גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להרגיע את הפחד

הפרשנים הצופים על אירופה שכחו משברים כלכליים חמורים שעברו על מדינות צומחות בעבר

ד"ר דפנה פפר, מרצה בתוכנית MBA במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה.

רק לפני חודש וחצי עסקנו באינטנסיביות בשיאים החדשים שנשברו בבורסה בת"א. במקביל עסקנו גם בגאות שפקדה חלק משוקי המערב ואת ההתאוששות במדדי הוול סטריט. תוך זמן קצר התהפכו השווקים מאופוריה לדפרסיה.

המשבר האירופי מתמקד בשלב זה במדינות בעלות משק קטן בהיקפו כמו יוון, אירלנד ופורטוגל - זאת בהנחה שספרד תצא בכוחות עצמה מבעיותיה. כאשר המשקים המרכזים בגוש האירו גרמניה וצרפת מציגים חוזק אפשר להעריך שתוך זמן לא רב גוש האירו ירד מהכותרות. על הנזק מדינות הגוש יתגברו כיוון שכל עוד איחוד הגוש הינו ערך עליון, הנזק הכלכלי מוגבל יחסית.

המעבר המהיר לפסימיות בשווקים גרם לפרשנים לצאת בכותרות צרכניות על: פירוק והתמוטטות גוש האירו, סוף העולם הפיננסי קרב ובא. ממש "התחזיות" לפיהם 1929 (השפל הכלכלי בארה"ב בוול סטריט) עומד אוטוטו בפתח.

אותם כלכלנים שכחו שיפן שרדה למעלה מעשור במיתון וחוסר יציבות פוליטית, שהעולם עבר משברים קשים והצליח לעמוד בהם. נכון שהמשבר הנוכחי חמור שכן הוא כולל בעיות חדשות יחסית בנוף המשברים כמו: מינוף פיננסי חריג, ניסיון לפיתרון באמצעות שימוש בנזילות כספית אינסופית. צרפו לכך את החששות של סין עלולה להיכנס לבעיות והנה לנו "תפריט" להיסטריה.

רק שבסין יש שלטון שמפקח על המתרחש ואי אפשר להתעלם מכך. תמוה שבמצב כלכלי קשה מתעלמים מרבית הפרשנים מסימני התאוששות שהחלו להופיע בכלכלה האמריקאית. מיותר גם להתעלם מסימני המנהיגות שמתחילים להוכיח המנהיגים האירופאים. גם אם סימנים אלה נתונים בקרב פרשנים במחלוקת עדיין המנהיגות היא צעד שמלמד על שינוי התחלתי חיובי.

הנבואה ניתנה לשוטים

הירידות במדדי המניות בארץ ובעולם החזירו את מדד המעו"ף לרמתו מתחילת 2010. מדובר בירידה חדה ומהירה תוך זמן קצר. כמובן שאי אפשר לבדל את הבורסה בת"א מאחיותיה ברחבי העולם. ברור שאם הזעזועים בעולם ימשכו פרק זמן ארוך ההשפעה על מדדי ת"א תהיה שלילית.

מתעוררת השאלה האם הירידה הנוכחית היא בסיס אפשרי לעלייה מחודשת או לתיקון טכני שישנה מגמה בטווח הקצר. הנבואה ניתנה לשוטים שכן איש אינו יכול לתזמן את הבסיסים לירידות או לעליות במניות. על בסיס טכני קשה כרגע לדבר שכן גם התחזיות הטכניות סובלות כיום מחולשה בסיסית של נטייה מוגזמת לכיוון פסימי כפי שהיה להזכירנו בעת הגאות עד תחילת חודש אפריל.

בהנחה שעונת הזעזועים באירופה ובכלכלות המערב הולכת לרדת בהדרגה, ירידה של כ-15% מהשיאים שנקבעו באפריל מתחילה להוות בסיס לאיסוף אפשרי של מניות בתחומים כמו: צריכה, מזון, תרופות, כימיקאלים, תקשורת וסוללרי ( כי"ל, סופרסל, שטראוס עלית, טבע, קטרפילר מייסיס ונוספות).

מדובר בבסיס לאיסוף הדרגתי ומתמשך במטרה לבנות תיק השקעות סביר מתוך אמונה שתתחיל ההתאוששות. כדאי לזכור שסוף העולם הפיננסי משמעותו גם סוף העולם הכלכלי המתוקן אותו אנו מכירים עד היום.

כדאי לזכור שכלכלות כיפן, דרום קוריאה, ברזיל ונוספות שרדו משברים כלכליים חמורים ושרדו חלקם עברו במהירות יחסית לצמיחה. מדינות נוספות עברו "שנים מבוזבזות" של "כלכלה אבודה" ושרדו. המשבר באירופה עשוי לדעוך בהדרגה שכן אנו חוזים בשתי תופעות חשובות המעודדות שינוי חיובי: מנהיגות פוליטית כלכלית שמחליטה סוף סוף לנקוט עמדה, שימוש אגרסיבי בנזילות מוניטארית במטרה "להטביע" את הצרות.

השימוש המוניטארי בארה"ב החל לחלחל בכלכלה האמריקאית ומצא את ביטויו במדדי הוול סטריט שעלו בשיעור ניכר עד לפני שבועיים. כמובן שסימני ההתאוששות בארה"ב לא ישפיעו על הפרשנים אשר מנבאים כיום את התמוטטות גוש האירו כיוון שפסימיות יתר היא תופעה מוכרת היטב בקרב פרשנים בדיוק כמו אופטימיות יתר.

כדאי לשקול בזמן שכולם אחוזי תזזית ופחד להתחיל לפעול הפוך מהכלל. אמרתי שאין יכולת תזמון לשינויי מגמה ואולם חשיבה שונה מהכלל היא דבר מבורך למשקיע שקול.

נראה שבמספר לא מועט של מניות נוצרת הזדמנות רכישה ובתנאי שהזדמנות תעשה במנות קצובות ולא בהתלהבות יתר. עדיין נדרשת זהירות ומעקב אחר המתרחש אך אפשר להשתחרר מתחושת העדר והפאניקה שאופפת את שוקי המניות.

ד"ר דפנה פפר, מרצה בתוכנית MBA במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה.

עוד כתבות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

תיקון והתנצלות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן