גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסק דפוק מהיסוד

מכבי ת"א נכנסה ללופ שאי אפשר לצאת ממנו. בגלל אובדן הדרך הטוטאלי של הארגון הזה

‏1. מאז יום חמישי בלילה הדיונים העיקריים סביב שאלת מכבי ת"א והכישלון הם כרגיל קוסמטיים. פיני גרשון ימשיך או לא; השחקנים הזרים שייחתכו ואלו שאולי יגיעו; איזה ישראלים אפשר לשאוב מקבוצות אחרות. הרי בסופו של דבר זה תמיד חוזר לכמה שפצורים קוסמטיים-פרסונליים שיאפשרו כבר בעונה הבאה להסתער על כל התארים. דיונים על קריסת הקונספט הם בעייתיים, מורכבים, ועדיף שלא להיכנס אליהם.

אבל לכל מי שמסתכל מהצד די ברור שהפלת התיק על אלן אנדרסון או גרשון הוא רק ניסיון נוח לדחוק את הדיון לנקודה לא רלוונטית. תיקונים קוסמטיים לא הם שיוציאו את המועדון מהלופ שאליו הוא נקלע. במצב הקיים, כל מאמן או שחקנים אחרים שיגיעו יצנחו בדיוק לאותו חור שחור שישאב מהם כל סיכוי להצליח או לממש את הפוטנציאל.

מהו אותו שינוי מהותי בכלל? האם מכבי יכולה בכלל להשתנות? בשביל שזה יקרה צריך קודם כל להפנים שהעסק דפוק מהיסוד. וזה לא קשור לאובדן האליפות לגלבוע/גליל או לחולון.

העסק דפוק מהיסוד ברמה התדמיתית: מכבי קבוצה שנואה היום יותר משהיתה אי פעם; הוא דפוק מהיסוד, אם גם בשנת 2010 אנשים חוששים להפסיד משחק ליגה ממש כמו ב-1980; הוא דפוק מהיסוד אם שחקנים ישראלים מבקשים לעזוב את הקבוצה חודשיים אחרי שהחלה העונה; הוא דפוק מהיסוד אם לשחקנים ישראלים, שאמורים להוות את השלד של המועדון, אף פעם אין מספיק כסף לשלם אבל זרים בינוניים חונקים את המועדון עם משכורות לא פרופורציונאליות; הוא דפוק מהיסוד אם אתה מעסיק מאמן בעל אישיות שפוגעת במועדון, אחרי ששמחת להיפטר ממנו שנתיים וחצי קודם לכן בגלל שהוא מאמן בעל אישיות שפוגעת במועדון; הוא דפוק מהיסוד אם שעות ספורות לפני גמר הפיינל-פור עוד זרוקים במשרדי "לאן" כרטיסים למכירה אבל אף אחד לא מסתער עליהם.

2. מכבי עומדת היום בפני משבר עצום וזה לא קשור לאובדן האליפות. חלק גדול מהציבור סולד ממנה. שמחה לאיד הפכה עליה גם את התקשורת, מה שהיה עד לפני כמה שנים המעוז העיקרי שלה. אין שום סימן לדרך.

האם הקבוצה הזאת יכולה להמציא את עצמה מחדש? הרבה אנשים יגידו שבסופו של דבר אי אפשר ללכת נגד רוח המועדון והאנשים היושבים בו. אבל עובדה שלחלק מהאנשים הקובעים במועדון, ודאי לדייויד פדרמן, יש ספקות לגבי הדרך.

היו אי אלו התאמות לרוח הזמן בשנים האחרונות, עם העזיבה של עלית וההוצאה של הקבוצה מהידיים של הערוץ הציבורי לטובת ערוץ הספורט. אלו אירועים משמעותיים במהות של מכבי ת"א, לא רק במעבר שלה בין "מכבי הישנה" של שנות השבעים ל"מכבי החדשה", אלא גם בגלל שהוכיחו שבמועדון יש אנשים שיכולים ורוצים להוביל שינוי (פדרמן).

הספקות האלו לגבי הדרך הובילו פעמיים לשינויים מרחיקי לכת שהביא פדרמן ברמת הקונספט. אחד היה עם הדחיקה של מוני פנאן החוצה. היום כולם מבינים גם למה. המהלך השני, שנראה בדיעבד כמהלך המקצועי הראשון שנועד להסתכל לעבר העתיד עם לקיחה בחשבון של שכר לימוד שיהיה צריך לשלם, היה כשמינה את קטש למאמן לפני שלוש שנים. זו היתה אמירה ראשונה של בואו נצא לדרך חדשה. היום מתברר שהתחושות של פדרמן לפני שלוש שנים עם המינוי של קטש היו נכונות. רק יכול להיות שהטיימינג היה עדיין מוקדם מדי.

שינוי אחד נוסף שהיה אמור להביא את הקבוצה עוד צעד קדימה היה הקמת מערכת הסקאוטינג עליה דיברו במועדון במשך שנים. אבל שני המהלכים המקצועיים האלו נגרסו בלהט הטירוף לנצח. לנצח כל מה שזז. גם אם מדובר במשחקי הכנה. פדרמן נאלץ להיכנע לתכתיבים של "מכבי הישנה" של מזרחי ולא הצליח לגונן על קטש יותר מחודשיים בתוך העונה; וגם מערכת הסקאוטינג נסגרה תוך כמה חודשים כי "לא הביאה תוצאות" (איזה תוצאות אמורה להביא מערכת סקאוטינג אחרי חצי שנה?!)

3. מכבי עברה את ההלם הראשוני של אובדן האליפות בארץ כבר לפני שנתיים. אחרי שההלם התפוגג, הקבוצה גילתה שאסון גדול לא קרה והיא עדיין משחקת ותמשיך לשחק ביורוליג, כך שהבסיס הכלכלי שיחזיק אותה מעל המים נשמר.

עכשיו מכבי מקבלת עוד צ'אנס גדול. בדיוק כמו ב-2008. לשאול את עצמה איך היא רוצה להיראות כארגון. את הצ'אנס ב-2008 אף אחד לא לקח. אפשר להתחיל עם זה ממש עכשיו.

‏יש הרבה דברים שאפשר לעשות. אבל ההחלטה הראשונה צריכה להיות ברורה: פיני גרשון צריך ללכת. לא בגלל שהוא נכשל במבחן המכביסטי של להביא את תואר האליפות. אלא בגלל שקבוצה כמו מכבי לא יכולה להיות מזוהה איתו יותר.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק