גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושק סלולרי וחברתי

חברות הסלולר מנפחות מחירים לשכבות החלשות כדי לסבסד את הסקטור העסקי

עמוס שפירא, מנכ"ל סלקום, גיל שרון, מנכ"ל פלאפון, ודוד אבנר, מנכ"ל פרטנר, נחשבים למנהלים מוצלחים.

הם כביכול אחראים למיליארדי שקלים רווח מדי שנה, הם כביכול ייצרו ערך רב לבעלי מניותיהם (כולל בעלי המניות מקרב הציבור), והם ייצרו (והפעם לא כביכול, כי הם מרגישים זאת היטב בכיס) עשרות מיליונים ברוטו לביתם.

כמנהלים שנחשבים מוצלחים, הם מוזמנים לאוניברסיטאות להרביץ בסטודנטים את תורת הניהול הנכונה, הם הופכים לדיירי קבע במדורים הכלכליים כאושיות ניהול, וחלקם אף מרשה לעצמו לחלק ציונים לניהול המדינה. מגיע להם? למה לא, בעצם. מנהל יכול לייצר לעצמו ערך רב, ובלבד שייצר הרבה כסף גם לבעלי המניות שלו.

שפירא, שרון ואבנר עומדים בהחלט בקריטריון הזה. נכון? ודאי שלא, ושלושתם מבינים זאת היטב, הם רק שותפים למשחק של הרושם והתדמית החיצונית, שבהרבה מקרים מנותק לחלוטין מהמציאות. לפעמים יש מנהלים ממש לא מוכשרים שמנהלים חברות טובות ולפעמים יש מנהלים ממש מוכשרים שמנהלים חברות רעות. וההבדל בין חברה "טובה" ל"רעה" הוא בעיקר ההבדל ברמת התחרותיות בשוק של החברה, בנתח השוק שלה וביכולת שלה לייצר רווחים בלי להיאבק עליהם בכל יום מחדש.

לכל הגורמים הללו יש השפעה הרבה-הרבה יותר גדולה מההשפעה של הבוס, מוכשר ככל שיהיה. שפירא, שרון ואבנר יודעים היטב שאם מחר בבוקר הם יחליטו להציב בובת ראווה בדמותם על כיסא המנכ"ל, שקל אחד לא ייגרע מהרווח השנתי (להיפך). למעשה, אנחנו די משוכנעים שאם נוציא לחופשה ללא תשלום למשך שנה תמימה את כל מטה ההנהלה של סלקום, פרטנר ופלאפון - פס הייצור שלהן למזומנים ימשיך לעבוד בדיוק באותו הקצב.

שפירא, שרון ואבנר מכירים גם את עבודתו של ד"ר אסף כהן, הכלכלן הראשי של משרד התקשורת, עבודה שהוכנה לקראת הפחתת דמי הקישוריות. אנו מניחים שהציבור לא יקפוץ עתה על 24 עמודים שכתובים בשפתם של שפירא, שרון ואבנר, לכן החלטנו לשתף את הציבור בכמה נתונים מאוד חשובים ולהוסיף להם את התובנות שלנו.

להעביר את דביר לסלקום

פלאפון נולדה ב-1986, סלקום באה לאוויר העולם ב-1994, ופרטנר בקעה מהביצה ב-1998. התחרות הערה בין שלושתן הביאה לגידול ניכר בהיקף השוק, להוספת מנויים חדשים ולמגוון תוכניות תעריפים לצרכנים. התוצאה: 9.6 מיליון מנויים סלולריים בישראל - שיעור חדירה של 129%, בין הגבוהים ביותר בעולם.

כשבסיס הלקוחות גדל בצורה ניכרת משנה לשנה, כשמגוון השירותים צמח פלאים וכשההשקעות האדירות בתשתיות הסתיימו זה מכבר - נוצר שיווי-משקל שנוח לשלושתן, עם נתח שוק די דומה. סלקום מחזיקה 34% מהשוק, פרטנר כ-32%, ופלאפון כ-29% (את היתרה, 5%, מחזיקה מירס). התוצאה: טריאופול, כלומר 3 תאגידים שלא מקיימים ביניהם תחרות בריאה.

איך מבחינים בטריאופול? כל צרכן מרגיש בו היטב: תעריפים גבוהים, דחיפת שירותים אגרסיבית, לפעמים שלא לצורך, דמי שימוש קבועים, קנסות יציאה מנופחים וחשבוניות מעורפלות שקשה למצוא בהן את הידיים והרגליים ובעיקר את השורה התחתונה.

האם יש תיאום מחירים? אולי לא במשמעות המשפטית של חוק ההגבלים העסקיים, אבל בהחלט במשמעות הפרקטית-עסקית. כלומר, יש איתותים בשפת הסימנים וקריצות הבנה. עובדה: המחירים די זהים, ההעלאות מגיעות בתזמור, ואף חברה לא מנהלת קמפיין אגרסיבי למשיכת לקוחות אליה, בדומה, למשל, לקמפיין שניהל בנק מזרחי-טפחות - "להעביר את דביר".

להבדיל מתחום הסלולר, למזרחי-טפחות יש אינטרס להיאבק בדואופול לאומי-הפועלים, בטריאופול הסלולרי אין לאף חברה אינטרס להתנגח ברעותה. לאף אחת אין אינטרס להפר את שיווי-המשקל. הנה, אפילו תוכנית הניידות שיצאה לדרך בסוף 2007 לא עוררה את התחרות: רק כ-800 אלף ניודים, כ-8% בלבד מסך המנויים.

ואיך עוד מבחינים בטריאופול? צרכני הדו"חות הכספיים מבחינים בו בקלות: שימו לב לטבלה המצורפת ולעלייה ההדרגתית והמרשימה לאורך שנים בשיעורי ה-EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות - הפרמטר הקובע בדו"חות). שיעורי רווח של קרוב ל-40%. איזה עוד תעשייה מייצרת שיעורי רוווחיות כאלה?

העשוקים מממנים את המשודרגים

את הסממן הברור ביותר לרווחיות עודפת בתחום הסלולר, אפשר לראות בפערים האדירים בתעריפים שבין המגזר הפרטי למגזר העסקי. תופעה, אגב, דומה למדי לתחום דמי הניהול של החיסכון ארוך-הטווח. כוח המיקוח הגדול של הארגונים מאלץ את הטריאופול להוריד עד ל-20 אגורות לדקה את עלות השיחה, לעומת עד 60 אגורות לדקת שיחה במגזר הפרטי. עד פי שלושה!

כלומר, רווחי היתר של האזרחים הפשוטים, העשוקים, מממנים את האזרחים היותר משודרגים, אלה שמקבלים סלולרי מהעבודה וחוגגים עליו בלי חשבון במחירים נמוכים באופן משמעותי.

מה ייתרמו עוד מפעילים

עד עכשיו הוצאנו קיטור. או-קיי, יש טריאופול, יש כשל שוק, יש רווחיות עודפת, ברורה ומובהקת. אז מה עושים? התשובה הטריוויאלית: התערבות. איך מתערבים? טוב, יש מומחי תקשורת ורגולציה שמבינים הרבה יותר טוב מכל עיתונאי איך להתערב, ולכן נסתפק בהצגת האפשרויות.

ההחלטה להפחית את דמי הקישוריות השבוע היא החלטה נכונה, אפילו נחמדה, אבל לא תשנה במהות את הסטטוס-קוו בשוק הסלולר. ההתערבות המהותית יכולה להתבצע בשתי דרכים: מפעיל חדש נוסף דומיננטי אחד לפחות, או מפעילים וירטואליים (כאלה שמתלבשים על הרשת הקיימת, במודל של דמי שכירות).

לכל אחד מהפתרונות יש יתרונות וחסרונות: היתרון של המפעיל החדש - יעורר את התחרות הרדומה; החיסרון - בעיה קשה של פרישת אלפי אנטנות וסיכון ענק ליזמים. מי הולך להשתגע ולהשקיע מיליארדים בתשתיות בשוק שכבר הגיע לשיווי-משקל? הפיתרון לחיסרון הזה - תמריצים ממשלתיים כפי שמייעצים כעת למשרד האוצר, כדי להוריד במשהו את הסיכון ליזמים.

היתרון של מפעיל וירטואלי - כניסה מיידית לתחרות, בלי הקמת תשתיות, עם דרישה להציב את דמי הקישוריות הנוכחיים כדמי השכירות (4 אגורות), מצב שיאפשר להציע לצרכנים מחירים אטרקטיביים (זו דרישה שחברות הסלולר יתנגדו אליה בתוקף, הם מעדיפים משא-ומתן עצמאי על דמי השכירות ולא קביעה רגולטורית).

החיסרון - תלות מוחלטת בחברת הסלולר שמשכירה את שירותיה, תלות שעלולה לעלות למפעילים הווירטואליים בכל מיני טריקים של חברות הסלולר (ניתוקי שיחה פתאומיים, גלישה אטית וכד').

חיסרון נוסף - מפעילים וירטואליים עלולים לייתר את המפעיל הנוסף, בגלל הסיכון הנמוך שלהם. בקיצור: החלטות לא פשוטות וכאב ראש עוד יותר גדול לנוחי דנקנר, הבעלים של סלקום, ובמיוחד לאילן בן-דב ולשאול אלוביץ', שרכשו את פרטנר ובזק בשנה האחרונה ועומדים בפני שינויים רגולטוריים משמעותיים.

אפילו העובדים לא נהנים מהעושר

לעושק הסלולרי יש לטעמנו, היבט הרבה יותר משמעותי - זה גם עושק חברתי. שימו לב לטבלה המצורפת - עלות שכר ממוצעת של עובדי סלקום ופרטנר (בפלאפון אין נתונים) מגיעה לכ-11-12 אלף שקל בחודש. זו עלות שמוטה כלפי מעלה בגלל שכבה מאוד רחבה של עובדי שירות ותמיכה, שמרוויחה 20 שקל לשעה, ושכבה מאוד צרה, שמרוויחה מאות אלפי שקלים בחודש.

כלומר, בניגוד לבנקים למשל, העושר של חברות הסלולר לא מחלחל לעובדים, הוא מחלחל לשכבה מאוד צרה של מנהלים. וממי הם מרוויחים? כמובן, מהאזרחים הפשוטים, מהשכבות החלשות, שמשלמות על דקות השיחה שלהן מחירים מנופחים.

על השכבות המבוססות והחזקות לא צריך לרחם. חלק מקרבם מקבל סלולרי מהעבודה, חלק מכניס את ההוצאות הסלולריות שלו ושל ילדיו לעסק המשפחתי (וכבונוס משלם פחות מס). זה עוד סיבה להוציא את ההנהלות הסלולריות לשנת חופשה ללא תשלום ולחלק את השכר שנחסך בין העובדים והצרכנים.

eli@globes.co.il

11

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

תזכורת מאל על: המניות שנכנסו בסערה למדדים המובילים בת"א, ואז בעיקר צנחו

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם