גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בריחה אלא פריחה

רבע מהאקדמאים הישראלים עובדים כיום בחו"ל והם שגרירים נהדרים של המדינה והישגיה

הישראלים גאים בצדק בהישגים הכלכליים של מדינתם. עוצמת הייצוא הישראלי לאורך קשת רחבה של מגזרים מדגימה באופן גובר והולך את יכולתה להתחרות בזירה העולמית.

ישראל עברה דרך ארוכה מאז התקופה שבה הייצוא הבולט ביותר שלה היה תפוזי JAFFA. צה"ל התגלה כמעבדה חסרת תקדים למוצרים שנהנים גם מיישומים אזרחיים, ומעבר לכך הגיאו-פוליטיקה של המזרח התיכון כפתה על חברות ישראליות לזהות שווקים מתאימים מעבר לשוק הביתי שלהן, והן הצליחו בכך.

ב-2008 הייצוא הישראלי התקרב ל-50 מיליארד דולר, וכמעט 40% ממנו היו טכנולוגיות שונות, וישראל הנפיקה יותר חברות בבורסות אמריקניות מאשר כל מדינה זרה אחרת להוציא את קנדה.

אך לצד עיטורי ההצטיינות הללו, ישנו ייצוא מקביל שעליו נשפכו לאורך ההיסטוריה של מדינת ישראל קיתונות של ביקורת ועלבונות: הכוונה שלי היא להגירתם של הישראלים מארצם. אפילו הכינוי שהודבק להם - יורדים - כאילו נועד לתאר הליכה אל תוך עמק הבכא. אף מדינה אחרת לא מתייחסת להגירה ממנה במונחים כה בינאריים של עלייה וירידה, שמשמשים בדרך כלל לציון תנודות בשוויים של נכסים. כל בעל מניות יוכל להעיד כי הוא שמח כשמנייתו עולה ועצוב כשהיא יורדת. העברית המודרנית הרחיבה את התחושות הללו גם לשוק ההון האנושי.

לדעתי, ההתייחסות הזאת היא מצערת, ובסופו של דבר גם יקרה מאוד. הרבה לפני הקמת מדינת ישראל המודרנית, ליישוב העברי בארץ וליהודים בגולה הייתה שפה משותפת, כשהאחרונים מילאו תפקיד מרכזי בהברחת כלי נשק ושיגור כספים לתמיכה ביישוב החלש. רמת שיתוף הפעולה התעצמה אחרי שהוקמה מדינת ישראל. כיום, השותפות שבין ישראל ולקהילות היהודיות ברחבי העולם היא נכס כל כך יקר ששוויו פשוט לא ניתן למדידה.

בכל אוניברסיטה או מכללה בישראל, במסדרונות ואגפי כל בית חולים, או לאורך שדרות ובכיכרות בכל עיר גדולה ועיירה קטנה, חקוקים שמות של מאות משפחות תורמות, כמעט כולן משפחות יהודיות שמתגוררות מחוץ לישראל. לרבים מאותם מוסדות יש "אגודות ידידים" ביבשות העולם. הן מגייסות כספים מאנשים שבשעתו התבקשו לסייע לישראל לשרוד, וכעת הם להוטים לסייע לישראל לשגשג.

לעשות מילואים בחו"ל

התגוררתי בחיי במונטריאול, בוסטון, לוס אנג'לס, ניו יורק ומיאמי, והייתה לי הזכות להשתתף באינספור אירועי גיוס תרומות למספר רב של ארגונים ישראלים. מניסיוני, מעט מהישראלים שמתגוררים בערים הללו משתתפים באירועים כאלה. הישראלים בחו"ל כמעט שאינם רוכשים אג"ח בונדס ישראליות, אינם מיוצגים בפדרציות מקומיות ואינם תומכים בערים, בתי ספר ובתי חולים בישראל. זאת, מלבד יוצאת מהכלל בולטת אחת: האגודה למען החייל.

נראה לי שהאגודה הזו היא המצליחה ביותר, ובפער גדול, בהכנסת כל היהודים (ואפילו לא יהודים) שאיכפת להם ממדינת ישראל למעגל התורמים. כמי שמאמין שדוגמה טובה ראויה לחיקוי, אני מציע שהאגודה הזו תשמש כמצפן לא רק עבור מערך ארגוני הצדקה למען ישראל, אלא גם עבור מערכת היחסים הכוללת בין ישראל ואזרחיה החיים בחו"ל.

האגודה הזו, שכינויה בארה"ב הוא FIDF (ידידי צה"ל), מאפשרת באופן ייחודי לתושבי ישראל לשעבר, שרובם שירתו בצה"ל, להרגיש כמו גיבורים ולא כמו בוגדים. כאשר מחזורים חדשים של חיילים מתמנים לשומרי החומות של המולדת, בוגרי המחזורים הוותיקים יותר, שכעת כבר אינה חיים בה, יכולים להיזכר בשירות שלהם ובתקופה בה הם הגנו על המבצר הישראלי.

לדעתי, אותו עלה זית קהילתי צריך להיות מושט לכל הישראלים החיים בחו"ל, ובייחוד לישראלים הרבים שהצליחו בוול סטריט, בנדל"ן, בעסקים נוספים, באקדמיה ובכל תחום אחר. כדאי להצדיע להישגים האלה, אפילו אם הם הושגו מחוץ לישראל. אין ספק שאותם אנשים יכלו להישאר בבית ולתרום לנוף המשפטי, הפיננסי, התרבותי והאקדמי הישראלי, אך על כל ישראלי מוכשר שהצטיין בחו"ל קיים ישראלי שאפתן ומוכשר לא פחות שמילא את מקומו בישראל.

העלייה הרוסית המדהימה של שנות ה-90 הדגימה היטב שיכולתה של ישראל לקלוט את המוזיקאים, האמנים, המרצים, הרופאים והמדענים היא מוגבלת. אלו שעזבו כדי לנהל קריירות במקומות אחרים צריכים לזכות לחיבוק, לא לסטירת לחי. בעיניי, זהו סימן לכך שהשאפתנות הישראלית להצלחה, גדולה מיכולתה של המדינה לספק אותה.

מלבד בגביעי העולם ובאליפויות היבשתיות, רונלדיניו וקאקה מבלים את הרוב המכריע של הקריירה שלהם בקבוצות פאר אירופיות. האם מישהו מכנה אותם בשם גנאי כלשהו, או רואה בהם ברזילאים "פגומים"? ואם דיוויד בקהאם היה מצליח בקריירה שלו בארה"ב, האם יש סיכוי שהוא היה מאבד את זהותו הבריטית? לדעתי, עורכי הדין, המדענים והמהנדסים הישראלים החיים ועובדים בחו"ל צריכים להרגיש ישראלים בדיוק כמו יוסי בניון או עומרי כספי. כל גישה אחרת היא פספוס מצער של פוטנציאל אדיר.

על הדבש ועל העוקץ

מעל רבע מהאקדמאים הישראלים עובדים כיום בחו"ל. בכמה תחומים כמו מדעי מחשב וכלכלה, הנתונים גבוהים במיוחד (33% ו-29% בהתאמה). רבים רואים בכך הפסד נטו של ישראל. אני רואה בהם חיל שגרירים ישראלי מדהים, מה עוד שמישהו אחר משלם את המשכורות שלהם.

ללא צל של ספק, ככל שעמיתינו בגולה ירגישו קרובים יותר לישראל, כך הם ייטיבו לייצג אותה. ההשפעה העמוקה ביותר שלנו על אלו שסביבנו היא לא פורמלית: בתפקוד חברתי בקהילות שלנו, בכנסים מקצועיים ובשיחות בפינת הקפה. אני חושב שחובה שהנכסים האנושיים הקריטיים הללו יחד עם יוצאי חלציהם, ימשיכו להיות קשורים בטבורם התרבותי, האינטלקטואלי והרגשי לישראל.

פעם אחר פעם עולה לדיון השאלה האם להתיר לישראלים בחו"ל להצביע בבחירות. אני מוצא טעם בנימוקים של שני הצדדים, אך בעוד שהוויכוח הזה ניטש, בואו נעודד את אחינו ואחיותינו להצביע בזמנם, בליבם ובארנקם לטובת נושאים ישראלים.

ברוח זו, אני מציע שנפסיק לבכות על "בריחת מוחות", ובמקום זאת נזמזם את "מעוף הדבורה". המוחות הישראליים הטובים והמבריקים ביותר - בארץ ובתפוצות - משתתפים בהאבקה או בהפריה ההדדית הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית. אפשר להתווכח האם "טוב לנדוד אך טוב יותר לחזור", אך מה שבטוח הוא שבעזרת דבש אפשר להשיג הרבה יותר מאשר באמצעות שימוש בעוקץ.

לני רוט הוא סגן נשיא בכיר בבית השקעות בינלאומי, וחבר בחבר הנאמנים של אוני' בן גוריון

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע שיטיל מכסים על שבע מדינות; וול סטריט ננעלה באדום

הנאסד"ק ירד בכ-0.9% ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טסלה נפלה בכ-7%, בעקבות הכרזתו של מאסק על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מחירי הנפט עלו בכ-2% ● סקטורי השבבים והאנרגיה המתחדשת ירדו ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

השקעה סולידית שהכזיבה: צניחת הדולר היכתה במי שחיפשו מקלט באג"ח זרות

משקיעים שביקשו מקלט סולידי מהרפורמה המשפטית והמלחמה בדמות אג"ח ארה"ב, ספגו בשנה האחרונה הפסדים ניכרים ● יניב פגוט, סמנכ"ל בבורסה: "הכסף מהאפיקים האלה מתחיל לצאת החוצה כי המשקיעים נשברים. אתה מאבד שם בבת אחת תשואה של שנה ויותר"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

המדינה: תביעות פילבר נועדו להלך אימים ולהשפיע על משפט נתניהו

הפרקליטות מבקשת לעכב את שתי התביעות האזרחיות שהגיש פילבר נגד מערכת אכיפת החוק ומסבירה כי הן נועדו לשרת את ההגנה במשפט רה"מ: "חשש לפגיעה בהליך הפלילי ולזיהומו"

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● גורמים ישראלים שמעורים בפרטי המו"מ: יש התקדמות במגעים אבל מוקדם לדעת איך זה יסתיים ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי הסירה את אזהרת הטיסה לישראל: האם חברות התעופה הזרות יחזרו?

ב־24 ביוני הושגה הפסקת אש, אך הרשות לבטיחות תעופה של האיחוד האירופי (EASA) הזהירה שהמצב שברירי ועלול להתלקח מחדש ● תוקף האזהרה פקע, ולאחר דיונים הוחלט שלא לפרסם אזהרה חדשה במקומה ● זו עשויה להיות בשורה חיובית שתקרב את חזרתן של חברות תעופה זרות לישראל