גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מציאות עגומה בענף האופנה: הרשתות מפסידות - והקניונים מרוויחים

התשקיף של עזריאלי והדו"חות של בריטיש ישראל, מליסרון והכשרת היישוב מוכיחים כי בעוד שרשתות האופנה מפסידות - רווחי הקניונים דווקא מאמירים ■ האם הרשתות ימשיכו להפסיד כדי להיות הפרה החולבת של הקניונים?

2009 היתה שנה לא פשוטה לריטייל, במיוחד באופנה, תחום שהתאפיין בתחרות קשה במיוחד על רקע ההאטה הכלכלית. הרשתות הקדימו את מכירות סוף העונה, הגדילו את ההשקעות בפרסום ודאגו למבצעים על רצפת המכירה כמעט לאורך כל שנה. למרות זאת ובסיכומה של שנה, רשתות אופנה רבות סבלו מירידה במכירות, וכולן סבלו משחיקה במרווחים.

אבל מי שחשב שקמעונאים וקניונים זה סוג של שותפות - התבדה עד מהרה. התשקיף שהגישה קבוצת עזריאלי לבורסה והדו"חות הכספיים של בריטיש ישראל, מליסרון והכשרת היישוב מוכיחים שוב כי בעוד שהסערה מטלטלת בחוזקה את רשתות האופנה - היא כמעט ואינה מרעידה את סיפון הקניונים. אלה שותפים לרווחי הרשתות בימי הגאות, אבל בימי השפל הם ממעטים לקחת חלק בסיכון וחולבים את הפרה כמו בימי הזוהר.

הנוסחה פשוטה והיא נקראת חלופת פדיון. לפי החוזים הנחתמים בכל הקניונים, בעל עסק מחוייב בתשלום דמי שכירות קבועים למ"ר או באחוזים מהפדיון, הגבוה מבין השניים.

הנוסחה הזאת מבטיחה לקניונים כי בכל מקרה שבו עסק יפרח, החלק שלהם בעוגה יגדל. היא גם מבטיחה מאידך כי כאשר הפדיונות יהיו נמוכים, הנתח של הקניונים בעוגה לא יקטן.

"מי שקונה קניון משקיע בו הרבה כסף וצריך להבטיח את ההכנסות שלו. קניונים הם האחרונים שנכנסים למיתון והראשונים שיוצאים ממיתון. זה לא רק בישראל אלא בכלל העולם. זה לא שהמצאנו נוסחה אחרת. אין ספק שיש בעלי קניונים שמתחשבים יותר בסוחרים שהמצב שלהם קשה, אבל זה מצב נקודתי", מסביר מנכ"ל מליסרון, משה רוזנבלום.

"רק הקניונים עושים כסף"

קבוצת קניוני עזריאלי מעידה כי ב-2009 היא "נהנתה משיפור בהכנסות במרכזי המסחר והקניונים הקיימים". ואכן, בנטרול הנכסים החדשים שנוספו לקבוצה (קניון גבעתיים, קניון מודיעין ויתרת השליטה בקניון הוד-השרון), קניוני עזריאלי רשמו ב-2009 גידול של 5.3% בהכנסות שהסתכמו ב-518 מיליון שקל, לעומת 492 מיליון שקל ב-2008.

ללא הנטרול, בשנת 2009 גדלו הכנסות קבוצת עזריאלי מקניונים ומרכזי מסחר ב-25% והסתכמו ב-664.6 מיליון שקל, לעומת 533.4 מיליון שקל ב-2008 (כולל הכנסות של כ-6 מיליון שקל ממרכז בארה"ב). הרווח התפעולי גדל ב-26% והסתכם ב-535 מיליון שקל, לעומת 424 מיליון שקל ב-2008.

גידולים בהכנסות רושמת גם קבוצת קניוני ישראל של בריטיש ישראל. הכנסות הקבוצה מקניונים צמחו ב-2009 ב-6.55% והסתכמו ב-566.8 מיליון שקל, לעומת הכנסות של 532 מיליון שקל ב-2008. הרווח התפעולי (N.O.I) גדל ב-10.5% והסתכם ב-379 מיליון שקל, לעומת רווח 343 מיליון שקל ב-2008.

"לאט-לאט מבינים שהקניונים עושים כסף והריטייל לא עושה כסף. זה פשוט לא הוגן. הם קצת איבדו פרופורציה ואיבדו את ההוגנות במערכת היחסים", אומר ל"גלובס" מנכ"ל של אחת מרשתות האופנה בארץ.

עסקי האופנה בקניונים מהווים את החלק המכריע (למעלה מ-50%) של העסקים הפועלים בכל קניון, ואלה דווקא עברו שנה מתונה במיוחד. לפי מערכת ריס, בהשוואת מכירות של 1,100 חנויות אופנה והנעלה זהות, נרשמה ב-2009 ירידה של 5.2% בפדיונות. מדובר בפדיונות הרשתות החברות במערכת.

אך הממוצע אינו משקף בהכרח את המצב לאשורו. לפי ריס, שליש מהרשתות ותתי-הרשתות רשמו ירידה של למעלה מ-15% בפדיונות, ורק 31% שמרו על הפדיונות או רשמו עלייה מתונה בהם.

הנה מה שאמר בשעתו לנו מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי, פאר נדיר: "שוק האופנה סבל מהתכווצות. ראינו קשיים בחלק מהרשתות לעמוד בלחץ של ירידה במחזורים וכנראה גם קשיים במימון. יש בהחלט רשתות שספגו יותר וירדו ב-10% ואפילו 20% במכירות".

* האם לא היה מקום לקניונים לבוא לקראת השוכרים?

"ממש לא. קניון שבעת הכוכבים עלה ב-7% מהפדיונות", אומר מנכ"ל קניון שבעת הכוכבים, זיו שחורי.

* אבל המרווחים של הרשתות נשחקו?

"אנחנו לא פילנטרופים".

דמי השכירות הגבוהים וחלופת הפדיון, לצד ההאטה בשוק, הביאו בפועל לכך שבקרב חלק מהרשתות היוו דמי השכירות 20% מכלל פדיון החנות. במקרים חריגים הם אף הגיעו ל-25%. שיעורי התשלום האלה מקוממים את מרבית רשתות האופנה, שחלוקות בדבר נקודת האיזון.

"מצב לא הגיוני"

"שיעורים כאלה הם פשיטת-רגל לריטייל. זה לא הגיוני. ברגע שאתה עובר את ה-10% זו קטסטרופה. איפה הארנונה? הוצאות שוטפות של שיפוצים, שמירה, שכר עבודה, פרסום? זה מצב לא הגיוני. 15%-20% מהפדיון זו בועה", אומר מנכ"ל של אחת החברות.

"כדי שרשת תהיה רווחית, דמי השכירות צריכים לנוע היום בין 8%-14% מהפדיון לכל היותר. מעל 15% זו גדר חשמלית, ואתה מפסיד כסף. הפער בין 8% ל-15% הוא הרווח. היום רשתות מתפשרות גם על 17% ו-20%", אומר מנכ"ל לי קופר, גידי גולדפינגר.

"ה'ברייק איוון' הוא בסביבות 15%. ב-20% זה פול גז בניוטרל ואולי מפסידים, תלוי ברווחיות הגולמית של כל אחד. בנוסף, בקניונים חלשים דמי הניהול שעומדים על 70 שקל למ"ר הופכים להיות מאוד משמעותיים", אומר מנכ"ל של חברת אופנה גדולה.

רוזנבלום אינו חולק עליהם אבל טוען כי "עד 20% הוא עוד יכול למשוך, הוא לא מפסיד, אבל הוא גם לא מרוויח. השיעור ההגיוני הוא 12%-14% מהפדיון שבו הריטיילר יכול לשלם שכירות ועדיין לשרוד".

מנכ"ל קניוני ישראל, יוסי צבי, אומר ל"גלובס" שהם באים לקראת השוכרים. "רק 1%-2% מההכנסות שלנו מדמי שכירות מקורם באחוזים מדמי הפדיון. גם אם פורמלית יכולנו להישאר בחוזים גם כשקשה לשוכרים, המדיניות שלנו היתה לבוא לקראת השוכרים, וזה גרם בסוף היום לכך שההכנסות לא עלו כמו שרצינו כי הפדיונות לא היו טובים", אומר צבי.

כניסת הרשתות הבינלאומיות רק חיזקה את מעמד הקניונים כיוון שיצרה שוב ביקושים.

במציאות מתברר כי גם כאשר הרשתות מתקשרות לשרוד, הן עושות הכל כדי לשמר את המצב הקיים ובקניונים מודעים לכך היטב. "בסוף זה שוק של היצע וביקוש. אם רשת משלמת 20% מהפדיון, למה היא לא קמה ועוזבת?", שואל מנכ"ל אחת מקבוצות הקניונים.

"השוק עדיין במשבר, ויש רצון להחזיק את החנויות עד שהמשבר יעבור, גם אם הן לא רווחיות", מסביר גולדפינגר.

22

עוד כתבות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים