גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"למשקיעים אחרים אין ביטוח מהממשלה"

אורבימד האמריקנית, מקרנות הביומד הגדולות בעולם, הצטרפה לפרויקט קרן הביוטק הממשלתית ■ תוך כדי גיוס ההון לקרן, הצוות המקומי אומר בראיון בלעדי ל"גלובס": "המשקיעים יתוגמלו בסוכריות מפתות"

קרנות יוזמה הממשלתית, שהעניקו הטבות למגייסי קרנות הון סיכון בשנות ה-90, היו אחראיות לשגשוג של תעשיית ההיי-טק וההון סיכון המקומית.

עם השקת התוכנית הממשלתית לקרנות הביוטק, התקוות בשוק הישראלי הן להצלחה לא פחותה. עד היום הביוטק המקומי יצר הצלחות בהיקף קטן יחסית לפוטנציאל. תרופות שפיתחו מדענים מישראל, נקנו בשלב מוקדם בידי ענקיות התרופות. ההון סיכון הישראלי השקיע יותר בחברות מכשור רפואי ורק מעט בתרופות. צוואר הבקבוק הפיננסי מנע את נסיקת תעשיית הפארמה הישראלית.

4 קרנות יצאו לדרך

במהלך המשבר החל ניסיון נוסף למימוש הפוטנציאל האבוד, בדרך של גיוס קרנות השקעה בתחום. לפני שלושה חודשים התפרסמו תוצאות המכרז הממשלתי בנושא, לפיו תעניק הממשלה תמיכה לארבעה גופים: קרן OrbiMed האמריקנית, קרן מדיקה, קרן Health Ventures 7 הישראלית בשיתוף עם הקרן האמריקנית Bay City Capital וגוף נוסף שטרם נחשף.

לפי התוכנית, כל קרן תקבל תמיכה של 24 מיליון דולר, אם הצוות המנהל יצליח לגייס עוד 76 מיליון דולר. הממשלה גם תעניק 8 מיליון דולר בונוס לקרן שתצליח לגייס את הסכום הגדול ביותר.

בראיון בלעדי ל"גלובס", חברי צוות הניהול של קרן אורבימד המקומית, אחת הזוכות במכרז, מסבירים תוך כדי גיוס הקרן החדשה, למה הפוטנציאל ענק וכיצד לדעתם כולם ירוויחו.

אורבימד, קרן פרייבט אקוויטי והון סיכון שהוקמה בשנת 1989, היא אחד מגופי ההשקעה המובילים בעולם בתחומי מדעי החיים. היא מנהלת היום כ-5 מיליארד דולר והקרן הגלובלית האחרונה שלה, בהיקף של 570 מיליון דולר, גויסה בחיתום יתר בפברואר השנה.

מגעים עם מוסדיים

בישראל אורבימד השקיעה מאז 2001 בארבע חברות, גיוון אימג'ינג, פרדיקס, סופרדימנשן וגלסיס. לצורך ניהול הקרן המקומית התגבשה קבוצת מנהלים מקומית, שכוללת את נסים דרוויש, שותף בפיטנגו עד לפני כמה חודשים ולשעבר מנכ"ל ומייסד אימפולס דיינמיקס; ענת נשיץ, לשעבר שותפה בחברת הייעוץ מקינזי, שם ניהלה את תחום המיזוגים והרכישות וארז חיימוביץ', לשעבר מנכ"ל נסווקס. להם יסייעו השותפים של אורבימד הגלובלית, ג'ונתן סילברסטין וקרל גורדון. באורבימד מקווים לגייס 100-150 מיליון דולר כבר בשנה הקרובה.

לדברי סילברסטיין, "חשבנו על מהלך זה הרבה זמן וכשהממשלה הודיעה על התוכנית, התחברנו עם אנשים שאנו מכירים שנים רבות והחלטנו ללכת על זה".

* אמנם הצוות מנוסה, אבל הוא מגייס קרן ראשונה בפעם הראשונה. בימים בהם קרנות ותיקות מתקשות לגייס קרנות המשך, אתם חושבים שתצליחו?

נשיץ: "ההכנסות מתרופות לא קטנות בזמני משבר. אנשים ממשיכים לחלות ולכן במידה רבה התחום עמיד בפני משברים, והמשקיעים יודעים את זה".

דרוויש: "לרוב המחלות הקשות לא מצאו תרופה, רק ל-25% מסוגי הסרטן יש פתרונות טיפוליים. לכן זה שוק שימשיך לגדול. בנוסף, בסין ובהודו התבססה שכבת ביניים שמבקשת תרופות מודרניות וזה יוצר גידול בביקוש".

* לאילו משקיעים אתם מכוונים?

"המשקיעים באורבימד הבינלאומית הם משקיעים מוסדיים, הקרן האחרונה גויסה בחיתום יתר. לכן סביר שנפנה למשקיעים דומים. בישראל אנחנו במגעים עם המוסדיים המקומיים והבינלאומיים".

* ומה התגובות?

דרוויש: "התוכנית מתגמלת את המשקיעים בקרן בסוכריות מפתות ואין סיבה שהמוסדיים הישראלים לא ייהנו ממנה. זו הזדמנות לעשות כסף. אנחנו מקבלים תגובות טובות, הקרן והצוות מעניינים את המשקיעים".

נשיץ: "המשקיעים בוודאי לוקחים בחשבון את תעודת הביטוח שהממשלה מעניקה למשקיעים בקרן, שיכולה להגדיל את הרווח שלהם. נעשה את כל מה שאפשר כדי לנצל את ההטבות בתוכנית. למשקיעים בקרנות אחרות אין את תעודת הביטוח של הממשלה על ההשקעה".

* מה גרם לאורבימד להחליט, בימים שבהם תעשיית ההון סיכון המקומית מקרטעת, לגייס קרן חדשה ומקומית?

נשיץ: "כי יש הזדמנות בלתי רגילה. התוכנית הממשלתית יצרה באמת כלי מעולה לניצול הפוטנציאל".

* אורבימד משקיעה בחברות בעיקר בשלבים המאוחרים, בישראל יש בעיקר חברות בשלבים המוקדמים, תתמקדו בחברות צעירות?

חיימוביץ: "נשקיע בחברות בכל השלבים. יש בישראל כ-70 חברות שמצויות בעיצומם של ניסויים קליניים, חלקן ציבוריות. אנחנו מציעים להן תמיכה בכל שלבי הצמיחה, מבחירת הצוות ועד לשלב המימוש".

"התעשייה התחזקה"

* קרנות ההון סיכון התקשו לממש בהצלחה בעשור האחרון, גם בארה"ב. אתם לא חוששים?

סילברסטיין: "אורבימד היא אולי הקרן הגדולה ביותר בתחומה. בנוסף, יש לנו תוצאות מוצלחות, שהן אלה שאפשרו לנו לגייס קרנות גם בשנה שעברה, שהייתה קשה מאוד. אם הממשלה לא הייתה יוצרת את התוכנית, אולי היינו מתלבטים יותר. בכל מקרה זה קשה לגייס כסף בשוק תנודתי שכזה. אני מאמין שהצוות שגיבשנו בסיוע שלנו יביא את המיזם להצלחה".

נשיץ: "הביצועים של אורבימד הם לא במודל של הום-ראן אחד, שמחזיר את הקרן, אלא הצלחות בשיעור שונה ברוב החברות. לאורבימד רמה נמוכה של מחיקות ורוב הקרנות מחזירות את עצמן אחרי חמש שנים. אורבימד השקיעה בכ-100 חברות, 70% מהן נמכרו או הונפקו ולאורבימד היו רווחים".

* יש תחומים שתתמקדו בהם?

נשיץ: "אנחנו מעדיפים לא להיות מוגבלים מראש. ההזדמנות הנכונה מעניינת אותנו. ביו-פארמה, דיאגנוסטיקה, פחות בתחומי השירותים או IT רפואי, אבל לא פוסלים מראש. הכל פתוח".

* ואתם מאמינים שאפשר יהיה לעשות כסף גדול, כלומר ללוות חברות ביוטק עשר שנים עד שהמולקולה תהיה תרופה מכניסה?

חיימוביץ: "יצאו מכאן כמה תרופות בעבר, גם אם בשלב מוקדם בפיתוח. יש כאן גם הנהלה בכירה מנוסה וחסרה רק האינפוזיה של הכסף. לא תמיד נשקיע בחברות בשלבי Seed ונחכה עשור. לפעמים ניכנס בשלבים מאוחרים יותר".

דרוויש: "מישראל יצאו עד היום שש תרופות, שביחד הגיעו בשנת 2009 למכירות של 8 מיליארד דולר. את רוב החברות שפיתחו את התרופות, קנו בשלבים מאוד מוקדמים.

"המדינה פספסה, כי אם היה אפשר להשאיר את החברות בישראל, הרווחים היו עצומים. כיום התעשייה התחזקה, רוב המדענים המשיכו הלאה ומפתחים תרופות חדשות, המדענים בישראל הם מאוד יישומיים. יש חברות מבטיחות, כמו פרוטליקס, רוזטה ואומריקס ויש הצלחות לתעשייה המקומית. זו תעשייה מאוד צעירה ועד היום לא היה מספיק כסף. אנחנו מקווים שזה ישתנה".

* איך תעבדו בישראל?

סילברסטיין: "יהיה חשוב לנו לעבוד עם עוד קרנות מקומיות וזרות. אנחנו מאמינים בסינדיקציה של השקעות. לא נשקיע במוצרים שלא ברור אם הם עובדים או לא. מצד שני, לא נשקיע ברעיונות שיצריכו 300 מיליון דולר לאורך השנים. נבחר מיזמים שהם רעיונות גדולים, אבל שיכולים לתת אינדיקציה מהירה אם הם עובדים או לא".

* אתם צוות שפועל ביחד לראשונה. למה שיזמים או משקיעים יבחרו בכם?

דרוויש: "כי יש לנו ניסיון. עשינו בעבר השקעות ביחד, כל אחד מהמקום שלו. לכולנו ניסיון אופרטיבי. הרצנו ניסויים קליניים, אנחנו רוצים להגיע אל היזמים וליצור אתם קשר ישיר ובלתי אמצעי. לנו יש את הידע ואנחנו מחכים להם שיבואו לדבר".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?