גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דו"ח תנועה: הישראליות נכנסות חזק למשחקים מבוססי תנועה

שלט ה-Wii של חברת נינטנדו היה הראשון שזיהה את הפוטנציאל שבתנועה בשוק הטכנולוגיה הבידורית ■ מהקונסולה של מיקרוסופט, דרך חיישני תנועה בסלולר ועד למשחק טניס עם בקבוק של נביעות במקום שלט

האינטראקציה במשחקי המחשב והווידיאו עוברת בשנים האחרונות מהפכה של ממש. מג'ויסטיקים חוטיים, דרך שלטים אלחוטיים ועד לשלט של קונסולת ה-Wii של נינטנדו שכולל חיישני תנועה המאפשרים לשחקן לדמות תנועה אמיתית על-גבי הטלוויזיה. אפקט התנועה במשחקים יעלה בקרוב מדרגה, עת יצטרפו סוני ומיקרוסופט לטרנד. סוני תשיק עבור הפלייסטיישן 3 שלה שלט דומה ל-Wii עם חיישני תנועה בשם Move, בעוד מיקרוסופט תאיץ את התפתחות התנועה עם פרויקט נאטאל (Natal) עבור קונסולת ה-XBOX 360, שמאפשר לשלוט בקונסולת המשחקים באמצעות תנועות גוף ודיבור - ללא שלט. מה שמעניין בפרויקט, ונראה כמו מגמה בפני עצמה, הוא שאחת החברות האחראיות על יכולת התנועה היא פריים סנס הישראלית.

החברה הוקמה ב-2005 על ידי אביעד מייזלס, המכהן כנשיא, ביחד עם אלכס שפונט, דימה רייס, אופיר שרון וטמיר ברלינר, ומנוהלת על ידי ינון ברכה. הרעיון הוא יצירה של ממשק נוח להתקני מחשב. החברה פיתחה שבב שמבצע דיגיטיזציה של הסביבה, ומסוגל לאתר ולנתח את תנועות הנוכחים בתלת-ממד, וכך לשלוט במערכות המחשוב באמצעות תנועות פשוטות.

"פריים סנס הוקמה מתוך ההבנה שהממשק בין האדם למכונה צריך להשתנות", אומר מייזלס. "ככל שהמכשיר יותר מתוחכם, קשה יותר לשלוט בו". מייזלס מתייחס גם ספציפית לתחום הגיימינג ואומר כי "כיום המשחקים דורשים יותר שליטה, מה שמחייב ידית משחק יותר משוכללת, ומצמצם את כמות האנשים שמשחקים". לדבריו, המטרה של פריים סנס היא לאפשר לאנשים רבים יותר לשחק במשחקים מסובכים יותר.

"אנחנו מוכרים צ'יפים שמסוגלים להעביר למחשב תמונת עומק, צבע וקול", אומר מייזלס. "זה מאוד דומה לאופן שבו אדם היה רואה את התמונה". על השכבה הזו, פריים סנס מזהה את האינפורמציה - היכן נמצאות כפות הידיים, ולאן האדם מסתכל. "אם אני יודע היכן נמצאות כפות הידיים של המשתמש, אני יכול לאפשר לו להפעיל את הטלוויזיה כאילו הייתה אייפד גדול, אבל בלי לגעת במסך, כשכל ההפעלה מתבצעת באוויר", אומר מייזלס.

עמוק בתלת-ממד

פריים סנס, שכבר פועלת בשוק עם מיקרוסופט, היא לא הישראלית היחידה שמנסה לנגוס בשוק התנועה הממוחשב. חברה נוספת, שפועלת בשוק ממשק זיהוי התמונה היא הסטארט-אפ הישראלית Omek Interactive, שנחשפה בכנס ה-Techonomy בשבוע שעבר. החברה הוקמה ב-2007 על ידי ג'נין קוטלירוף, שמכהנת כמנכ"לית, ובעבר שימשה כמנכ"לית IDT גלובל ישראל וייסדה את Net2Phone, ועל-ידי בעלה, ד"ר גרשום קוטלירוף, שמשמש כסמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה.

הטכנולוגיה של Omek Interactive מבוססת על מצלמות עומק (תלת-ממד), שיודעת לתרגם את תנועות הגוף הטבעיות לתנועות תלת-ממדיות של דמות השחקן (אוואטר) על המסך. המשתמש יכול לשלוט בכל הפעולות שהוא מבצע במשחק או באפליקציה ללא צורך בשלט או במקלדת, רק באמצעות תנועות הגוף שלו. כך, לדוגמה, ניתן לשחק במשחק כדורגל אך ורק באמצעות הרגליים, לפתוח תיקיות באמצעות תנועות הידיים, ואפילו למדוד בגדים באופן וירטואלי כפי שהיינו עושים זאת באופן רגיל.

מה מייחד את הטכנולוגיה של עומק לעומת המתחרות בתחום? "אחד הדברים החשובים שהטכנולוגיה שלנו יודעת לעשות זה ללמוד את תנועות הגוף של האנשים ולזהות בבירור את החלקים השונים", אומרת קוטלירוף.

"לדוגמה, ניתן להבדיל בין יד שמאל לבין יד ימין, גם כשהידיים נמצאות בתנועה. גם כשהטכנולוגיה יודעת לזהות איברים, אנחנו עדיין צריכים לזהות את המחוות האנושיות, את התזוזה הטבעית של גוף האדם, ואת הכוונה שעומדת מאחורי תנועות הגוף, כדי לתרגם את זה לתנועות הנכונות של דמות השחקן במשחק. זו הליבה של הטכנולוגיה שלנו".

לדברי קוטלירוף, עבור המפתחים מדובר בפיצ'ר חשוב. "מפתחי משחקים ואפליקציות רוצים להכניס ביישומים שלהם כמה שיותר מחוות גוף, והטכנולוגיה שלנו מאפשרת להם לעשות זאת בקלות ובמהירות". הכוונה כאן היא לערכת הפיתוח של החברה, Shadow SDK, שהיא רכיב תוכנה המקשר בין אמצעי השליטה מבוסס המצלמה לבין המשחקים והאפליקציות שמבוססים עליו. את הערכה הזאת מוכרת החברה למפתחים ולדברי קוטלירוף, "מי שרוצה לעבוד עם מצלמות תלת-ממד וליצור משחקים ואפליקציות עבור פלטפורמה מסוימת יכול בקלות להטמיע את הטכנולוגיה שלנו".

לגבי התחרות בין עומק אינטראקטיב לבין שחקנית אימתנית כמו מיקרוסופט שעובדת עם פריים סנס, אומרת קוטלירוף כי "לולא הכניסה של מיקרוסופט לשוק, לא הייתה לנו היתכנות. אין ספק שלפריים סנס יש ערוצי הפצה טובים בזכות מיקרוסופט, אולם מדובר בטכנולוגיה שתהיה משולבת רק בקונסולת ה-XBOX 360. אנחנו סבורים שיש פוטנציאל גדול מאוד בשוק הזה, ויש מאות מיליוני פלטפורמות בהן נוכל להשתלב, והמון מפתחים שישתמשו ב-SDK (ערכת פיתוח תוכנה) שלנו".

עומק אינטראקטיב חתמה על הסכמי שיתוף פעולה עם חברות מובילות בתחום המחשוב האלקטרוני, בהן יצרניות של טלוויזיות, מחשבים וקונסולות, אך כרגע היא אינה מעוניינת לחשוף שמות. החברה מפתחת גם משחקים בעצמה, ואת המשחקים הללו תציע החברה כחבילת בסיס בפלטפורמות שישלבו באופן מובנה את הטכנולוגיה שלה.

לא מדע בדיוני

חברה ישראלית נוספת בתחום היא XTR, שזכתה לחשיפה בפברואר 2010 כשהודיעה על פיתוח מיוחד ביחד עם חברת טקסס אינסטרומנטס (TI), שישתלב בפלטפורמת המעבדים הסלולריים החדשה שלה (OMAP) ולמעשה, ייכנס לחלק מדגמי הסלולריים שיגיעו לשוק ב-2011. המוצר יאפשר למפתחים להתאים יישומים להפעלה באמצעות תנועה. פרט לכך, מפתחת XTR תוכנה שיודעת לעקוב אחר תנועת ידיים בעזרת מצלמת אינטרנט רגילה לצורך הפעלת משחקים.

"קשה להגיד שהמוצר שלנו הוא רק לתחום הגיימינג. הוא מתאים בעצם להרבה דברים, כמו למשל הפעלה של תפריטים", אומר מנכ"ל XTR, דור גבעון. "יש הבדל בינינו לבין חברות אחרות בארץ. אנחנו לא עושים אפליקציה, אלא יושבים ברקע ומנתחים את התנועה של האדם, בדומה למצלמות תלת-ממד, רק במצלמה רגילה". גבעון טוען כי למרות שתחום התנועה קיים כבר מספר שנים, עדיין קשה להתחבר אליו, ואנשים רבים מתייחסים אליו כאל מדע בדיוני.

הפיתוח של XTR יאפשר לחברות מחשבים או ליצרניות קונסולות שיכניסו אותו למוצר שלהן, לפתח בקלות יחסית משחקים שמופעלים באמצעות תנועה. עם זאת, החברה טרם חשפה עם איזו יצרנית משחקים היא מתכוונת לעבוד.

משחקים בקטשופ

בעוד שחלק מחברות התנועה עובדות על הפיכת הגוף לידית המשחק, חברת Cam Trax הישראלית מסוגלת להפוך גם מוצרים כמו בקבוק קטשופ לג'ויסטיק שלנו. על-מנת ליהנות מהמוצר, צריך להתקין מצלמת אינטרנט פשוטה ולהוריד תוכנה חינמית בשם Camspace שרצה על הדפדפן. מאותו רגע יכול המשתמש לבחור כל פריט שירצה ולהגדיר אותו כשלט איתו הוא משחק.

לדברי מנכ"ל Cam Trax, ירון תנא, "אנחנו עושים את מה ששלט ה-Move של סוני עושה, רק שאצלנו זה עובד עם מצלמה שנמצאת בכל מחשב, ולא רק בקונסולות".

Cam Trax מפתחת משחקים לשוק החינוכי וגם לקידום מוצרים שיווקיים. לפני מספר חודשים השיקה את משחק עבור מותג הקטשופ של היינץ, שאפשר לשחק באמצעות בקבוק המוצר. במשחק אחר שפיתחה החברה עבור נביעות, השחקן החזיק את בקבוק המים והשתמש בו בתור מחבט טניס.

לדברי תנא, "אנחנו יודעים לזהות את הלוגו של היצרן, כך שהמשחק יעבוד רק עם מוצרים מסוימים. הכיוון המרכזי שלנו הוא משחקים חינוכיים, מכיוון שראינו שילדים מתלהבים מזה, ואנחנו עושים משחקים עם ערך חינוכי מוסף גבוה בו הילדים מזיזים את כל הגוף".

נראה כי טרנד התנועה בהחלט סוחף אחריו גם את השוק הישראלי. ארבע החברות הישראליות, הצעירות יחסית, מנסות, כל אחת בדרכה, לתפוס דריסת רגל בשוק המתפתח הזה. פריים סנס כבר הגיעו לגאולה עם מיקרוסופט, XTR משתלבים יפה עם TI ועכשיו צריך לקוות שגם שתי האחרות יצברו יותר תאוצה בשוק התנועה. עם התפתחות כזו, נראה שבעתיד הקרוב, כנראה שהמקלדת, העכבר והג'ויסטיק הישן יישארו רוב הזמן במגירה.

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן