גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביבי בלה-בלה ושילוח בלה-בלה

טייקון הפרסום התעלם במפגיע מהריכוזיות בענף, ורה"מ חזר לשווק כותרות נבובות

בשעה שצפינו השבוע בבליץ התקשורתי של נתניהו עם הצטרפות ישראל ל-OECD, בהבטחות שפיזר למלחמה בריכוזיות, בביורוקרטיה, בשכר הבכירים ובמה לא, חשבנו על נאום אלטרנטיבי, אולי קצת יותר הוגן, קצת יותר נאמן למציאות וקצת יותר אחראי.

הרי הוא לפניכם - ביבי, פריים-טיים, ערוץ 2:

"אזרחים יקרים, צופים יקרים, לפני כ-5 שנים הוצאתי לדרך רפורמה מורכבת בשוק ההון, ועדת בכר שמה. הדרך לרפורמה היתה רצופה כוונות טובות - האמנתי בכל לבי שהרפורמה תשים אתכם האזרחים במרכז, שזוהי מהפכה צרכנית, שבעקבותיה תקבלו שירות הרבה יותר טוב במחיר הרבה יותר נמוך.

"התברר לי שהדרך לגיהינום רצופה בכוונת טובות. הרפורמה השתבשה, הריכוזיות של גופים ריאליים בשילוב גופים פיננסיים - פירמידות השליטה - עלתה פלאים, ניגודי העניינים החריפו, מנהלי הגופים הפיננסיים גרפו לביתם עשרות מיליוני שקלים - וגרוע מכול: אתם, האזרחים, שהבטחתי לכם עמלות יותר נמוכות, משלמים דמי ניהול גבוהים פי 2 בקופות הגמל.

"זהו גזל של ממש, לעתים שליש מהפנסיה שלכם נחתך. בכוונתי לפעול מיידית כדי לתקן את העוול. ביקשתי משר האוצר, מיד עם חזרתו מסין, לגבש הצעת החוק להגבלת דמי הניהול, ואני מתכוון להעבירה בכל מחיר.

"אני יודע שזוגות צעירים אינם מסוגלים היום לממן לעצמם דירה פשוטה. הון עצמי של 300-400 אלף שקל הוא סכום דמיוני לזוג שרק התחיל את דרכו. אינני רואה פיתרון לבעיית שוק הנדל"ן בטווח הקצר: התוכנית להצפת השוק ביחידות דיור עשויה להשפיע רק בטווח הארוך, וגם עליית הריבית, שעשויה לצנן את השוק הרותח, אינה נראית באופק.

"לכן, בכוונתי לפעול מיידית כדי להקל על הזוגות הצעירים. ביקשתי משר האוצר, מיד עם חזרתו מסין, לגבש תוכנית עם שר השיכון לביטול המע"מ על דירה ראשונה. אני בטוח שזה יקל במשהו את העול הכבד ברכישת דירה. בכוונתי לפעול בצורה נחרצת, נחושה ומושכלת כדי לשרת אך ורק את האזרחים".

התעוררנו לרגע מההזיה הנחמדה הזאת, ושמענו שוב את ביבי מדבר שוב על ההצטרפות למועדון העילית של כלכלות העולם ומתבשם ממנה. ראינו שוב איך הוא פועל בצורה נחרצת, נחושה ומושכלת כדי לנצל אירוע כמו ההצטרפות ל-OECD רק כדי לשווק עוד כותרות ריקות מתוכן.

ריכוזיות פרסומית

"...אני לא יודע אם אתם יודעים, אבל המחזור של גוגל ב-2009 היה 23.5 מיליארד דולר, והרווח הנקי לאחר מס הוא 7.5 מיליארד דולר... אין אף אחד בעולם בתעשיית המדיה והפרסום עם שיעורי רווחיות בסדר הגודל הזה... כתוצאה מזה שהם עשו חברה נפלאה וטובה... מי שסובלים זה אלה שמסביבם, בעלי האתרים, המפרסמים והפרסומאים... להבדיל, תיקחו את תעשיית הפרסום. נגיד פובליסיס, עם 25 מיליארד דולר מחזור דומה, מרוויחה 200 מיליון דולר... זה אחוז אחד על המחזור..."

(אילן שילוח, יו"ר מקאן-אריקסון, משרד הפרסום הגדול ביותר בישראל, בכנס עסקי)

אילן שילוח מוערך ומוכר היטב בברנז'ת המדיה והפרסום, אבל ספק אם הציבור הרחב מבין את כוחו. בציבור, שילוח מוכר יותר כבן-זוגה של שירה מרגלית, שהותקפה על-ידי שלוחיו של דודו טופז. ובכן, שילוח הוא מה שמקובל היום לכנות טייקון או אוליגרך הפרסום הישראלי.

הוא לבטח האיש החזק והמשפיע ביותר בעולם הפרסום והמדיה, ולכן גם אחד האנשים החזקים במשק. הוא איש שבטוח בעצמו מאוד, אגרסיבי ובוטה למדי. יש לו היכולת להציג כושר שיפוט נפלא ביחס לסביבתו העסקית, תוך שהוא מחלק ציונים לכולם.

כשזה נוגע לעצמו, לענף שבו הוא עובד ושולט, לרמת התחרותיות בענף הפרסום, מתרחש דבר מה מוזר: הוא לא רואה את הדבשת של עצמו ולא מסוגל להסתכל באובייקטיביות על הסביבה התחרותית שבה פועל הענף.

למרבה הפלא, מי שאמור לשלוט במספרים של הענף נתפס בדבריו עם המכנסיים למטה. בחרנו להשתמש בשפתו הבוטחת של שילוח בכנס: אנחנו לא יודעים אם אתה יודע, מר שילוח, אבל הרווח הנקי של גוגל לאחר מס ב-2009 הסתכם ב-6.5 מיליארד דולר. אופס, התפלק לך איזה מיליארד מהרווח הנקי.

לא נורא, אתה צודק, זה עדיין משקף שיעורי רווחיות יפים ובריאים על ההכנסות, כ-27% - שיעורי רווח חריגים לענף המדיה. השתמשנו בגוגל כדי להגיע לדו"חות של WPP ופובליסיס גרופ, שתי ענקיות הפרסום העולמיות. אנחנו בטוחים שאתה מכיר אותן הרבה יותר טוב מאיתנו, ולכן הוכינו בתדהמה כשגילינו כי המספרים שהצגת רחוקים מאוד מהמספרים היבשים בדו"חות.

הנה הם לפניך, בטבלה המצורפת:

22

לפובליסיס גרופ אין מחזור הכנסות של 25 מיליארד דולר, והיא לא מרוויחה 200 מיליון דולר. היא מכניסה הרבה פחות ומרוויחה הרבה יותר. זה לא אחוז אחד על המחזור, כפי שטענת, זה משהו בסביבות 10% - לא גוגל אמנם, אבל רווח סביר.

צירפנו לטבלה גם את שיעורי הרווח של משרד פרסום ישראלי שיש לך איתו יריבות קשה מאוד על הבכורה: אדלר-חומסקי.

המספרים נשלפו מדו"חות החברה בתקופה הקצרה שבה אדלר נסחרה בבורסה. הפתעה, שילוח! מצאנו שיש בענף הפרסום מישהו שמתקרב מאוד-מאוד לשיעורי הרווח של גוגל: שיעורי הרווח הנקי של אדלר ממריאים עד יותר מ-20%, ואנחנו מרשים לעצמנו להניח כי שיעורי הרווחיות של מקאן-אריקסון שלך אינם שונים באופן משמעותי מאדלר-חומסקי, אולי אפילו גבוהים יותר. כלומר, שילוח, אתה מתחרה בצורה די צמודה בשיעורי הרווח של גוגל, ומרשה לעצמך לפטפט בכנס על הסבל שגוגל גורמת, בין היתר, גם לך.

או.קיי, שילוח, עכשיו החלטנו להסביר לציבור הישראלי למה שיעורי הרווח של אדלר-חומסקי ומקאן-אריקסון גבוהים משמעותית משיעורי הרווח הממוצעים בעולם בענף הפרסום. זה נושא שידידך הטוב, מנחה הכנס, החליט להתעלם ממנו לחלוטין, ולא בכדי.

ובכן, התשובה ברורה מאליה: רמת תחרותיות נמוכה. לכאורה, זה נראה מוזר, כי בישראל פועלים עשרות משרדי פרסום, אם לא מאות, שנלחמים על כל לקוח. זו אשליה, כי שוק הפרסום די ריכוזי: 4 משרדי הפרסום המובילים (מקאן, אדלר, באומן ושלמור) מחזיקים בכ-50% מהשוק, ו-6 המשרדים המובילים מחזיקים כשני שלישים מהשוק. וגרוע מכול: הריכוזיות בענף עולה מדי שנה.

גם הריכוזיות הגבוהה הזאת לא מספרת עדיין את הסיפור האמיתי של שילוח וחבריו. מודל הרווחיות של ענף הפרסום בנוי, על קצה המזלג, מעמלות שמשלם הלקוח עבור שירותי הפרסום - עמלות הנגזרות מהיקף רכש המדיה של הלקוח (פרסום בטלוויזיה ובעיתונים או בכל מדיה אחרת) או מהתקציב הכולל. העמלה הנהוגה בענף היא 15%, אבל בפועל היא כנראה נמוכה יותר. אז איך אדלר הגיע לשיעורי רווחיות לא מהסרטים? לא מהעמלות הסטנדרטיות כמובן, אלא מעמלות אחרות - "עמלות היתר", כפי שנהוג לקרוא להן בענף.

ומהן "עמלות היתר"? ובכן, למשרדי הפרסום הגדולים יש חברות-בת המרכזות את רכש המדיה. הן פועלות, בהשאלה, כמו קבוצות רכישה. הן רוכשות שטחי פרסום בצורה קולקטיבית, הן לחברה האם והן למשרדי פרסום אחרים.

למקאן יש את יוניברסל, חברת רכש המדיה הגדולה בישראל, השולטת על-פי הערכות על 20%-30% מהשוק, משהו כמו 800 מיליון שקל בשנה. בגלל עוצמתם של סוחרי המדיה הללו ובגלל כוח המיקוח שלהם, ספקי המדיה (ערוצי הטלוויזיה והעיתונים) מעניקים להם בונוסים על היקפי המחזור בהתאם לעמידה ביעדים - אלה "עמלות היתר".

כלומר, שילוח וחבריו מרוויחים פעמיים: הן מהמפרסם והן מערוץ הפרסום. ושימו לב להשפעה הדרמטית של "עמלות היתר": דו"חות אדלר ל-2007 חשפו כי חלקן עומד על 42% (!) מסך ההכנסות.

בקיצור, שילוח חוגג בשוק ריכוזי, מעוות ולא שקוף - חגיגה המתבטאת, בסופו של דבר, בעושק צרכנים. וכולם שותקים. ערוץ 10 ניסה להציף את הבעיה, ומיד חטף משילוח. ערוצי המדיה האחרים מעדיפים לא לריב עם הטייקון פן יבולע להם.

זו סיבה מספיק טובה להכניס לתמונה את משרד התקשורת ורשות ההגבלים העסקיים כדי לעשות סדר בענף הפרסום המאוד לא-תחרותי והמאוד ריכוזי.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

הנשיא ממשיך ללחוץ, באיראן מבהירים: "האיום מכיוון ישראל ממשי. נערכים בהתאם" ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

דורון ארד / צילום: עדי אורני

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

גורם בבית הלבן: טראמפ נוטה להורות על תקיפה באיראן

בכירים ישראלים מעריכים: הפנייה האיראנית לאמריקנים - הונאה כדי למנוע תקיפה ● דוברת הבית הלבן: טראמפ לא חושש להפעיל כוח צבאי באיראן אבל מעדיף דיפלומטיה  ● דובר צה"ל: "צה"ל ערוך בהגנה ונמצא בכוננות לתרחישי הפתעה במידה ויידרש ● שר ההגנה האיראני מאיים: "כל מדינה שתאפשר מתקפה נגדנו או תספק בסיסים לאויב לביצוע מתקפה תהיה מטרה לגיטימית" ● דיווח בלבנון על אופנוע שהותקף מהאוויר באזור צור ● עדכונים שוטפים

שלי שמיר-קינן / צילום: איל יצהר

מנכ"לית משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עוזבת "לפרק הבא"

שלי שמיר-קינן, מנכ"לית משרד הפרסום מבית פובליסיס, עוזבת אחרי 4.5 שנים ● היא תוחלף ע"י שני שאול-ואנגוש, שכעת תהיה אחראית על משרדים - באומן-בר-ריבנאי וליאו ברנט

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

HBO MAX בישראל / צילום: Shutterstock

HBO MAX נכנסת היום לישראל. כמה זה יעלה לכם?

לצד הסדרות המוכרות של שחקנית הטלוויזיה האמריקאית, חבילת התוכן תכלול גם סרטים חדשים, תכני ילדים, אולימפיאדת החורף ועוד ● הישראלים יכולים לרכוש מנוי ישירות באתר hbomax.com, דרך האפליקציה של HBO Max ודרך הוט או yes

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הדואליות זינקו, מדד הביטוח ירד ב-1.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4%, מדד הביטוח ב-1.4% ● אורמת עלתה בכ-4% בעקבות הסכם למכירת חשמל לחברת סוויץ' לתקופה של 20 שנה ● גילת עלתה בעקבות הזינוק אתמול בוול סטריט ● מניית מבטח שמיר ירדה ב-4.5%, קבוצת אקרשטיין ב-3.8%

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

הפגנות הרפתנים בשבוע שעבר / צילום: מטה מאבק החקלאים והרפתנים

פיצוי של מיליוני שקלים: האוצר מציע לרפתנים לפדות מכסות חלב

ע"פ הודעת משרד האוצר, רפתנים שיהיו מעוניינים למכור את מכסות החלב שלהם יקבלו מיליוני שקלים כפיצוי ● זאת, כדי לאפשר להם להסתגל לשינויים המבניים בענף בעקבות הרפורמה במשק החלב ● בינתיים, הקולות החריפים מהקואליציה מתגברים

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

שינוי גישה? אירופה מאיימת בסנקציות על ארה"ב עקב הצהרות על סיפוח גרינלנד

דיווחים והדלפות לתקשורת מצביעים על כוונת אירופה להחריף את הטון מול וושינגטון ● על הפרק: הגבלות על ענקיות הטכנולוגיה ודיונים על עתיד נוכחות צבא ארה"ב ביבשת ● בזמן שטראמפ מצהיר כי האי "נחוץ" להגנה מפני רוסיה וסין, האיחוד שוקל להקים צבא משותף במקום נאט"ו

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים ● טור אורח