גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רועי יקיר: "המוסדיים יכולים להגדיל השקעה במניות ל-30-40%"

יוני טל, מנהל אגף ההשקעות במנורה מבטחים: "אנו מצפים שבכל הסדר חוב בעל השליטה יסייע לחברה ויזרים לה כסף. איפה שבעל השליטה לא הזרים כסף – השליטה עברה למישהו אחר; וגם הוא שרוף בשוק"

מנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים הגדולים סבורים כי יש להמשיך להגדיל את רמת הסיכון בתיקים המנוהלים על ידם, אולם יש לתת עדיפות להשקעות בחו"ל על פני ישראל. הדברים נאמרו בפאנל השקעות של גופים מוסדיים בכנס השנתי לביטוח וחיסכון ארוך טווח בשיתוף "גלובס", ארנסט אנד יאנג ומהכללה למינהל.

בפאנל השתתפו אמיר הסל, מנהל חטיבת ההשקעות בהראל; יוני טל, מנהל אגף ההשקעות במנורה מבטחים; רועי יקיר, מנכ"ל כנף, זרוע ההשקעות של כלל ביטוח; ואילן רביב, מנכ"ל מיטב בית השקעות. את הפאנל הנחה דן ללוז, לשעבר יו"ר מגדל שוקי הון.

"אני מאמין שנמשיך להגביר את החשיפה לחו"ל לסוגים שונים - גם נדל"ן, גם נכסי חוב וגם מניות", אמר טל. "זה שינוי הדרגתי והוא יילך ויימשך".

יקיר אמר כי יש להגדיל את רכיב המניות בתיקי המוסדיים, אך עם דגש על שוקי חו"ל. לדבריו, "לא נגיע ל-60-70% במניות; המפתח הוא איזון ולהערכתי האיזון נמצא ב-30-40% במניות (רכיב המניות בתיקים של המוסדיים עומד היום על כ-30% - ע.ב.י). יש מקום לגדול ולדעתי זה יהיה בחו"ל ולא בישראל. רכיב סיכון מנייתי של 30-40% ייתן את הפירות, כשלצידו אג"ח קונצרני בשיעור גבוה יותר מאג"ח ממשלתי".

הסל ציין כי התוכנית להרחיב את השקעות הנדל"ן של הקבוצה תימשך, הן בישראל והן בחו"ל, וזאת בשל החיפוש אחר אלטרנטיבות השקעה שיניבו תשואות גבוהות יותר, בסביבת ריביות נמוכות במשקים בישראל ובעולם המערבי.

"אנחנו בהראל נמצאים בתהליך של הרחבת ההשקעה, בעיקר בנדל"ן מניב אך גם בסוגים שונים של חוב בארץ ובעולם", אמר הסל. "נכון להיום, התשואות הגלומות במכשירי האג"ח בארץ ובעולם מאוד נמוכות וקשה לנו לחיות איתן. נמשיך לקנות נכסים מניבים בארץ ובחו"ל".

ללוז עצמו הזכיר בהקשר זה כי את הטענה לפיה חברת ביטוח מתנהלת כאופציה על שוק ההון, כיוון שהרווחיות של חברות הביטוח קשורה בקשר ישיר לביצועי השווקים.

"למוסדיים יש מה ללמוד מהבנקים"

מלחמות המוניטין של המוסדיים מול הבנקים בתחום ניהול האשראי לא פסחו כמובן על סדר היום בפאנל.

רביב, בנקאי לשעבר, התייחס לטענות כלפי ניהול הכסף המוסדי, אשר נוגעות לרמות הסיכון הגבוהות לכאורה וניהול "חובבני" של המוסדיים בהשוואה לניהול האשראי השמרני בבנקים. הוא הביע עמדה פרו-בנקאית וטען כי למוסדיים יש עוד מה ללמוד מהבנקים בנושא ניהול האשראי.

"אפשר ללמוד מהבנקים כי יש להם עשרות שנים של ניסיון בתחום ניהול האשראי וניהול סיכונים", אמר רביב. "זו עקומת לימוד כמו בכל תחום והמוסדיים מטפסים כרגע בעקומה זו. הבנקים נמצאים עוד ליגה קדימה בנושא של אשראי. המוסדיים עושים את זה מהר וטוב אך יש עוד כברת דרך ללכת".

יקיר החזיק, כהרגלו, בקו ההגנה של המוסדיים. לדבריו, "היו הרבה ביקורות כלפי המוסדיים, בייחוד בשנת 2008, ואני חושב שהן היו גם מופרזות וגם הושמעו על ידי הבנקאים ופרשנים שלא הכירו את החומר כמו שצריך. ניהול האשראי - למרות שיש מה ללמוד מהבנקים - נעשה בצורה יעילה ונכונה. השורה התחתונה - ואנחנו בודקים אותה יום יום - היא תוצאות חברות הביטוח בתחום האשראי. אין לחברות הביטוח מה להתבייש בהשוואה לבנקים ולפעמים התוצאות גם הרבה יותר טובות מהבנקים. ההתעסקות בנושא זה עברה את הגבול. תנו לנו ליישם את מה שהמפקח מבקש מאיתנו, תבדקו אותנו עוד שנה-שנתיים ואני משוכנע שהתוצאות ימשיכו להיות טובות הן ביחס לגופים מוסדיים בעולם והן בהשוואה לבנקים בישראל".

"אם בעל שליטה לא מזרים כסף בהסדר חוב - הוא שרוף"

כאשר עלה לדיון נושא הסדרי החוב, משתתפי הפאנל החלו לנוע בכסאותיהם במעין חוסר נחת. הם הסכימו שסוגיית הסדרי החוב תמשיך ללוות את השוק בחודשים הקרובים, אך ציינו כי ההסדרים מעסיקים אותם היום הרבה פחות מבעבר.

בימים שבהם הסדר החוב המדובר ביותר הוא זה של חברת סקורפיו של בני שטיינמץ, והשאלה העיקרית בהסדר זה היא כמה כסף יזרים שטיינמץ (אם בכלל) לחברה, המוסדיים מציבים באופן מפורש את הקו האדום: הזרמת הון מצד הבעלים תמורת הישארות בשליטה.

"אנו מצפים שבכל הסדר, בעל השליטה יסייע לחברה ויזרים לה כסף", אמר טל. "אפשר למצוא חברות שבעל השליטה הזרים להן כסף עוד לפני הליכה להסדר, למשל דרך הנפקת זכויות (יצחק תשובה ודלק נדל"ן - ע.ב.י). העיקרון הוא שאיפה שבעל השליטה לא הזרים כסף - השליטה עברה למישהו אחר; וגם הוא שרוף בשוק".

"מחירי המניות - סבירים"

סביבת הריבית הנמוכה בעולם המערבי גורמת לכאב ראש לא קטן למוסדיים, כמו גם התנודתיות בשווקים בשבועות האחרונים, שבימים מסוימים מזכירה את שלהי 2008, לאחר קריסת ליהמן ברדרס. בנושאים אלה זה ניכרת תמימות דעים בקרב המוסדיים, אשר מבכים על הריבית הנמוכה וטוענים כי שוקי המניות נמצאים היום ברמה סבירה להשקעה.

"ברור שהריבית הנמוכה היא לא מצב טבעי", אמר רביב. "אני מקווה שהריבית הנמוכה אצלנו לא תישאר לאורך זמן כי היא דוחפת אנשים להשקעה באפיקים מסוכנים יותר. היום אני לא מזהה בועות כאן בארץ, אולי פרט לאג"ח הממשלתיות שהתמחור שם לא נראה לי טבעי. לא צריך לחשוש להישאר מחוץ לשוק ולהיות דפנסיבי. אחת ההשקעות המעניינות בתקופה זו היא הזהב, כי הוא עולה בתקופות של ריבית ריאלית שלילית. בעיקרון, אנו מעדיפים השקעות בחו"ל על פני ישראל".

יקיר ציין, כי בעקבות התיקון בשוקי המניות, חלקם "נכונים להשקעה לטווח ארוך". טל העריך כי התנודתיות בשווקים תימשך בתקופה הקרובה והמליץ להתמקד בהשקעות בנדל"ן בחו"ל.

"אנו מחפשים אלטרנטיבות השקעה כגון נדל"ן ומניות של חברות גדולות עם תשואת דיבידנד גבוהה", אמר הסל. "אגב, בעיקר באירופה ניתן לראות היום חברות אטרקטיביות עקב גל הירידות הנוכחי. אני לא מסכים עם ההשקעה בזהב כי הדרך היחידה שניתן להרוויח ממנו היא דרך עלייה במחירו בבוא היום. זו ספקולציה והמוסדיים לא צריכים להיות שם. אנחנו לא השקענו ולא נשקיע בזהב. באשר לשוקי המניות, לדעתי המחירים היום סבירים והחברות לא נסחרות מעבר לשווי שלהם".

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים