גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר רצף של שנים שחונות: שלחו לחמם על פני המים

ב-2004, בעקבות רצף שנים שחונות, החליטו במקורות להקים מרכז ליזמות טכנולוגית כדי להתמודד עם אתגרי המים בעולם שהולך ומתחמם ■ כך הוקמה WaTech, בית גידול לטכנולוגיות, שמשתף פעולה עם התעשייה, האקדמיה וחברות מים

שנת 2004 הגיעה לאחר רצף של שנים שחונות, ובמקורות הבינו שגם בעתיד צפוי מחסור במים בישראל ושיש צורך בהגדלת כמויות המים הזמינים באמצעות הוספת מקורות מים וחיסכון בשימושים. לכן הוחלט בחברה שהיא חייבת להקים מרכז יזמות לקלינטק, שיעזור לה להתמודד עם האתגרים הללו. רצון זה הביא להקמת יחידת ווטק (WaTech) על ידי יו"ר מקורות דאז, בוקי אורן.

המטרה הייתה לרכז את הידע הייחודי שנצבר במקורות במשך למעלה מ-70 שנה, לקבוע את האסטרטגיה המחקרית והטכנולוגית של החברה ולאתר טכנולוגיות חדשניות הדרושות לתפעול השוטף של מקורות.

הסטארט-אפ של מקורות

ווטק היא למעשה סטארט-אפ של מקורות, שזכה למקום קבוע בפעילות של הקבוצה, מתוך חשיבה עסקית שהוטמעה בשלב מאוד בוגר של חיי חברת המים הלאומית. למרות שהיא רק בת חמש, בווטק התחלפו לא מעט מנהלים בשנים שעברו: מנהלה הראשון של היחידה היה אסף ברנע, שעבר בהמשך לנהל את חממת המים כנרות, שנהנית משיתוף פעולה נרחב עם מקורות. אחריו כיהן בתפקיד יניב ברטלה, וכיום מנהל את היחידה יוסי יעקבי, שהיה עד לפני מספר חודשים מנהל השיווק בחברת ביצוע הפרויקטים של מקורות, שחם.

אבל "האבא של ווטק" הוא סמנכ"ל ההנדסה והטכנולוגיה של מקורות, רפי איפרגן, שהיחידה פועלת תחת תחום סמכותו. "ב-2004 בחנו ובדקנו עצמנו בצורה שיטתית, ורק אחרי שנה בנינו תוכנית אסטרטגית ליחידה", הוא מספר. "אחרי אותה שנה, הגענו למסקנה שהיחידה צריכה להתמקד בכמה תחומים: קודם כל, לאפשר לחברות ישראליות, לחברות בינלאומיות ולמערכת ההנדסית של מקורות ליזום שיתופי פעולה לצורך קידום טכנולוגיות בתחום המים, ובכל מה שנלווה לכך. כלומר, אנרגיה, חומרי המערכת, תקשורת נתונים וכד'".

איפרגן אומר כי המטרה הייתה לשמור על החדשנות הטכנולוגית של מקורות על-ידי עידוד היזמות המקומית ועל-ידי חיבור ליזמים. "למעלה מ-90% מהחדשנות הטכנולוגית בתחום המים מגיעים למקורות. המלצה של מקורות על טכנולוגיה של יזם כצורך קיים מסייעת באישור הטכנולוגיה במדען הראשי".

מסחור ידע וחיזוק החממות

תחום שני שהוחלט להתמקד בו היה חיזוק תחום המחקר והפיתוח (מו"פ) במקורות. "רצינו למקד את המאמץ המחקרי שלנו בתחומים שחשובים ורלבנטיים לציבור, ולשם כך הידקנו את הקשר עם האקדמיה בארץ ובחו"ל, והתחברנו לקרנות מחקר בינלאומיות", אומר איפרגן.

נושא שלישי שווטק אמורה לטפל בו הוא הקניין הרוחני של הקבוצה. "עד להקמת היחידה, שיתופי פעולה עם חברות חיצוניות בוצעו על-פי רצון טוב נקודתי. מקורות העניקה שירותים שונים כמו ייעוץ, מיקום אתרי ניסוי וכדומה מבלי לקבל תמורה ראויה. ידע זלג מהחברה החוצה ללא תמורה מסחרית", מסביר איפרגן.

"התחלנו במהלך של חיפוש וסריקה של ידע כדי להגן עליו, ופיתחנו כאן יכולת גבוהה בתחום המידענות, הכוללת איתור טכנולוגיות מעניינות ומחקרים ופעילויות בארץ ובעולם. כיום, יחידת ווטק אמונה על תחומי המחקרים, הקניין הרוחני, החדשנות, איתור ומסחור הטכנולוגיות בחברה", הוא אומר.

הקניין הרוחני הוא אחד הנושאים שעליהם שמים דגש במקורות, לאור העובדה כי עד היום רשמה החברה רק שלושה פטנטים, למרות הררי הידע שנצבר בה, ומסחרה רק פיתוח אחד שלה. למזלה של הקבוצה, עד לשנים האחרונות, לקניין הרוחני בתחום המים לא היה שוק גדול. השוק לנושא נפתח רק בעשור האחרון, כך שהאבידה יחסית אינה גדולה.

רגל רביעית שעל בסיסה הוקמה החברה היא חיזוק הפעילויות של החברה עם החממות שיש להן פרויקטים בתחום המים, כמו חממת כנרות, אשכול המים בחממת אשקלון תעשיות ידע ול.ן טכנולוגיות. "אנחנו מסייעים בסינון טכנולוגיות שמגיעות לחממות ובניסויים באתרי מקורות", מוסיף איפרגן.

לעניין זה משמעות מכרעת עבור הסטארט-אפים, שכן תחום המים הוא שמרני מאוד, ולמרות הצורך בפיתוחים חדשים קיים חשש מפני ביצוע ניסויים שעלולים להשבית את הפעילות התקינה של המים. לכן, גופי תשתית מעדיפים פעמים רבות להישאר עם טכנולוגיה ישנה ולא יעילה.

"מקורות היא אחת מ-3,000 חברות מים בעולם בסדר גודל דומה, אבל מובילה בידע ובביצועים, ונחשבת לאחת מחברות הטכנולוגיה הטובות בעולם", מצהיר איפרגן. "קבלת טכנולוגיה והכרה בה על-ידי מקורות מהווה מעין תו תקן לטכנולוגיה".

גוזרים קופונים

כמה פרויקטים יש בווטק כיום?

איפרגן: "בחמש שנות קיומנו הגיעו לווטק מאות פניות של טכנולוגיות מכל מיני גורמים מהארץ ומחו"ל דרך האתר שלנו. עד היום נבחנו למעלה מ-500 פרויקטים. 20 פרויקטים הבשילו לכדי הסכם. מתוכם, תשעה סיימו את ניסוי הבטא ו-11 נמצאים בשלבים שונים של טיפול. בנוסף להם, ישנם בבחינה ארבעה פרויקטים נוספים שסביר שיבשילו להסכמים".

מה הגבול שלכם? לכמה פרויקטים אתם יכולים להגיע?

אין לנו גבול כמותי, אלא גבול תקציבי. התקציב הכולל הוא 9-10.5 מיליון שקל בשנה. יש שנים שבהן אנחנו לא מנצלים את כל התקציב. חלק מהפעילות לא כרוך בתקציב, ובא על חשבון היזם שמביא איתו ציוד וכו'. אנחנו יכולים לספק את המתקן והצוות הטכני שמלווה את הפרויקט, אבל לא מדובר פה בעלויות".

ווטק מרכזת מאמצים גם בהתפתחות החברה, וכשרוצים להתפתח צריך כסף. לכן, ווטק בוחנת אפשרות להתחבר לגוף יותר גדול שישקיע ביחידה. "אנחנו בוחנים כעת את היכולת של ווטק להשתלב במהלך של גיוס כסף ו/או סוג של שותפות. הנושא בבחינה, כשקיימות תוכניות בנושא שעדיין לא הבשילו", אומר איפרגן.

במישור העסקי פועלת ווטק במודל של קרן הון סיכון תאגידית, כלומר מבצעת השקעה בטכנולוגיות שבגינה היא גוזרת הכנסות. מקורות מספקת שימוש במתקנים ובתשתיות וסיוע בגידול טכנולוגיות, שמקנים לה הנחה משמעותית לאורך זמן ביישום הטכנולוגיה במתקניה. ווטק גוזרת גם תמלוגים מיצירת שיתופי פעולה וקישור בין חברות. אפיק נוסף לגזית קופונים הוא מכירות של חברות ואופציות בחברות, לא בצורה קבועה אלא כאחת האפשרויות לרווח.

יזמות פנימית

חלק מהיזמות במקורות מגיעה מתוך החברה עצמה, בעזרת סיעור מוחות של עובדי החברה. מקורות מעסיקה היום 2,400 עובדים, מתוכם 300 מהנדסים ואקדמאים ו-250 הנדסאים, שדואגים לתפקוד המערכת ולפיתוח יעדים חדשים ומפעלים חדשים. "חלק בלתי נפרד מהעבודה שלהם הוא הסתכלות וחשיבה איך אפשר לעשות את הדברים יותר נכון ויותר יעיל. אחת לחצי שנה יושבים שמונה צוותים בתחומים שונים כמו התפלה, ביטחון מים ואחרים, כדי לבצע חשיבה על צרכים שאין להם פתרונות ואמצעים נדרשים", אומר איפרגן.

לדבריו, "הממצאים נכנסים לרשימת צרכים שנמצאת באתר האינטרנט שלנו, כשבמפגשים עם האקדמיה מסתבר לנו בכל פעם מחדש שהצרכים שאנחנו מאתרים הם הצרכים של משק המים העולמי".

למקורות יש כ-20 הסכמי שיתוף פעולה עליהם חתמה מאז הקימה את ווטק. בין ההסכמים שנחתמו ישנם הסכמים למחקר ופיתוח והסכמי בטא לבחינת מוצרים עם חברות כמו אטלנטיום, אקוויז, אקווהפיור, בלו איי, רוטק, בקסופט, ג'נאפורה, צ'קלייט ורבות אחרות.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק