גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוטי שרף: "לכוכבי קבוצות הרכישה יש חיוך פלסטי וסיפור דהוי"

שרף, אחד היועצים האסטרטגיים החזקים בארץ, בראיון ל"ליידי גלובס": "לפעמים אני קם בבוקר ושואל את עצמי איך התגלגלתי למקצוע הזה. אנשים זה דבר שמכביד עליי, כשאני הולך לקוקטיילים אני עושה נזק"

אל מוטי שרף כנראה לא מגיעים בגלל החום, התחזוקה והרגשנות שהוא משפיע על הלקוחות. הרבה רגש אין שם. הוא לא יזכור את יום-ההולדת שלהם ולא יצלצל לברך על הולדת הנכד. לא הוא.

"אני לא זוכר פרצופים ולא זוכר שמות, ואני מתקשה בהבעת רגשות חמים", הוא מודה. "לפעמים אני קם בבוקר ושואל את עצמי איך התגלגלתי למקצוע הזה. אנשים זה דבר שמכביד עליי. כשאני הולך לקוקטיילים אני עושה נזק".

* מה העניין?

"אני לא מתערבב, לא יוצא לאירועים, מקפיד לשמור על הפרדה בין החיים המקצועיים לפרטיים. כשאני מדבר עם אנשים אני תמיד עובד, תמיד בהיכון. אני כל הזמן חשדן לגבי כל שאלה שאני אמור לתת, מה שמקשה מאוד על מפגשים חברתיים. אין כמעט דמות במשק שאני לא קשור אליה, ואני נמנע ממצב של מתן אינפורמציה".

כל זה לא הפריע לו להפוך בעשור האחרון לאחד היועצים האסטרטגיים החזקים בארץ. כשחברות נקלעות לצרות ובכירים מסתבכים, שרף רואה כסף. הרבה כסף. זו הדרך שהוא בחר להתפרנס בחיים - לנהל משברים.

שרף ייעץ למשטרה, אבל גם לאברהם הירשזון. לאליעזר פישמן, וגם לבנק לאומי. הוא ייעץ במלחמת לבנון השנייה לחיל האוויר בנושא מלחמת תודעה, מה שעורר עליו ביקורת גדולה כשמונה לאחר מכן כיועץ אסטרטגי לוועדת וינוגרד. לאחרונה קיבל לידיו את שתי הפרשות הבוערות - משבר טויוטה ומשבר פסגות. תמיד לקוחות עם פרופיל גבוה, גם כשלא מדובר במשבר. מיד אחרי שרכש את בזק, שכר שאול אלוביץ' את שירותיו של שרף.

הוא מתח מאוד את גבולות הקטגוריה, אבל הוא רחוק מלהיות מסופק. מעל פני השטח הוא מתמרן בין כל המשברים, מתמרן גם את התקשורת לצרכיו, אבל מתחת לפני השטח מבעבע סיפור חדש שהוא מוביל. מהלך עסקי יזמי שמעלה על נס את קונספט הסיפור.

* יש זרמים תת-קרקעיים שמלמדים שאתה מבשל עסקה רצינית, שתקבץ יחד כמה ישויות עסקיות לקבוצת תקשורת גדולה.

"אנחנו נחבר כמה משרדים מדיסציפלינות שונות, צעירות ומאתגרות, כדי ליצור סוג של מפץ. זו קבוצת תקשורת שאמורה לייצר קודם כל ערך בבניית הסיפור של הארגון והמותג. לראשונה יסופר סיפור טהור ונקי בכל הפלטפורמות, ללא הטיות שקשורות במחיר ובמודלים עסקיים.

"הסוכנות תבנה את הסיפור ותבחר את המדיום שדרכו יועבר הסיפור - פרסום, יחסי ציבור, אינטרנט. כל השאר יהיו כלים, פלטפורמות. היום כל אחד נחשד בכך שהוא מוטה לטובת הגדלת רווחיות. במודל כזה לא מעניינות העמלות ולא מעניין המדיום".

* מאיפה תביא את הכסף?

"המטרה היא לקנות חברות מבטיחות ויזמיות, שיש להן צמיחה מאוד גבוהה, ושמתומחרת בהן פרמיית הערך של הניסיון שלי ושל המשרד. זה הרבה יותר מורכב מלקחת חברה על המדף ולרכוש אותה. זה אותו מודל של קרן הון סיכון".

* תכל'ס, בכמה אתה מתמחר פרויקט של בניית סיפור?

"50-250 אלף דולר".

* אתה לוקח אחריות על כך שגליה מאור ירדה מהמירוץ לתפקיד יו"ר לאומי?

"עם גליה עובדים מהלב ולא תמיד מהראש, ואני משאיר את זה ביני לבינה".

כשקיבל לידיו את הטיפול בוועדת וינוגרד, התחושה ברחוב היתה שהוועדה היא כלב הפודל של אולמרט. איך אפשר לתת לוועדה משקל ציבורי, הוא שאל את עצמו. כהרגלו, הלך לבדוק את השטח. "אימא, מה את חושבת על זה?", שאל בארוחת הערב המשפחתית. "עזוב, הם לטובתו האנשים האלה. הוא מינה אותם", השיבה. "אוקיי", הוא אמר, "מפה מתחילה העבודה שלי".

"ועדת וינוגרד היתה חוויה מכוננת מבחינתי", מספר שרף. "בפעם הראשונה הרגשתי איך ההבדל הבין-דורי בא לידי ביטוי באופן שבו אנשים בוחרים לתקשר. ד"ר אליהו וינוגרד היה אנטי-תקשורת באופן פתולוגי כמעט. לא פעם הוא היה משתמש במושג 'אתם העיתונאים', ולא פעם תיקנתי אותו שאני בצד של הוועדה".

על הטיפול ב"משבר החתולים" של טיב טעם בעקבות תחקיר "כלבוטק" מספר שרף: "לצערי, הקולגות והעיתונאים לא אהבו את המהלך. הם טענו שהוא אגרסיבי מדי, 'לא לפי הכללים'. באופן פרדוקסלי, רוב הסיקור של פרשת טיב טעם השנייה נסב סביב המתודולוגיה שנבחרה, ולא על החתולים. כשזה קרה, היכתה בי התובנה שהענף שבו אני פועל די מקובע על פי קוד הפעלה משנות ה-60, זה עולם שבו התקשורת היא חד כיוונית, עולם של מוען ונמען, ולא עולם של סיפור המדביק את ההמונים. "התסכול שלי על חוסר ההבנה של המהלך התקהה עם השנים, במיוחד כאשר באוניברסיטאות, בחוגים לתקשורת, משבר החתולים הפך לקייס סטאדי של טיפול במשבר באופן שונה מהרגיל".

* איזה יזם ישראלי הולך להיות הסיפור הבא?

"הסיפורים של יצחק תשובה, אליעזר פישמן ודוד עזריאלי מציתים את הדמיון כל פעם מחדש, ולא נראה שיש להם כרגע תחליף. התחליף היחידי באופק זה כוכבי קבוצות רכישה עם חיוך פלסטי וסיפור דהוי".

* מה האירוע שהכי זעזע אותך?

"הייתי נוכח בכמה מקרים שבהם נעשה מסחר במידע על מנת לספק צרכיו של עיתונאי. זה זעזע אותי, כי למכור לקוח כדי למצוא חן בעיני התקשורת זו פשיטת -גל מבחינה אתית. הפיתויים הם יומיומיים וחזקים, ואתה צריך עוצמות אישיות כדי לא להתפתות".

* עד כמה התופעה רווחת?

"יש מספר יועצים בודדים שהפכו את מקצוע יחסי הציבור למסחר במידע, ועובדים בשיטה של קופסה שחורה. הלקוח לא מודע לזה שסוחרים במידע שלו. המידע שאמור לשרת אותך לא פעם פוגע בך, ומשרת את היועץ שלך".

* גם ככה ענף יחסי הציבור סובל מיחסי ציבור גרועים.

"כשכל העיתונים סיכמו את העשור בכל פרקטיקה אפשרית, מעריכת דין, דרך היי-טק, פרסום, שיווק, אינטרנט, וענף יחסי הציבור לא זכה אפילו לאות, הבנתי שאנחנו הפספוס של העשור. כוחם של אנשי יחסי הציבור עלה, אבל אנו רחוקים מלבסס תעשייה משפיעה שנכנסת לתחומים סינרגטיים ויוצרת עסקים חדשים.

"ענף יחסי הציבור עדיין תקוע חזק בעולם של קשרי העיתונות, כאשר הערך היחיד של איש יחסי ציבור הוא יכולתו להעלות לשיחת ועידה את הלקוח שלו מול העיתונאי. זהו תפקיד צר וכמעט חסר משמעות במרחב התקשורתי העתידי. אם לא נשכיל לנצל את חלון ההזדמנויות שנוצר עתה לטובת בניית סיפור תקשורתי חוצה פלטפורמות - זה יהיה הפספוס של העשור הבא".

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן