גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנד נדל"ני חדש - שכונה שהיא עיר: קניון במקום מכולת

שכונות ענק בהתהוות: כפר סבא הירוקה, "אונו על הפארק", "עיר ימים" בנתניה והיד נטויה ■ האדריכל אילן פיבקו "בן אדם יכול היום לגור בנתניה, באשדוד או בראשון לציון - זאת אותה עיר" ■ שכונה או עיר? "כשאנחנו היינו קטנים היינו הולכים לצופים. היום הילדים נפגשים בקניון"

זה נראה כמו הסצנה הפותחת בסרט "חור בלבנה", כשאורי זוהר מקים קיוסק באמצע המדבר. שטח פתוח, ריק ונטוש, ורק משרד מכירות קטן ושלט שמבשר על השכונה שתקום פה. אבל זו לא תהיה סתם עוד שכונה; כאן יקום מתחם ענק, שבו אלפי יחידות דיור - סדר גודל של עיירה קטנה במונחים ישראליים - שיספק את כל צורכיהם של התושבים. יש המכנים את הטרנד החדש "עיר בתוך עיר", מעין גלגול מודרני לשכונות הענק של פעם. רק שהפעם הקבלנים חשבו על הכול - מפארקים ייחודיים, דרך מרכזי מסחר גדולים, ועד מוסדות חינוך ושירותים עירוניים, ואפילו מיתוג שכונתי משל עצמו (בדרך כלל, בהתאם לאופנה כלשהי בדגש על חשיבה אקולוגית וסביבה ירוקה).

בשלב הזה, שבו קפצנו לביקור, רובם הכמעט מוחלט של המתחמים הללו נמצאים בשלב השיווק - במשרד קטן בשטח הפתוח. סביב המשרדים תוקעים גם דגלונים ושלטים (כך מסמנים גזרה בארץ הנדל"ן); פה ושם מגיעים אנשים מקבוצות רכישה, גוהרים על תוכניות, ממתיקים סוד - ומשתתקים כשזר מתקרב.

באשדוד צפויה י.ח דמרי להקים את "רובע דמרי החדש", על הקרקע האחרונה במרכז העיר, עם 2,500 יחידות דיור בסמוך ל"מבני ציבור ומסחר שייתנו מענה הולם לתושבים". באשקלון היא בונה מתחם המכונה "דמרי NINE", בתוך שכונה חדשה שמוקמת שם, שכונת ברנע, שתכלול 3,000 יחידות דיור, "שחלקן פונות לים".

חוף הים, ומקור מים בכלל, משחק תפקיד חשוב במתחמי הענק החדשים. המאפיינים הבולטים האחרים הם קרבה לכביש ראשי ואולי פארק או שניים.

"עיר ימים" בנתניה: קניון, בריכת נוי וקירות זכוכית "לא רק לבני 35 עם שני ילדים"

עיר ימים בנתניה

קחו למשל את מתחמי "אגמים" ו"עיר ימים" בנתניה, סמוך לכביש החוף. מתחם אגמים עונה בדיוק לקריטריונים: 2,500 יחידות דיור שמתוכננות להיבנות במתחם הסמוך לשמורת האירוסים ולשמורת הטבע "אגם החורף", קרבה לכביש החוף, מרחק של כ-950 מטרים מחוף הים, ומוסדות ושירותים כמו בית ספר יסודי ומרכז מסחרי שכונתי.

מתחם עיר ימים, הגובל ברמת פולג וסמוך אף הוא לכביש החוף, הוא מתחם שנבנה בעבר הלא רחוק. יצאנו לבקר במתחם, כדי לראות מקרוב איך נראית שכונת ענק בהתהוות ומה הופך אותה ל"עיר בתוך עיר".

שעת ערב, ותושבי רמת פולג הם היחידים שנראים באזור, עושים ג'וגינג לאורך הכביש הראשי. צעיר חרדי עושה דרכו לעבר אחד הבניינים הבודדים שכבר ניצבים שם. לא, הוא לא מפה. הוא תושב צפת, סופר סת"ם שמבקר אצל חמותו ברמת פולג. "בניינים חדשים, בטח צריכים מישהו שיקבע מזוזות", הוא מנפנף בברושורים שהוא מבקש לשים בתיבות. עד כה נענו שני לקוחות, אבל אלוהים, שלא לומר קצב הבנייה בשכונה, גדול.

מסביב עלטה מוחלטת, למעט תאורה של מגרש משחקים מצדו הדרומי של הכביש ותאורה למנופים שעובדים בשעת לילה בצדו הצפוני. נראה כמו מסלול המראה שהג'וגרים רצים לאורכו. כמו בכל אחד מהאתרים, גם כאן מנסים הבונים לבדל עצמם. בנייני ענק עם שמות סקסיים המרמזים על עושר ועל גובה אין-סופי, ומולם בניין בוטיק עם מעט דירות.

על קו המים יקום מגדל שתכנן האדריכל אילן פיבקו: מתחם של שלושה בניינים, בריכת נוי מקיפה, קירות זכוכית מארבעה צדדים. "קופסאות זכוכית שמשקיפות על הנוף, בין גבעות פראיות, שמורת האירוסים והים למלוא העין", מעיד פיבקו על עיסתו.

"מסה קריטית של דירות יכולה ליצור משהו חדש, ולא משנה מה יש מסביב", הוא אומר. "אם אתה מוכשר, זה יצא יפה. אתה היוצר. אנחנו בונים לקהל בתמהיל נכון, שייצור דינמיקה של עיר, לאוכלוסייה לא הומוגנית - לא כולם בני 35 עם שני ילדים".

למה הבנייה הזאת בשכונות?

"אנחנו חיים בארץ שגדלה בהיקף האוכלוסייה, וצריך ליצור מקומות עם איכות חיים ולא סתם ערי שינה. כולנו חיים היום במרכז גדול, בין נתניה לאשדוד, שדומה לעיר אחת. יכול אדם לעבוד בתל אביב ולגור בנתניה, באשדוד או בראשון לציון - זו אותה עיר".

איך אתה מונע מהשכונות להפוך לערי שינה?

"ברגע שיש מגוון אוכלוסייה, הן לא ערי שינה. יש בהן חיים, עם מקומות בילוי ומסחר".

לעיר ימים יהיה גם קניון משל עצמה, מבנה שהוא בדרך כלל פונקציה של מספר התושבים באזור. ובהיעדר מוסדות תרבות של ממש, נראה שהקניון יהפוך למרכז הבילוי של עיר ימים. מתכנן אותו משרד האדריכלים יסקי סיוון מור, שמאחוריו תכנון קניוני עזריאלי, רמת אביב, מלחה ורבים נוספים. עמי מור, שאחראי על תכנון הפרויקט, מציע לי לראות את הקניון כפסל הסביבתי של השכונה החדשה.

"הקניון בא לתת מענה לכל הפיתוח של דרום נתניה", הוא מסביר. "יש בו אלמנט שמשרת שכונה - גישה רגלית, ניקוי יבש, בתי קפה, והוא יהיה צמוד לקריית חינוך ולשטח ציבורי, כמו מסעדות שיפנו לפארק. הקניון יהיה בגודל בינוני-גדול, 25 עד שלושים אלף מטרים רבועים. שטח קניון רמת אביב, לדוגמה, הוא 17 עד עשרים אלף מטרים רבועים".

מה בנוגע לבתי קולנוע?

"לא החלטנו. בגלל ההיצע האדיר של בתי קולנוע באזור, אנחנו לא משוכנעים. כרגע מתמקדים במסחר, במסעדות, בבתי קפה, בספא, בפיטנס, יותר פעילות של פנאי. קולנוע זה קופסה סגורה, לא מחולל תנועה. ובכל מקרה, בתוך עשרים דקות אני בסינמה סיטי".

הקניון קרוב לקריית חינוך. אני מנחש שמבית הספר התלמידים יעברו ישר לשם.

"בינינו ובינם יש פארק, לא קיר אטום. בדרך כלל, מתכנני ערים ממקמים במרכז את מוסדות החינוך והדת, שיחיו בכפיפה זה עם זה. בעיר ימים לא יהיה שונה. כשאנחנו היינו קטנים היינו הולכים לצופים, היום ילדים נפגשים בקניון".

הקניון יכול גם למשוך תנועה מחוץ לשכונה?

"אולי בהתחלה ירצו לבלות ויבואו, כי זה חדש ויש הרבה חניה, אבל אני לא מאמין שמהרצליה יבואו אלינו. אולי יבואו משפיים".

תמיר בן-שחר, מחברת הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן-שחר ושות', המייעצת למרכזים מסחריים רבים בארץ, דווקא סבור שהתנועה מחוץ לעיר אל הקניון היא חיונית: "קניון בגודל כזה נדרש להביא כסף גם מנתניה והסביבה. הוא חייב להיות מיוחד כי הוא מתחרה גם באחרים. יהיה מעניין. כל אחד מהמרכזים האלה יצטרך להמציא את עצמו מחדש".

כפר סבא הירוקה: 1.4 מיליון שקל לדירת 4 חדרים

כפר סבא הירוקה / צלם: עינת לברון
בניית שכונות שלמות, סגורות, אינה המצאה חדשה. למעשה, זוהי מסורת שחיה ובועטת בישראל יותר מאשר בכל מקום אחר בעולם. רוב-רובה של המדינה נבנתה כך, עיירות שנבנו כדי לתת פתרון לגלי ההגירה של שנות ה-50. אז זה היה בתוכניות ממשלתיות, בפיקוח ובהכוונה הדוקים מלמעלה. במקביל, בנו שכונות ביוזמה של קבוצות באוכלוסייה, כמו שיכון צהלה של אנשי הצבא. בעידן ההפרטה זה נעשה ביוזמות של קבלנים, מסחר של שוק חופשי, שפונה לאנשים המבקשים להיטיב את תנאי מגוריהם או למצוא אפיק השקעה לכסף פנוי.

את התוכנית של כפר סבא הירוקה מריצים בציבור זה כשנה וחצי. מדובר בשכונה מחולקת לשני חלקים, צפוני ודרומי, משני צדי דרך מנחם בגין. ממערב גובלת השכונה העתידית בכביש 4, ומעבר לו רעננה צפון. התכנון הוא לשים את בנייני הציבור - בתי הספר, המרכז המסחרי, הקאנטרי קלאב ודומיהם - כחיץ, סמוך לכביש הסואן, שיחובר לשכונה באמצעות מחלף. 5,000 יחידות דיור אמורות להיבנות בפרויקט.

מדובר בתוכנית כוללת המבוססת על אמנה חברתית, שעליה מפקחת החברה הכלכלית של כפר סבא, עם מערך סילוק אשפה פניאומטי (טכנולוגיה שעובדת על גז דחוס), מיחזור מים ותקני בידוד ואיטום מחמירים. הרחובות ה"ירוקים" שיקשרו בין הבתים לגינות הציבוריות ולפארקים בשכונה יכילו מסלולי נסיעה מוצלים לאופניים. לא יהיו בשכונה עמודי חשמל וכבלי חשמל עיליים, והתשתיות כולן יעברו מתחת לקרקע.

מחיר דירת ארבעה חדרים בכפר סבא הירוקה הוערך לפני שנתיים ב-1.1 מיליון שקלים - השקעה ראשונית של 300 אלף שקלים ומשכנתא של 800 אלף שקלים. מחיר מכירה שהוערך בתום הבנייה - 1.4 מיליון שקלים. משיטוט בפורומים של אותם ימים מתברר שהיו חששות מלהצטרף להרפתקה הנדל"נית - גם אם ההערכות על הרווח במכירה מהירה היו מפתות - אולי בעקבות קריסת חפציבה, שהייתה אז עדיין בכותרות. על-פי סקר גלובס ואשדר מתחילת השנה, המחירים אכן עשו את הקפיצה, ועוד צפויים לנסוק במהלך 2011, לכשיתקרב מועד השלמת הפרויקט.

חברת בוני התיכון בונה בכפר סבא הירוקה את מתחם Top Family. לדברי חיים קקון, מנהל השיווק, בעוד כארבע שנים תהיה זו שכונה תוססת, עם אוכלוסייה צפויה של 14 אלף נפש, טעם של עיירה קטנה.

מיהן האוכלוסיות שמגיעות בשלב הזה?

"הקונים הראשונים הם זוגות צעירים. מבוגרים לא ילכלכו את הידיים באבק; הם עשו את זה בנעוריהם, עכשיו הם יבואו למוכן. הרבה קונים באים מרעננה. פנטהאוז ברעננה עולה 4 מיליון שקלים, פה - 3 מיליון. חוצים את הכביש וחוסכים מיליון".

הקריצה לערים השכנות היא חלק מהעניין. תושבי רמת גן וגבעתיים, למשל, משפרים דיור ב"אונו על הפארק", השכונה החדשה שנבנית בקריית אונו.

"בפרויקטים בקריית אונו התחלנו למכור דירות ארבעה חדרים ראשונות לפי 1.05 מיליון שקלים, וכעבור ארבע שנים, באפריל 2009, מכרנו כבר ב-1.6 מיליון שקלים", אומר אבי ביתן, מנהל השיווק בחברת מנרב, שבונה בשכונה. "יש קהל ראשוני שקנה טוב ומכר וקנה חדש, ובכל החלפה הם שדרגו את הבית. לעומתם, יש כאלה שאין להם בעיה של תשלום, אבל לא רוצים לגור עם כביש כורכר ועם אבני שפה".

המתחם החדש בקרית אונו / צלם: רפי קוץ
המתחם החדש בקרית אונו

הכול מתחיל בחינוך

הבעיה האמיתית של שכונות המגורים הללו היא מוסדות החינוך. אנשים מוכנים להרחיק למרכזי קניות ולקופות חולים, אבל חייבים מוסד לימודים נגיש לילדים. הרשויות רגישות לבעיה, אבל שיטת התקצוב לפי תושבים קיימים, כאשר לא ברור מתי דיירים נכנסים לגור, יוצרת תחושת ארעיות.

"כל השכונות החדשות סובלות מחוסר בתי ספר וגני ילדים", מכריז קקון. "מרכזים מסחריים מקימים ראשונים, כי זה סקטור פרטי. מוסדות לימוד באים אחר כך; אם יש ביקוש, העירייה חייבת לספק אותם, ולשם כך היא צריכה לבדוק מהו מספר המשפחות. לכן בהתחלה זה בקרוונים ובמבנים זמניים. אי-אפשר להיות מדויקים, להיות מוכנים מראש. זאת בעיה של כל השכונות החדשות".

ביתן מוסיף: "בעיריית קריית אונו דורשים שנעביר להם מספרי תעודות זהות ותאריכי לידה של הילדים, כדי שהיא תדע להיערך. הם רואים חתך לידה של האוכלוסייה, ואם יש יותר זוגות צעירים, הם צריכים קודם גני ילדים. יש מקרים שאנשים נכנסים לגור ועדיין לא בנו, כי אין מספיק ילדים, ואז מארגנים הסעות לבית ספר בשכונה אחרת, על חשבון העירייה. ההורים יודעים שזה זמני, גם אם זה לא נעים. אנחנו הגענו עם העירייה להסכמה שעם סיום הבנייה נעביר לרשותם את משרד המכירות שלנו, וכך עשינו. היום המשרד שלנו משמש את מחלקת החינוך של קריית אונו, ובחלקו האחורי, במקום שבו הייתה הדירה לדוגמה, פתחו גן ילדים".

קקון משלים את הדברים: "מודיעין סבלה מהבעיה הזאת עד לפני שנתיים. אנשים רצו לעזוב. לא היה בית ספר, בתי כנסת היו במרתפים ובבתים. לא נעים. רק בקיץ 2008 עזריאלי פתח שם קניון. אנשים אכלו שם קש במשך שנים. בהתחלה גילו סבלנות, אבל היום חסר לראש עיר שלא יספק שירותים. יערפו אותו".

אם המושבות החדשה: שמונים משפחות בבניין

פתח תקווה-שכונת אם המושבות / צלם: תמר מצפי

מצב דומה קורה גם בשכונת אם המושבות החדשה בפתח תקווה. כרגע מאוכלסות בה מעל אלפיים יחידות דיור, והיא צפויה לגדול. בשונה מכפר גנים הסמוכה, הבנייה באם המושבות החדשה היא לגובה. כשמונים משפחות לבניין, 45 מגדלים בשכונה.

"חמש שנים, ועדיין אין לנו שירותים", אומר צביקה וויט, מראשי הפעילים בשכונה. "ראש העיר אמר לי, 'לא השכלנו להבין את המשמעות של להקים שכונה במגדלים'. אנחנו בפיגור, כל גני הילדים בקרוואנים. כיתה א' זה שמונה כיתות מלאות. על הנייר מתוכנן פה בית ספר שש-שנתי, החוק מחייב, אבל העירייה לא העריכה את חתך האוכלוסייה".

מה בינתיים?

"יש בית ספר בן שנה וכבר מלא, אבל אין ספרייה, אין מתנ"ס. שירותי בריאות אין, שטחי מסחר אין. כדי לקנות חלב אני מניע את האוטו ונוסע לאזור התעשייה סגולה. את הבניין מרימים בשנה וחצי, והמערכת הביורוקרטית זה שלוש שנים".

לטענות האלה משיב דובר עיריית פתח תקווה, חזי חקאק: "שכונת הדר המושבות (שמה הרשמי של אם המושבות החדשה, ד' ש') הנה מהמבוקשות בארץ למגורים. היא גדלה בקצב מסחרר, ועל כן העירייה הגישה למשרד החינוך תוכנית לבניית מוסדות ציבור ומבני חינוך. אולם בניית בתי ספר מותנית בקבלת הרשאות ממשרד החינוך, על-פי מדיניות ארצית של המשרד, ולפי שעה טרם קיבלנו את ההרשאות למימושם בשכונה. העירייה תקים עד יולי השנה ספרייה לרווחת התושבים, ובחודש יוני הקרוב נחנוך מרכז קהילתי. מועדון פיס בן שלוש קומות יוקם עד סוף שנה זו במרכז השכונה. בשכונה פועל מרכז מסחרי שמושך אליו גם תושבים מחוץ לשכונה, ובו אף פועלים מרכזי בריאות. לאחרונה נסגר מרכול ששירת את תושבי השכונה, ובשלב זה, עד לפתיחת מרכול חדש, נאלצים התושבים לערוך קניותיהם מחוץ לשכונה - ובעניין זה נדגיש כי אין זה מתחום אחריותה של העירייה לקבוע את סוג העסקים הפועלים בתחומה".

הסיפור הזה ממחיש את אחד היתרונות הבולטים של החיים בשכונת ענק שמהווה "עיר בתוך עיר": מפאת גודלה, התושבים בשכונה מעורבים הרבה יותר בנעשה בה - וכיוון שהם רבים, ההשפעה שלהם מול הרשות המקומית גדולה יותר.

קחו, למשל, את סיפור המרכז התורני שהיה אמור להיות מוקם בשכונת אם המושבות החדשה. האוכלוסייה בבמתחם היא די צעירה, שניים וחצי ילדים למשפחה, חילונים, מעט דתיים, חיים בצוותא. וויט, לשעבר תושב רמת גן, אפילו פעל להקמת בית הכנסת במקום. הכול היה טוב ויפה, עד שנודע לתושבים על תוכנית להקמת המרכז התורני. וויט החליט שזה יותר מדי, וגייס מיד את תושבי השכונה.

"יש לנו פירמידה של פעילים", הוא מדגים. "בכל בניין יש נציג, אני מקושר מול 45 נציגים, וכל אחד מאיתנו מזרים מידע לשמונים משפחות בבניין. ככה פעלנו בעניין החרדים. העברנו עצומה ברשת, 2,300 איש חתמו בתוך שלושה ימים. ראש העיר קיבל שוק".

בנוגע לסיפור הזה משיב דובר העירייה: "בהדר המושבות קיים שנים ארוכות מרכז דתי קהילתי, ולאור פניית תושבים החליט ראש העיר להעתיקו למקום אחר ובמקומו ייבנה מרכז קהילתי קבוע".

לפני חודשים מספר הופתעו גם הרוכשים החדשים של שכונת כפר סבא הירוקה ללמוד שהשכונה שלהם לא כל-כך ירוקה. אגפים ממפעל קניאל לחומרים מסוכנים הועברו מפתח תקווה לכפר סבא, מרחק מאתיים מטרים מהשכונה הירוקה. נציגי הירוקים מתחו ביקורת על החלטת העירייה שאישרה את הרחבת המפעל, וזאת בניגוד לחוות דעת של המשרד לאיכות הסביבה. בעירייה טוענים שהאישור יהיה בכפוף לעמידה בקריטריונים. כך או אחרת, רוכשים פעילים מזמינים את שכניהם להתעדכן ברשת.

עוד כתבות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח בירידות ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו תחל להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחסר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%