גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותמתי גולן

הלו, זה ריגול פה?

אם כל אלה הם בחזקת עבירות - יש להעמיד לדין כמעט את כל אמצעי התקשורת בישראל

בתור הקדמה, אני חייב לחזור כאן על דברים שכתבתי בעבר בנושא ערביי ישראל. אני חושב שאי-אפשר לדרוש מהם חובת נאמנות, מכיוון שהם פלסטינים המשוכנעים כי אדמותיהם וחלק מבתיהם נגזלו מהם על-ידי הציונות. יש ביניהם כאלה שמקבלים את המצב הקיים, אבל לא אוהבים אותו. יש אחרים, שנראה כי הם הרוב, המקווים ומצפים ליום שבו יהיו רוב דמוגרפי.

אני גם לא מקבל את הבכיינות על המדינה שלא מסייעת להם - למרבית הצער הערבים, ולא רק כאן, אינם עוזרים מספיק לעצמם.

מכל הטעמים הללו אני מחייב את רעיון העברת יישובים ערביים הסמוכים לגבול לריבונות פלסטינית כאשר זו תקום, כדי למנוע רוב פלסטיני ערבי במדינה. קשה לי להבין למה הפלסטינים הישראלים מתנגדים לעבור לריבונות פלסטינית - אלא אם כן מבינים שמטרתם להפוך אותנו למדינה דו-לאומית, כלומר מדינה לא יהודית?

בשביל מה ההקדמה הזאת? מכיוון שמקובל במקומותינו שאם אתה יוצא להגנתו של ערבי, או נגדו, זה נובע מדעותיך הפוליטיות. יוצא לי הרבה פעמים להיות מוגדר כימני אחרי מאמר מסוים, וכשמאלני לאחר מאמר אחר. לכן אני מוצא עצמי נאלץ להציג לקוראים "אליבי", כדי לנסות לשכנע שהדברים נכתבים מתוך התייחסות עניינית לעובדות.

קראתי את כל כתב האישום נגד אמיר מחול. כשהגעתי אל סופו תמהתי, "מה, זה הכול"?

בואו נבדוק אחד לאחד את סעיפי האישום.

* "קשר לסייע לאויב במלחמה"

במסגרת האישום הזה מתואר איך מחול נפגש עם נציג חיזבאללה בדנמרק ואיך קיבל ממנו תוכנת הצפנה שבאמצעותה שיגר ידיעות לאויב. מה שיגר וכמה, זה לא נאמר בכתב האישום, אבל יכול להיות שהתביעה תציג זאת בעת המשפט. מכל מקום, אין ספק שאם אכן מחול התקין במחשבו תוכנת הצפנה, זה נראה מאוד לא טוב מבחינתו. ובכל זאת, עדיין צריך להראות מה העביר מחול באמצעות תוכנה זו, אם בכלל.

* "סיוע לאויב במלחמה"

מה היה הסיוע שהגיש מחול על-פי כתב האישום? בין השאר מדובר על ידיעות על בסיסים צבאיים, מיקומם של מפקדות וכתובות של ראשי השב"כ והמוסד. עם יד על הלב - מה יש בדברים האלה שכל תייר בישראל לא יכול לאתר? אם אכן מדובר במידע שהחיזבאללה ביקש, זה צריך מאוד לשמח אותנו. כי זה מוכיח שהם לא קוראים עיתונים ולא יודעים מה זה אינטרנט.

עוד נאמר בכתב האישום כי "לאחר ניסיון פיגוע בקניון לב המפרץ, התבקש הנאשם להעביר לחיזבאללה סרטים על אודות המקרה". בכתב האישום לא נאמר אם הבקשה היתה לסרטים של ערוץ 2, או 10, או אולי CNN?!

* "ריגול"; "ריגול חמור"

כן, גם זה וגם זה, כי יש בחוק סעיפים נפרדים לכל אחת מהאשמות אלה. אבל בתוך כתב האישום לא מצאתי פירוט ראייתי או עובדתי ספציפי להאשמות אלה. מכאן מתבקש שהראיות המשמשות את התביעה לגבי אישומי הקשר עם האויב הן גם הבסיס לעניין הריגול הרגיל והחמור.

אבל אם זה כך, וכתב האישום אינו מציע אופציה אחרת, הרי שמצטייר פער עצום בין המעשים המיוחסים למחו'ל, לבין המילים הגדולות, הענקיות והמאיימות של האישומים.

ריגול! ריגול חמור! למה הכוונה? למיקום של בסיסים, לכתובות של מפקדים, לשיחות עם איש חיזבאללה, למסירת מידע "בשאלות הקשורות למוכנות העורף הישראלי לאפשרות של עימות נוסף"?

אם כל אלה הם בחזקת עבירות - הרי שיש להעמיד לדין עליהן כמעט את כל אמצעי התקשורת המרכזיים בישראל, המדווחים על דברים אלה כעניין שבשגרה.

אני בהחלט בעד שמרגלים ייענשו בכל החומרה. אבל לפחות מכתב האישום נגד מחול לא מתבקשת המסקנה. קשה להתרשם שיש לנו כאן עסק עם מרגל של ממש.

אם זו התרשמות מוצדקת, אז חבל מאוד שלא הסתפקו באישומים יותר קלים, ובהרבה פחות דרמה. ההגזמה במקרים כאלה, אם יש כאן הגזמה, אינה משרתת את האינטרסים הביטחוניים של המדינה - אלא להיפך.

matigolan@globes.co.il

עוד כתבות

בתים הרוסים בקיבוץ בארי לאחר 7 באוקטובר / צילום: תמונה פרטית

3 שנים ל־7 באוקטובר: הדרום מתאושש, בצפון ממתינים לממשלה הבאה

היקף הנזקים הישירים עומד על פי נתוני רשות המסים על למעלה מ־8 מיליארד שקל בשלוש שנים, אך צלילת עומק לנתונים מגלה פערי שיקום משמעותיים בין הדרום לצפון ● מהפעילות העסקית ועד החזרה לבתים: מה מלמדים הנתונים ?

מנכ''ל נקסט ויז'ן חן גולן / צילום: רמי זרנגר

מה עומד מאחורי מימוש הענק בנקסט ויז'ן, ומה חושב עליו היו"ר?

ענקית ההשקעות פידליטי מכרה 65% מהחזקותיה ביצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים, בדיסקאונט של 7% על מחיר המניה ● בתגובה, המניה צללה במעל 12.5% במסחר בתל אביב, ומחקה משווייה קרוב ל-3 מיליארד שקל

אילת / צילום: Shutterstock

המרוויחים הגדולים בחול המועד סוכות: העסקים באילת ובצפון

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הזינוק הגדול ביותר נרשם בענף בתי הקפה והמסעדות

המשפחות השכולות לא מימשו מאות מיליוני שקלים מנכסי יקיריהן / אילוסטרציה: GEMINI

הערכות: מאות מיליוני שקלים של נופלים נותרו נעולים בחשבונותיהם

מיזם שחר, מערך חינמי שמסייע למשפחות שכולות לצלוח את הבירוקרטיה הסבוכה כדי להגיע לכספים שהותירו יקיריהן, הוקם להנצחת רס"ן שחר בוזגלו ז"ל שנפל בעזה ● "החזון הוא לפתוח את עולם הפיננסים לאנשים", אומר המייסד

זירת ניסיון החיסול של איציק בר-מוחא בירושלים / צילום: מד''א

מיהו איציק בר-מוחא: מהבנק למסחר ועד לניסיון החיסול עם בנו

יעד החיסול היום בירושלים הוא העבריין הבכיר איציק בר-מוחא, שנפצע בפיצוץ מטען באורח קשה יחד עם בנו בן ה-13 ● בר-מוחא הוא אחד השמות המוכרים בעולם התחתון, לאחר עשרות שנים של פעילות ומאסרים ארוכים, ועד היום הוא נחשב ליעד מודיעיני של המשטרה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: הלקוח עשה אקזיט של 60 מיליון שקל - רואה החשבון לא דיווח

עפ"י החשד, רואה החשבון ייצג לקוח שהיה בעל מניות מהותי בחברה המתמחה בטכנולוגיות חדשניות, אך לא כלל בדוח האישי שלו את ההכנסה ממכירת מניותיו לחברה אמריקאית ● בעקבות אי-הדיווח לא שולם מס יסף בהיקף של כ-1.8 מיליון שקל

לירן אבישר בן־חורין, ביחד. שבע עם גדעון אוקו, קשת 12, 29.09.26 / צילום: טל גלבוע

ישראל אחרונה בהשקעה בגיל הרך? צללנו לנתונים

ההבטחה להשקיע בחינוך בגילי 3-0 חוזרת בכל מערכת בחירות ● מתברר שהיא לא נזרקת בחלל ריק ● המשרוקית של גלובס

תיקים בבית המשפט המחוזי בתל אביב / צילום: תמר מצפי

הגישו תביעת סרק ייצוגית וחטפו הוצאות חריגות של 100 אלף שקל

באפריל האחרון פסק העליון כי יש להחמיר את הפיקוח על תובענות ייצוגיות ● לראשונה יושם הקו החדש בשטח, כשהמחוזי ת"א פסק הוצאות נגד תובע ייצוגי במסגרת סכסוך עסקי מתואם בין מתחרים ● "הבקשה הוגשה ממניע זר ולא על־מנת לשרת את טובת הקבוצה", קבע השופט

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

התקדמות בבדיקות הזיהום בגוש הגדול בשדה דב: רמ"י השלימה קידוחים ברוב המגרשים

כעת ממתינים לתוצאות המעבדה ● רמ"י צופה לקבל את התוצאות בתוך עד 30 יום, והן יקבעו את היקף הזיהום והשלכותיו ● לאחר השלמת הבדיקות ניתן יהיה לקדם את הגרלת המגרשים לכ־1,700 בעלי הזכויות בגוש הגדול

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות; ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י; עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה / צילום: כדיה לוי, ענבל מרמרי, אורי שדה

בניו מד מתעקשים: עסקת הגז בת 6.7 מיליארד הדולרים מבוטלת

למרות שרשות התחרות הסירה את התנגדותה לעסקת הענק של ניו-מד ורציו מול תחנות הכוח החדשות של יצרנית החשמל דליה, בניו-מד מתקעשים שהעסקה מבוטלת ● מנגד, בדליה מתעקשים שההסכם בתוקף: "עמדת החברה היא כי הודעת הביטול ניתנה שלא בהתאם להוראות ההסכם והדין"

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

אנליסטים מעריכים: למה פידליטי מימשה מניות בנקסט ויז'ן?

בבנק ההשקעות אופנהיימר מעריכים כי עסקת הענק במסגרתה מכרה פידליטי מניות נקסט ויז'ן בסך כולל של 1.3 מיליארד שקל משקפת מימוש רווחים, ולא משהו שהשתנה בעסקי החברה ● עמרי עפרוני, אנליסט התחום הביטחוני של הבנק: "רואים שכל המכפילים של החברות הביטחוניות ירדו בכ-30% בממוצע, אבל בישראל זה קצת יותר חזק" ● יו"ר נקסט ויז'ן: "קיבלנו את זה בהפתעה. מכרו בצורה טכנית"

מצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

מצב השווקים: הדיווח שמקפיץ את מחירי הנפט והאזהרה של גולדמן זאקס

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: בורסות אסיה נסחרות במגמה מעורבת, אחרי שוול סטריט טיפסה אמש לשיאים חדשים ● דיווח של בלומברג על התגברות התקיפות האיראניות על מכליות בהורמוז דוחף מעלה את מחירי הנפט ● וגם: למרות השיאים בניו יורק, בגולדמן זאקס מזהירים: ה-S&P 500 כבר לא משקף את מצבו האמיתי של השוק

אירו. ''גל המכירות האחרון נובע במיוחד מהחששות בנוגע לצרפת'' / צילום: Shutterstock

"הרגע הגלובלי" של האירו יצטרך לחכות: סיכוני החוב מפילים את המטבע האירופי

האירו נמצא בשפל של כשנה וחצי מול הדולר, על רקע החששות ממצבה הפיסקלי של צרפת, אי־היציבות הפוליטית באירופה והאפשרות למשבר חוב חדש ● בעוד שהמשקיעים והאנליסטים דרוכים, החברות היצואניות ביבשת דווקא גוזרות קופון מהיחלשות המטבע

ASOS / צילום: יח''צ

הודעה חריגה באפליקציית ASOS: האקרים טוענים כי פרצו למאגרי החברה

לקוחות של ענקית האופנה המקוונת ASOS קיבלו היום התראה חריגה באפליקציה, שבה נטען כי האקרים הצליחו לחדור למערכות המידע של החברה ● ASOS טרם אישרה שהתרחשה פריצה למאגרי המידע שלה, בשלב זה לא ברור איזה מידע, אם בכלל, הגיע לידי התוקפים

חן גולן, מנכ''ל נקסט ויז'ן / צילום: רמי זרנגר

מימוש ענק של פידליטי זעזע את מניית נקסט ויז'ן, אך היו"ר טוען: "איתות חיובי"

חן גולן, יו"ר יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים, מתייחס למכירת המניות של קרן ההשקעות האמריקאית פידליטי בהיקף של כ-450 מיליון דולר: "קיבלנו את זה בהפתעה, כמו כל השוק"

אסף נחמני, מנהל חטיבת השקעות, רשות שוק ההון / צילום: דרור סיתהכל

300 מיליארד שקל בפנסיה כמעט ללא פיקוח: "נקודת העיוורון" של רשות שוק ההון

כשהיקף ההשקעות האלטרנטיביות בידי המוסדיים כבר עומד על מאות מיליארדי שקלים, ברשות פועלים להפוך את חובת ביצוע הערכת השווי לנכסים משנתית לרבעונית ● סגן הממונה על שוק ההון באזהרה למוסדיים: "בלי שיערוך רבעוני, תבחנו כדאיות ההשקעה בקרן פרטית"

דיסוננס בשוק המניות הישראלי / צילומים: שגיא מורן, Shutterstock, שלומי יוסף, משרד הביטחון

פרדוקס בבורסה: מדד ת"א 125 עלה יפה השנה, אבל רוב המניות בו דווקא ירדו

למרות שאחד ממדדי הדגל של ת"א עלה בשיעור דו־ספרתי, רוב המניות הכלולות בו רשמו תשואה שלילית ומספר המניות שירדו בבורסה מתחילת השנה כפול מאלו שעלו ● המומחים חלוקים בפרשנות לתופעה, בין "עדות לשבריריות השוק" לבין "היופי בשוק שיש בו סלקטיביות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חיסכון עד הפנסיה וביטוח רק מגיל 70: החורים בתוכנית הסיעוד החדשה

התוכנית החדשה של רשות שוק ההון, שכפופה לחקיקה בכנסת, מציעה מעבר לחיסכון אישי, במקום המודל הקיים היום ● איך יעבוד החיסכון, מי עשוי ליפול בין הכיסאות, ואת מי המדינה עדיין תממן?

פיקוד העורף סורק בניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני / צילום: ap, Maya Levin

שלוש שנים לטבח ה-7 באוקטובר: מעל 38.6 מיליארד שקל פיצויים

רשות המסים מפרסמת נתונים אודות פעילות קרן הפיצויים לרגל יום השנה השלישי לציון טבח ה-7 באוקטובר של חמאס על יישובי עוטף עזה ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל"

אוגוסט הנניג, ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר / צילום: Reuters

קשר ישראלי: ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר נעצר בחשד לבגידה

אוגוסט הנניג, שעמד בראש המודיעין הגרמני עד 2005, חשוד כי קיבל במשך שנים אלפי מסמכים סודיים והשתמש במידע לצרכים עסקיים ● החקירה נגדו התפתחה בעקבות פרשה אחרת, שבה נחשד במעורבות בניסיון של מיליארדרית גרמנייה לחטוף את ילדיה בסיוע חברה ישראלית