גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אהרון ברק ליורם דנציגר: "דבריך דברי הבל ואתה שולף מהמותן"

בכנס לשכת עוה"ד באילת הציג דנציגר עמדה מנוגדת להלכת אפרופים של ברק, שלפיה חוזים יפורשו בפרשנות תכליתית ■ ברק: "כשהגיתי את אפרופים, עשיתי זאת אחרי מחקר מעמיק ולא בדרך של ירייה מהמותן"‏

‎‎שמו הבנאלי של פאנל "פרשנות חוזים" שהתקיים הבוקר (ג') בכנס העשור של לשכת עורכי הדין באילת לא הסגיר את מאבק המוחות שעמד להתרחש באולם עמוס עורכי הדין במלון רויאל ביץ' בין שניים מבכירי עולם המשפט: נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט (בדימוס) אהרון ברק, ושופט בית המשפט העליון יורם דנציגר.

בפאנל השתתפו גם שופט בית המשפט העליון (בדימוס) אליהו מצא, הפרופסורים נילי כהן ואיל זמיר ועו"ד דליה טל, אך ברק ודנציגר גנבו את ההצגה כשהציגו לראשונה את עמדתם המנוגדת בנוגע להלכת אפרופים המפורסמת (הלכה של ברק, שלפיה חוזים יפורשו בפרשנות תכליתית) מעל במה אחת.

במהלך הדיון תקף ברק את דנציגר באופן חסר תקדים, ולבסוף נאלץ להתנצל על חלק מהדברים שאמר, בין השאר על כך שכינה אותו "שולף מהמותן" ואמר כי דבריו הם "דברי הבל".

הפאנל נפתח בהצגת תוצאות משאל שנערך בין משתתפי הכנס לקראתו. בין היתר נשאלו עורכי הדין אם המליצו ללקוחותיהם שלא להביא עניין של פרשנות חוזה לבית המשפט כיוון שלא יכלו להעריך מה תהיה התוצאה שם, ו-91% מהם (קרוב ל-200 עורכי דין) ענו בחיוב.

‏דנציגר, שהנחה את הפאנל, התייחס לשאלון בפתח דבריו. "27 שנים עבדתי כעורך דין פעיל, ואני יכול להגיד שרוב עורכי הדין שאיתם נפגשתי סבורים כי הלכת אפרופים, הרוח שלה או הדרך שבה היא יושמה מערערת את היציבות ואת הוודאות שנדרשות בתחום של דיני חוזים", אמר. "אם עורכי הדין לא יכולים להמליץ ללקוחותיהם ללכת לבית המשפט משום שהם חוששים מהתוצאה האפשרית - זה אומר שאין לנו את האלמנט הקריטי, את ערך היציבות והוודאות בדיני חוזים".

דנציגר ציין כי אינו חושב ששופטי העליון צריכים לפעול על-פי דעות של הציבור, אך הוסיף כי "אם יש ביקורת על פסק דין שנמשכת 15 שנה, צריך לבדוק אם יש בה ממש".

‏במהלך הדברים ציטט דנציגר לא מעט מכתביו של השופט ברק על מנת לחזק את עמדתו, ובין השאר אמר: "השופט ברק ציין בספרו 'שופט בחברה דמוקרטית' כי מן הראוי שהשופט ישמע את דעת הציבור משום ששופט אינו עומד לבחירה, ולכן מן הראוי שהוא עצמו ישמע את הביקורת שנשמעת מהעם".

‏דנציגר ציין כי בבואו לפרש חוזה הוא פועל לפי מספר כללים: "עיקרון חופש החוזים הוא עליון בתחום דיני החוזים, ומכאן שגם בפרשנות של דיני חוזים. זו הזכות שלי ושל הצד השני לחוזה לעצב אותו ואת תוכנו בדיוק כפי שאנחנו רוצים. הצדדים קובעים את תוכן החוזה - לא השופט", אמר.

‏לדבריו, הצד השני של המטבע אומר שעיקרון חופש החוזים הוא גם זכותם של הצדדים ליהנות מהגנה מפני התערבות בית המשפט כשלא צריך להתערב בזכות הזו. "אין צורך לחשוף את הצדדים לאפשרות שבדיעבד יכתיב להם השופט ערכים שעומדים בניגוד לאלה שהכניסו לחוזה".

‎‎תחילת הסערה

‏‎‎מה שהחל את הסערה שהתרחשה מאוחר יותר בפאנל היה הכלל השלישי שציין דנציגר במהלך דבריו. "בניגוד לעמדתו של פרופ' ברק, אני סבור שלא כל טקסט חוזי זקוק לפרשנות. עם כל הצניעות, אני סבור שאמירתו של ברק מרחיקת לכת מדי. בחוזה הפשוט המילים אומרות הכול, וחוזה כזה שבו המילים ברורות וחד-משמעיות - לא צריך לפרש", אמר.

‏בסיום דבריו התייחס דנציגר גם לביקורת שעלתה בעבר על כך שהוא, שופט בן יומו, "מעז" לצאת כנגד הלכה שנתן הנשיא ברק ושאושרה בהרכב של 9 שופטים. "האם אני הקטן, שהגעתי רק לפני שנתיים וחצי לבית המשפט העליון, צריך להרכין ראשי בפני הלכה שנקבעה לפני 5 שנים על-ידי הרכב של 9 שופטים?", שאל, והוסיף: "אני אצטט מדברי ברק שאומר שאין להבטיח יציבות, ודאות, עקביות והמשכיות בלי להבטיח שינוי. אז אני מתחיל בשינוי, ואם אני מאמין באמת ובתמים שההרכב שגה - אני לא חושב שאני יכול לשבת בשקט. גישתי היא שאם לשון החוזה ברורה וחד-משמעית, צריכים לתת ללשון הזו משקל מכריע בפרשנות חוזה. אני מקווה שיום יבוא והגישה הזאת תתפוס אחיזה".

‏תשובתו של ברק לדנציגר היתה: "28 שנה אני חושב ועוסק בפרשנות, 28 שנה אני עובר על ספרות בתחום. יש מקום לדיון מחדש אם מציגים תזה נוגדת. אך מה שיורם עשה הוא לא תזה נוגדת. לא מציגים תזה נוגדת אם לא יודעים לאן התזה שלך מובילה אותך, ואני חושב שיורם לא יודע לאן התזה שלו מובילה אותו. לא מציגים תזה נוגדת בלי להתמודד עם הפרופוזיציות הקיימות - ויורם לא עשה זאת", עקץ.

‏באותה נימה הוסיף ברק כי "כשהגיתי את אפרופים, עשיתי זאת אחרי מחקר מקיף ומעמיק ולא בדרך של ירייה מהמותן, ומה שיורם עשה היה ירייה מהמותן. אגב, כשיורים מהמותן לפעמים פוגעים, אבל כשיטה זאת לא שיטה טובה".

‏ברק הוסיף כי הוא מסכים עם דנציגר בכך שצריך לעיין מחדש בהלכת אפרופים. "בעניין הזה הוא מתפרץ לדלת פתוחה", ציין, אך מיד הוסיף עוד מכה מתחת לחגורה: "אני מגדיר פרשנות כמתן מובן לטקסט שלשונו יכולה לשאת. על-פי ההגדרה הזו כל טקסט דורש פרשנות. להבין משמעו לפרש. האמירה שטקסט פשוט אינו זקוק לפרשנות היא פשוט דבר הבל".

‏"טדסקי אמר שהאמירה שטקסט ברור אינו זקוק לפרשנות זה כמו האמירה שמזון קל אינו דורש עיכול", הוסיף ברק.

בהמשך דבריו ציין ברק כי הלכת אפרופים חלה בכל העולם, "חוץ מאשר אצל אלה בישראל שחושבים שהיא לא טובה" אמר - והפנה את דבריו במפורש לדנציגר. לדבריו, העולם חי עם אפרופים, ואין טענה שזה לא בטוח ושאנשים לא הולכים בגלל זה לבתי המשפט.

ברק ציטט רבות מדברי לורדים אנגלים, גדולי השופטים האמריקנים, ופנה להיסטוריה של הפסיקה והחקיקה בכל העולם. "חוזה לא נותר באינקובטור. כל טקסט מקבל את צביונו מהקשרו", אמר לדנציגר.

‏"אל תחנכו שופטים"

‏‎‎‏"אשרי וטוב לי שנתתי את פסקי הדין שלי בלי לשאול מה התוצאות של משאלי דעת קהל, ואני מקווה שאתם לא רוצים שופטים שהולכים לפי משאלי דעת קהל, לא בחוזים ובוודאי לא בחוקתי. אל תחנכו שופטים", התייחס ברק לתוצאות המשאל שהוצגו בראשית הפאנל.

לדבריו, ברור שעורכי הדין ימליצו ללקוחותיהם לא להגיע לבית המשפט בעניין של פרשנות חוזה, משום שהם "לא רוצים שיראו למה הם באמת התכוונו כשניהלו משא-ומתן על החוזה".

‏לבסוף הפנה ברק שאלה רטורית לכאורה לדנציגר: "כשלשון החוזה ברורה לחלוטין ומשקפת את דעתם של הצדדים - הולכים לנסיבות או לא? אם הולכים לנסיבות אין בינינו ויכוח, אך אם לא הולכים לנסיבות אז אני חלוק על דעתך", סיכם את דבריו - וגרף מחיאות כפיים סוערות מהקהל.

‏דנציגר סיכם את הוויכוח ללא התלהמות באמירה שאולי הגיעה השעה לעשות צעד זהיר לאחור, שאומר "בוא לא ניתן לשופט הפרשן לדהור כמו סוס פרא. זאת לא אוניברסיטה. קטונתי להתווכח עם פרופ' ברק, אך העולם אינו שחור ולבן".

‏בסוף הפאנל התנצל ברק ואמר: "מיותר לומר שאני מעריך את הדעות של אחי הצעיר. כל מה שאני אומר זה קח נייר ועיפרון, שב על המדוכה ותציג נייר שנוכל להסכים עליו". ‏‎‎‏

עמדת דנציגר

* על שופטים להתייחס לביקורת שמושמעת מהציבור.

‏* הצדדים קובעים את תוכן החוזה - לא השופט.

* הצדדים מוגנים מפני התערבות מאוחרת של בית המשפט בתוכן החוזה.

* לא כל טקסט חוזי זקוק לפרשנות.

עמדת ברק

* שופטים לא צריכים לפעול לפי משאלי דעת קהל.

* הלכת אפרופים חלה בכל העולם.

* כל טקסט דורש פרשנות - להבין משמעו לפרש.

הלכת אפרופים

הלכת אפרופים המפורסמת ניתנה בפסק דינו של הנשיא ברק בפרשת אפרופים (ע"א 4628/93), שגרס כי יש לפרש את החוזה לאו דווקא בהתאם למילותיו, אלא בפרשנות תכליתית על-פי כוונתם הסובייקטיבית של הצדדים.

ההלכה היוותה את יריית הפתיחה של המאבק האידיאולוגי בתוך בית המשפט העליון בנוגע לפרשנות חוזים, בין אלה שסוברים כי יש לתת ללשון החוזה את המשקל המכריע בפרשנות חוזה ורק אם אינו ברור לפנות לבחינת הנסיבות (פרשנות בשני שלבים) - לבין המצדדים בפרשנות התכליתית שאותה התווה ברק ואשר הינה ההלכה המחייבת עד היום.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

אפל בחרה בג'מיני, והשווי של גוגל זינק לראשונה מעל 4 טריליון דולר

אפל הודיעה כי היא צפויה לשתף פעולה עם גוגל ולהישען על מודל ה-AI שלה, ג'מיני, במסגרת פיתוח מוצרי הבינה המלאכותית שלה, ביניהם העוזרת הקולית סירי ● בתחילת נובמבר, דווח בבלומברג כי העסקה תהיה בהיקף של כמיליארד דולר בשנה

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ־80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט־אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

"להתעלם מהסקטור הזה זה מסוכן": המניות האלה הפכו למנוע של ת"א

עם רוח גבית מהסלמה באיראן וחוזים חדשים, מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● כך, מניות כמו אלביט ונקסט ויז'ן הוסיפו לשווי שלהן מיליארדים, ומשקל הסקטור בתל אביב עקף את הנדל"ן ● אבל האם העליות כאן כדי להישאר?

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

שלי שמיר-קינן / צילום: איל יצהר

מנכ"לית משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עוזבת "לפרק הבא"

שלי שמיר-קינן, מנכ"לית משרד הפרסום מבית פובליסיס, עוזבת אחרי 4.5 שנים ● היא תוחלף ע"י שני שאול-ואנגוש, שכעת תהיה אחראית על משרדים - באומן-בר-ריבנאי וליאו ברנט

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

הנשיא ממשיך ללחוץ, באיראן מבהירים: "האיום מכיוון ישראל ממשי. נערכים בהתאם" ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

דרוזים בדרום סוריה מניפים את דגל ישראל / צילום: ap, Fahd Kiwan

לא רק נשק וסייבר: מודל עסקי חדש למעצמה האזורית ישראל

מההכרה בסומלילנד, דרך הצטלבות אינטרסים עם סעודיה ועד הגנה על מיעוטים בסוריה ● ישראל נתפסת יותר ויותר ככוח המייצב היחיד במזרח התיכון ● כך עלייתה כמעצמה אזורית מתורגמת להזדמנויות כלכליות של מיליארדים שגם המשקיעים מזהים ● טור אורח

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

בארה"ב בטוחים: לישראל יש יד בהיחלשות המשטר האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם:  בוול סטריט ג'ורנל טוענים שהמלחמה עם ישראל היא אחת הסיבות העיקריות לחולשה של המשטר האיראני, הצצה לנשק שצה"ל תפס אחרי ה-7 באוקטובר וההחלטה הפרו-ישראלית של אגודת ההיסטוריה האמריקאית • כותרות העיתונים בעולם

חותמים על העסקה. מימין: ארי קלמן, מנכ''ל מנורה, רוני נתנזון, מייסד מנורה ERN, וערן גריפל, יו''ר מנורה מבטחים / צילום: עידן שיסטר

עם 460 מיליון שקל בכיס: רוני נתנזון נפרד מהחברה שהקים לפני 25 שנה

מנורה חתמה על הסכם לרכישת יתרת המניות בחברת האשראי החוץ־בנקאי ERN תמורת 230 מיליון שקל ● רוני נתנזון, היו"ר והמייסד, משלים אקזיט מוצלח