליגות מקופת המדינה ונחשפו בדו"ח מבקר המדינה".

לטענת יו"ר אומ"ץ, אריה אבנרי, "במרוצת השנים שיתפה פעולה הנציבות, בראשות שמואל הולנדר, עם שרים שעברו על החוק במינוי מקורביהם ופעילי מפלגותיהם לתפקידים שונים בשירות המדינה".

החקירה בפרשת המינויים הפוליטיים החלה בעקבות דו"ח שפרסם מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, באוגוסט 2006, בנוגע למינויים שביצע אולמרט ברשות לעסקים קטנים במשרד התמ"ת.

המבקר קבע כי "בראשית שנת 2004 פעלה הנהלת משרד התמ"ת בראשות אולמרט והמנכ"ל רענן דינור לשינוי תקנון הרשות, כדי שתתאפשר לה גמישות רבה יותר במינוי יו"ר לרשות ובהקצאת תקציבה, ובדרך זו הגדילה את יכולתה לנהל את ענייני הרשות ולשלוט בה. לאחר שינוי התקנון עשתה הנהלת משרד התמ"ת שימוש ברשות ככר פעולה למינויים משיקולים פוליטיים ובתהליך לא תקין".

הדו"ח עסק אמנם במספר מצומצם ביותר של מינויים פוליטיים - 4 או 5 בלבד, ואולם הממצאים היו כה חד-משמעיים, עד שליועץ המשפטי לממשלה דאז, מני מזוז, לא היה מנוס מלהורות על חקירת משטרה מלאה בעניין זה.

החקירה התרחבה מאוד לאחר פרסום כמה תחקירים עיתונאיים ומידע שהגיע ממקורות נוספים, בדבר מאות מינויים פוליטיים שלהם היה אחראי אולמרט בתקופתו כשר התמ"ת, וכן בתפקידים מיניסטריאליים אחרים - ממלא-מקום ראש הממשלה, שר האוצר, שר התקשורת והממונה על מינהל מקרקעי ישראל.

עם זאת, בניגוד להמלצת המשטרה, החליטה הפרקליטות בסופו של דבר לסגור מחוסר ראיות מספיקות את התיק נגד רענן דינור, ששימש כמנכ"ל משרד התמ"ת ומשרד ראש הממשלה בתקופת כהונתו של אולמרט במשרדים אלה.

וינשטיין ממודר

החלטת הפרקליטות להעמיד לדין את אולמרט בפרשת המינויים הפוליטיים באה זמן קצר לפני פסק הדין הצפוי להתקבל בתיק הפלילי הראשון שהוגש בנוגע למינויים פוליטיים - משפטו של השר לשעבר צחי הנגבי, שהואשם בביצוע עשרות מינויים פוליטיים במשרד לאיכות הסביבה.

משפטם של הנגבי ושל מי ששימש מנכ"ל משרדו אז, שמואל הרשקוביץ, עומד לקראת סיום: לפני כחודשיים הגיע לסיומו בבית משפט השלום בירושלים שלב הסיכומים הארוך, שבמסגרתו הגישו הצדדים אלפי עמודים של סיכומים, ועל-פי ההערכות הכרעת הדין צפויה להינתן בזמן הקרוב.

"אני לחלוטין לא מבין את הפרקליטות, שהחליטה בתיק אולמרט לפני שהתקבלה החלטה של בית משפט בישראל, על כך שמינויים פוליטיים מהווים עבירת הפרת אמונים", אומר ל"גלובס" עו"ד עופר ברטל, סניגורו של הרשקוביץ בתיק הנגבי. "זה לא עניין פשוט, ואין בחוק עבירה של מינויים פוליטיים".

שופטי הנגבי - יואל צור, אריה רומנוב ועודד שחם - אמנם החליטו לדחות את הטענה המקדמית של הסניגורים כי כתב האישום איננו מגלה עבירה, ואולם נקבע כי הכרעה מלאה בשאלה אם מינויים פוליטיים הם עבירה של הפרת אמונים, תוכל להתקבל רק לאחר שהצדדים יביאו את ראיותיהם.

אלא שבעוד שהנגבי הואשם במירמה והפרת אמונים ובשוחד בחירות, אולמרט מואשם - בכפוף לשימוע שיתקיים, אם סניגוריו יחליטו להתייצב אליו הפעם - במירמה והפרת אמונים, ובעבירה קלה יותר של ניסיון להשפיע על בוחרים תוך הבטחת טובת הנאה, עבירה לפי חוק המפלגות, שהעונש המרבי בצדה הוא שנת מאסר.

כל הנושאים הללו הובאו בחשבון בפרקליטות; לא בלשכת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, ראש התביעה הכללית על-פי הגדרה, הממשיך להיות ממודר מהעניינים הבוערים ביותר הנוגעים להעמדתם לדין של אנשי ציבור.

הרכבת במשרד המשפטים ממשיכה לנסוע, אך וינשטיין עודנו עומד על הרציף, מפאת ניגוד עניינים, והכל בגלל שייצג לפרק זמן קצר את אולמרט בתיק ראשונטורס.

לצד העובדה שוינשטיין מנוע מלטפל בהיבטים הפליליים של פרשת הולילנד על הסתעפויותיה, התקבלה גם ההחלטה בפרשת המינויים הפוליטיים של אולמרט הרחק מלשכתו, על-ידי פרקליט המדינה משה לדור, ומנהלת המחלקה הפלילית בפרקליטות, אביה אלף.

עוד כתבות

קרן כהן-חזון / צילום: באדיבות תורפז

אחרי זינוק של 220% במניה: תורפז מבקשת להקפיץ את שכר המנכ"לית ב-3 מיליון שקל

יצרנית הטעמים והריחות מבקשת להעלות את שכרה של בעלת השליטה קרן כהן־חזון לסכום של עד 9.1 מיליון שקל ● כהן־חזון, ששימשה עד כה גם כמנכ"לית וגם כיו"ר החברה, תפנה את כיסא היו"ר לטובת שותפה לייסוד החברה רלי לשם

ועדת הכנסת, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: צמצום סמכויות נשיא העליון וביטול נבחרת הדירקטורים

הכנסת אישרה בקריאה טרומית שורת הצעות חוק שהקואליציה קידמה ● בין ההצעות: העברת סמכות שיבוץ ההרכבים בבג"ץ מידי נשיא העליון לתוכנת מחשב וקיום בחינות לשופטים במשפט עברי ● בחזית החברות הממשלתיות: מינוי דירקטורים שאינם עומדים בתנאי הסף וכן צמצום האיסור על זיקה פוליטית בקרב בכירי החברות

התחזית של חברות הדירוג / צילום: Shutterstock

הקבלנים יתקשו למכור, מחירי המזון לא יירדו, והתעשיות הביטחוניות ימשיכו לשגשג: התחזית של חברות הדירוג

לאחר שנה אדירה לתעשיות הביטחוניות, ב־S&P מעריכים מעלות כי "נראה מעבר מייצור התקפי לייצור הגנתי", וכי הלייזר "ישנה את התמונה" ● מידרוג צופה כי מחירי הדירות הגבוהים, יוקר המחיה והצפי להמשך שחיקה במחירים צפויים להגביל את חזרת הביקושים בענף

ירון קיקוז, בעלים ומנכ''ל פריים אנרג'י / צילום: שחר גל

הגורמים שעלולים לסבך את מכירת השליטה באלומיי לעופר ינאי

מגעים שניהלו בעלי השליטה באלומיי עם מספר רוכשות אפשריותהובילו אחת מהן, פריים אנרג'י, לדווח כי " תפעל לשמירת זכויותיה" ● גם מחזיקי האג"ח של אלומיי בוחנים את צעדיהם לנוכח העסקה עם נופר של ינאי

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

התקדמות במגעים עם משרד התחבורה: וויזאייר בדרך לשני בסיסי פעילות בישראל

חברת התעופה ההונגרית ומשרד התחבורה השיגו הסכמות על הקמת שני בסיסי פעילות בישראל, בנתב"ג וברמון, עם כוונה להפעיל טיסות פנים ולהגדיל תדירויות כבר ממרץ ● בשבוע הבא חברות התעופה הישראליות יזומנו לרשות התעופה האזרחית להביע את התנגדותן למתווה המתגבש ● וגם: הדרישה של וויזאייר שירדה מהשולחן

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

ההחלטה האמריקאית שמעוררת חששות לגבי עסקת אלביט עם יוון

ביוון אושר תקציב של 812 מיליון דולר לרכישת מערכת הארטילריה PULS של אלביט, אך ארה"ב הטילה וטו על שימוש בחימושים מתוצרת אמריקאית במשגרי טילים זרים ● לוקהיד מרטין, המתחרה על העסקה, מציעה חלופה זולה יותר

שליח וולט

פשרה בייצוגית נגד וולט על פער המחירים בין האפליקציה למסעדות

בית המשפט אישר הסדר פשרה בתובענה הייצוגית שהוגשה לפני כ-3 שנים נגד וולט סביב סעיף תיאום המחירים עם מסעדות ● ענקית המשלוחים תעביר 5.5 מיליון שקל לקרן לניהול תובענות ייצוגיות, שייועדו לסיוע לעסקים קטנים

הקמפוס שצפוי לקום בקריית טבעון / הדמיה: אנבידיה

"ישראל הפכה לבית השני שלנו": מנכ"ל אנבידיה מאשר כי יוקם קמפוס ענק בקריית טבעון

בהמשך לחשיפת גלובס, אנבידיה מאשרת כי תקים בקריית טבעון קמפוס על 90 דונם שתרכוש מרמ"י, אשר יהפוך אותה למעסיק הפרטי הגדול במדינה ● הענקית מבקשת להקיף אותו באזורי מסחר ומסעדות ולהשקיע בטיפוח שטחים ירוקים, וכמו כן נוכחותה צפויה לחייב חיזוק של תשתיות האנרגיה והתחבורה באזור ● האכלוס הראשוני: רק בעוד כשש שנים

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה אדומה בוול סטריט; אנבידיה נפלה בכ-4%, קמטק ונובה במעל 6%

נאסד"ק ירד ב-1.8% ● OpenAI מנהלת שיחות עם אמזון בנוגע להשקעה אפשרית ● וורנר ברדרס דיסקברי ממליצה לדחות את הצעת פרמאונט לרכישתה, מעדיפה את זו של נטפליקס ● אחר שצנחו אתמול - מחירי הנפט קופצים לאחר שהנשיא טראמפ הטיל מצור ימי על ונצואלה ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב 86 אלף דולר ● נעילה מעורבת באירופה, לונדון עלתה ב-1%

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● מניות השבבים הדואליות בפער ארביטרז' שלילי, מנגד אישור עסקת הגז תתמוך בשוק ● היום יתפרסם מדד המחירים לצרכן בארה"ב, האינפלציה צפוייה להישאר דביקה ● בתוך יומיים יתפרסמו חמש החלטות ריבית ברחבי העולם ● בנק אוף אמריקה סימן את מניות השבבים המומלצות שלו לשנת 2026 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

משרדי EY בתל אביב / צילום: יח''צ EY

המשרדים שהושכרו ומסעירים את הרוחות בין ועד העובדים להנהלת EY

מתיחות בפירמת EY בין מתמחים ורואי חשבון צעירים לבין ההנהלה ● ועד העובדים מלין על שחיקה מתמשכת בשכר העובדים ובמקביל יוצא נגד החלטת ההנהלה לצמצם שטחי משרדים ● ברקע: טענות דומות גם בשאר הענף ומגעים להסכם קיבוצי חדש ● מ־EY נמסר: הטענות לא נכונות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בשיאים; עם רוח גבית מגרמניה - אלביט ונקסט ויז'ן זינקו בחדות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.8% ● מגה אור זינקה במעל 10%, לאחר שדווח כי חברה־בת שלה עשויה לבנות את המבנה בו תשוכן חוות השרתים של אנבידיה בישראל ● האנליסט שטוען - זו הסיבה שיש עדיין סיכוי לראלי של סוף שנה בוול סטריט

עו''ד יהודה גור, מונה לשותף בפירמת הליטיגציה הבינלאומית קווין עמנואל / צילום: Quinn Emanuel

פירמת הליטיגציה הגדולה בעולם ממנה שותף ישראלי

עו"ד יהודה גור פועל ממשרד הפירמה בניו יורק ומייצג לקוחות בפני בתי משפט פדרליים ומדינתיים, כמו גם מלווה לקוחות ישראלים בהליכים בארה"ב ● בעבר התמחה אצל המשנה לנשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן ושימש כעורך הראשי של כתב העת "עיוני משפט" באוני' תל אביב

קורסרה רוכשת את המתחרה אודמי / צילום: Shutterstock

פלטפורמת הלימודים שהקימה הישראלית רוכשת את המתחרה בעסקת מיליארדים

קורסרה, שהוקמה על ידי דפנה קולר, תרכוש את אודמי בעסקת מניות בשווי כ־2.5 מיליארד דולר

שוק באנקרה. / צילום: ap, Burhan Ozbilici

בניגוד לכל הכללים: טורקיה הורידה ריבית בפעם הרביעית, למרות אינפלציה של 31%

נגיד הבנק המרכזי בטורקיה, פתיך קרהאן, הודיע לאחרונה על הורדת ריבית בפעם הרביעית בתוך שנה, וכעת היא עומדת על 38% ● זאת, על אף קצב האינפלציה השנתי שנותר גבוה ● בשנים האחרונות, הכלכלה הטורקית מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם מחסור באנרגיה

ריק וורסטר, מנכ''ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב / צילום: Reuters, Kylie Cooper

מנכ"ל חברת ברוקראז' מהגדולות בעולם משרטט את הגבול בין הימור להשקעה

ריק וורסטר, מנכ"ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב, רואה את המתחרה רובינהוד צוברת תאוצה וחושש מהנהירה למוצרים עתירי סיכון ● "אני באמת מודאג מהמסר שנשלח למשקיעים צעירים - שצריך להשיג רווחים מהירים"

פרויקט התשב''צ של קרדן גבע. 401 יחידות דיור / הדמיה: HACUBIA

מגורים במקום מוסכים: דירה סמוך לבלומפילד עולה חצי מדירה בצפון תל אביב

ציר שלבים בת"א, סמוך לאצטדיון בלומפילד, משנה את פניו ויהפוך בשנים הקרובות מאזור מסחרי למגורים ותעסוקה ● המחירים נמוכים משמעותית מאשר בחלקים אחרים של העיר, אבל הקושי למכור דירות מורגש גם כאן

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

פורסמה חלוקת המכסות ליבוא גבינה צהובה; מה יהיה המחיר לצרכן?

משרד הכלכלה הודיע על חלוקת מכסות ליבוא גבינה צהובה בפטור ממכס בהיקף של 5,900 טון, במסגרת הליך תחרותי שבו היבואנים התחייבו למחיר מרבי לצרכן ● לפי הודעת המשרד, המחיר לצרכן של גבינה צהובה מיובאת צפוי להישאר נמוך בעשרות אחוזים ממחירי המותגים המובילים בארץ

להיות משפיען טיקטוק עבור המעסיק / צילום: צילומי מסך

מיומנות חדשה ונדרשת בעבודה: להיות משפיען טיקטוק עבור המעסיק

בעבר, מעסיקים שנאו את העובדה שעובדים מעלים פוסטים לרשתות על חיי העבודה שלהם ● עכשיו סטארבקס, דלתא וחברות נוספות מעודדות אותם בעצמן ליצור תוכן - כאסטרטגיה ● העובדים מרוויחים כישורים כישורים חדשים, והמעסיקים נהנים משיווק אורגני

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה בסלייס ואסף גולדברג, מנכ''ל סלייס לשעבר / איור: גיל ג'יבלי

תביעת ענק חושפת את השיטה בפרשת ההונאה בסלייס

תביעה בסכום של כמיליארד שקל שהגיש המנהל המורשה בסלייס נגד בעל השליטה ונושאי המשרה לשעבר, חושפת את שיטת העבודה בחברת הגמל הקורסת ● מחסכונות שעברו לקרנות עלומות ועד מנהלים שלא עשו דבר ● בעל השליטה: "הטענות יתבררו כלא נכונות"