גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנד נדל"ני חדש - שכונה שהיא עיר: קניון במקום מכולת

שכונות ענק בהתהוות: כפר סבא הירוקה, "אונו על הפארק", "עיר ימים" בנתניה והיד נטויה ■ האדריכל אילן פיבקו "בן אדם יכול היום לגור בנתניה, באשדוד או בראשון לציון - זאת אותה עיר" ■ שכונה או עיר? "כשאנחנו היינו קטנים היינו הולכים לצופים. היום הילדים נפגשים בקניון"

זה נראה כמו הסצנה הפותחת בסרט "חור בלבנה", כשאורי זוהר מקים קיוסק באמצע המדבר. שטח פתוח, ריק ונטוש, ורק משרד מכירות קטן ושלט שמבשר על השכונה שתקום פה. אבל זו לא תהיה סתם עוד שכונה; כאן יקום מתחם ענק, שבו אלפי יחידות דיור - סדר גודל של עיירה קטנה במונחים ישראליים - שיספק את כל צורכיהם של התושבים. יש המכנים את הטרנד החדש "עיר בתוך עיר", מעין גלגול מודרני לשכונות הענק של פעם. רק שהפעם הקבלנים חשבו על הכול - מפארקים ייחודיים, דרך מרכזי מסחר גדולים, ועד מוסדות חינוך ושירותים עירוניים, ואפילו מיתוג שכונתי משל עצמו (בדרך כלל, בהתאם לאופנה כלשהי בדגש על חשיבה אקולוגית וסביבה ירוקה).

בשלב הזה, שבו קפצנו לביקור, רובם הכמעט מוחלט של המתחמים הללו נמצאים בשלב השיווק - במשרד קטן בשטח הפתוח. סביב המשרדים תוקעים גם דגלונים ושלטים (כך מסמנים גזרה בארץ הנדל"ן); פה ושם מגיעים אנשים מקבוצות רכישה, גוהרים על תוכניות, ממתיקים סוד - ומשתתקים כשזר מתקרב.

באשדוד צפויה י.ח דמרי להקים את "רובע דמרי החדש", על הקרקע האחרונה במרכז העיר, עם 2,500 יחידות דיור בסמוך ל"מבני ציבור ומסחר שייתנו מענה הולם לתושבים". באשקלון היא בונה מתחם המכונה "דמרי NINE", בתוך שכונה חדשה שמוקמת שם, שכונת ברנע, שתכלול 3,000 יחידות דיור, "שחלקן פונות לים".

חוף הים, ומקור מים בכלל, משחק תפקיד חשוב במתחמי הענק החדשים. המאפיינים הבולטים האחרים הם קרבה לכביש ראשי ואולי פארק או שניים.

"עיר ימים" בנתניה: קניון, בריכת נוי וקירות זכוכית "לא רק לבני 35 עם שני ילדים"

עיר ימים בנתניה

קחו למשל את מתחמי "אגמים" ו"עיר ימים" בנתניה, סמוך לכביש החוף. מתחם אגמים עונה בדיוק לקריטריונים: 2,500 יחידות דיור שמתוכננות להיבנות במתחם הסמוך לשמורת האירוסים ולשמורת הטבע "אגם החורף", קרבה לכביש החוף, מרחק של כ-950 מטרים מחוף הים, ומוסדות ושירותים כמו בית ספר יסודי ומרכז מסחרי שכונתי.

מתחם עיר ימים, הגובל ברמת פולג וסמוך אף הוא לכביש החוף, הוא מתחם שנבנה בעבר הלא רחוק. יצאנו לבקר במתחם, כדי לראות מקרוב איך נראית שכונת ענק בהתהוות ומה הופך אותה ל"עיר בתוך עיר".

שעת ערב, ותושבי רמת פולג הם היחידים שנראים באזור, עושים ג'וגינג לאורך הכביש הראשי. צעיר חרדי עושה דרכו לעבר אחד הבניינים הבודדים שכבר ניצבים שם. לא, הוא לא מפה. הוא תושב צפת, סופר סת"ם שמבקר אצל חמותו ברמת פולג. "בניינים חדשים, בטח צריכים מישהו שיקבע מזוזות", הוא מנפנף בברושורים שהוא מבקש לשים בתיבות. עד כה נענו שני לקוחות, אבל אלוהים, שלא לומר קצב הבנייה בשכונה, גדול.

מסביב עלטה מוחלטת, למעט תאורה של מגרש משחקים מצדו הדרומי של הכביש ותאורה למנופים שעובדים בשעת לילה בצדו הצפוני. נראה כמו מסלול המראה שהג'וגרים רצים לאורכו. כמו בכל אחד מהאתרים, גם כאן מנסים הבונים לבדל עצמם. בנייני ענק עם שמות סקסיים המרמזים על עושר ועל גובה אין-סופי, ומולם בניין בוטיק עם מעט דירות.

על קו המים יקום מגדל שתכנן האדריכל אילן פיבקו: מתחם של שלושה בניינים, בריכת נוי מקיפה, קירות זכוכית מארבעה צדדים. "קופסאות זכוכית שמשקיפות על הנוף, בין גבעות פראיות, שמורת האירוסים והים למלוא העין", מעיד פיבקו על עיסתו.

"מסה קריטית של דירות יכולה ליצור משהו חדש, ולא משנה מה יש מסביב", הוא אומר. "אם אתה מוכשר, זה יצא יפה. אתה היוצר. אנחנו בונים לקהל בתמהיל נכון, שייצור דינמיקה של עיר, לאוכלוסייה לא הומוגנית - לא כולם בני 35 עם שני ילדים".

למה הבנייה הזאת בשכונות?

"אנחנו חיים בארץ שגדלה בהיקף האוכלוסייה, וצריך ליצור מקומות עם איכות חיים ולא סתם ערי שינה. כולנו חיים היום במרכז גדול, בין נתניה לאשדוד, שדומה לעיר אחת. יכול אדם לעבוד בתל אביב ולגור בנתניה, באשדוד או בראשון לציון - זו אותה עיר".

איך אתה מונע מהשכונות להפוך לערי שינה?

"ברגע שיש מגוון אוכלוסייה, הן לא ערי שינה. יש בהן חיים, עם מקומות בילוי ומסחר".

לעיר ימים יהיה גם קניון משל עצמה, מבנה שהוא בדרך כלל פונקציה של מספר התושבים באזור. ובהיעדר מוסדות תרבות של ממש, נראה שהקניון יהפוך למרכז הבילוי של עיר ימים. מתכנן אותו משרד האדריכלים יסקי סיוון מור, שמאחוריו תכנון קניוני עזריאלי, רמת אביב, מלחה ורבים נוספים. עמי מור, שאחראי על תכנון הפרויקט, מציע לי לראות את הקניון כפסל הסביבתי של השכונה החדשה.

"הקניון בא לתת מענה לכל הפיתוח של דרום נתניה", הוא מסביר. "יש בו אלמנט שמשרת שכונה - גישה רגלית, ניקוי יבש, בתי קפה, והוא יהיה צמוד לקריית חינוך ולשטח ציבורי, כמו מסעדות שיפנו לפארק. הקניון יהיה בגודל בינוני-גדול, 25 עד שלושים אלף מטרים רבועים. שטח קניון רמת אביב, לדוגמה, הוא 17 עד עשרים אלף מטרים רבועים".

מה בנוגע לבתי קולנוע?

"לא החלטנו. בגלל ההיצע האדיר של בתי קולנוע באזור, אנחנו לא משוכנעים. כרגע מתמקדים במסחר, במסעדות, בבתי קפה, בספא, בפיטנס, יותר פעילות של פנאי. קולנוע זה קופסה סגורה, לא מחולל תנועה. ובכל מקרה, בתוך עשרים דקות אני בסינמה סיטי".

הקניון קרוב לקריית חינוך. אני מנחש שמבית הספר התלמידים יעברו ישר לשם.

"בינינו ובינם יש פארק, לא קיר אטום. בדרך כלל, מתכנני ערים ממקמים במרכז את מוסדות החינוך והדת, שיחיו בכפיפה זה עם זה. בעיר ימים לא יהיה שונה. כשאנחנו היינו קטנים היינו הולכים לצופים, היום ילדים נפגשים בקניון".

הקניון יכול גם למשוך תנועה מחוץ לשכונה?

"אולי בהתחלה ירצו לבלות ויבואו, כי זה חדש ויש הרבה חניה, אבל אני לא מאמין שמהרצליה יבואו אלינו. אולי יבואו משפיים".

תמיר בן-שחר, מחברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן-שחר ושות', המייעצת למרכזים מסחריים רבים בארץ, דווקא סבור שהתנועה מחוץ לעיר אל הקניון היא חיונית: "קניון בגודל כזה נדרש להביא כסף גם מנתניה והסביבה. הוא חייב להיות מיוחד כי הוא מתחרה גם באחרים. יהיה מעניין. כל אחד מהמרכזים האלה יצטרך להמציא את עצמו מחדש".

כפר סבא הירוקה: 1.4 מיליון שקל לדירת 4 חדרים

כפר סבא הירוקה / צלם: עינת לברון
בניית שכונות שלמות, סגורות, אינה המצאה חדשה. למעשה, זוהי מסורת שחיה ובועטת בישראל יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם. רוב-רובה של המדינה נבנתה כך, עיירות שנבנו כדי לתת פתרון לגלי ההגירה של שנות ה-50. אז זה היה בתוכניות ממשלתיות, בפיקוח ובהכוונה הדוקים מלמעלה. במקביל, בנו שכונות ביוזמה של קבוצות באוכלוסייה, כמו שיכון צהלה של אנשי הצבא. בעידן ההפרטה זה נעשה ביוזמות של קבלנים, מסחר של שוק חופשי, שפונה לאנשים המבקשים להיטיב את תנאי מגוריהם או למצוא אפיק השקעה לכסף פנוי.

את התוכנית של כפר סבא הירוקה מריצים בציבור זה כשנה וחצי. מדובר בשכונה מחולקת לשני חלקים, צפוני ודרומי, משני צדי דרך מנחם בגין. ממערב גובלת השכונה העתידית בכביש 4, ומעבר לו רעננה צפון. התכנון הוא לשים את בנייני הציבור - בתי הספר, המרכז המסחרי, הקאנטרי קלאב ודומיהם - כחיץ, סמוך לכביש הסואן, שיחובר לשכונה באמצעות מחלף. 5,000 יחידות דיור אמורות להיבנות בפרויקט.

מדובר בתוכנית כוללת המבוססת על אמנה חברתית, שעליה מפקחת החברה הכלכלית של כפר סבא, עם מערך סילוק אשפה פניאומטי (טכנולוגיה שעובדת על גז דחוס), מיחזור מים ותקני בידוד ואיטום מחמירים. הרחובות ה"ירוקים" שיקשרו בין הבתים לגינות הציבוריות ולפארקים בשכונה יכילו מסלולי נסיעה מוצלים לאופניים. לא יהיו בשכונה עמודי חשמל וכבלי חשמל עיליים, והתשתיות כולן יעברו מתחת לקרקע.

מחיר דירת ארבעה חדרים בכפר סבא הירוקה הוערך לפני שנתיים ב-1.1 מיליון שקלים - השקעה ראשונית של 300 אלף שקלים ומשכנתא של 800 אלף שקלים. מחיר מכירה שהוערך בתום הבנייה - 1.4 מיליון שקלים. משיטוט בפורומים של אותם ימים מתברר שהיו חששות מלהצטרף להרפתקה הנדל"נית - גם אם ההערכות על הרווח במכירה מהירה היו מפתות - אולי בעקבות קריסת חפציבה, שהייתה אז עדיין בכותרות. על-פי סקר גלובס ואשדר מתחילת השנה, המחירים אכן עשו את הקפיצה, ועוד צפויים לנסוק במהלך 2011, לכשיתקרב מועד השלמת הפרויקט.

חברת בוני התיכון בונה בכפר סבא הירוקה את מתחם Top Family. לדברי חיים קקון, מנהל השיווק, בעוד כארבע שנים תהיה זו שכונה תוססת, עם אוכלוסייה צפויה של 14 אלף נפש, טעם של עיירה קטנה.

מיהן האוכלוסיות שמגיעות בשלב הזה?

"הקונים הראשונים הם זוגות צעירים. מבוגרים לא ילכלכו את הידיים באבק; הם עשו את זה בנעוריהם, עכשיו הם יבואו למוכן. הרבה קונים באים מרעננה. פנטהאוז ברעננה עולה 4 מיליון שקלים, פה - 3 מיליון. חוצים את הכביש וחוסכים מיליון".

הקריצה לערים השכנות היא חלק מהעניין. תושבי רמת גן וגבעתיים, למשל, משפרים דיור ב"אונו על הפארק", השכונה החדשה שנבנית בקריית אונו.

"בפרויקטים בקריית אונו התחלנו למכור דירות ארבעה חדרים ראשונות לפי 1.05 מיליון שקלים, וכעבור ארבע שנים, באפריל 2009, מכרנו כבר ב-1.6 מיליון שקלים", אומר אבי ביתן, מנהל השיווק בחברת מנרב, שבונה בשכונה. "יש קהל ראשוני שקנה טוב ומכר וקנה חדש, ובכל החלפה הם שדרגו את הבית. לעומתם, יש כאלה שאין להם בעיה של תשלום, אבל לא רוצים לגור עם כביש כורכר ועם אבני שפה".

המתחם החדש בקרית אונו / צלם: רפי קוץ
המתחם החדש בקרית אונו

הכול מתחיל בחינוך

הבעיה האמיתית של שכונות המגורים הללו היא מוסדות החינוך. אנשים מוכנים להרחיק למרכזי קניות ולקופות חולים, אבל חייבים מוסד לימודים נגיש לילדים. הרשויות רגישות לבעיה, אבל שיטת התקצוב לפי תושבים קיימים, כאשר לא ברור מתי דיירים נכנסים לגור, יוצרת תחושת ארעיות.

"כל השכונות החדשות סובלות מחוסר בתי ספר וגני ילדים", מכריז קקון. "מרכזים מסחריים מקימים ראשונים, כי זה סקטור פרטי. מוסדות לימוד באים אחר כך; אם יש ביקוש, העירייה חייבת לספק אותם, ולשם כך היא צריכה לבדוק מהו מספר המשפחות. לכן בהתחלה זה בקרוונים ובמבנים זמניים. אי-אפשר להיות מדויקים, להיות מוכנים מראש. זאת בעיה של כל השכונות החדשות".

ביתן מוסיף: "בעיריית קריית אונו דורשים שנעביר להם מספרי תעודות זהות ותאריכי לידה של הילדים, כדי שהיא תדע להיערך. הם רואים חתך לידה של האוכלוסייה, ואם יש יותר זוגות צעירים, הם צריכים קודם גני ילדים. יש מקרים שאנשים נכנסים לגור ועדיין לא בנו, כי אין מספיק ילדים, ואז מארגנים הסעות לבית ספר בשכונה אחרת, על חשבון העירייה. ההורים יודעים שזה זמני, גם אם זה לא נעים. אנחנו הגענו עם העירייה להסכמה שעם סיום הבנייה נעביר לרשותם את משרד המכירות שלנו, וכך עשינו. היום המשרד שלנו משמש את מחלקת החינוך של קריית אונו, ובחלקו האחורי, במקום שבו הייתה הדירה לדוגמה, פתחו גן ילדים".

קקון משלים את הדברים: "מודיעין סבלה מהבעיה הזאת עד לפני שנתיים. אנשים רצו לעזוב. לא היה בית ספר, בתי כנסת היו במרתפים ובבתים. לא נעים. רק בקיץ 2008 עזריאלי פתח שם קניון. אנשים אכלו שם קש במשך שנים. בהתחלה גילו סבלנות, אבל היום חסר לראש עיר שלא יספק שירותים. יערפו אותו".

אם המושבות החדשה: שמונים משפחות בבניין

פתח תקווה-שכונת אם המושבות / צלם: תמר מצפי

מצב דומה קורה גם בשכונת אם המושבות החדשה בפתח תקווה. כרגע מאוכלסות בה מעל אלפיים יחידות דיור, והיא צפויה לגדול. בשונה מכפר גנים הסמוכה, הבנייה באם המושבות החדשה היא לגובה. כשמונים משפחות לבניין, 45 מגדלים בשכונה.

"חמש שנים, ועדיין אין לנו שירותים", אומר צביקה וויט, מראשי הפעילים בשכונה. "ראש העיר אמר לי, 'לא השכלנו להבין את המשמעות של להקים שכונה במגדלים'. אנחנו בפיגור, כל גני הילדים בקרוואנים. כיתה א' זה שמונה כיתות מלאות. על הנייר מתוכנן פה בית ספר שש-שנתי, החוק מחייב, אבל העירייה לא העריכה את חתך האוכלוסייה".

מה בינתיים?

"יש בית ספר בן שנה וכבר מלא, אבל אין ספרייה, אין מתנ"ס. שירותי בריאות אין, שטחי מסחר אין. כדי לקנות חלב אני מניע את האוטו ונוסע לאזור התעשייה סגולה. את הבניין מרימים בשנה וחצי, והמערכת הביורוקרטית זה שלוש שנים".

לטענות האלה משיב דובר עיריית פתח תקווה, חזי חקאק: "שכונת הדר המושבות (שמה הרשמי של אם המושבות החדשה, ד' ש') הנה מהמבוקשות בארץ למגורים. היא גדלה בקצב מסחרר, ועל כן העירייה הגישה למשרד החינוך תוכנית לבניית מוסדות ציבור ומבני חינוך. אולם בניית בתי ספר מותנית בקבלת הרשאות ממשרד החינוך, על-פי מדיניות ארצית של המשרד, ולפי שעה טרם קיבלנו את ההרשאות למימושם בשכונה. העירייה תקים עד יולי השנה ספרייה לרווחת התושבים, ובחודש יוני הקרוב נחנוך מרכז קהילתי. מועדון פיס בן שלוש קומות יוקם עד סוף שנה זו במרכז השכונה. בשכונה פועל מרכז מסחרי שמושך אליו גם תושבים מחוץ לשכונה, ובו אף פועלים מרכזי בריאות. לאחרונה נסגר מרכול ששירת את תושבי השכונה, ובשלב זה, עד לפתיחת מרכול חדש, נאלצים התושבים לערוך קניותיהם מחוץ לשכונה - ובעניין זה נדגיש כי אין זה מתחום אחריותה של העירייה לקבוע את סוג העסקים הפועלים בתחומה".

הסיפור הזה ממחיש את אחד היתרונות הבולטים של החיים בשכונת ענק שמהווה "עיר בתוך עיר": מפאת גודלה, התושבים בשכונה מעורבים הרבה יותר בנעשה בה - וכיוון שהם רבים, ההשפעה שלהם מול הרשות המקומית גדולה יותר.

קחו, למשל, את סיפור המרכז התורני שהיה אמור להיות מוקם בשכונת אם המושבות החדשה. האוכלוסייה בבמתחם היא די צעירה, שניים וחצי ילדים למשפחה, חילונים, מעט דתיים, חיים בצוותא. וויט, לשעבר תושב רמת גן, אפילו פעל להקמת בית הכנסת במקום. הכול היה טוב ויפה, עד שנודע לתושבים על תוכנית להקמת המרכז התורני. וויט החליט שזה יותר מדי, וגייס מיד את תושבי השכונה.

"יש לנו פירמידה של פעילים", הוא מדגים. "בכל בניין יש נציג, אני מקושר מול 45 נציגים, וכל אחד מאיתנו מזרים מידע לשמונים משפחות בבניין. ככה פעלנו בעניין החרדים. העברנו עצומה ברשת, 2,300 איש חתמו בתוך שלושה ימים. ראש העיר קיבל שוק".

בנוגע לסיפור הזה משיב דובר העירייה: "בהדר המושבות קיים שנים ארוכות מרכז דתי קהילתי, ולאור פניית תושבים החליט ראש העיר להעתיקו למקום אחר ובמקומו ייבנה מרכז קהילתי קבוע".

לפני חודשים מספר הופתעו גם הרוכשים החדשים של שכונת כפר סבא הירוקה ללמוד שהשכונה שלהם לא כל-כך ירוקה. אגפים ממפעל קניאל לחומרים מסוכנים הועברו מפתח תקווה לכפר סבא, מרחק מאתיים מטרים מהשכונה הירוקה. נציגי הירוקים מתחו ביקורת על החלטת העירייה שאישרה את הרחבת המפעל, וזאת בניגוד לחוות דעת של המשרד לאיכות הסביבה. בעירייה טוענים שהאישור יהיה בכפוף לעמידה בקריטריונים. כך או אחרת, רוכשים פעילים מזמינים את שכניהם להתעדכן ברשת.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"