גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא סופר אף אחד: למה החליט בועז סופר לפרוש מרשות המסים?

סופר, סמנכ"ל לתכנון וכלכלה ברשות המסים ומי שהוביל בה מהלכים דרמטיים, הודיע השבוע על פרישה ■ "די, מיציתי", אמר למקורביו ■ גורם ברשות: "סופר חש שנסרדישי בולם אותו, ונסרדישי לא סבל שסופר עוקף אותו"

בחודש החולף פורסמה באחד העיתונים ידיעה שעוררה הרבה רעש: האוצר, נאמר בה, שוקל לבטל את הפטור ממס שבח על דירת מגורים שנייה, הניתן היום אחת ל-4 שנים. הרציונל: המהלך יביא לירידת הביקוש בדירות להשקעה, ומכאן - לירידה במחירי הדירות.

פרסום הידיעה ייצר הרבה גלים: באוצר סערו הרוחות. שר האוצר יובל שטייניץ טרח להוציא הכחשה, שלפיה האוצר לא שוקל מהלך כזה וכי הדבר אינו על הפרק. מטבע הדברים, ציין, על שולחן האוצר עולות חדשות לבקרים הצעות שונות.

החשוד המיידי בהדלפת הידיעה היה סמנכ"ל לתכנון וכלכלה ברשות המסים, בועז סופר, שאף נקרא לבירור אצל מנכ"ל האוצר, חיים שני. סופר אכן תומך במהלך לביטול הפטור ממס שבח, והוא אכן שם את הנושא על שולחן האוצר, אך הכחיש את הדלפת הידיעה.

לגמרי במקרה פורסם שלשום (ג') כי סופר הודיע למנהל הרשות, יהודה נסרדישי, על פרישתו הקרובה מהרשות. "די, מיציתי", אמר למקורביו ברשות. אפשר לנחש שנסרדישי לא הזיל דמעה כשסופר הודיע על פרישתו.

במהלך התקופה בה כיהן כסמנכ"ל תחת נסרדישי, סופר "עקף" אותו השכם וערב: "כשיש לו משהו, הוא היה הולך ישר לאוצר, מדלג על יהודה", מספר גורם ברשות המסים. "במיוחד בתקופתו של מנכ"ל האוצר הקודם, ירום אריאב. בתקופה של ירום היתה לבועז עדנה: בועז היה בא אליו עם רעיונות, וירום היה ישר מיישם, בלי להתייעץ בכלל עם הרשות או עם יהודה, בלי לקחת בחשבון עד כמה המהלכים בכלל ישימים. האוצר ראה בבועז איש הקשר שלו לרשות המסים, לכל דבר ועניין".

עם המנכ"ל החדש, חיים שני, היחסים יותר קורקטיים לעומת יחסי סופר-אריאב; עדיין, אבל, כשבמוחו של סופר קודח רעיון, הוא עושה "סיעור מוחות" עם החבר'ה של האוצר.

"זוועת אלוהים", מגדיר גורם אחר ברשות המסים את היחסים בין נסרדישי לבין סופר. "בועז הרגיש שיהודה בולם אותו; ויהודה לא סבל את זה שבועז כל הזמן עוקף אותו והולך לאוצר. הוא מאוד כעס על זה".

בשנים שהוא מכהן כסמנכ"ל לתכנון הוביל סופר מהלכים מרחיקי לכת ברשות המסים - כולם מהלכים דרמטיים, משנים סדרי עולם וסדרי חשיבה: הוא הוביל את כל נושא העלאת שווי השימוש - החל ממדרגות השווי ועד לחישוב הליניארי; הוא הוביל מהלך המע"מ המקוון - מהלך שעוד לפני שנכנס לתוקף, צבר התנגדות מקיר לקיר, וחוסר אמון ביכולתה של הרשות להוביל אותו.

הוא יזם את הסדר הסולר, במסגרתו הועלה המס על הסולר והושווה לזה על בנזין. גם המהלך הזה קנה לו לא מעט מתנגדים. הוא עמד מאחורי המיסוי הירוק, מהלך שהוא יציר כפיו באופן מוחלט; מס הכנסה שלילי; והרפורמה במיסוי אלכוהול.

"בועז יכול להיות נכס בכל מקום שיהיה", אומר עליו קולגה ברשות המסים. "גאון, איש מבריק. יש לו דחף של עשייה בלתי נדלה. לפעמים הוא רץ מהר מדי. איש עם חזון ועם יכולת".

סופר נאלץ להתמודד עם קשיים רבים, מחוץ ומבית, בנוגע לחלק גדול מהמהלכים שהוביל. אומר חבר של סופר: "לגבי חלק גדול מהמהלכים, הטילו ספק בתוך רשות המסים. בכל נושא המע"מ המקוון, התנגדו בכל הכוח: רואי חשבון ועורכי דין אמרו שזה מטורף. כמה חודשים אחרי תחילת המהלך כולם חיים עם זה, ולא רע בכלל.

"בסופו של דבר, כל מה שאמרו לו: זה מסובך, בלתי אפשרי - קרה. כך היה בנושא המע"מ המקוון ובנושא המיסוי הירוק, שהצריך מערכי מחשב מתקדמים. אמרו למארגנים שהכל יקרוס. בסוף זה הצליח".

ספג השמצות

בנושא המע"מ המקוון הוא ממש ספג השמצות: עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים בלשכת רואי החשבון, טען כי המהלך נובע משיקולי אגו של סופר. לא פחות ולא יותר. "הארגונים", מספר גורם ברשת המסים, "הלכו לנסרדישי ובכו שלא שיתפו אותם. הבעיה היתה שכשבועז עשה להם מצגת, הם זלזלו. הם לא לקחו אותו ברצינות. גם המנכ"ל וגם נסרדישי הבינו שהם סתם צועקים שלא שיתפו אותם".

אחת הטענות העיקריות כלפי סופר היא שהוא חסר הבנה בכל הנוגע לתפעול מערכות. אומר גורם ברשות המסים: "בועז מדבר בשפה של מקרו, ובשורה הסופית אלוהים נמצא בפרטים, במכלול. בועז מתעלם מהאספקט הזה תמיד. הראייה היא יותר בבחינת 'נגיע לגשר, נעבור אותו'. לא צריך מראש לתהות איך נעשה את נעשה".

"הבעיה של בועז", אומר גורם נוסף, "שבכלכלה הוא מבין מצוין, אבל הוא לא מבין במסים, וכשמובילים מהלכים במסים - צריך גם את האלמנט של אנשי המסים".

טענה נוספת כלפיו היא שהוא נעדר רגישות חברתית. "אם יש דבר כזה 'נערי אוצר' באופי, אז ברשות המסים זה בועז. אין לו רגישות חברתית. יש לו ראייה רחבה וארוכת-טווח. הוא רץ למרחקים ארוכים - מסמן את המטרה ולעולם לא עומד על ביצוע המטרה בשלמותה כאן ועכשיו. מתנגדיו יכולים להאט את פעילותו, אך לא יוכלו לעצור אותו. הוא יגיע בסוף למטרה, גם אם לא במועד או בעיתוי שחפץ בו מלכתחילה. הוא בחור כוחני, אבל החביבות שלו מרככת את ההתנהלות.

"לדעתי, המקום הכי מתאים עבורו זו האקדמיה. חשוב לו שאנשים יבינו ,ויש לו הסבלנות להסביר. תמיד תהיה איזה מעטפת של הרציונל עם ניתוח אקדמי לפעילות הזו".

סופר עצמו מצליח להבין את ההתנגדויות ורואה בהן חלק טבעי בכל מערכת. "הוא מבין", אומר חבר, "שאנשים הם שמרנים. אנשים אוהבים להיות בשטאנץ, אוהבים את הדברים האבולוציונים ולא את הרבולוציונים".

מבחינתו, כל הדיונים הישירים שהוא מנהל מול האוצר הם לא עקיפה של נסרדישי. "בעיניו זו לא נראית עקיפה", מסביר אחד מחבריו. "הדיונים שלו עם האוצר הם יומיומיים. נסרדישי לא משתמש נכון בבועז. במקום להשתמש בו ולנצל את היכולות שלו, הוא נלחם בו".

פרש בודד

סופר הוא למעשה סוג של סוליסט, פרש בודד. כשהחל לטפל בנושא העלאת שווי שימוש ברכב, חבריו ברשות המסים "עקצו" אותו, על כך שהוא "יורה להם כדור ברגל", כמי שנהנים מרכב צמוד מהמעסיק.

סופר עצמו התנייד באותה תקופה על אופנוע, בין היתר כדי שלא תועלה טענה שהוא מונע מאינטרסים אישיים בנושא. רק אחרי שהחקיקה עברה, עבר לרכב צמוד.

לסופר אין כמעט חברים ברשות המסים. "זה נובע", אומר אחד ממכריו, "בין היתר מזה שהוא ניכווה מהרבה מאוד אנשים. הוא מצמצם את המעגל החברתי שלו בעבודה למינימום ההכרחי.

"התדמית שלו, של 'טראבל מייקר', מרחיקה ממנו אנשים. זה גם פועל יוצא של התחושה של חלק מהאנשים שהוא מופרע מחשבתית".

* נכון לתאר אותו כעצמאי בשטח? כסוליסט?

"זו תדמית לא נכונה. בכל המהלכים שבועז הוביל מעורבים מאות אנשים. זה שהוא 'מופרע' מבחינה מחשבתית זה חיסרון ויתרון באותה נשימה, אבל בסופו של דבר בלי שיתוף-פעולה הוא לא יכול להוביל מהלכים.

"בועז יודע שמי שמנסה להיות יצירתי וחושב 'מחוץ לקופסה', מעורר כלפיו כל מיני אמוציות; אבל אם היה מסתכל על מה שאומרים עליו, הוא לא היה עושה כלום".

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

תיקון והתנצלות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן