גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' נטע זיו: "היום לא להיות אחראי חברתית זה גם לא להיות 'אין'"

אחריות חברתית זה הבון-טון הנוכחי בשיח האקדמי המשפטי ■ פרופ' זיו מאוניברסיטת ת"א, מנהלת הקליניקות המשפטיות, מדברת על מחוייבותו של מקצוע עריכת הדין להעניק סיוע משפטי לאוכלוסיות חלשות

בשבוע שעבר, ימים אחדים אחרי כנס היסוד של ארגון בוגרי הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל-אביב, נועדה פרופ' נטע זיו, מסגל המרצים הקבוע בפקולטה ומנהלת הקליניקות המשפטיות, עם הדיקאן פרופ' חנוך דגן. על הפרק: הקמת קליניקה חדשה, לצד 7 הקליניקות הפועלות כיום, שתעסוק בזכויותיהם של ניצולי שואה.

"זה רעיון שהגיע מאחד הסטודנטים שלנו", אומרת פרופ' זיו בראיון ל"גלובס", "הקמת קליניקה שתסייע לניצולי שואה היא משימה חשובה בעיניי, כי אין היום קליניקות שמתמקדות בזכויותיהם של חברי הקבוצה הזו. הבעיה עם ניצולי השואה היום היא אי-מיצוי הזכויות שמגיעות להם, קשה להבין את סבך הביורוקרטיה. ניצולי השואה הם קבוצה חלשה, בתוך המיינסטרים של החברה. הקמת קליניקה עבורם היא חלק מהחופש שלנו להתנסות במה שנמצא היום בחזית המשפטית, זה חלק מהתפישה הפרוגרסיבית של האקדמיה".

ואכן, אחריות חברתית זה כנראה הבון-טון הנוכחי בשיח האקדמי בתחום המשפטים. ולא רק באקדמיה, אלא גם בקרב משרדי עורכי הדין הגדולים, שמתהדרים מדי פעם ב"מתן בסתר" במסגרת תוכניות פרו-בונו.

הדבר בא לידי ביטוי בולט אפילו בכנס שערכה הפקולטה לפני שבוע, שבו הודגשו 3 הקודקודים שעליהם שמה הפקולטה דגש - מצוינות אקדמית, הוראה ומחקר וגם אחריות חברתית. האחריות הזו מתמצה בעבודתן של הקליניקות שזיו מנהלת זה עשור שנים.

"לפני 10 שנים הפקולטה לא היתה מנסה למצב את עצמה כמי שאחראית למשהו חברתי, אלא רק למחקר אקדמי", אומרת זיו. "המתח הפנימי בפקולטה היה בין הכשרת עורכי דין לעתיד לבין מחקר אקדמי, פתאום עכשיו יש גם אחריות חברתית. יש פה גם אמריקניזציה, שהיא חלק ממגמה עולמית להסתכל על מוסדות אקדמיים וגופים עסקיים ולשאול איזו השפעה יש להם על החברה. כי הפקולטה יושבת בתוך קהילה, נהנית ממנה, וצריך לראות מה היא נותנת לה בחזרה".

* נשמע כמו תגובת נגד בעקבות הטענות על "קפיטליזם חזירי".

"זה משולב. הטענה כלפי הקפיטליזם החזירי היא שמדובר בעיסוק עצמי ובמיקסום האינטרסים שלך בלי להסתכל על ההשלכות הסביבתיות. יש פה גם שאלה של מיצוב. היום, גם בלי לומר זאת, המוסדות מבינים שיש משהו לא בסדר במסר שהם מעבירים. היום לא להיות אחראי חברתית זה גם לא להיות 'אין'. אני אומרת את זה חצי בציניות, אבל זה גם טוב. מאז ומתמיד שאלה של אחריות חברתית היתה אינהרנטית למקצוע עריכת הדין. הקליניקות יושבות על הצומת הזה, והן ביטוי של האחריות המקצועית, כי הפקולטה מכשירה את עורכי הדין של העתיד ולא יכולה להשתחרר מהמחוייבות הזו, וחייבת להטמיע בהם את החשיבה הביקורתית על המשפט".

7 קליניקות

ההיסטוריה של הקליניקות למשפט בארץ שנויה במחלוקת. "יש הרבה אנשים שטוענים שהם היו הראשונים", אומרת זיו. בתל-אביב החלה הפעילות הקלינית כשפרופ' קנת מן יזם, מתוך עבודתו בפקולטה למשפטים, את הקמת הסניגוריה הציבורית.

"אני שמעתי", אומרת זיו, "שבירושלים טוענים שעוד בשנות ה-80 הם נתנו סיוע משפטי, ופרופ' אהרון נמדר טוען שהוא עוסק בזה כבר 30 שנה. אבל בהיקף הנוכחי מדובר בתופעה חדשה יחסית".

* זו פעילות נלווית לעשייה אקדמית, או שאת רואה בזה פעילות אקדמית כשלעצמה?

"אני טוענת שהעבודה בקליניקות היא הדרך הכי טובה ללמוד משפטים, והכי טובה להעשיר את המחקר האקדמי. זה לחלוטין חלק אינהרנטי ממשימות הליבה של הפקולטה. קודם כל, המחקר. רוב הפרסומים שלי הם תוצרים ביקורתיים עם היבטים תיאורטיים של החוויה הקלינית. אחת הדרכים לכתוב על עוני או על שינוי חברתי זה להיות שם ולראות באמת מה קורה. אין לי ספק שהקליניקות מייצרות ידע מחקרי משפטי רלוונטי. אבל הקליניקה עושה עוד משהו - היא באה מתוך החוויה והמעורבות הישירה של המשפט בחיים של אנשים".

בפקולטה למשפטים בתל-אביב פועלות 7 קליניקות: בתחום המשפט הפלילי (זיו: "זה חשוב מאוד כי יש היום מעט עורכי דין טובים שרוצים ללכת לתחום הפלילי"); בתחום זכויות האדם, זכויות המיעוט הערבי, זכויות חברתיות, זכויות הומואים ומיעוטים - שבראשה עומד סגנה, עו"ד דורי ספיבק; קליניקה לזכויות עובדים; קליניקה לצדק סביבתי; קליניקה בתחום היזמות העסקית והכלכלית, המסייעת בעיקר לנשים להיחלץ מעוני באמצעות פיתוח עסקים קבוצתיים; קליניקה לדיור והתחדשות עירונית; וקליניקה לזכויות פליטים ודורשי מקלט.

הקליניקה לדיור פועלת בין היתר ביפו, בפרויקט של 4 בניינים, 64 משפחות, שקיבלו צווי פינוי מהעירייה מאחר שהבניינים שלהם הוגדרו מסוכנים למגורים. "אלה בניינים שהיו שייכים בעבר לדיור הציבורי", אומרת זיו, "והיום אין להם כסף לשפץ את הבתים שלהם. זו שכונה שהיתה חלק מפרויקט שיקום שכונות, אבל המעמד שלה בוטל. בדקנו את האפשרות לעתור לבג"ץ כדי להחזיר לה את ההכרה, מה שהיה גורם לכך ש'עזרה וביצרון' והעירייה היו משלמים עבור השיפוץ. אבל לא הגענו רחוק עם הבג"ץ".

"החלטנו לנסות את תמ"א 38, עשינו תוכנית עסקית, יצרנו תמ"א, תב"ע, גייסנו יזם, התחלנו לעבוד מול העירייה. החתמנו כבר 61 מתוך 64 המשפחות, גייסנו את משרד יגאל ארנון שיעזור לנו בפעולה המשפטית, וכל זה תוך לימוד ההיסטוריה של הדיור הציבורי, תיאוריות של עוני, אחריות חברתית של עורכי דין. הדינמיקה הזו לא יכולה להתרחש לא בעמותות ולא במשרדי עורכי דין".

שחקניות מרכזיות בשדה של שינוי חברתי

זיו מבחינה בין סיוע משפטי לפרט להשיג את זכויותיו במסגרת הדין הקיים, למשל במצבים של חוסר נגישות לבתי המשפט או למוסדות שאמורים להעניק זכויות, לבין רפורמות משפטיות המתלוות לעיסוק בתיקים העקרוניים יותר. התיקים הללו הם מעשה משפטי במישור העקרוני, לשינוי חקיקה, נורמה, דין או שינוי מבני במערכת המשפטית, שישפיע על זכויותיו המהותיות של ציבור שלם.

"סיוע משפטי זה נורא חשוב", היא אומרת, "יש לנו כמה קליניקות שעושות את זה, ולא לוקחות תיקים שיש להם אימפקט רחב יותר. אבל התפקיד שלנו הוא גם וגם. בגלל הכוח, המשאבים והיכולות שיש לקליניקות, שהן היום שחקניות מאוד מרכזיות בשדה של משפט ושינוי חברתי. היום אין כמעט פקולטה או מכללה שאין לה קליניקה משפטית".

* זה עניין רווחי?

"להיפך, אלה התוכניות הכי יקרות שיש, שיצרו גירעון גדול. מדובר בתוכניות קטנות, במקום מרצה אחד לכל 100 סטודנטים יש עורך דין במשרה מלאה שעובד עם עשרה סטודנטים. זו עבודת-יד. חלק מהתפקיד של אקדמיה זה להיות מעבדה, לנסות דברים חדשים, להעז. לעשות את מה שאף גוף אחר לא יכול לעשות. הרעיון של חופש המחשבה והתעוזה לחשוב על המשפט בצורות שלא חשבו עליו, זה התפקיד של האקדמיה. אבל אנחנו פועלים בצורה אחראית, כי במסגרת יחסי עורך דין לקוח יש לנו אחריות ללקוח, ואנחנו בכל זאת חלק ממוסד שמרני".

הקליניקה שנכנסה עד היום למאבקים המרים ביותר מול גופים רבי-כוח היא דווקא לא זו לזכויות אדם, הפועלת בעיקר מול המדינה והרשויות, אלא הקליניקה לצדק סביבתי. "הסיבה לכך", מסבירה זיו, "היא שהקליניקות שעוסקות באיכות הסביבה לא הולכות נגד המדינה אלא נגד ההון, הכסף, נגד המעבידים הגדולים. מול המדינה בדרך-כלל כללי המשחק מאוד ברורים, היא לא מנסה להשתיק את הארגונים. כשאנחנו מגישים בג"ץ אנחנו לא חוששים שפרקליטות המדינה תפנה לנשיא האוניברסיטה ותגיד לו, תוריד את הקליניקה מהסיפור הזה. אבל כשקליניקות מתחילות לתבוע מעבידים גדולים, שחלקם אולי גם תורמים של האוניברסיטה, הגבול הזה לא קיים. כשההון מפרנס את האוניברסיטה עלול להיווצר מתח".

עם זאת, בשנתיים האחרונות חל שינוי גם בקוד הבלתי כתוב של התנהלות הארגונים הציבוריים מול המדינה. "עד לפני שנתיים ארגוני זכויות אדם פעלו באופן די חופשי", אומרת זיו, "אבל היום יש התקפות גם נגד הארגונים. למשל, כשממשלת ישראל פנתה לממשלות הולנד ואנגליה וביקשה שהן יפסיקו את המימון לקרן החדשה לישראל, בפרשת שוברים שתיקה".

בישראל התנהל במקביל קמפיין אגרסיבי נגד הקרן החדשה, על הדימוי הכביכול שמאלני שלה. דימוי שאיכשהו דבק גם בפקולטה הת- אביבית. "הדימוי של הפקולטה כפרוגרסיבית נובע קודם כל מהאנשים שלה", אומרת זיו, "יש פה חשיבה פתוחה, מעורבות חברתית. זה התפקיד הקלאסי של האקדמיה - לקרוא תיגר על הסדר הקיים".

בייל תובעים אפילו את האוניברסיטה שלהם

לא רק גבולותיו של החופש האקדמי, אלא גם הפוליטיקה הממסדית בין האוניברסיטאות לבין עצמן נחשפו אגב כמה מהתיקים שנטלו על עצמן הקליניקות בפקולטה למשפטים.

כשהסטודנטים בקליניקת זכויות עובדים נטלו על עצמם את ייצוגם של העובדים ב"גן המדע" במכון ויצמן, שביקשו להתאגד לצורך משא-ומתן מול מעסיקיהם, החל מכון ויצמן להפעיל לחצים על ראשי אוניברסיטת תל-אביב להימנע מלייצג בתיק זה, בנימוק שבין המוסדות האוניברסיטאיים צריכה לשרור קולגיאליות מוסדית.

"הטיעון הזה לא היה מקובל עליי", אומרת זיו, "היה פה מקרה קשה וקיצוני שבו הופעל עלינו לחץ לא לקחת את התיק, כמו שיש על עורכי דין לפעמים. אני מסכימה שיש מצבים שאוניברסיטה אחת לא צריכה לצאת נגד אוניברסיטה אחרת, אבל זה לא היה המצב. לקליניקות שלנו, אגב, יש קו אדום - לא לייצג אף אחד נגד אוניברסיטת תל-אביב. באוניברסיטת ייל בארה"ב, למשל, זה לא ככה, הם תובעים אפילו את האוניברסיטה שלהם. אצלנו עובדי הקליניקות הם שכירים של האוניברסיטה, אתה לא יכול להזמין במסגרת תיק את מנכ"ל האוניברסיטה לעדות. זה לא עובד".

בסופו של דבר פרשת "גן המדע" הועברה לטיפול עו"ד ארנה לין. כשהתקבלה פנייה נוספת, הפעם מעובדי האוניברסיטה הפתוחה, החליט נשיא האוניברסיטה פרופ' צבי גליל שהלחצים לא יעזרו הפעם, ואישר לקליניקה להמשיך לייצג את העובדים.

היו גם דוגמאות נוספות. אותה קליניקה לזכויות עובדים ייצגה גם את מלצרי "קופי טו-גו", בית-הקפה שפעל בחזית מתחם האוניברסיטה ברמת-אביב. המלצרים ביקשו להקים ועד שיגן על זכויותיהם מול המעסיק. לאחר שהקליניקה נרתמה לעזרתם התברר כי בית-הקפה נמצא בבעלות עלית-שטראוס. עפרה שטראוס היא אחת התומכות הגדולות של הפקולטה למשפטים.

זיו פנתה לדקאן הפקולטה, פרופ' חנוך דגן, כדי לברר אם יש כאן בעיה. לשמחתה, התשובה שקיבלה היתה חד-משמעית. "הוא אמר לי: 'כמו שעפרה שטראוס לא תגיד לי אם לקבל סטודנט לפקולטה, היא גם לא תגיד לי את מי תייצג הקליניקה'. זו תעודת כבוד גם לשטראוס וגם לדגן, אבל אי-אפשר להגיד שאין כאן שאלה".

קליניקה חדשה לזכויות פליטים

הקליניקה החדשה ביותר שהקימה הפקולטה בתל-אביב היא קליניקה לזכויות פליטים ומבקשי מקלט בישראל. בין היתר הקליניקה מסייעת לפונים אליה במקרים של הגירה כפויה, ועוסקת בתחומים כמו מעצר, זכויות חברתיות וכלכליות ואיחוד משפחות.

"זה דבר שלא היה קיים בארץ", אומרת זיו, "זיהינו אותו כתחום חשוב וחדש לפני מספר שנים, והתחלנו לפתח מומחיות. בכל מקום בעולם יש דיני פליטים. היום הנושא של פליטים הוא נושא ענק בכל העולם. זה קורפוס משפטי מאוד ברור, שונה מדיני הגירה למרות שהוא חלק מהתופעה של תנועת בני אדם בעולם. אבל זה תחום משפטי שלא היה קיים בארץ עד לפני כמה שנים. בישראל, כידוע, או שאתה יהודי או שאתה בבעיה. אין לנו מדיניות הגירה נורמטיבית של קליטת אנשים שלא עושים עלייה. הפליטים מציבים מראה בפני המדינה, שמחויבת להיות חלק מאומות העולם. ישראל גם חתומה כבר משנת 1951 על האמנה בדבר פליטים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע