גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן הולכים הנכסים הדיגיטליים אחרי המוות?

אדם צובר בחייו יותר ויותר רכוש דיגיטלי, כמו שמות דומיין, חשבונות דואר אלקטרוני, נכסים באתרים כמו סקנד לייף ופייסבוק ועוד ■ הצורך בטיפול בנכסים אלו אחרי המוות הופך לנפוץ יותר, השוק הפוטנציאלי עצום, וכמה חברות כבר מציעות פתרונות

סבתו בת ה-94 של ג'רמי טואומן הייתה חובבת טכנולוגיה, שנהגה לתקשר עם חבריה באמצעות הדואר האלקטרוני ולשחק ברידג' ברשת. כשהלכה לעולמה רצו טואומן ואביו לגשת לחשבון הדואר האלקטרוני שלה בהוטמייל, על מנת להודיע על כך לחבריה, אולם לא היה באפשרותם לעשות זאת בלי סיסמה.

"הכל מתחיל בחיי האישיים. פטירתה של סבתי, הילד הראשון שנולד לי, הצוואה שכתבתי בפעם הראשונה", מספר טואומן, יזם אינטרנט מסן פרנסיסקו. "הבנתי שיש ברשותי מספר נכסים דיגיטליים, כמו שמות דומיין, שאין שום דבר הקושר אותם לקיומי בעולם האמיתי. אף אחד לא יודיע לישתי על קיומם עם מותי. שוויים נע בין 1,000 ל-10,000 דולר, ואני רוצה שהכסף הזה יגיע לאשתי בבוא העת".

כמה שנים קודם לכן, ב-2005, הוריו של חייל מארינס שנהרג בעיראק עתרו לבית משפט במישיגן, על מנת שיורה ליאהו למסור לידם את סיסמת חשבון הדואר האלקטרוני של בנם. הם היו זקוקים לתכתובות שלו כדי ליצור ספר זיכרון שינציח אותו. יאהו טענה כי על-פי תנאי השימוש בשירות הדואר האלקטרוני שלה, היא מנועה למסור סיסמאות דואר אלקטרוני לשארי הבשר של המנוח.

בית המשפט הורה ליאהו בסופו של דבר למסור את הסיסמה להורי החייל, אך הבעייתיות נותרה בעינה. עד היום מונעים תנאי השימוש בחשבונות הדואר האלקטרוני של יאהו העברה או הורשה של סיסמה לאדם שאינו האדם שעל שמו נפתח החשבון.

עוקפים את הבעיה

בניגוד להוריו של החייל, החליט טואומן שלא לפנות לערכאות משפטיות, והקים שירות מקוון העוקף את הבעיה. בשנה שעברה הוא השיק את לגאסי לוקר (Legacy Locker), אתר שמספק לגולשים שירות חינמי של שמירת סיסמאות דיגיטליות המשמשות אותם בחייהם, שיועברו לקרוביהם לאחר מותם. האתר מונה כיום כ-10,000 משתמשים רשומים, וטואומן מציין כי מספר לא מבוטל של גולשים מעדיף לשלם 30 דולר בחודש או 300 דולר לכל החיים עבור שירות פרמיום. תזרים המזומנים של לגאסי לוקר הוא חיובי, והשירות היה יכול להיות רווחי, אילולא החליט טואומן שלא להרחיב אותו באופן אגרסיבי.

נוסף על לגאסי לוקר, הוקמו לאחרונה מספר חברות נוספות המציעות לטפל בנכסים דיגיטליים אחרי המוות. לדברי ג'סי דייוויס, מייסד שירות ניהול העיזבון הדיגיטלי המקוון Entrustet, "זה ממש מטורף שלאתרי אינטרנט אין מדיניו מוסדרת בעניין. אנשים מוציאים כסף אמיתי על החשבונות הדיגיטליים שלהם. יש להם ערך, בין אם כלכלי או רגשי. מדובר בנכסים לכל דבר וחבל מאוד שמתעלמים מהם". החברה של דייויס מתכננת להציע שירותים מלאים כבר החודש, ומדווחת על רמת עניין גבוהה מצד הגולשים בגרסת הבטא של האתר.

באירופה החלה חברת Datainherit השוויצרית להפעיל שירות דומה בפברואר 2010, וכיום רשומים לשירות זה 2,500 משתמשים. החברה פיתחה גם אפליקציה חינמית לאייפון, שהורדה על-ידי אלפי אנשים תוך זמן קצר.

לדברי פרופ' דוון דסאי מהפקולטה למשפטים של אוניברסיטת קליפורניה, "זו בעיה שנעשית משמעותית ככל שעובר הזמן. הגל הראשון של האנשים שמשתמשים באינטרנט באופן קבוע מתחיל למות. לא מדובר רק בצעירים שנהרגים במלחמות, אלא באנשים בגילאים 40-70 שיש להם נכסים דיגיטליים רבים".

עורכי הדין במבוכה

הדברים נעשים מסובכים יותר כשמדובר בנכסים וירטואליים בסקנד לייף או במשחקי רשת מקוונים, שלהם יש גם ערך כספי בעולם האמיתי. על פי דו"ח שהתפרסם בשנה שעברה, שוויים הכולל של טובין וירטואליים בארה"ב לבדה נאמד בכמיליארד דולר. "הנכסים של הגולשים באתרים דוגמת פייסבוק וסקנד לייף הם אכן סוגיה סבוכה. אנשים מקדישים זמן ומאמץ רב על מנת להשיג אותם, אך למעשה הם קיימים רק בזכות פעילות החברה בה הם מוחזקים", אומר פרופ' דסאי.

כמה חברות אינטרנט גיבשו כבר מדיניות לניהול נכסים של גולשים שנפטרו. חברת לינדן לאבס (Linden Labs), המפעילה את סקנד לייף, מתירה למשתמשים רשומים להוריש נכסים וירטואליים לאדם אחר בצוואתם. בפייסבוק החליטו להפוך את עמודי הפרופיל של משתמשים שנפטרו לעמודי הנצחה, שהגישה אליהם מותרת רק לאנשים שנמצאים ברשימת החברים של הנפטר. גוגל מאפשרת לשארי בשר לגשת לחשבונות של נפטרים שמנוהלים באתריה עם תעודת פטירה ומסמכי זיהוי מתאימים.

למרות זאת, עורכי דין רבים עדיין מוצאים עצמם במבוכה כאשר הם מתבקשים להכניס לצוואות של לקוחותיהם סעיפים העוסקים בעיזבון דיגיטלי. טואומן מספר שלמרות שבילה שעות ארוכות עם עורך דינו בדיון בשאלה מה לעשות עם מכוניתו, ביתו וניירות הערך שלו עם מותו, הם לא הקדישו ולו דקה אחת לדיון בנכסיו הדיגיטליים. דייויד הארדי, עורך דין בריטי, מספר שנדיר שלקוחות מעלים את הנושא כאשר הם מבקשים לערוך צוואה. "הנושא פשוט לא נמצא בתודעה של האוכלוסייה", הוא אומר.

דסאי חושב שיש צורך ממשי להגדיר את החקיקה בנושא. לדבריו, "אתרים כמו לגאסי לוקר אולי ממלאים את החלל שנוצר, אבל אנחנו עדיין זקוקים לחקיקה ברורה בעניין". ואכן, חקיקה בנושא עיזבון דיגיטלי עושה דרכה, אמנם באיטיות, לספר החוקים של מספר מדינות בארה"ב, בהן וויסקונסין, קונטיקט ורוד איילנד, וממשלת שווייץ בוחנת חקיקה בנושא תוך שיתוף פעולה משפטי עם אוניברסיטת באזל.

השוק הפוטנציאלי עבור חיים מקוונים אחרי המוות הוא עצום. לדברי דייוויס מ-Entrustet, "כשכמעט לכל אחד יש נכסים דיגיטליים, עיזבון דיגיטלי הולך להיות דבר שבשגרה בעוד מספר שנים".

טיפים להבטחת המורשת הדיגיטלית שלך

יש ליצור רשימה של חשבונות מקוונים, חברויות באתרים וסיסמאות ולהחליט למי להורישם. כמו כן, יש להחליט האם ברצונך למחוק חלק מהם לאחר מותך.

נכסים דיגיטליים עשויים להכיל גם חשבונות כספיים, דוגמת חשבון PayPal וחשבונות באתרי קמעונאות שונים, מידע עסקי הכולל סיסמאות גישה למחשבים או לגיבויים לקודי תוכנה וחשבונות אישיים דוגמת עמוד פייסבוק, חשבון דואר אלקטרוני מקוון, אלבום תמונות מקוון ובלוג.

מצא מישהו שיטפל בנכסיך הדיגיטליים לאחר מותך. כדי להבטיח שהאדם עליו מוטלת המשימה יקבל את כל המידע על נכסיך הדיגיטליים בעת הצורך, אפשר לפנות לחברה כמו אלו שהוזכרו בכתבה. החברות הללו יכולות גם למחוק נכסים שאינך מעוניין להעביר הלאה.

כלול את נכסיך הדיגיטליים בצוואתך. וודא שעורך הדין שערך אותה יידע מיהו האדם שמינית לטפל בהם לאחר מותך. אם ישנו ניגוד עניינים בין הכתוב בצוואה לבין הסדר שנעשה עם חברה חיצונית, תוכרע הכף לטובת הצוואה.

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי