גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזרים לאמריקה

עכשיו כבר ברור שכלכלות סין והודו אינן מועמדות להחליף אותה בעתיד הנראה לעין

הכלכלה האמריקנית הביאה על עצמה, במהלך ארוך שנמשך כמעט 30 שנה, משבר כלכלי קשה המאופיין במכלול גדול של בעיות וכשלים, שהיו ברובם גלויים במשך שנים ולא טופלו כראוי.

התוצר האמריקני נפל ברבעון הרביעי של 2008 בקצב שנתי של כ-5.4%, ובשנת 2009 בעוד 2.5%. התוצאה ב-2010 קשה ביותר: שיעור אבטלה גבוה מאוד של כ-10%, גירעון חריג בתקציב המדינה של כ-9% תוצר, וחוב לאומי שצפוי להגיע לכ-100 אחוזי תוצר. גם במאזן התשלומים המצב לא מזהיר, והגירעון עומד על כ-500 מיליארד דולר, כ-3.5% תוצר. בנוסף, שוק ההון האמריקני נכנס למשבר חריף, כאשר מדד ה-S&P500 לדוגמה נמוך עדיין בלמעלה מ-40% מרמתו בסוף 2007. מחירי הבתים נפלו ביותר מ-20%, וכ-10% מהמשכנתאות אינן מוחזרות.

נוסף על אלה, מחירי הנפט כיום בין 70 ל-85 דולר לחבית, לעומת כ-20 דולר לחבית בסוף המאה ה-20. כיוון שארה"ב מייבאת מעל שני שלישים מכלל צריכת הנפט שלה, עלות הייבוא עומדת כיום על כ-300 מיליארד דולר בשנה, ומהווה גורם מפתח בגירעון במאזן התשלומים שלה.

מלבד הבעיות הכלכליות, ארה"ב מסובכת במלחמה מתמשכת בעיראק ובאפגניסטן, לסאגה עם קוריאה הצפונית לא מסתמן סוף, והמשבר עם איראן נמצא רק בשלבים הראשונים. גם בתחום הביטחון נדרשות החלטות קשות, ובינתיים עלות ההוצאה הביטחונית הינה כ-700 מיליארד דולר - כ-4.7% תוצר.

המצב לא קריטי

בסך הכול, מצב כה מדכא לא היה מאז מלחמת העולם השנייה. וזו הרי אותה ארה"ב שהייתה רק בתחילת המאה ה-21 מעצמת-העל היחידה, שכולם סגדו לה.

לנו ברור, עם זאת, שהמצב הנוכחי אינו קריטי.

אירופה איבדה את מעמדה המוביל בתהליך אבולוציוני זה עוד במלחמת העולם השנייה. מאז, ארה"ב היא נושאת לפיד ההתפתחות המדעית והטכנולוגית, ומרבית ההישגים בתחומים אלה מרוכזים בה. לא סין ולא הודו מאיימות על ארה"ב. הן לא ממציאות דבר, אלא מעתיקות ומשכפלות את הטכנולוגיות, כמו שעושים הגנים בתאים.

לסין יש עוד 40 שנה בקירוב עד שתגיע לתוצר האמריקני, וגם אז רמת החיים האמריקנית (תוצר לנפש) צפויה להיות פי 4 מאשר בסין.

כבר עתה, פחות משנה לאחר השקת התוכנית האגרסיבית לעידוד הכלכלה, המגמות במשק האמריקני התהפכו - מנסיגה תלולה לצמיחה בקצב מואץ הגבוה מ-3.5%, ונראה שזה יהיה קצב הצמיחה בשנים 2010-2011.

הגירעון בתקציב האמריקני, 8.6% תוצר, גדול מאוד, אולם הוא זמני. במלחה"ע השנייה היה הגירעון כ-30% תוצר, ורבים טוענים שזה מה שהוציא את ארה"ב ממיתון 1929. ההערכות הן, שהגירעון בשנת 2012 יסתכם בכ-5% תוצר בלבד. ארה"ב יכולה להרשות לעצמה גירעון זמני, שמאיץ את הכלכלה ומחזיר את הפירות בקצב מהיר ביותר.

נכון, החוב הלאומי של ארה"ב צפוי להגיע ל-100% תוצר, לעומת 60% בשנת 2000, אך גם זה זמני. כאמור, ארה"ב הייתה במצב הרבה יותר קשה במלה"ע השנייה. ערב המלחמה עמד החוב הלאומי שלה על כ-42% תוצר, וב-1946, לאחר סיום המלחמה, על 120%. תוך עשר שנים ירד החוב ל-62% תוצר, ומכאן שחוב של 100% תוצר אינו קטסטרופה.

בכל הקשור בגירעון במאזן התשלומים האמריקני, המצב טוב יותר. לאחר גירעון של כ-800 מיליארד דולר בחשבון השוטף של המאזן ב-2006, צפי הגירעון ל-2010 הוא כ-530 מיליארד דולר, כ-3.6% תוצר - נמוך ממצבו בשיא הפריחה האמריקנית בשנת 2000. זהו גירעון סביר במונחים אמריקניים, וצריך לזכור שכ-300 מיליארד דולר מקורם בייבוא נפט, שאמור להצטמצם על פני זמן. בנוסף, שיעור החיסכון האמריקני עולה בחזרה לשיעור מקובל, כך שהחיסכון המקומי צפוי לממן בעתיד את ההשקעות.

במצב הקיים, עם המשבר באירופה, ברור שהדולר אינו חזק מדי. לדעתי, שער של 1.22 דולר לאירו עדיין גבוה מדי, והדולר יכול להמשיך ולהתחזק. מובן שזה לא האינטרס האמריקני היום, ולכן ריבית 0% מטרתה לשמר את הדולר חלש, להקל על הייצוא האמריקני ולהקשות על הייבוא. אם יפעיל גוש האירו מדיניות ריבית אפקטיבית, ארה"ב לא תוכל להתמיד בדולר חלש, ולהערכתי סופו להתחזק אל מתחת לשער של 1.2 דולר.

העדפה מתקנת לתוצרת אמריקה

להערכתי, ארה"ב כבר עברה את "קו פרשת המים", עכשיו היא בתהליך צמיחה מואץ.

ב-2012, ערב הבחירות לנשיאות, הצמיחה בארה"ב תתייצב על קצב של כ-3.5%, עם כ-7.5% אבטלה, כ-5% גירעון בתקציב ןכ-2% אינפלציה. נראה, שיחודשו קידוחי הנפט לאורך חופי ארה"ב ומחירי הנפט יירדו. הפיקוח על וול-סטריט לא יפגע בחיות של שוק ההון, אלא ישביחה. מחירי הבתים יתחילו לעלות, וקצב התחלות הבנייה יגדל חזרה ל-1.3 מיליוני בתים בשנה (לעומת כ-600 אלף עתה).

כדי להוריד את שיעור האבטלה עד סוף 2012 לכ-7.5%, יש להגדיל את מספר המועסקים ביותר מ-6.5 מיליון עובדים. אובמה יודע שאין לו אלטרנטיבה - מזה 60 שנה לא נבחר נשיא לקדנציה שנייה אם שיעור האבטלה היה מעל 7.5%.

התעשייה האמריקנית היא היחידה שיכולה לתרום כ-50% מכלל תוספת המועסקים הנדרשת, שכן לא צפוי שינוי דרסטי במספר המועסקים בענפי הבינוי והפיננסים. להערכתי, התעשייה האמריקנית תהיה חייבת לגדול כבר בשנתיים הקרובות ביותר מ-25%. זהו שינוי דרסטי, אך כדי לצמצם דרסטית את האבטלה נדרשת חזרה של התעשייה האמריקנית למצבה בשנת 2000, שמאז נפלטו ממנה מעל 5 מיליון מועסקים.

לארה"ב אמצעים לגרום להעדפה של תוצרת אמריקנית. אחדים מוסכמים, כמו עידוד השקעות כדי להגדיל את פריון העבודה ולהתחרות בייבוא מהמזרח. אחרים, לא בהכרח היו מתקבלים כלגיטימיים אילו הופעלו על ידי מדינות קטנות ("העדפה מתקנת").

ובזווית צינית: יש לזכור שכל 1% אינפלציה אמריקנית מוחק ב-1% את החוב שהאמריקנים חייבים לעולם, מאחר שהם לווים בדולרים. אין גם חשש משמיטת חובות: האמריקנים תמיד יוכלו להחזיר את כל חובותיהם (שהם כמובן בדולרים) - הם פשוט מדפיסים אותם.

הכותב הוא מנכ"ל "מודלים כלכליים"

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט, דיסני ב-6%


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

ירי בלתי פוסק לצפון, דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים בולטים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו