גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שימור בתל-אביב: יהודה הלוי פינת קפקא

סיפורו של בית אחד לשימור בלב תל-אביב מלמד עד כמה רב המרחק בין תוכנית השימור העירונית המבורכת ובין היום שבו נזכה לראות את בתיה הישנים של העיר עומדים בתפארתם

אם פרנץ קפקא לא היה טמון בבית הקברות היהודי החדש בפראג, הוא בוודאי היה גר ברחוב יהודה הלוי 60 בתל אביב. נדמה שרוחו מרחפת מעל הבניין, שדייריו ממתינים מזה כעשור לשיפוצו ולשימורו, תוך כדי שהגופים האמונים על כך מתנהלים בעצלתיים במקרה הטוב, או מתנערים מאחריות במקרה הרע, ובמקביל מגישים נגדם תביעה.

בתוך מסכת הבירוקרטיה שמעכבת את שימור הבניין, שעוצב בסגנון הבינלאומי בשנות ה-30 של המאה ה-20, תובעת עיריית תל אביב את בעלי הדירות - ביניהם מעצב האופנה רונן חן, השחקנית עינת ויצמן, רות מילגרום, מבעלי רשת האופנה גרטרוד, ואחרים - לשפץ את הבניין שהוגדר כמסוכן, שיפוץ שהיה אמור להתבצע, לדברי הדיירים, במסגרת פעילות השימור.

מדובר בבניין מרשים בצומת רחובות יהודה הלוי ומזא"ה, לא הרחק משדרות רוטשילד. בבניין יש שתי כניסות ו-18 יחידות דיור והוא הוכרז בניין לשימור מחמיר בתכנית השימור של עיריית ת"א. מאוחר יותר עבר הבניין לתב"ע (תכנית בניין עיר) של מגדל לוינשטיין הסמוך.

במקור, סומן המבנה בתכנית השימור העירונית כמבנה לשימור עם הגבלות מחמירות, וככזה נמנעה כל תוספת בנייה עליו. בעלת הגג היא חברת נשר בז, שבשל הגבלת הבנייה התאפשר לה לשמר את הבניין ולהעביר את זכויות הבניה למקום אחר, אומרת אדריכלית השימור ששכרו דיירי הבניין, טל איל, בעבר אדריכלית במחלקת השימור של עיריית תל אביב משנת 1996 עד שנת 2003. "כשהתווסף המבנה לתב"ע של מגדל לוינשטיין וזכויות הבנייה בו לא מוצו, הן הועברו אל מגדל לוינשטיין. במקביל, כנהוג, נמחק המבנה מתכנית השימור העירונית", אומרת טל. תכנית השימור של תל אביב כוללת כ-1,000 מבנים ואתרים לשימור, מתוכם 190 לשימור מחמיר.

לטענת טל, בפועל "החברה מיצתה את זכויות הבנייה על גג הבניין במקום אחר, קיבלה פיצוי כספי, אך לא ביצעה השימור. הם כאילו בנו על הבניין אבל לא שיפצו אותו; בנוסף, אנחנו נתבעים; זו שיא החוצפה".

פיצוי של מיליון דולר

באוקטובר 2001 חתמה עיריית תל אביב על הסכם עם חברת נשר בז, לפיו תפצה העירייה את היזם פיצוי כספי בתמורה לויתור על זכויות הבנייה ולשיפוץ הבניין, כך על פי נוסח ההסכם, שהגיע לידי "גלובס". העירייה התחייבה לשלם לנשר בז 950 אלף דולר: 500 אלף דולר הועברו ליזם, ו-450 אלף דולר הופקדו בקופת העירייה לטובת הבטחת השימור. לפי ההסכם, "החברה מתחייבת לבצע את השיפוץ בשלמותו גם אם עלותו תעלה על הסכום של 450 אלף דולר".

ההסכם בין העירייה לנשר בז לא כלל את בעלי הדירות, שגילו רק בדיעבד, לאחר כשבע שנים, על קיום ההסכם, אומר חן. את בעלי הדירות מייצג עו"ד עינב כהן, שפנה לפני כשנתיים לממונה על חוק חופש המידע בעירייה על מנת לקבל את החוזה שנחתם ללא ידיעת בעלי הדירות.

רק שללא קשר לשימור, לפני מספר שנים הכריז מדור מבנים מסוכנים בעירייה על המבנה כמבנה מסוכן: "הבניין מהווה סכנה למחזיקים, לציבור ולנכסים הסמוכים", נכתב בחוות דעת של העירייה ב-2005, בה דרש מהנדס מטעמה לתקן את קירות הגג, להוריד גושי טיח ובטון מתפוררים, ועוד.

בתגובה, פנו בעלי הדירות אל העירייה והזכירו כי הבניין מיועד לשימור מחמיר על ידי חברה פרטית, וכי אין לשנות את טיח הבניין הקיים אלא רק בצורה של טיח שימורי. בשנת 2005 פתחה העירייה בהליך משפטי נגד בעלי הדירות, מלבד קרן רבינוביץ', קרן לקולנוע שנתמכת על ידי העירייה, הממוקמת בבניין, כך לפחות טוענים הדיירים.

"לכאורה, התנהלה עיריית תל אביב כמו שני גופים שונים: מצד אחד סוכם על שימור הבניין, ומצד שני תובעת העירייה את בעלי הדירות לתקן - ולא לשמר - את ליקויי הבטיחות ואת המעטפת החיצונית", אומר חן.

לאחר שנים של מכתבים לעירייה ולנשר בז, פגישות בין הצדדים, ומו"מ לגבי אופן הפעולה, שלח ב-2009 כהן מכתב לבא כוח נשר בז, עו"ד ארז אהרוני, ובו דרישה למלא את התחייבות החברה על פי ההסכם עם העירייה. כהן הבהיר כי בעלי הדירות מוכנים לשאת בעלויות שיפוץ נוספות של 1,000 דולר לחדר. לדברי חן, לאורך המו"מ הובהר כי פתיחת מרפסות ותיקון חריגות בנייה נוספות תטופלנה במסגרת עבודתו של קבלן השימור.

לטענת בעלי הדירות בבניין, הם התבקשו לאחרונה על ידי העירייה לבחון אפשרות לבצע את השימור בעצמם. בעלות של כ-100 אלף שקל, הם שכרו אדריכלית, עורך דין, והכינו את הניירת הנדרשת, לרבות תיק תיעוד, תכנית שימור, אומדן עלויות, והצעות מחיר מקבלנים. הם בחרו הצעה של קבלן שימור בעלות של כ-2.7 מיליון שקל. עלויות השיפוץ, כולל היועצים, נאמדות בכ-3 מיליון שקל, פי שתיים מהסכום של 450 אלף דולר שהופקד בעירייה.

למרות פניות לנשר בז ולעירייה, עד היום לא החל השימור, אומרים הדיירים, שבחודש יוני השנה יצטרכו לדווח לבית משפט על התקדמותם בנושא תיקון הליקויים בבניין המסוכן. בינתיים, ממשיכים הדיירים לתהות מדוע אינה אוכפת העירייה את ההסכם שחתמה עם היזם. יתרה מכך, מדוע הדאגה לשימור מבנים היסטוריים, אותה חרטה העירייה על דגלה, אינו עומד לנגד עיניה.

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "ראשית, נבהיר כי העירייה עושה כל שניתן כדי לביצוע את השיפוץ הנדרש בבניין, ובכלל זה משקיעה מאמץ גדול להביא לידי שיתוף פעולה בין כל הנוגעים בדבר. שנית, נעמיד דברים על דיוקם: עקב הכרזת הבניין לשימור נמנעו מחברת נשר בז זכויות הבניה על גג הבניין, ואלה כלל לא הוסבו למגדל לוינשטיין. ההסכם בין החברה לעירייה נחתם בעקבות תביעת פיצויים שהגישה נשר בז, ובמסגרתו התחייבה העירייה לשלם 500 אלף דולר בגין מחיקת הזכויות, ו-450 אלף דולר נוספים בגין שיפוץ הבניין ברמה של שימור. הסכום הראשון שולם מייד לאחר חתימת ההסכם והסכום השני טרם שולם עקב אי ביצוע השיפוץ, שלטענת החברה מקורו בחוסר שיתוף פעולה מצד בעלי הדירות והדיירים.

נוסיף, כי המבנה הוכרז כמבנה מסוכן באוגוסט 2005, לפי סעיף 3 לחוק העזר. הכרזה לפי סעיף זה מחייבת את בעלי הדירות, כפי שנמסר להם, לבצע תיקונים בטיחותיים בלבד ולא שיפוץ כולל. התביעה המשפטית נגדם הוגשה בגין אי ביצוע העבודות והדיון בעניין נקבע להתקיים בספטמבר 2010.

באשר לקרן רבינוביץ', נציין כי בספטמבר 2007, מיד לאחר הגשת כתב האישום, ביצעה הקרן ביוזמתה ועל חשבונה תיקון של הסדקים בקירות החיצוניים של המבנה בקומת הקרקע וכן תיקון חגורות הבטון מעל החלונות ולכן נמחק האישום נגדה. לאורך כל ההליך הבהירה העירייה כי אם יפעלו הדיירים לתיקון הליקויים שנותרו כנדרש עד למועד הדיון הבא, יימחק כתב האישום גם כנגדם".

נשר בז: התושבים מסרבים לשת"פ

לדברי חברת נשר בז, "נשר בז הינה בעלת הגג בבניין וכל הזכויות שצמודות לו. עיריית ת"א הכריזה על המבנה כבניין לשימור עם "הגבלות מחמירות", דבר אשר שלל מהחברה זכויות בנייה משמעותיות בנכס. החברה תבעה פיצוי בהתאם לזכויותיה כדין, ובמסגרת פשרת הפיצוי שהושגה, הסכימה החברה לקבל חלק מהשווי בכסף וחלק לתרום לשיפוץ הבניין. המשמעות הינה שדיירי הבניין היו אמורים לקבל במתנה סכומים נכבדים לצורך השיפוץ אבל אינם מסתפקים בכך.

"למרות נכונות זו, זה למעלה מעשור דיירי הבניין מסרבים לשתף פעולה עם דרישות השימור העירוניות, המחייבות אותם לתקן חריגות בנייה מהותיות בדירות, הכוללות פיצול דירות, סגירת מרפסות, הקמת דירות מגורים במרתפים ובמחסנים וחריגות בנייה נוספות. במקום להיות אסירי תודה ממשיכים הדיירים בחמדנות להעלות דרישות כספיות נוספות כלפי החברה ונציגיה ולא להסתפק בתמורה שקבלו במתנה. ראוי לציין כי בשל העיכובים הרבים, הכספים שייעדה העירייה לפרויקט השימור, מעולם לא הועברו לחברה. יותר מכך, למרות שבנסיבות הקיימות עומדת לחברה האפשרות לבטל את החוזה בכל רגע נתון, היא המשיכה בניסיונות לקדם את פרויקט השימור. במידה והחברה תחליט ללכת בדרך זו הדיירים לא יקבלו את הסכומים שהחברה הייתה נכונה להעמיד לרשותם וייאלצו לשאת באופן מלא בכל עלויות השימור".

עוד כתבות

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/Nur

משבר הנפט הגיע לאיראן: הופסק יצוא מכליות מהאי ח'ארג

דיווחים על נזילות נפט ותמונות לווין לפיהן אין שיט מסביב לאי האיראני ח'ארג מגבירים את האמונה במערב שאיראן מתקרבת לקריסה כלכלית ● מומחים: "המצב באיראן יצטרך להיות קטסטרופלי כדי שהמשטר ייכנע"

שר התרבות והספורט מיקי זוהר. פרסום ברשת איקס, 10.05.26 / צילום: לשכת עורכי הדין

נתניהו או בנט? מי באמת אחראי לכניסת הפועלים מעזה

השר מיקי זוהר האשים שבנט נתן התיר להמוני פועלים עזתים להגיע לישראל • אלא שהצעד הזה בהחלט לא הסתיים עם כהונת הממשלה הקודמת • המשרוקית של גלובס

דונלד טראמפ נוחת בשדה התעופה בבייג'ין לקראת הפסגה עם הנשיא שי ג'ינפינג / צילום: Reuters, Evan Vucci

אילון מאסק וג'נסן הואנג: הבכירים שהצטרפו לטראמפ בסין

טראמפ ייפגש בבייג׳ינג עם נשיא סין, שי ג׳ינפינג, כשהוא מלווה בשורת בכירים מהממשל האמריקאי ובכ־12 מנהלים מתאגידי הענק בארה״ב, בהם אילון מאסק, טים קוק וג׳נסן הואנג מאנבידיה ● לפי הדיווחים, טראמפ הזמין אישית את הואנג להצטרף ברגע האחרון, על רקע המאבק בין וושינגטון לבייג׳ינג סביב שבבי AI וסחר טכנולוגי

ד״ר גייל גלבוע פרידמן, אביעד פרידמן, אלון דוידי, זאב אלקין, אורי אפשטיין ופרופ׳ ניר קידר / צילום: עידו לב

מכללת ספיר מקימה קמפוס חדש בהשקעה של 130 מיליון שקל

הקמפוס החדש של מכללת ספיר ייבנה סמוך לתחנת הרכבת שדרות, במטרה ליצור רצף בין אקדמיה, תעשייה ומרכזי חדשנות ● בצפון משיקים את פסטיבל האביב השנתי של הגליל המערבי, ובביה"ח שיבא משיקים פיתוח מיוחד לשיקום פצועים בשיתוף עם HIT מכון טכנולוגי חולון ● אירועים ומינויים

מתי ייפתחו בתי הספר? / אילוסטרציה: Shutterstock

כך ייראה הקיץ של תלמידי ישראל: "בתי הספר של החופש הגדול" בעלות של מיליארד שקל

המתווה שהוסכם במשרדי האוצר והחינוך נועד לצמצם את הפערים שנוצרו בתקופת מבצע "שאגת הארי", ויכלול הארכה של תוכניות הקיץ בגנים ובבתי הספר, תגבור לימודי בקבוצות קטנות ותוכניות חדשות בתחום ה-AI בחטיבות הביניים ● ההשתתפות תהיה וולונטרית עבור התלמידים והמורים, ועלותה עומדת על 1.1 מיליארד שקל

כיתה בבית ספר / צילום: Shutterstock

סוכם: זה מתווה הארכת הלימודים בבתי הספר ובחטיבות הביניים

הושגו הסכמות: על רקע המלחמה מול איראן שהובילה להפסד ימי לימודים - התלמידים ישלימו ימים בזמן החופש הגדול ● מורים חיצוניים שיגיעו לבתי הספר, למידה טכנולוגית מבוססת AI - והאם ההגעה היא חובה? ● כל הפרטים

אדלרסברג שבתאי, נשיא ומנכ''ל אודיוקודס / צילום: תמר מצפי

"זה סיפור עצוב": חברת ההייטק הוותיקה שאיבדה מעל מיליארד דולר מהשווי בשיא

מניית אודיוקודס נפלה במעל 80% מאז ימי הקורונה, למרות שמדובר בחברה רווחית שמחלקת דיבידנדים ● אופנהיימר: "החברה מנסה להתקדם לכיוונים חדשים, אבל יש לה חיסרון לקוטן" ● גורם בשוק: "היא בין השקעת ערך לצמיחה, ומשקיע שמתלבט אומר לעצמו 'זה לא בשבילי'"

מוצרי חלב / צילום: גלובס

בעקבות המחסור על המדפים: מועצת החלב תקבל סמכויות חדשות לוויסות הייצור

במסגרת התקנות שאישרה ועדת הכלכלה, מועצת החלב תוכל לעקוב בזמן אמת אחר היקפי הייצור והמלאים ולהתערב בעת מחסור במוצרים מפוקחים ● אושרו גם הקלות למחלבות קטנות ותיקון מיוחד לרפתות באזורים חמים במיוחד

ניר דוד מנכ''ל בזק / צילום: שלומי יוסף

דוחות בזק: עלייה ברווח הנקי ואישרור של התחזית השנתית

את הרבעון הראשון של השנה מסכמת חברת התקשורת בזק עם צמיחה של 2.6% בהכנסות הליבה לכ-2 מיליארד שקל, ומאשררת את התחזיות השנתיות הקיימות שלה ● בפלאפון ירדו ההכנסות ב-1.3% ל-518 מיליון שקל ● ב-yes הייתה צמיחה של 7.5% בהכנסות ל-343 מיליון שקל

שדה סולארי / צילום: Shutterstock, Thongsuk7824

הסכנה לפרויקטים סולאריים מעל גידולים חקלאיים הוסרה, בינתיים

ועדת הפנים אישרה פטור זמני מהיטלי השבחה לפרויקטים אגרו־וולטאיים, לאחר חשש כי המיסוי החדש יעכב את התחום כולו ● בשנה הקרובה יגובש הסדר קבוע בין משרדי הממשלה והרשויות המקומיות ● במקביל, המדינה ממשיכה לקדם הקלות להקמת מתקנים סולאריים על קרקע חקלאית כדי להאיץ את ייצור האנרגיה הירוקה

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

הלחץ על הנגיד גובר: דרגי המקצוע באוצר קוראים להורדה חדה בריבית

הדרג המקצועי במשרד האוצר מפעיל לחץ חריג על בנק ישראל להפחית ריבית, בטענה שזהו "הכלי היחיד" שיכול לבלום את מגמת התחזקות השקל ● באוצר מעריכים כי נתוני האינפלציה והגירעון מעניקים לנגיד אמיר ירון מרחב פעולה

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: באדיבות חברת מוריה

המועמד הבולט לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל הסיר את מועמדותו

גלעד בר־אדון, מנכ"ל חברת מוריה ואחד המועמדים המרכזיים לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל, הודיע כי הוא מסיר את מועמדותו לאחר חודשים של אי־ודאות סביב הליך המינוי ● ברקע: מחלוקות בין משרד התחבורה לאוצר בנוגע להתאמתו לתפקיד והמשך המשבר הניהולי ברכבת שפועלת ללא מנכ"ל קבוע מאז הקיץ האחרון

מערכת אימונים של בגירה / צילום: אתר החברה

המנכ"ל שכמעט היה רמטכ"ל והמשפחה שתרוויח מיליארדים מההנפקה החדשה

בגירה, חברת הסימולטורים הצבאיים של אריה מזרחי, לשעבר יו"ר תע"ש, ושני בניו, תנסה לנצל את העניין הגובר בשוק הביטחוני כדי למכור מניות לציבור לפי שווי שאפתני של כ־4 מיליארד שקל, על רקע צמיחה מהירה בהכנסות וברווחים ● כמה ירוויח מנכ"ל הפעילות הישראלית שכמעט היה רמטכ"ל, והאם הגאות במניות הביטחוניות, שהצטננה לאחרונה, תספק הצדקה למכפיל הגבוה (40) אליו היא מכוונת?

כותרות העיתונים בעולם

זירת ניסויי הנשק החדשה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל ואיחוד האמירויות קרובות מתמיד אחרי המלחמה עם איראן, לפי מודיעין הצבא האיראני יותר חזק ממה שטראמפ אומר, והלוויתנים משלמים את המחיר על המשבר בנתיבי הסחר הימיים • כותרות העיתונים בעולם 

איך לזהות בועה בשוק המניות / צילום: Associated Press, Seth Wenig

תשכחו כל מה שחשבתם שאתם יודעים: כך באמת ניתן לזהות בועה בשוק המניות

עלייה פתאומית במחירי המניות גורמת לכולנו לחשוב שאנחנו יודעים מה יקרה בהמשך ● ואז מתחיל רצף פעולות שבתורן עשויות לנפח בועה בנכסים מסוימים ● במקום לנסות לנבא ולתזמן, מוטב ללמוד את הסימנים מוותיקי השוק, לנהוג בצניעות ולאזן את תיק ההשקעות בהתאם

בן המבורגר, סגן יו''ר דירקטוריון הראל / צילום: יח''צ

עולה על הרדאר של המשקיעים הזרים: חברת הביטוח שנכנסת למדד יוקרתי

חברת המדדים הבינלאומית MSCI הודיעה כי הראל תצטרף למדד MSCI Israel בסוף במאי ● המניה, שרשמה זינוק מרשים מתחילת השנה, צפויה ליהנות מזרם השקעות זר ● מצטרפות נוספות למדד הן אנלייט ואו.פי.סי אנרגיה; מאנדיי ונייס נגרעות

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

נמשכת הגאות בשוק המשכנתאות: 7.94 מיליארד שקל בחודש אפריל

מדובר אומנם בנתונים הנמוכים ביותר מאז חגי תשרי האחרונים - אך גבוהים מאוד בהתייחס לכך שבאפריל נחגגו פסח ויום העצמאות, מה שהפחית את ימי העסקים בחודש זה ● איך מסבירים בבנק ישראל את היחס ההפוך בין היקף רכישת הדירות הנמוך לבין רמת ביצועי המשכנתאות הגבוהה?

מסכי טלוויזיה בסניף של אושר עד / צילום: יח''צ

רשתות המזון שמוכרות טלוויזיה באלף שקל: "בזכות רפורמת מה שטוב לאירופה"

פתיחת שוק מוצרי החשמל ליבוא מקביל הובילה לכניסת שחקנים חדשים כמו קמעונאיות מזון ואתרי מרקטפלייס, ולירידות מחירים מאסיביות - שבולטות בעיקר לקראת המונדיאל ● לרשתות המתמחות אין ברירה אלא לנסות ליישר קו, והצרכנים מרוויחים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

לא עוצרת בירוק: הגאות בשווקים והמסחר בשישי הכפילו רווחי הבורסה

הזינוק במדדים הוביל את הבורסה בת"א לתוצאות שיא, עם צמיחה של 40% בהכנסות ורווח של 77 מיליון שקל ● מחזורי המסחר ברבעון טיפסו במעל 90%, גם הודות לשינוי בימי המסחר

מטוס לופטהנזה / צילום: ap, Michael Probst

בתוך שעתיים, שתי ענקיות תעופה זרות סיפקו בשורה למי שתכנן חופשה בקיץ

קבוצת לופטהנזה הודיעה על חידוש הדרגתי של פעילותה בישראל החל מחודש יוני, לאחר כחודשיים של השעיית טיסות על רקע המצב הביטחוני ● וויזאייר הודיעה על חזרה לפעילות בישראל החל מ-28 במאי ● ההודעה מגיעה יממה לאחר שה-EASA עדכנה את אזהרת הטיסה שלה למזרח התיכון והקלה את ההמלצות הנוגעות לישראל ● האם כעת חברות תעופה אירופיות נוספות ישובו לארץ?