גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור המדבר של הטניס כבר כאן

טורניר ‏Israel Open‏ הוא צל חיוור של "ריקליס" המיתולוגי, ובישראל אין מספיק מאמנים שהיו שחקנים מקצוענים ■ גלעד בלום חרש את הארץ בחיפוש אמיתי אחרי היורשים של שחר, דודי ואנדיוני. ולא ממש מצא אותם

‎‎בדרך כלל אני מגיע לישראל בעיקר בכדי לבקר את המשפחה וליהנות מהחומוס ומהים. אבל הפעם הגעתי לעבודה. ד"ר יובל חיגר, המאמן הראשי של מרכזי הטניס, הזמין אותי להעביר סמינר למאמני המרכזים, וכך מצאתי את עצמי בשבוע שעבר מסתובב בין מרכזי הטניס בצפון, מרכז ודרום הארץ, מתחכך עם המאמנים שאמורים לגדל את הדור הבא שיירש את דודי סלע ושחר פאר.

אין מספיק אנשי מקצוע בישראל

לאחרונה אנחנו שואלים את עצמנו יותר ויותר מה יהיה עם הדור שאחרי דודי סלע ושחר פאר. ובכן, העניין הזה מתחלק כמובן לשניים: הכישרון של השחקנים ורמת האימון. בואו ניגע לרגע ברמת האימון. מטרת הסמינר היתה להעשיר את הידע של המאמנים ולחלוק עימם את פילוסופיית האימון שפיתחתי ב-15 שנותיי כמאמן, ובפרט בעשר שנות שהותי בניו יורק, שם פיתחתי שיטות אימון שמתאימות לקבוצות גדולות, בגלל המחסור במגרשים וכמות הילדים הגדולה.

‏טניס, כידוע, הוא ענף מאוד טכני. בניגוד לכדורסל או כדורגל אי אפשר ללמוד בשכונה במשחקים עם החבר'ה, וחייבים אימונים אישיים ועבודה שיטתית. אחת הבעיות היא שברוב המקרים המאמנים הבכירים יעדיפו לעבוד עם ילדים מתקדמים, בעוד המאמנים ה"זוטרים" עובדים עם ילדים מתחיליםֿ. כך נוצר מצב שילדים מוכשרים יצמחו אצל מאמן מסוים, יגיעו לרמה תחרותית גבוהה אבל עם טעויות טכניות בסיסיות. אם לא תופסים את הילדים הללו מוקדם ומתקנים את הטעויות ביסודות המשחק עד גיל 12-13, כמעט בלתי אפשרי להוציא מהם את ההרגלים הרעים, וכך צומחים שחקנים מוגבלים.

במהלך השבוע ראיתי לא מעט ילדים מוכשרים ברמה גבוהה מבחינת היכולת האתלטית, הכישרון ומוסר העבודה, אבל עם לא מעט בעיות טכניות בסיסיות חמורות או חמורות פחות, תלוי במאמן.

יש בעיה בישראל למצוא מספיק אנשי מקצוע עם ידע וניסיון שיודעים את העבודה. אבל לא מדובר רק בידע מקצועי נטו, אלא גם במנטליות ובמקצוענות, ובמחויבות של המאמן לשחקן. רוב המאמנים שפגשתי לא היו שחקנים מקצוענים בעצמם, חלקם הגדול אפילו לא הגיע לרמה של מכללות ולא נחשף לרמת האינטנסיביות הדרושה בכדי להיות שחקן. הרוב המכריע של המאמנים אינו נחשף לשיטות אימון שונות במהלך השנה.

חלק מהיעדר החשיפה המקצוענית נובעת ממחסור בטורנירים רציניים בישראל, כפי שהיו בעבר. אני זוכר שכילד למדתי המון מהשחקנים שהיו מגיעים לטורניר רמה"ש. הצפייה כילד בשחקנים כמו קונורס, בורג ונאסטסה שינתה את חיי. ראיתי איך הם מתאמנים ומשחקים מקרוב מאוד (הייתי אוסף כדורים ודיברתי איתם), ולמדתי מה יצפה לי כשאהפוך למקצוען. היום לילדים, וגם למאמנים, אין את התענוג הזה.

‏יובל חיגר, הנמצא בראש המערכת, פועל מזה כמה שנים לשפר את איכות המאמנים. הוא מינה מאמנים אזוריים עם ניסיון ועבר במשחק ובאימון (כמו רונן מורלי למשל) שמסתובבים בין המרכזים השונים ותפקידם לפקח על עבודת המאמנים בשטח בצורה שוטפת, כדי שאם יגיע המנסדורף הבא, לא נפספס אותו. במקביל מעורב חיגר ישירות ובאופן אישי בפיתוחם של מספר שחקנים ושחקניות כשהבולטים ביניהם הם איגור סמילנסקי בן ה-15 (מדורג 6 באירופה) ו-ולריה פטיוק בת ה-13 שמדורגת במקום הראשון באירופה לגילאי 14. השניים הללו סומנו כבר לפני שנים והם באמת משכמם ומעלה.

בכדי שזה יקרה צריך לא רק מאמנים טובים, אלא מאמנים שעובדים כצוות. היום במרכזים יש לא מעט מאמנים שעובדים כאוטונומיה עצמאית וכל אחד מלמד בשיטה שלו. בנוסף לשיטת הג'ונגל הזאת, כשמדובר במאמנים ותיקים לא מעט פעמים נכנס גם אלמנט האגו לתמונה: בלא מעט מקרים מאמן לוקח שחקן צעיר ומביא אותו לרמה מסוימת, ואז מתקשה "לשחרר" אותו כאשר מגיע השלב שבו הילד צריך לעבור למאמן בכיר יותר.

העבודה עם ילדים היא לעתים קרובות כפויית טובה, כי בדרך כלל המאמן ש"עשה" את הילד - כלומר אימן אותו בשנים המכוננות שלו - לא יהיה מעורב בקריירה של השחקן כשהוא יהפוך לבוגר. אבל ככה זה עובד בכל העולם.

שורה תחתונה: למרות כל הבעיות, באופן כללי הופתעתי לטובה מהרמה של הילדים ומהמחויבות של המאמנים.

איפה "ריקליס" ואיפה ה-Israel Open

‏טורניר ה-‏Israel Open‏ הוא יוזמה מבורכת של מרכז הטניס, והחזיר את רמה"ש אל מפת הטניס המקצועני אחרי שנים של יובש. אבל האמת חייבת להיאמר: מדובר בצל חיוור של טורניר "ריקליס" המפורסם. כאחד ששיחק בטורניר המיתולוגי ההוא 13 שנים ברציפות (ועוד כמה שנים כאוסף כדורים), אני זוכר את האווירה שהיתה במרכז כבר מהיום הראשון של התחרות. שחקני עשירייה ראשונה כמו נסטאסה, אוקר, סולומון ואח"כ גם קונורס, קריקסטיין, גילברט ומוסטר היו אורחי קבע. ולא פחות חשוב: אנחנו הישראלים תמיד היינו מצליחים להעפיל לשלבים המאוחרים, מה שהיה מביא עוד כמה אלפים לאצטדיון.

בשלושת הימים שנכחתי בטורניר ברמה"ש בשבוע שעבר הגיעו עשרות בודדות של צופים. האווירה היתה כמו במשחקי אימון. למעט דודי סלע והראל לוי ששרדו עד רבע הגמר (סיבוב שלישי), כל הישראלים עפו ביום הראשון, וככה נותרנו כרגיל רק עם אנדיוני בזוגות, והמארגנים עם יומיים אחרונים די סתמיים, שבהם יזכה בטורניר שחקן לא ישראלי שאף אחד לא שמע עליו ולאף אחד לא איכפת ממנו שמדורג בין המקום 100-200 בעולם.

בסיכומו של דבר, הטורניר אמנם אפשר לארבעת הבכירים שלנו להתפרנס בישראל למשך שבוע ולשחק מול הקהל המקומי, וזה שווה את זה כשלעצמו. אבל בגדול הטורניר לא תרם כלום לשאר הישראלים שמנסים לכתת את רגליהם בסבב הפיוצ'רים. באותו כסף שהשקיעו בטורניר הזה, יכולים לערוך בישראל 10 טורנירים של 15 אלף דולר, שהיו עוזרים הרבה יותר לדור העתודה לקבל נקודות דירוג קלות ובעיקר להתחרות בסבב המקצועני בלי הצורך לטוס לחו"ל ולהוציא אלפי דולרים על טיסות ומלונות.‏

בתקופתי, מלבד טורניר "ריקליס", נהנו הישראלים גם מטורניר ירושלים (צ'לנג'ר) ועוד שני סבבי סאטלייט שכל אחד מהם ארך 4 שבועות. בסך הכל 10 שבועות של טניס מקצועני בישראל מידי שנה. הטורנירים הללו היוו פלטפורמה לעשרות צעירים לטעימה של החיים המקצועניים והביאו את הטניס המקצועני לפריפריות. באותה תקופה, מלבד נבחרת הדייויס של מנסדורף, פרקיס, גליקשטיין ואני, עוד לפחות 10 שחקנים דורגו בין המקומות 200-400 בעולם.

היום זהו מצב דמיוני. מי שיצליח להרים את הראש מכל שאר הבעיות המבניות, המקצועיות ומאבקי שליטה כאלו ואחרים שרובצים כאן, יראה את שחר, דודי ואנדיוני. ואחריהם כלום. מדבר.

מלחמת הירושה על הכסא של ג'נין שטראוס

‏‏‎‎הביקור שלי נפל על השבוע שבו פוטרה באופן מפתיע ג'נין שטראוס, מי שהיתה מנכ"לית מרכז הטניס בעשר השנים האחרונות, ויצא לי להיות עד למלחמת הירושה בביצה הדביקה של עולם הטניס הישראלי.

מרכז הטניס הוא גוף שהוקם בסיוע תרומות של יהודים מצפון אמריקה בעיקר. האמריקנים הם בעלי המאה ולכן גם בעלי הדעה, אבל מי שנמצא בעמדות הכוח בשטח הם האנשים שמנהלים את המקום בפועל. כלומר, ההנהלה הישראלית. עם השנים צברה ההנהלה המקומית בראשות שטראוס יותר ויותר כוח פוליטי. אחת הסיבות היא השינוי במקורות גיוס הכסף: אם בעבר המרכז תופעל ברובו באמצעות הכספים שהגיעו מתרומות, הרי שבשנים האחרונות תחת הנהגתה של שטראוס הפך המרכז ליותר עצמאי מבחינה כלכלית, כאשר גם התרומות כבר לא מה שהיו פעם בגלל המיתון.

‏לא הרבה יודעים מה בדיוק גרם להנהלה האמריקנית לפטר את שטראוס בצורה כל כך פתאומית. אפשר רק לשער. אבל אם מסתכלים קדימה, הרי שהסבירות הגבוהה היא שאחרי הניסיון עם שטראוס יביאו האמריקנים אדם שיזוהה עימם, שימלא הוראות ושיעבוד איתם בשקיפות מלאה.

שטראוס עשתה לא מעט דברים חיוביים במרכז הטניס במהלך כהונתה. היא ייעלה את המקום, השיגה ספונסרים והחזירה את הטורניר המקצועני לרמה"ש (אמנם רק צ'לנג'ר). אבל בצד העבודה שלה לחיזוק האינטרסים של המרכזים, היא הרגיזה לא מעט אנשים והיתה בסכסוך תמידי עם אנשי האיגוד - סכסוך שתמיד היה קיים אבל אפילו החריף בתקופתה. יש לא מעט אנשים באיגוד הטניס שנשמו לרווחה כששמעו שפוטרה.

אחת המשימות של המחליף של שטראוס תהיה לשקם את היחסים בין המרכז והאיגוד, ולעבוד במשותף עם הוועדה המקצועית שהוקמה באיגוד לא מזמן. זה לא סוד שהיריבות ההיסטורית בין שני הגופים הללו (שמטרתם די דומה: לשפר את הטניס בישראל) היא אחד הדברים שעוצרים את ההתקדמות של הענף.

אם אנשי הוועדה המקצועית של איגוד הטניס ושאר צמרת הענף ילמדו לעבוד יחד, אז יש פה עתיד. כי כשרון תמיד היה לנו. הבעיה תמיד היתה שאנחנו אוכלים אחד את השני.

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו