גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגל פה, רגל שם: האם עיתונאים יכולים לעבוד במקביל כעורכי דין?

עיתונאים שהם גם עו"ד פעילים עשויים להיתקל בהתנגשות בין כללי האתיקה של המקצועות, ולעמוד בניגוד אינטרסים בין חיסיון המידע שהעביר להם הלקוח לבין זכות הציבור לדעת

עיתונאים שהם משפטנים או עורכי דין היו תופעה נפוצה מאז ומתמיד. מהרצל ועד בגין, נהגו עיתונאים להוסיף בשורת המקצוע גם את התואר במשפטים. אצל חלק מדובר בהתנסות בשני העולמות, כדי לבחור באחד מהם; אחרים בחרו להמשיך במקצוע עריכת הדין, ולהשתמש בעיתונות רק ככלי להבעת דעה באמצעות כתיבת טורים; ואילו הסוג השלישי הם כאלה שבחרו להישאר רגל פה ורגל שם. כלומר להמשיך לעסוק בעריכת דין, במקביל למקצוע העיתונות.

לכאורה, אמרו לנו חלק מעורכי הדין-העיתונאים בהווה ובעבר שהתראיינו לכתבה זו, מדובר במצב אידיאלי. שהרי בכלים משפטיים רבים, למשל בדיקה מעמיקה של העובדות, משתמשים גם בעבודה עיתונאית. אלה שאמירה זאת היא חלקית ואינה חושפת את ההתנגשות המובנת שעשויה להיות בין שני העולמות: ניגוד, לכאורה כמובן, בין כללי האתיקה של שני המקצועות.

עורך דין הרי עשוי להיחשף לא פעם במסגרת עבודתו למידע שיש בו עניין ציבורי או עניין לציבור ושזכותו לדעת אותו, אולם המקור הוא הלקוח שלו או של משרדו. אלא שחיסון הלקוח שלו, המעוגן בכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין, עשוי למנוע ממנו את הבאת המידע לפרסום. וזאת תהיה הפרה של חובתו המקצועית והאתית כעיתונאי. איך מיישבים את הסתירה הזאת? האם אפשר בכלל ליישב אותה?

"אי-אפשר לעבוד כעיתונאי פעיל וכעו"ד פעיל בו בזמן", אומר אמנון אברמוביץ', הפרשן המדיני של ערוץ 2 ובוגר הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב. "עיתונאי פעיל במשרה מלאה לא יכול לייצג ולהופיע ולתפקד כעו"ד. יש פה סתירה מובנית".

אברמוביץ' אמנם התמחה במחלקה הפלילית של פרקליטות מחוז תל-אביב, אבל לדבריו לא עבד כעורך דין "אפילו יום אחד". כל הרעיון של קריירה כפולה נראה לו כאנומליה. "לא עסקתי מעולם בשני המקצועות יחד, ואפילו התליתי את הרישיון. ברגע שהרישיון שלי מותלה, אני פטור מלעשות לחברים חוזים לדירות ופטור מלהעביר להם דירות בטאבו, והם גם לא יפנו אליי".

* לשיטתך, עורך דין לא יכול לעסוק כלל במקצוע העיתונות?

"הוא יכול בהחלט לפרסם מאמרים ואני לא רואה בזה שום פסול".

לא כל עורכי הדין והמשפטנים מקבלים את הגישה הרדיקלית של אברמוביץ'. "אני סבור כי עיתונאי שהוא עורך דין פעיל ידע מראש לא להעמיד את עצמו ואת לקוחו, או את ציבור קוראיו, במצב של ערוב תחומים, שבו יש חשש לסיכון חיסיון או חשיפת מקור", אומר חיים שיבי, הכתב המדיני והפרלמנטרי לשעבר של "ידיעות אחרונות", שפרש ב-2006 מהעיתון ועובד כיום רק כעורך דין.

* איך הוא יעשה את זה?

"הוא יבחר לעצמו תחומי סיקור עיתונאי ותחומי עשייה משפטית רחוקים מאד זה מזה, ובשום תיק ובשום כתבה לא ייצוק חומרים מכלי לכלי ומתחום לתחום".

הדרך שמציע שיבי היא כמובן פרגמטית יותר, אולם היא מעניקה את מלוא שיקול הדעת לעו"ד-עיתונאי. "יכול עורך דין הנאמן לאתיקה המקצועית ודבק בה להיות רק עורך דין, ולרגע לא עיתונאי, בטפלו בתיק משפטי. מצד שני הוא יכול להיות רק עיתונאי הדבק באתיקה בטפלו בסיפור עיתונאי, ולדעת היטב מראש שלא להעמיד את עצמו ואת לקוחו, או את החובות העיתונאיות שלו, במצב שבו הוא עלול להיקלע לניגוד אינטרסים. היה ותוך כדי פעולה הסתמן חשש שכזה - בדרך שלא ניתן היה לצפות מראש - הדלת פתוחה לחדרו של העורך, עם בקשה לשחרור מהמשך סיקור כזה או אחר".

האם גישתו של שיבי אינה מעניקה כוח רב מדי בידו של העו"ד-עיתונאי? ישנם כאלה שבהחלט חושבים כך, ולכן בחרו בפתרון קצת שונה - בחירת תחום פעילות עיתונאי שבו הסיכוי להיקלע לניגוד אינטרסים הוא קטן יותר. "כשהייתי עורך לילה, וההשפעה שלי על בחירת החומרים עצמה היתה קטנה, יכולתי לעסוק בשעות היום בעריכת דין, וגם אלה היו ברוב המקרים תיקים קטנים". אומר עיתונאי-עו"ד באחד מכלי התקשורת הגדולים, שביקש שלא נייחס אליו את הדברים. "כאשר אתה כתב, ואתה מסקר תחום, העולם הוא קטן והדרך להתנגשות היא רק עניין של זמן", הוא מודה. "הכתיבה לא מאפשרת לך את זה, אלא אם אתה רק כותב מאמרי דעה".

תוכנית ההפרדה

עורך דין-עיתונאי שמודה בפה מלא שבמהלך עבודות הוא נתקל בקושי ליישב את ההתנגשות בין שני המקצועות, הוא אורון מאירי, עיתונאי ותחקירן ב"ידיעות אחרונות" עד לאחרונה. "כשאתה מייצג אדם מסוים אתה למעשה תופס את הצד שאתה מייצג. אתה לא יכול להיות לגמרי כמו עיתונאי, לא לתפוס צד ולהיות אובייקטיבי. במקביל, מאוד מפתה להשתמש בעיתונות לטובת עריכת דין, אבל אתה צריך לעשות את ההפרדה. אפשר לעשות. אבל כשאתה רוצה להתחיל להתפתח יותר בענף עריכת הדין נוצר קונפליקט. עורכי דין כמו אלדד יניב ורונאל פישר, למשל, עזבו את העיתונות כי הם מזוהים עם כיוון מסוים".

* אתה בין היחידים שעוסקים בשני המקצעות במקביל.

"בשבילי המשפט זה הדבר האמיתי. העיתונות היא חלק מהעניין שמלווה את הדבר האמיתי".

מאירי גורס כי הקונפליקט בין המקצועות ברור יותר בתחום הפלילי. "אתה לא יכול להיות עיתונאי ועו"ד פלילי יחד. ממש בלתי אפשרי. כשאתה עובד בתור עו"ד פלילי, תפסת צד, אז איך תוכל לסקר דבר כזה? איך תוכל בכלל לגעת? במשך התקופה שעבדתי גם כעיתונאי וגם כעו"ד, לא רציתי לעסוק בתחום הפלילי בגלל העניין הזה. ידעתי שזה עלול ליצור את הקונפליקט. אם אתה הולך לטפל בתחום הפלילי זו ממש בעיה".

"עורך הדין חייב נאמנות מוחלטת ללקוחו", אומר עו"ד אורון חדי, לשעבר עיתונאי. "כשהלקוח מתוודה על עבירה קודמת שביצע, חיסיון עו"ד-לקוח מונע מעורך הדין לפנות למשטרה, ואם למשטרה לא ניתן לפנות, קל וחומר שעורך הדין לא יכול לפרסם את דבר העבירה הקודמת מעל דפי העיתון".

* זה לא ניגוד אינטרסים?

"אני לא חושב שניגוד אינטרסים זו ההגדרה המתאימה, לדעתי מדובר יותר באיזון בין ערכים שמתנגשים זה בזה. הערך של זכות הציבור לדעת הוא ערך חשוב מאוד. עם זאת, הוא לא נמצא בחלל ריק, וישנם ערכים נוספים המתנגשים בו לעתים. אחד הערכים המתנגשים בזכות הציבור לדעת הוא עשיית דין צדק ושמירה על ערך ההליך השיפוטי".

* אפשר למצוא עיתונאי שיוותר על זכות הציבור לדעת לטובת ערכים מתנגשים?

"לדעתי דווקא עו"ד המבין את רחשי הלב של העיתונאי ואת הלך רוחו, יכול לשקול את הערכים המתנגשים ולהכריע באופן היחיד האפשרי - לא לפרסם את המידע ולשמור על חיסיון עו"ד-לקוח".

* מה לגבי מצב שבו מוגשת נגד עו"ד-עיתונאי קובלנה לוועדת המשמעת של הלשכה בגין דברים שפרסם כעיתונאי. האם הוא עלול להידרש לחשוף מקור מול הוועדה ולעבור בכך על האתיקה שלו כעיתונאי?

"דווקא בעניין זה, אני סבור כי אין שום בעייתיות. ראשית, אם האמירה או הפרסום אינם קשורים לכובעו של האדם כעו"ד, ספק אם ועדת האתיקה או בית הדין המשמעתי מוסמכים לדון בעניין. שנית, גם אילו היתה ועדת האתיקה מוסמכת לדון בעניין, אין כל סיכוי שהיא תדרוש או תחייב את העיתונאי לחשוף מקור. כבר לפני יותר מ-20 שנה נדרש בית המשפט העליון לסוגיה בפסק דין ציטרין, והוא קבע כי עיתונאי אינו חייב לחשוף את מקורותיו.

"במאמר מוסגר ראוי לציין כי ההכרה בחיסיון מקורות עיתונאיים חלה בכל סוגי ההליכים המשפטיים, לרבות במשפטים פליליים. ואם בהליכים פליליים לא ניתן לחייב את העיתונאי להסגיר את מקורותיו, קל וחומר שבהליכים משמעתיים, שהם הליכים 'קלים יותר', אין לחייבו לעשות כן".

כן לחקיקה?

הקונפליקט העיתונאי-משפטי מזכיר תופעה דומה שנאסרה בחוק, כשהיה מדובר בחברי כנסת שהגיעו למשכן לאחר קריירה כעורכי דין. התופעה המוזרה שבה חברי כנסת מייצגים לקוחות בפני הרשות השופטת, נעלמה עם היישום של תקנות האתיקה של חברי הכנסת. מה שמוביל לשאלה מה היא עמדת מועצת העיתונות בנושא.

נשיאת המועצה, השופטת בדימוס דליה דורנר, לא מוצאת פגם בעיסוק המקביל בשני המקצעות. "כשלעצמי, אני לא רואה בעיה שעורכי דין בעלי הסמכה יהיו גם עיתונאים. לנו בתקנון האתיקה אין שום איסור כזה".

* איך אפשר לעסוק באופן פעיל בשני המקצועות?

"יש עיתונאים שהם עורכי דין, וכשהם מסקרים נושאים משפטיים יש להם אפילו יתרון. הרי הם גם מומחים. ובכל מקרה, אלה לא מקצועות שסותרים זה את זה".

* ועורך דין פעיל שמסקר למשל את התחום המשפטי?

"זה טבעי שהתחום שהוא יסקר יהיה משפטים, אבל אם מדובר בעורך דין פעיל, שיש לו משרד, אז הוא לא יכול לסקר, את זה צריך להבין. מי שעובד בפרקליטות, גם אין לו זמן לסקר. מי שיכול לסקר אלה אנשים שמרצים, כמו זאב סגל. לא אנשים שמהבוקר עד הערב עסוקים בעריכת דין".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?