גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפרד מאן ל-G: "המיליארדים שלי הפכו את ילדיי לעצלנים"

הוא פיתח מערכות לטילים, מכשירים שסייעו לחירשים לשמוע ולמשותקים ללכת, ועכשיו, בגיל 85, הוא רוצה גם לשנות את חייהם של חולי הסוכרת. מה יקרה אם זה לא יצליח? "אז יהיה פחות מיליארד. ממילא שום דבר לא הולך למשפחה"

אלפרד מאן כבר הצליח בימי חייו לגרום לחירשים לשמוע, לעיוורים לראות, לפיסחים ללכת, לשנות את חייהם של חולי סוכרת מהקצה אל הקצה, ועל הדרך להפוך לאחד היזמים-משקיעים-מיליארדרים הבולטים ביותר בעולם בתחום מדעי החיים. מה שהוא לא הצליח לעשות, לדבריו, הוא למנוע מהמיליארדים שלו להפוך את שבעת ילדיו - מארבע נשים שונות - ל"עצלנים".

"ילדיי קיבלו כאחוז אחד מרכושי", הוא אומר בראיון ל-G. "תכננתי את זה בזהירות, כך שאף אחד מהם לא יהיה עשיר מכדי שתהיה לו מוטיבציה לעבוד וליצור. הבעיה הייתה שהחברות שלי נעשו מצליחות מדי, ולכל הילדים יש מספיק כסף שהם לא צריכים לעבוד, ולמען האמת, רובם גם לא רוצים. שלושה מהם עובדים, אבל השאר פרשו. אחד מהם יצא לפנסיה עוד לפני שהתחיל לעבוד והשני פרש אחרי שני ימי עבודה".

את שאר הכסף - כלומר 99% ממנו - מאן רוצה לתרום למוסדות אקדמיים ברחבי העולם, אבל גם שם הוא מתקשה. "100 מיליון דולר, מישהו?" הייתה הכותרת ב"פורבס" לפני שנים אחדות, לכתבה שטענה כי אוניברסיטאות רבות מסרבות למתת, בגלל התנאים שמציב מאן בתמורה לתרומה.

אחד המוסדות שכן הסכים להתאים את עצמו לתנאים של מאן, וקיבל בתמורה התחייבות להשקעה של 100 מיליון דולרים במכון ליישום ולמסחור טכנולוגיות בתחום הביו-רפואה, הוא הטכניון בחיפה. על כן אנחנו נפגשים בחדרי מכון AMIT (The Alfred Mann Institute at the Technion), בעוד אשתו הרביעית קלוד, הפעילה מאוד ב-AMIT, מצטרפת מדי פעם לשיחה במבטאה הצרפתי הבולט, מה שמביא את הזוג מאן לעוד סדרה של חיבוקים ונישקוקים פומביים.

הדבר האחרון שאפשר לומר על מאן, גוש אנרגיה תוסס המתקרב לשנתו ה-85, זה שהוא מאופק, זהיר או חששן. אם מחברים את הסכומים שבהם מכר את חברותיו במהלך השנים מגיעים לכ-9 מיליארד דולרים. אבל מהאקזיט הראשון שביצע, עוד לפני שקראו לזה אקזיט, בשנות ה-60, נהג לקחת את כל הכסף ולהשקיע אותו הלאה, במיזם הבא.

לפני כחמש שנים, בהגיעו לגבורות, ביצע את ההימור הגדול ביותר בהיסטוריה של משקיע בודד על חברה: מיליארד דולרים שהשקיע בחברת Mannkind, משחק מילים על שמו, לייצור משאפי אינסולין. ערכה ירד בינתיים לפחות ממחצית מסכום ההשקעה (נסחרת בנאסד"ק על-פי שווי של 390 מיליון דולרים), אבל זה קורה מפני שדרכה לאישורים - כך על-פי מאן - רצופה רגולטורים מה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) ומומחים לסוכרת שעומדים בדרכו, "כי הם טיפשים", שלוקח להם זמן להבין את מה שהוא מטיף לו כבר שנים בתחום הטיפול במחלה.

מאן הוא איש סוער ורגשני אבל גם סוחר לא קטן. אמנם יש לו נוסחה שלפיה הוא קובע במה ישקיע וכמה, אבל לא פחות מכך הוא מונחה על-ידי אתגרים, רגשות, כעסים ורצון להוכיח את עצמו. אולי ההשקעה האדירה בפיתוח, שאם יצליח עשוי לשנות את חייהם של חולי סוכרת מהקצה אל הקצה, קשורה גם לרצון מונומנטלי להשאיר אחריו משהו בלתי נשכח.

הימור רציני, מיליארד דולרים.

"אילו הייתי יודע בתחילת הדרך שההשקעה תגיע למיליארד דולרים קרוב לוודאי שלא הייתי עושה את זה, אבל בשלב הזה בחיי אני יודע שהסוכרת היא האתגר הגדול ביותר לרפואה בעולם".

עד עכשיו הכול הצליח לך, אבל מה יקרה אם מנקיינד לא תצליח, אם משהו ישתבש?

"אז יהיה פחות מיליארד. ממילא כל כספי הולך לפילנתרופיה, למשפחה שלי כבר דאגתי, ושום דבר לא הולך אליה".

צפי מכירות של 700 מיליון דולרים

אלפרד מאן, אל בפי כל מודעיו, אמנם יהודי, אבל הקשר שלו לישראל נוצר בשלב מאוחר יחסית בחייו, ודרך שותפות עסקית עם קרן הון סיכון "תעוזה" החיפאית, בניהולו של אבי קרבס. מאן הוא בעלים של 24.8% מתעוזה - מה שהופך אותו לבעל השליטה בחברה - ותעוזה היא שותפה זוטרה של מאן במניותיה של חברת ביונס, המייצרת מכשיר שמסייע לבעלי שיתוק חלקי להשתמש ברגל או ביד הפגועה.

בסרטוני ההמחשה של המכשיר הזה, ובכתבות הטלוויזיה שסיפרו על אודותיו, נראה השימוש בו כמו מעשה כשפים של קדושים שמקימים משותקים. אך למעשה מדובר בחיקוי של מה שגוף בריא יודע לעשות בעצמו: במקרים מסוימים שבהם מערכת העצבים אינה יכולה - כתוצאה משבץ או מחלה - להעביר את הפקודות הנדרשות לאיבר, גירוי חשמלי יכול לעשות זאת במקומה.

באמצע שנות ה-90, חברה ישראלית קטנה בשם נס שקדה על פיתוח מכשיר כזה לרגל, וקרן תעוזה שהשקיעה בה גילתה שהקרן של מאן בקליפורניה מפתחת מוצר דומה להפליא: מכשיר בגודל מחט המוחדר מתחת לעור כדי להניע כף יד שאיבדה את היכולת לנוע, שנקרא ביון. לנס כבר היה אישור של ה-FDA, אבל לא הייתה לה גישה לשוק. הביון, שמאן כבר הספיק להשקיע בו 100 מיליון דולרים עד אז, עדיין היה בתהליכים. אז בשלב ראשון הוחלט להקים חברת שיווק משותפת עבור שני המכשירים.

בתחילה מאן לא היה מעוניין לרכוש את נס. "אשתי גויה, היא מפחדת מההפצצות אצלכם", אמר. בסופו של דבר ה"גויה" התבררה כאוהדת ישראל נמרצת הרבה יותר מבעלה: קלוד מאן, שנולדה במחנה ריכוז מפני שהוריה נשלחו לשם לאחר שסייעו ללוחמי מחתרת וליהודים במלחמת העולם השנייה, היא זו ששכנעה את בעלה להשקיע בטכניון.

בשלב מסוים, מספר קרבס, מאן רצה לקנות את נס "במחיר נמוך מדי", לטעמה של תעוזה. מאן גזר את מחירה של נס מהערך הבורסאי של תעוזה, שבעיני הנהלתה - קרבס הנשיא ומשה ארנס היו"ר - היה רחוק מלשקף את ערכה של נס. כיוון שתעוזה סירבו לעסקה, מצא מאן דרך אחרת להיות שותף להצלחה שניבא לנס: הוא השקיע בתעוזה עצמה, בשלושה גלים.

את אחד הגלים הללו קרבס לא יכול לשכוח: לפני שלוש שנים עמדה הקרן, בדיוק בשל אותם ערכים נמוכים בשווייה הבורסאי, בסכנה של השתלטות עוינת. "בשש בערב שעון ישראל", נזכר קרבס, "התקשרתי לאל ואמרתי לו, יש לי בעיה. בשמונה בבוקר למחרת הוא שלח לי 2 מיליון דולרים לקנות מניות תעוזה, כדי לחסום את ניסיון ההשתלטות".

בסופו של דבר, בסוף 2007 החליט מאן שנכון יותר למזג את החברות, ורכש מתעוזה את נס ב-75 מיליון דולרים, כאשר 12 מיליון דולרים מהסכום הזה שולמו ב-6% ממניות החברה המאוחדת, ביונס. על אף ההבטחה הגדולה הגלומה בביונס, לאחרונה הציע מאן לשותפיו בתעוזה לקנות חצי ממניותיה (3%) על-פי שווי של 190 מיליון דולרים. גם אם מביאים בחשבון שמאן אוהב לקנות בזול, וגם אם זוכרים לה שהיא כבר מוכרת בקצת מתחת ל-30 מיליון דולרים לשנה, עדיין רואים כי בניגוד לנהנים ממוצריה, החברה עדיין רחוקה מלרוץ.

זה לא מונע ממאן, אופטימיסט מושבע, לחזות לה, בלי הנד עפעף, עתיד מזהיר. "בתוך ארבע-חמש שנים אנחנו צופים מכירות של 700 מיליון דולרים בשנה. אולי זה עסק קטן היום, אבל הוא יהיה הצלחה אדירה כאשר נפתור כמה מכשולים בדרך".

המדע עובד, הרגולציה מפריעה

אם תבקשו ממאן לנקוב בשם של מחלה אחת ויחידה שהיא המגפה של המאה ה-21, הוא יאמר שזוהי הסוכרת. את עיקר שאיפותיו תולה מאן במשאף האינסולין שפיתחה מנקיינד שלו, מכשיר שנמצא בכיסו בכל עת ונשלף להדגמה. חברת פייזר הפסיקה פיתוח של משאף משלה לאחר השקעה של מאות מיליוני דולרים, אבל מאן לא מודאג. המכשיר של פייזר, הוא אומר, היה מגושם ונטול יתרונות קליניים, וקהל היעד היחיד שהוא רואה לו הוא בעלי פוביה מזריקות. שלו קטן, יעיל ונטול סיכונים, ויש לו, כך מאן, עתיד מזהיר.

"מהניסיון שלי במינימד הבנתי שהבעיה הגדולה בטיפול באינסולין המוזרק בסביבות הארוחה, היא שהוא נשאר בגוף הרבה אחרי שהארוחה כבר התעכלה. זמן ממוצע לעיכול ארוחה הוא שלוש שעות, האינסולין מתפרק רק אחרי חמש עד שבע שעות".

המכשיר של מאן פותר את חולי הסוכרת מלהגדיר טרם הארוחה מה וכמה יאכלו, להצליב עם רמת הרגישות שלהם לאינסולין שלהם, ואז להחליט מה מינון התרופה. סוכרתי מסוג 2 יכול לאכול מאפס עד 150 פחמימות בלי לשנות את הכמות, סוכרתי מסוג 1 (הסוכרת מהסוג הקשה יותר, המכונה גם "סוכרת נעורים") צריך להקפיד יותר, אבל גם הוא מקבל חופש שקודם לא היה לו. המכשיר פותר אותם אפילו מהצורך לחשב מתי יאכלו, כי בשל המהירות שבה החומר מגיע לגוף בשאיפה אפשר להשתמש בו אפילו בין המנה הראשונה לשנייה. לגבי סוכרת מסוג 2 בשלביה הרגילים המכשיר כבר מזמן הוכיח את יעילותו. אבל לגבי החולים הקשים יותר - סוג 1 וסוג 2 בשלב מאוחר של המחלה - מאן מתקשה להראות שאפשר להגיע אצלם לרמה ממוצעת של סוכר בדם.

"המדע הקליני ברור. הבעיה היא איך לעבור את התהליך הרגולטורי. הם דורשים ממני מטרות מאוד ספציפיות, ואני לא יכול להשיג אותן בגלל הפחדים של הרופאים. אני יכול להגיע לרמת סוכר אחידה ונמוכה ממה שהם מרשים, אני מטיף לזה כבר שנים, ולא עוזר לי, כי הם טיפשים. הרי ברור שרמה עקבית עדיפה על התנודתיות שהם כופים על החולים".

למה לא הצהרתם על המשאף כעל מוצר לסוכרת מסוג 2 וגמרנו?

"רצינו, אבל אנשים מהFDA- אמרו שהוא יאושר רק אם יתאים גם לחולי סוכרת מסוג 1, שזה די טיפשי: בארצות הברית, לדוגמה, יש 27 מיליון סוכרתיים; מהם רק כמיליון הם מסוג 1, וכל השאר מסוג 2".

אז אתה מצטער שהשקעת מיליארד דולרים?

"לא. כי זה ישנה לחלוטין את הטיפול בסוכרת".

ומה תעשה אחר כך?

"לא אשקיע בדבר חדש, אני מנסה להוריד את מספר שעות העבודה השבועיות לשישים".

רעייתו קלוד מצטרפת פתאום לשיחה. "או לא!", היא קוטעת את בעלה. "הוא מתכנן להיות עם אשתו. תמכתי, לא הייתי תובענית, אני מבינה, אבל הוא עומד להיות בן 85 ואני עומדת להיות בת 70. אז שייתן לי קצת זמן להיות יחד וליהנות זה מזה". ומיד אחרי המילים האלה, הם חותמים בנשיקה.

עוד כתבות

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב