גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

שימור בתל-אביב: יהודה הלוי פינת קפקא

סיפורו של בית אחד לשימור בלב תל-אביב מלמד עד כמה רב המרחק בין תוכנית השימור העירונית המבורכת ובין היום שבו נזכה לראות את בתיה הישנים של העיר עומדים בתפארתם

אם פרנץ קפקא לא היה טמון בבית הקברות היהודי החדש בפראג, הוא בוודאי היה גר ברחוב יהודה הלוי 60 בתל אביב. נדמה שרוחו מרחפת מעל הבניין, שדייריו ממתינים מזה כעשור לשיפוצו ולשימורו, תוך כדי שהגופים האמונים על כך מתנהלים בעצלתיים במקרה הטוב, או מתנערים מאחריות במקרה הרע, ובמקביל מגישים נגדם תביעה.

בתוך מסכת הבירוקרטיה שמעכבת את שימור הבניין, שעוצב בסגנון הבינלאומי בשנות ה-30 של המאה ה-20, תובעת עיריית תל אביב את בעלי הדירות - ביניהם מעצב האופנה רונן חן, השחקנית עינת ויצמן, רות מילגרום, מבעלי רשת האופנה גרטרוד, ואחרים - לשפץ את הבניין שהוגדר כמסוכן, שיפוץ שהיה אמור להתבצע, לדברי הדיירים, במסגרת פעילות השימור.

מדובר בבניין מרשים בצומת רחובות יהודה הלוי ומזא"ה, לא הרחק משדרות רוטשילד. בבניין יש שתי כניסות ו-18 יחידות דיור והוא הוכרז בניין לשימור מחמיר בתכנית השימור של עיריית ת"א. מאוחר יותר עבר הבניין לתב"ע (תכנית בניין עיר) של מגדל לוינשטיין הסמוך.

במקור, סומן המבנה בתכנית השימור העירונית כמבנה לשימור עם הגבלות מחמירות, וככזה נמנעה כל תוספת בנייה עליו. בעלת הגג היא חברת נשר בז, שבשל הגבלת הבנייה התאפשר לה לשמר את הבניין ולהעביר את זכויות הבניה למקום אחר, אומרת אדריכלית השימור ששכרו דיירי הבניין, טל איל, בעבר אדריכלית במחלקת השימור של עיריית תל אביב משנת 1996 עד שנת 2003. "כשהתווסף המבנה לתב"ע של מגדל לוינשטיין וזכויות הבנייה בו לא מוצו, הן הועברו אל מגדל לוינשטיין. במקביל, כנהוג, נמחק המבנה מתכנית השימור העירונית", אומרת טל. תכנית השימור של תל אביב כוללת כ-1,000 מבנים ואתרים לשימור, מתוכם 190 לשימור מחמיר.

לטענת טל, בפועל "החברה מיצתה את זכויות הבנייה על גג הבניין במקום אחר, קיבלה פיצוי כספי, אך לא ביצעה השימור. הם כאילו בנו על הבניין אבל לא שיפצו אותו; בנוסף, אנחנו נתבעים; זו שיא החוצפה".

פיצוי של מיליון דולר

באוקטובר 2001 חתמה עיריית תל אביב על הסכם עם חברת נשר בז, לפיו תפצה העירייה את היזם פיצוי כספי בתמורה לויתור על זכויות הבנייה ולשיפוץ הבניין, כך על פי נוסח ההסכם, שהגיע לידי "גלובס". העירייה התחייבה לשלם לנשר בז 950 אלף דולר: 500 אלף דולר הועברו ליזם, ו-450 אלף דולר הופקדו בקופת העירייה לטובת הבטחת השימור. לפי ההסכם, "החברה מתחייבת לבצע את השיפוץ בשלמותו גם אם עלותו תעלה על הסכום של 450 אלף דולר".

ההסכם בין העירייה לנשר בז לא כלל את בעלי הדירות, שגילו רק בדיעבד, לאחר כשבע שנים, על קיום ההסכם, אומר חן. את בעלי הדירות מייצג עו"ד עינב כהן, שפנה לפני כשנתיים לממונה על חוק חופש המידע בעירייה על מנת לקבל את החוזה שנחתם ללא ידיעת בעלי הדירות.

רק שללא קשר לשימור, לפני מספר שנים הכריז מדור מבנים מסוכנים בעירייה על המבנה כמבנה מסוכן: "הבניין מהווה סכנה למחזיקים, לציבור ולנכסים הסמוכים", נכתב בחוות דעת של העירייה ב-2005, בה דרש מהנדס מטעמה לתקן את קירות הגג, להוריד גושי טיח ובטון מתפוררים, ועוד.

בתגובה, פנו בעלי הדירות אל העירייה והזכירו כי הבניין מיועד לשימור מחמיר על ידי חברה פרטית, וכי אין לשנות את טיח הבניין הקיים אלא רק בצורה של טיח שימורי. בשנת 2005 פתחה העירייה בהליך משפטי נגד בעלי הדירות, מלבד קרן רבינוביץ', קרן לקולנוע שנתמכת על ידי העירייה, הממוקמת בבניין, כך לפחות טוענים הדיירים.

"לכאורה, התנהלה עיריית תל אביב כמו שני גופים שונים: מצד אחד סוכם על שימור הבניין, ומצד שני תובעת העירייה את בעלי הדירות לתקן - ולא לשמר - את ליקויי הבטיחות ואת המעטפת החיצונית", אומר חן.

לאחר שנים של מכתבים לעירייה ולנשר בז, פגישות בין הצדדים, ומו"מ לגבי אופן הפעולה, שלח ב-2009 כהן מכתב לבא כוח נשר בז, עו"ד ארז אהרוני, ובו דרישה למלא את התחייבות החברה על פי ההסכם עם העירייה. כהן הבהיר כי בעלי הדירות מוכנים לשאת בעלויות שיפוץ נוספות של 1,000 דולר לחדר. לדברי חן, לאורך המו"מ הובהר כי פתיחת מרפסות ותיקון חריגות בנייה נוספות תטופלנה במסגרת עבודתו של קבלן השימור.

לטענת בעלי הדירות בבניין, הם התבקשו לאחרונה על ידי העירייה לבחון אפשרות לבצע את השימור בעצמם. בעלות של כ-100 אלף שקל, הם שכרו אדריכלית, עורך דין, והכינו את הניירת הנדרשת, לרבות תיק תיעוד, תכנית שימור, אומדן עלויות, והצעות מחיר מקבלנים. הם בחרו הצעה של קבלן שימור בעלות של כ-2.7 מיליון שקל. עלויות השיפוץ, כולל היועצים, נאמדות בכ-3 מיליון שקל, פי שתיים מהסכום של 450 אלף דולר שהופקד בעירייה.

למרות פניות לנשר בז ולעירייה, עד היום לא החל השימור, אומרים הדיירים, שבחודש יוני השנה יצטרכו לדווח לבית משפט על התקדמותם בנושא תיקון הליקויים בבניין המסוכן. בינתיים, ממשיכים הדיירים לתהות מדוע אינה אוכפת העירייה את ההסכם שחתמה עם היזם. יתרה מכך, מדוע הדאגה לשימור מבנים היסטוריים, אותה חרטה העירייה על דגלה, אינו עומד לנגד עיניה.

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "ראשית, נבהיר כי העירייה עושה כל שניתן כדי לביצוע את השיפוץ הנדרש בבניין, ובכלל זה משקיעה מאמץ גדול להביא לידי שיתוף פעולה בין כל הנוגעים בדבר. שנית, נעמיד דברים על דיוקם: עקב הכרזת הבניין לשימור נמנעו מחברת נשר בז זכויות הבניה על גג הבניין, ואלה כלל לא הוסבו למגדל לוינשטיין. ההסכם בין החברה לעירייה נחתם בעקבות תביעת פיצויים שהגישה נשר בז, ובמסגרתו התחייבה העירייה לשלם 500 אלף דולר בגין מחיקת הזכויות, ו-450 אלף דולר נוספים בגין שיפוץ הבניין ברמה של שימור. הסכום הראשון שולם מייד לאחר חתימת ההסכם והסכום השני טרם שולם עקב אי ביצוע השיפוץ, שלטענת החברה מקורו בחוסר שיתוף פעולה מצד בעלי הדירות והדיירים.

נוסיף, כי המבנה הוכרז כמבנה מסוכן באוגוסט 2005, לפי סעיף 3 לחוק העזר. הכרזה לפי סעיף זה מחייבת את בעלי הדירות, כפי שנמסר להם, לבצע תיקונים בטיחותיים בלבד ולא שיפוץ כולל. התביעה המשפטית נגדם הוגשה בגין אי ביצוע העבודות והדיון בעניין נקבע להתקיים בספטמבר 2010.

באשר לקרן רבינוביץ', נציין כי בספטמבר 2007, מיד לאחר הגשת כתב האישום, ביצעה הקרן ביוזמתה ועל חשבונה תיקון של הסדקים בקירות החיצוניים של המבנה בקומת הקרקע וכן תיקון חגורות הבטון מעל החלונות ולכן נמחק האישום נגדה. לאורך כל ההליך הבהירה העירייה כי אם יפעלו הדיירים לתיקון הליקויים שנותרו כנדרש עד למועד הדיון הבא, יימחק כתב האישום גם כנגדם".

נשר בז: התושבים מסרבים לשת"פ

לדברי חברת נשר בז, "נשר בז הינה בעלת הגג בבניין וכל הזכויות שצמודות לו. עיריית ת"א הכריזה על המבנה כבניין לשימור עם "הגבלות מחמירות", דבר אשר שלל מהחברה זכויות בנייה משמעותיות בנכס. החברה תבעה פיצוי בהתאם לזכויותיה כדין, ובמסגרת פשרת הפיצוי שהושגה, הסכימה החברה לקבל חלק מהשווי בכסף וחלק לתרום לשיפוץ הבניין. המשמעות הינה שדיירי הבניין היו אמורים לקבל במתנה סכומים נכבדים לצורך השיפוץ אבל אינם מסתפקים בכך.

"למרות נכונות זו, זה למעלה מעשור דיירי הבניין מסרבים לשתף פעולה עם דרישות השימור העירוניות, המחייבות אותם לתקן חריגות בנייה מהותיות בדירות, הכוללות פיצול דירות, סגירת מרפסות, הקמת דירות מגורים במרתפים ובמחסנים וחריגות בנייה נוספות. במקום להיות אסירי תודה ממשיכים הדיירים בחמדנות להעלות דרישות כספיות נוספות כלפי החברה ונציגיה ולא להסתפק בתמורה שקבלו במתנה. ראוי לציין כי בשל העיכובים הרבים, הכספים שייעדה העירייה לפרויקט השימור, מעולם לא הועברו לחברה. יותר מכך, למרות שבנסיבות הקיימות עומדת לחברה האפשרות לבטל את החוזה בכל רגע נתון, היא המשיכה בניסיונות לקדם את פרויקט השימור. במידה והחברה תחליט ללכת בדרך זו הדיירים לא יקבלו את הסכומים שהחברה הייתה נכונה להעמיד לרשותם וייאלצו לשאת באופן מלא בכל עלויות השימור".

עוד כתבות

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח ופיננסים / צילום: כדיה לוי

הנתון בדוחות של כלל שהקפיץ את כל מניות הביטוח בבורסה

דוחות הרבעון השני חשפו כי היקף הנכסים המנוהלים של חברת הביטוח עלה לשיא של 456 מיליארד שקל ● הרווח מפעילות הליבה זינק ב-21% ברבעון ● החברה צפויה להעלות יעדים עד סוף השנה, והודיעה כי תחלק דיבידנד של 200 מיליון שקל ● הדוחות הקפיצו את מדד הביטוח, שזינק היום במעל 4%

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

הישראלים מעדיפים את חברות התעופה המקומיות

ישראייר מובילה ● אל על במקום השני, ובחברה מסבירים זאת במספר קטן יותר של כרטיסים פנויים ● עוד במדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין - דלתא ופוקס מככבות

מארק וולטר / צילום: Reuters, Kirby Lee

רשת העסקאות הנסתרות שסיבכה את הבעלים של הדודג'רס בחקירה פדרלית

תחת לחץ מצד חוקרים ורגולטורים, המיליארדר מארק וולטר ממהר לפרק את ההימורים שביצע ולהציל את אימפריית הספורט והפיננסים שלו

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

האינפלציה בשפל של חמש שנים, אז למה הורדת הריבית מתרחקת?

בריאיון לבלומברג צינן הנגיד אמיר ירון את הציפיות להקלה מוניטרית ב-1 בספטמבר, חרף ירידת האינפלציה לשפל של חמש שנים ● השקל החזק והמדדים הנמוכים תומכים בהפחתה, אך לבנק ישראל יש גם לא מעט סיבות לחשוש ● כלכלנים מנתחים את הסיכויים

חן ליכטנשטיין, מנכ''ל צים

צמיחה בהכנסות צים ברבעון השני, הרווח הנקי יותר מהכפיל עצמו

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ורווח נקי בגובה 64 מיליון דולר - שיפור משמעותי לעומת 24 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור השקעות / צילום: יח''צ

ההכנסות של מור השקעות זינקו, אבל העמלות לסוכנים נגסו ברווח

בית ההשקעות הציג צמיחה של כ-22% בהכנסות ביחס לרבעון המקביל אשתקד, אך הרווח הנקי נשחק מעט, בעיקר בשל גידול בתשלומי עמלות שהיא משלמת לסוכנים ● הצמיחה בהכנסות יוחסה לגידול בפעילות הגמל והפנסיה של בית ההשקעות

אריאל מולדובן, סמנכ''ל השקעות בית ההשקעות פסטרנק שהם / צילום: תמר מלין-Lookbetter

התשקיף חשף: שיאן השכר בבית ההשקעות והבונוסים לבעלי השליטה

פסטרנק שהם נערכת להנפקה וחושפת את שכר בכיריה, ויש הפתעות ● קרסטס פותחת פופ־אפ ראשון בישראל עם סידני סוויני כפרזנטורית ● אופיס דיפו חוזרת לאילת אחרי חמש שנים ● גוגל, טבע, ג'וינט וארגון קליר סקיי יחלקו פרס חדשנות לארגונים ועמותות בתחום בריאות הנפש ● אירועים ומינויים

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: איראן "שוקלת" תקיפת מטרות אירופיות אם הלחימה תתחדש

טהרן בוחנת תקיפות נגד יעדים באירופה, בהם בסיסים בבולגריה ובקפריסין, לצד אפשרות לשיבוש כבלי תקשורת במצר הורמוז במקרה של הסלמה מול ארה"ב

פרויקט התחדשות עירונית / צילום: תמר מצפי

בגלל חלון אחד: הלכה חדשה קובעת שפגיעה קניינית אינה עוד "כרטיס יציאה" אוטומטי בפינוי־בינוי

ועדת הערר דחתה בקשה להיתר בנייה, בשל התנגדות של דיירים שנאלצו לוותר על חלון אחד בדירתם בגלל פרויקט ההתחדשות העירונית ● השופט החזיר את התיק לוועדה המקומית וקבע שעליה לבחון אופציות נוספות

וורן באפט / צילום: ap

ההשקעה שמלמדת: האם וורן באפט עדיין מושך בחוטים?

לפני כשנה חשף באפט פוזיציה ראשונה במניית אלפבית שמאז צמחה להימור של מיליארדים ● מדובר בהשקעה לא שגרתית לענק ההשקעות שפרש לאחרונה מתפקיד המנכ״ל. האם הוא עדיין מושך בחוטים?

אור ארבל, מנכ''ל ומייסד טופו AI ודובי ספקטור, מנכ''ל איי סי דיגיטל / צילומים: יחצ

"פחות עבודה ידנית": כך תיראה 2027 בענף הפרסום

פלטפורמת השיווק מבוססת בינה מלאכותית שתתפוס אחיזה בענף הפרסום הישראלי ● בנק הפועלים משיק מתחם שמציע פעילות לילדים בנושא צרכנות נבונה וחינוך פיננסי ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים גררו מטה את ת"א 35

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● טאואר ונובה צנחו בכ-7%, על רקע הירידות בסקטור השבבים בוול סטריט ● מנועי בית שמש, קבוצת דלק וכלל קפצו בעקבות דוחות חיוביים ● מניות השבבים הדואליות מעיבות על הבורסה ● בנק אוף אמריקה מזהיר את המשקיעים: "הכול חוץ מאג"ח" ● טריליון דולר בחלל: גולדמן זאקס מסמן את יעד ההשקעות הבא

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

לטראמפ נמאס מבנות הברית שלו, והוא מחפש חדשות

ההחלטה לקצר את התרגיש השנתי של ארה"ב עם קוריאה היא האחרונה בשורת "עונשים" של טראמפ לבנות בריתו

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' / צילום: Reuters, Aris Martinez

שרים ומיליארדרים רודפים אחרי הטרנד החם. הרופאים מזהירים

שר ההגנה של ארה"ב הכריז על כוונתו לבדוק את רמות ההורמון הגברי בכל חייל שעבר את גיל 30 ● למה הפכו תוספי הטסטוסטרון פופולריים עכשיו, והאם הם עלולים להיות מסוכנים? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

לוחמי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הממשלה לא מחכה: תקציב המדינה ייפרץ כבר בימים הקרובים לרכישת חימושים

לגלובס נודע כי בממשלה נערכים להביא החלטה כבר בשבוע הבא להקצות עוד עשרות מיליארדי שקלים לרכישת חימושים ● לפי חלק מההערכות, פריצת התקציב לא תשפיע על הגירעון ● כשהבחירות ברקע, לא מן הנמנע שהממשלה הבאה תידרש לקיצוצים והטלת מסים

מחאה מחוץ לבית המשפט בו מתנהלת התביעה נגד מטא / צילום: ap, Noah Berger

29 מדינות נגד מטא: המשפט התקדימי וההשלכות הרוחביות

משפט מטא לא צפוי למוטט את החברה כלכלית, גם אם תפסיד ● עם זאת, עשויות להיות לו השפעות ארוכות טווח על הדרך בה ענקיות הטכנולוגיה אוספות ושומרות את המידע האישי שלנו, ועל האלגוריתם עצמו

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

הנתונים חושפים: משרדי עורכי הדין שהרוויחו מיליונים מייעוץ לחברות הממשלתיות

רשות החברות מפרסמת את נתוני שכר־הטרחה של היועצים המשפטיים החיצוניים בחברות הממשלתיות ● הדוח חושף כי הגופים הממשלתיים שבהם ההוצאות הגבוהות ביותר הם חברת החשמל, נת"ע ומקורות ● ומי הם משרדי עורכי הדין המובילים?

חנות של קסטרו / צילום: אסיה רביבו

קסטרו מגדילה את הרווח הנקי, ובוחנת את פעילות הקוסמטיקה

קבוצת קסטרו–הודיס הגדילה ברבעון השני את הכנסותיה בכ־15%, וכמעט הכפילה את הרווח הנקי שלה ● למרות הצמיחה, המכירות בחנויות הזהות ירדו לאחר התאמת השפעת המצב הביטחוני ● מי שבלטה בצמיחה משמעותית הייתה אורבניקה

צילום: shutterstock

ניסוי לטיפול בסרטן מקפיץ את ענקית התרופות הזו ביותר מ־100%

מודרנה מזנקת בשיעור חריג של מעל 100% במסחר המוקדם בוול סטריט, אחרי שהודיעה כי חיסון לטיפול בסרטן שפיתחה לצד מרק הציג תוצאות חיוביות ● מודרנה עד היום פיתחה רק חיסונים למחלות זיהומיות, כמו קורונה ושפעת ● ההצלחה פותחת עבור שתי החברות הזדמנויות שוק משמעותיות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מפולת באג"ח ובמניות השבבים גררה את וול סטריט לירידות

קרן הסל על מניות השבבים איבדה 5%, קמטק וטאואר נפלו ב-9% ● החרפה במכירות החיסול של אגרות חוב בעולם הזניקה את תשואת האג"ח ל-10 שנים של ארה"ב לרמה הכי גבוהה מאז תחילת 2025 ● מחירי הנפט ממשיכים לטפס, כאשר נפט מסוג ברנט נסחר מעל 90 דולר לחבית ● נעילה שלילית באירופה