גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מציאות עגומה בענף האופנה: הרשתות מפסידות - והקניונים מרוויחים

התשקיף של עזריאלי והדו"חות של בריטיש ישראל, מליסרון והכשרת היישוב מוכיחים כי בעוד שרשתות האופנה מפסידות - רווחי הקניונים דווקא מאמירים ■ האם הרשתות ימשיכו להפסיד כדי להיות הפרה החולבת של הקניונים?

2009 היתה שנה לא פשוטה לריטייל, במיוחד באופנה, תחום שהתאפיין בתחרות קשה במיוחד על רקע ההאטה הכלכלית. הרשתות הקדימו את מכירות סוף העונה, הגדילו את ההשקעות בפרסום ודאגו למבצעים על רצפת המכירה כמעט לאורך כל שנה. למרות זאת ובסיכומה של שנה, רשתות אופנה רבות סבלו מירידה במכירות, וכולן סבלו משחיקה במרווחים.

אבל מי שחשב שקמעונאים וקניונים זה סוג של שותפות - התבדה עד מהרה. התשקיף שהגישה קבוצת עזריאלי לבורסה והדו"חות הכספיים של בריטיש ישראל, מליסרון והכשרת היישוב מוכיחים שוב כי בעוד שהסערה מטלטלת בחוזקה את רשתות האופנה - היא כמעט ואינה מרעידה את סיפון הקניונים. אלה שותפים לרווחי הרשתות בימי הגאות, אבל בימי השפל הם ממעטים לקחת חלק בסיכון וחולבים את הפרה כמו בימי הזוהר.

הנוסחה פשוטה והיא נקראת חלופת פדיון. לפי החוזים הנחתמים בכל הקניונים, בעל עסק מחוייב בתשלום דמי שכירות קבועים למ"ר או באחוזים מהפדיון, הגבוה מבין השניים.

הנוסחה הזאת מבטיחה לקניונים כי בכל מקרה שבו עסק יפרח, החלק שלהם בעוגה יגדל. היא גם מבטיחה מאידך כי כאשר הפדיונות יהיו נמוכים, הנתח של הקניונים בעוגה לא יקטן.

"מי שקונה קניון משקיע בו הרבה כסף וצריך להבטיח את ההכנסות שלו. קניונים הם האחרונים שנכנסים למיתון והראשונים שיוצאים ממיתון. זה לא רק בישראל אלא בכלל העולם. זה לא שהמצאנו נוסחה אחרת. אין ספק שיש בעלי קניונים שמתחשבים יותר בסוחרים שהמצב שלהם קשה, אבל זה מצב נקודתי", מסביר מנכ"ל מליסרון, משה רוזנבלום.

"רק הקניונים עושים כסף"

קבוצת קניוני עזריאלי מעידה כי ב-2009 היא "נהנתה משיפור בהכנסות במרכזי המסחר והקניונים הקיימים". ואכן, בנטרול הנכסים החדשים שנוספו לקבוצה (קניון גבעתיים, קניון מודיעין ויתרת השליטה בקניון הוד-השרון), קניוני עזריאלי רשמו ב-2009 גידול של 5.3% בהכנסות שהסתכמו ב-518 מיליון שקל, לעומת 492 מיליון שקל ב-2008.

ללא הנטרול, בשנת 2009 גדלו הכנסות קבוצת עזריאלי מקניונים ומרכזי מסחר ב-25% והסתכמו ב-664.6 מיליון שקל, לעומת 533.4 מיליון שקל ב-2008 (כולל הכנסות של כ-6 מיליון שקל ממרכז בארה"ב). הרווח התפעולי גדל ב-26% והסתכם ב-535 מיליון שקל, לעומת 424 מיליון שקל ב-2008.

גידולים בהכנסות רושמת גם קבוצת קניוני ישראל של בריטיש ישראל. הכנסות הקבוצה מקניונים צמחו ב-2009 ב-6.55% והסתכמו ב-566.8 מיליון שקל, לעומת הכנסות של 532 מיליון שקל ב-2008. הרווח התפעולי (N.O.I) גדל ב-10.5% והסתכם ב-379 מיליון שקל, לעומת רווח 343 מיליון שקל ב-2008.

"לאט-לאט מבינים שהקניונים עושים כסף והריטייל לא עושה כסף. זה פשוט לא הוגן. הם קצת איבדו פרופורציה ואיבדו את ההוגנות במערכת היחסים", אומר ל"גלובס" מנכ"ל של אחת מרשתות האופנה בארץ.

עסקי האופנה בקניונים מהווים את החלק המכריע (למעלה מ-50%) של העסקים הפועלים בכל קניון, ואלה דווקא עברו שנה מתונה במיוחד. לפי מערכת ריס, בהשוואת מכירות של 1,100 חנויות אופנה והנעלה זהות, נרשמה ב-2009 ירידה של 5.2% בפדיונות. מדובר בפדיונות הרשתות החברות במערכת.

אך הממוצע אינו משקף בהכרח את המצב לאשורו. לפי ריס, שליש מהרשתות ותתי-הרשתות רשמו ירידה של למעלה מ-15% בפדיונות, ורק 31% שמרו על הפדיונות או רשמו עלייה מתונה בהם.

הנה מה שאמר בשעתו לנו מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי, פאר נדיר: "שוק האופנה סבל מהתכווצות. ראינו קשיים בחלק מהרשתות לעמוד בלחץ של ירידה במחזורים וכנראה גם קשיים במימון. יש בהחלט רשתות שספגו יותר וירדו ב-10% ואפילו 20% במכירות".

* האם לא היה מקום לקניונים לבוא לקראת השוכרים?

"ממש לא. קניון שבעת הכוכבים עלה ב-7% מהפדיונות", אומר מנכ"ל קניון שבעת הכוכבים, זיו שחורי.

* אבל המרווחים של הרשתות נשחקו?

"אנחנו לא פילנטרופים".

דמי השכירות הגבוהים וחלופת הפדיון, לצד ההאטה בשוק, הביאו בפועל לכך שבקרב חלק מהרשתות היוו דמי השכירות 20% מכלל פדיון החנות. במקרים חריגים הם אף הגיעו ל-25%. שיעורי התשלום האלה מקוממים את מרבית רשתות האופנה, שחלוקות בדבר נקודת האיזון.

"מצב לא הגיוני"

"שיעורים כאלה הם פשיטת-רגל לריטייל. זה לא הגיוני. ברגע שאתה עובר את ה-10% זו קטסטרופה. איפה הארנונה? הוצאות שוטפות של שיפוצים, שמירה, שכר עבודה, פרסום? זה מצב לא הגיוני. 15%-20% מהפדיון זו בועה", אומר מנכ"ל של אחת החברות.

"כדי שרשת תהיה רווחית, דמי השכירות צריכים לנוע היום בין 8%-14% מהפדיון לכל היותר. מעל 15% זו גדר חשמלית, ואתה מפסיד כסף. הפער בין 8% ל-15% הוא הרווח. היום רשתות מתפשרות גם על 17% ו-20%", אומר מנכ"ל לי קופר, גידי גולדפינגר.

"ה'ברייק איוון' הוא בסביבות 15%. ב-20% זה פול גז בניוטרל ואולי מפסידים, תלוי ברווחיות הגולמית של כל אחד. בנוסף, בקניונים חלשים דמי הניהול שעומדים על 70 שקל למ"ר הופכים להיות מאוד משמעותיים", אומר מנכ"ל של חברת אופנה גדולה.

רוזנבלום אינו חולק עליהם אבל טוען כי "עד 20% הוא עוד יכול למשוך, הוא לא מפסיד, אבל הוא גם לא מרוויח. השיעור ההגיוני הוא 12%-14% מהפדיון שבו הריטיילר יכול לשלם שכירות ועדיין לשרוד".

מנכ"ל קניוני ישראל, יוסי צבי, אומר ל"גלובס" שהם באים לקראת השוכרים. "רק 1%-2% מההכנסות שלנו מדמי שכירות מקורם באחוזים מדמי הפדיון. גם אם פורמלית יכולנו להישאר בחוזים גם כשקשה לשוכרים, המדיניות שלנו היתה לבוא לקראת השוכרים, וזה גרם בסוף היום לכך שההכנסות לא עלו כמו שרצינו כי הפדיונות לא היו טובים", אומר צבי.

כניסת הרשתות הבינלאומיות רק חיזקה את מעמד הקניונים כיוון שיצרה שוב ביקושים.

במציאות מתברר כי גם כאשר הרשתות מתקשרות לשרוד, הן עושות הכל כדי לשמר את המצב הקיים ובקניונים מודעים לכך היטב. "בסוף זה שוק של היצע וביקוש. אם רשת משלמת 20% מהפדיון, למה היא לא קמה ועוזבת?", שואל מנכ"ל אחת מקבוצות הקניונים.

"השוק עדיין במשבר, ויש רצון להחזיק את החנויות עד שהמשבר יעבור, גם אם הן לא רווחיות", מסביר גולדפינגר.

22

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע