גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איחוד הולך ונעלם

האירו החזיק מעמד והתחזק כל כך עד שעלות פירוקו צמחה אף היא לממדים מפלצתיים

לפני כשתים עשרה שנה, כשהוחלט על יצירת מטבע האירו, חזיתי - כמו כמה כלכלנים אחרים מחוץ לאירופה - שהוא יתפרק מתישהו. אלא שהאירו החזיק מעמד ואף התחזק שנים רבות. כתוצאה מכך, העלות של פירוק האירו - אם יתרחש - תפחה לממדים מפלצתיים.

הפירוק עדיין איננו תוצאה בלתי נמנעת. פעולה מהירה ונכונה של כל חברות גוש האירו, וחשוב מכך - של הבנק המרכזי שלו (ה-ECB), יכולה אולי עדיין לשקם את האירו. ואולם, לנוכח הפעילות האיטית והמגומגמת של גופים אלו, ובעיקר של גרמניה, יוון והבנק המרכזי, סביר שזוהי אך תקוות שווא.

על מסלול ההתדרדרות

כדי להבין כיצד הגיע גוש האירו למצבו הנוכחי, הנה מעט עובדות: לפני כמה שבועות הסתבר שמצבה הפיננסי הרעוע של יוון חמור בהרבה ממה שהיה ידוע. את האמת הסתירה יוון בעזרת תרגילים פיננסיים וחשבונאיים. הגוש, בהנהגת גרמניה וצרפת, פתח בדיונים עם יוון. הדיונים התנהלו בעצלתיים, ונראה היה שגרמניה דוחה את סיום הדיונים עד לאחר הבחירות האזוריות בסוף השבוע הזה.

בתחילה סירבו גרמניה וצרפת לקבל סיוע כספי מקרן המטבע הבינלאומית ויוון סירבה להגיש בקשה רשמית לסיוע. לבסוף צורפה קרן המטבע לתמונה, ויוון נאלצה להסכים לקיצוץ אכזרי בתקציב של כ-5% תוצר.

בתמורה הובטח לה סיוע של 110 מיליארד אירו על פני שלוש שנים. בשלב הזה נראה היה כי יוון תזדקק לכ-150 מיליארד אירו וכי העלות של עזיבת הגוש ושמיטת חובות על ידי יוון תסתכם בסכום דומה. ההחלטה, אם כן, הייתה קלה. אם אפשר לעזור ובאותו מחיר וגם לייצב את האירו מדוע לא? לכאורה מדובר בהחלטה פשוטה, אלא שכאן התעוררו כמה סיבוכים לא בלתי צפויים.

מי הבא בתור?

אתמול החלה מתגלגלת חרושת שמועות על בקשות עזרה שהפנו הכלכלות החלשות של אירופה (פורטוגל, אירלנד וספרד). לגבי ספרד, למשל, אמרה השמועה כי היא תזדקק לכ-400 מיליארד דולר. הייתכן? הרי סך כל החוב של ממשלת ספרד למלווים חיצוניים הוא בערך כסכום הזה (ראו תרשים).

למרות זאת, ממשלת ספרד עלולה להזדקק לסכום כזה אם המפקידים בבנקים המקומיים ימשכו את כספם כדי להפקידו בבנקים טובים יותר, כמו בנקים גרמניים, שוויצריים או אמריקניים. במקרה כזה תצטרך הממשלה להזרים נזילות והון לבנקים הספרדיים בסכומי ענק. בנוסף ייתכן שהמלווים הספרדיים שהלוו כסף לממשלתם באמצעות קניית אג"ח ספרדיות יחליטו שלא לגלגל את החוב, וזה יגדיל עוד את צורכי המימון של הממשלה.

כמובן שהבנק המרכזי האירופי יכול לממן סכומים כאלה שכנגדם יש ודאי בטוחות מתאימות... ואולי לא? ונגיד הבנק האירופי המרכזי ז'אן-קלוד טרישה, שעד לפני חודשיים נלחם נגד האינפלציה שלא היתה, האם יסכים להזרמת הכסף הזו שפירושה הדפסת כסף חדש? ולבסוף, מהו באמת היקף הסכום הנדרש? אין לדעת.

אם ראש ממשלת ספרד, חוזה לואיס רודריגז ספטרו, שהכחיש כל צורך בסיוע כספי, יצליח לפעול בתיאום מלא עם טרישה, וכך יקרה גם ביוון, פורטוגל ובאירלנד, ייתכן אולי פתרון שאיננו כולל את פירוק האירו. ייתכן כמובן גם שהמפקידים והמלווים לספרד לא ייבהלו ולא ינסו למשוך את כספם, וישנם גם תרחישים חיוביים נוספים לאירו, אבל הסיכוי של כל אלה אינו גדול.

ביוון כוללת תוכנית החילוץ גם הקצבה גדולה לסיוע לבנקים בנזילות ובהון. עיקר התוכנית הוא קיצוץ מסיבי של הגירעון באמצעות הורדת שכר במגזר הציבורי, העלאת מיסים ופיטורי עובדים גם בסקטור הפרטי. גרמניה וקרן המטבע סחטו מראש ממשלת יוון קיצוץ של 5% תמ"ג בגירעון והתחייבות לקצץ עוד ככל שיידרש. ברור שקיצוץ זה בגירעון הממשלתי יקטין את ההכנסות הפרטיות באותו שיעור, ולכן יגרום לירידה חדה בצריכה ובהשקעות. זה כמובן יקטין את תשלומי המיסים לממשלה, מה שידרוש קיצוץ נוסף בגירעון, וחוזר חלילה.

תוכנית החילוץ ליוון מניחה שהכלכלה תתכווץ השנה בקצב של 4%, כלומר רק קצת יותר מהקצב הנוכחי. התוכנית גם מניחה שיפור בשנה הבאה וצמיחה שתתחיל ב-2012. אלו הנחות אופטימיות ביותר, שספק אם יתגשמו. לכן צודקים היוונים ואיגודי העובדים המפגינים ושובתים כנגד התוכנית.

נראה כי מוטב אולי ליוון לפרוש (או להיות מוצאת) מגוש האירו, להכריז על שמיטת חובות זמנית או חלקית, ליצור שוב מטבע מקומי ששוויו יהיה כמובן נמוך מהשווי המקביל של האירו כך שההתחייבויות של ממשלת יוון ייפלו באחת, ובקיצור - לבצע פיחות והורדת ריבית וליצור אינפלציה (כלומר, מדיניות מוניטרית מרחיבה). כל אלה צעדים שהיא כמובן אינה יכולה לנקוט כל עוד היא חברה בגוש האירו.

גרמניה עדיין לא אישרה את תוכנית החילוץ. ייתכן שמוטב גם לה שיוון תפרוש מגוש האירו, אולם לאור הבעיות הנוספות במדינות החלשות שבגוש ייתכן מאוד שעדיף לה לפרוש בעצמה (או עם צרפת) מגוש האירו ובכך להביא לפירוקו הסופי.

אופציית הפרישה

כיצד יתבצע צעד כזה לא ברור מאחר שבוני גוש האירו לא טרחו לפרט כיצד יכולה מדינה לעזוב את הגוש. ליוון זו אולי לא תהיה בעיה חמורה אם היא תחליט להכריז על פשיטת רגל ושמיטת חובות. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, כנראה גילתה לאחרונה את הבעיה ולכן הכריזה השבוע כי ההסכמים בעניין זה יתוקנו בעניין. עבור האירוע הנוכחי זה כמובן מאוחר מדי, אבל העובדה שמרקל חושבת על כך מעידה כנראה שהרעיון של פרישה מהגוש כבר נשקל על ידה.

לסיכומו של דבר, כמה הערות:

ראשית, כמו יוון וגרמניה גם מדינות אחרות בגוש האירו צריכות לשקול פרישה כדי שיוכלו לנהל מדיניות מוניטרית משל עצמן; שנית, הנזק לכלכלות אירופה גדול כבר עכשיו. מה יהיה הנזק אם גוש האירו יתפרק - קשה אפילו לדמיין; שלישית, אם יתפרק גוש האירו, הנזק לא יהיה מוגבל לאירופה בלבד - המערכת הפיננסית העולמית וכלכלת העולם יינזקו גם הן.

רביעית, ב-20 בדצמבר 2009 כתבתי כאן כי הדולר צפוי לעלות והאירו עתיד לרדת. הנחת העבודה אז הייתה שהאירו יכול ליפול לערכו האמיתי אז, כלומר כ-1.10 דולר לאירו. צריך להדגיש כי גם הדולר יתקשה להתחזק מאחר שלארה"ב גירעונות אדירים בתקציב ובמאזן המסחרי וחוב ענקי ותופח לשאר העולם. מאז נפל האירו בכמה אחוזים. במצב הנוכחי קשה אפילו לנחש עד כמה שער החליפין של האירו יכול ליפול, אם בכלל יהיה שער כזה.

הכותב הוא כלכלן

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"