גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרדוק יוותר על עממיות לטובת רווח

האם גביית כסף על אתרי החדשות תציל את העיתונים "טיימס" ו"סאנדי טיימס"?

רופרט מרדוק מקים חומות של תשלום סביב "טיימס" ו"סאנדיי טיימס" באינטרנט, ובכך הוא מטלטל שוב את פליט סטריט (רחוב העיתונות הבריטית) וסולל את הדרך לקיום רווחי יותר - כך הוא מקווה - של עיתוניו. אני בספק אם הפעם הוא נלחם עם כל הלב.

ללא ספק, מרדוק מתלהב ממלחמתו הדון-קיחוטית העכשווית עם "ניו-יורק טיימס". הוא הוסיף מדור מורחב על ניו-יורק ב"וול סטריט ג'ורנל" כדי להתמודד ראש בראש עם העיתון והפחית את תעריפי הפרסום כדי לשמוט את השטיח מתחת לעיתון הליברלי שהוא מתעב.

זהו ברון התקשורת שאנחנו מכירים מאז שהוא השתלט על "טיימס" וסאנדיי טיימס" ב-1981, דחף אותם במורד השוק ופתח במלחמת מחירים עם "דיילי טלגרף". כותרות גדולות יותר, כתבות קטנות יותר, יותר חדשות כלליות, פחות מידע ממומחים - זו היתה תמיד הנוסחה של מרדוק. כעת רואים אותה ב"ג'ורנל" האמריקני.

להעלות את הרמה

צמצום קהל הקוראים של "טיימס" ו"סאנדיי טיימס", התמחות במידע וגביית כסף רב יותר מהיריבים על חדשות אינם הסגנון שלו, אבל זהו ההיגיון העומד מאחורי גביית כסף תמורת גישה מקוונת לתכנים של שני העיתונים הללו. תחילה הוא הצעיד אותם במורד השוק, וכעת הוא צריך לחזור להעלות את רמתם.

כך הראש שלו אומר לו שצריך לנהוג. בעיתונות גילו כי הרדיפה אחרי מספר הדפים הנצפים בתקווה שהפרסומת תציל אותם היא חסרת תוחלת. לאתרי חדשות מובחרות ומידע יש מקורות הכנסה אחרים - למשל ה-BBC (אגרת הטלוויזיה), בלומברג ורויטרס (מנויים ומסחר בתשלום) או בסיס מנויים סולידי.

עתיד החדשות הכלליות המקוונות מוטל בספק, אבל כדי שהן יתקיימו, הן יצטרכו להידמות יותר ל"טיימס" שמרדוק קנה ב-1981 מאשר לעיתון שהוא מדפיס היום - יותר ממוקדים, מעמיקים ועם מידע ונתונים נדירים יותר.

הם יצטרכו, בקיצור, להיות אליטיסטים יותר - תכונה שמרדוק תמיד שנא. החלופה היא להמשיך לדהור לעולם של תוכן בעלויות נמוכות, שעיקרו ליקוט חדשות. זהו מאבק שיהיה בלתי אפשרי לנצח בו מול מיזמים זולים לתפעול כמו "הפינגטון פוסט".

תיירים חסרי תועלת

"טיימס" השיק בשבוע שעבר את מהדורת הניסוי של האתר החדש שלו, שנראית רגועה וסמכותית יותר מהמהדורה הקיימת. הוא יציב בקרוב "חומת תשלום" גבוהה, שלא תאפשר אפילו לגוגל לקטלג את כתבותיו. הקוראים יצטרכו לשלם 1 ליש"ט ליום או 2 ליש"ט לשבוע כדי לקבל גישה לאתר.

אם זה לא יצליח, נראה שצפויים זמנים קודרים ל"טיימס" וליריבים מפליט סטריט, כמו "גרדיאן". למרות כל הדיבורים האופטימיים של עורכו הראשי, אלן רסברידג'ר, אין הרבה סימנים לכך שה"גרדיאן" יוכל לייצר רווח רק מפרסום ל-35 מיליון האנשים שבעיקר מציצים באתר שלו מדי חודש.

חברת ניוז קורפ של מרדוק מעריכה כי ההכנסה השולית מדפדוף אקראי באתר נמוכה מעשירית פני בשנה. אפילו קבוצת M, סוכנות רכישת הפרסום של קבוצת WPP, טוענת בסקירת מחקר שלה כי החלק המכריע של גולשי החדשות הם "תיירים חסרי תועלת", שיש להם פוטנציאל פרסומי נמוך והם לא ישלמו תמורת חדשות.

"הפצה בחינם של תוכן מובחר דומה לאכילת התינוקות שלך. אתה מחלק בחינם ערך עד שאתה פושט רגל", כותבת קבוצת M. היא מציעה להימנע מ"היצע יתר קבוע של מלאי דיגיטלי" באינטרנט על-ידי שימוש בחומות תשלום, כדי "לחלץ את המו"ל משרידי המלאי ולשקם קהל משתמשים קטן בהרבה אך נאמן".

דרושים קוראים מקצועיים

"טיימס" ו"סאנדיי טיימס" צודקים בכך שהם מנסים את זה - אין הרבה חלופות אחרות, אך ההצלחה תלויה בכך שהצרכנים ימצאו מספיק ערך מאחורי החומה. האירוניה היא שמרדוק הרחיב את הקהל המיועד של כותריו כל-כך הרבה ב-30 השנים האחרונות, שכעת כבר לא מובטח שהוא ימצא ערך כזה.

"טיימס" מלפני עידן מרדוק היה פרסום "אנכי" מאוד, אם לדבר בעגה בת-ימינו. היו פחות כתבות על פלילים, בידור וחדשות כלליות, וסיקור ממוקד רב של פוליטיקה, קריית הממשלה, החוק, החינוך, הסיטי וכיוצא באלה. זה היה עיתון העבודה של האליטה הממסדית.

מאז, העיתון הזה הלך בעקבות מגמות חברתיות כמו העלייה במספר בוגרי האוניברסיטאות והרחיב את תחומיו. אף שהוא שוקל לחזק את הסיקור הייחודי של תחומים כמו חדשות בינלאומיות, עסקים ופיננסים וספורט באינטרנט, מנהליו לא רואים צורך בסיבוב פרסה רחב יותר באסטרטגיה המערכתית.

זוהי השקפה אופטימית. לארגוני חדשות כמו "פייננשל טיימס" ו"וול סטריט ג'ורנל" יש יתרון גדול בגבייה מקוונת מפני שהם מתמקדים בעסקים. כדי שפרסומים כלליים ישתוו אליהם, הם יצטרכו לספק את מה שסטיבי ספרינג, מנכ"ל קבוצת המגזינים פיוצ'ר פבלישינג, מגדיר: "דבר הקרוב יותר למשהו שאתה חייב שיהיה לך מאשר למשהו שנחמד שיהיה לך".

על-ידי פרסום יותר תכנים, נתונים ומידע לקוראים מקצועיים - עורכי דין, רואי חשבון, עובדי מינהל וכו' - "טיימס" יכול לגרום להם לחוש יותר כמו חברים במועדון מנויים ופחות כמו עוברים ושבים מעורפלים. אחרי צבירת הליבה הזו של הקוראים המקצועיים, העיתון יוכל להתמקד בחיזוק הנאמנות שלהם.

אני יכול לדמיין את הבעת הפנים המשועממת (במקרה הטוב) של מרדוק אם תוצע לו האסטרטגיה הזאת. הוא מעולם לא הפגין עניין רב בצד המקצועי של השוק, כלומר בחברות כמו תומסון רויטרס, ריד אלזוויר או פירסון (הבעלים של FT). הוא חש יותר בבית עם "פוקס ניוז", "סאן" ו"ניו-יורק פוסט".

אבל הוא כבר יודע היכן נמצא הכסף, ויש מעט מאוד כסף בעסקי החדשות דמויי הקומודיטיס, בהתחשב במספר הספקים בחינם. הלב שלו אולי כבד, אבל הראש כבר עשה את החישובים.

עוד כתבות

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן: המסוק של הנשיא איברהים ראיסי היה מעורב בתאונה

התקרית התרחשה באזור העיר ג'ולפה שבמחוז מזרח אזרבייג'ן, כ-600 ק"מ מטהרן ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן ● לפי סגן מושל המחוז, המסוק התרסק, אולם לפי הטלוויזיה האיראנית, המסוק ביצע נחיתת חירום בעקבות מזג אוויר ערפילי ● סוכנות הידיעות "מהר" האיראנית מדווחת כי המסוק שנשא את הנשיא נחת

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט