גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה הסודית של השוק

בועות מתנפצות בסוף, בדיוק כשכמות המושקעים בשיא, וקולם של מתריעים בשער לא נשמע

אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות

למרות ההכחשות הנמרצות, למדיניות של בנקים מרכזיים יש חלק נכבד ביצירת המשברים שפקדו את העולם בעשורים אלה. כדאי שמישהו כבר יגלה לבנקים המרכזיים שהם ממשיכים לנהל מלחמה שאותה כבר ניצחו לפני עשרים שנה.

האינפלציה, כפי שהיא נמדדת באמצעות מחירי המוצרים והשירותים, הוכרעה כבר בתחילת שנות ה-90. יציבות המחירים נשמרת בקפדנות, ולמעט סטיות קטנות לפרקי זמן קצרים האינפלציה נמצאת בתחום היעדים. יציבות בסביבת האינפלציה אפשרה לבנקים מרכזיים להוריד את שיעורי הריבית לרמות נמוכות.

כך בדיוק נוצרה הבעיה החדשה.

מאז שמחירי המוצרים והשירותים הפסיקו להשתולל והריבית ירדה בתחילת העשור האחרון של המאה הקודמת, עלה חוסר היציבות של מחירי הנכסים הפיננסיים ונכסי הנדל"ן. מאז שהריבית בארה"ב ירדה לרמות נמוכות בתחילת שנות ה-90, תנודתיות של שוקי המניות עלתה פי-5, ותנודתיות של מחירי הנדל"ן כמעט הכפילה את עצמה לעומת התקופה של שני העשורים הקודמים. מבין הבועות הבולטות ביותר שהובילו בסופו של דבר למפולת בשווקים ולגרימת נזק חמור לכלכלה בשני העשורים האחרונים ניתן להזכיר את בועת מחירי המניות בסוף שנות ה-90, ובועת הנדל"ן האחרונה.

עשורי יפן האבודים

דוגמה מאוד בולטת הממחישה את הבעייתיות של התמקדות בנק מרכזי במחירי המוצרים והשירותים הייתה ביפן. במחצית השנייה של שנות השמונים הכלכלה היפנית צמחה בקצב גבוה משמעותית מקצב הצמיחה הממוצע שהיה במדינות מפותחות אחרות, האבטלה הייתה מאוד נמוכה, האשראי הבנקאי גדל במהירות ומחירי המניות ונדל"ן הרקיעו שחקים. לכאורה נוצר מצב קלאסי המבקש להעלות את שיעור הריבית לצנן את הכלכלה מתחממת!

הבעיה הייתה שבאותה תקופה האינפלציה ביפן, האינפלציה של מחירי הנכסים והשירותים, הייתה כ-1% בלבד. האינפלציה הנמוכה לא אפשרה לבנק המרכזי היפני להעלות את הריבית מהרמה של כ-2.5% שהייתה נהוגה אז והתוצאות ידועות.

הבועה התנפצה והובילה אחריה שני העשורים האבודים בכלכלה היפנית. מחירי הנכסים התרסקו בעשרות אחוזים וגרמו לבעיות קשות למערכת הבנקאית היפנית. הריבית הנמוכה של הבנק המרכזי היפני גרמה בסופו של דבר לדפלציה חמורה ביותר במחירי הנכסים שהשפעותיה מורגשים היטב במשק היפני העשורים עד היום.

לא רק הריבית אשמה

הריבית הנמוכה אינה הסיבה היחידה להיווצרות הבועות. הבועות נוצרות לעיתים דווקא כתגובה להתפתחויות חדשניות. אפשר להיזכר בבועת ההיי-טק מתחילת שנות ה-2000, או מחדשנות בתחום המשכנתאות בארה"ב שכללה מתן משכנתאות בעלות מבנה יצירתי לאוכלוסיה שלא הייתה זוכה לקבלת משכנתא לפני זה.

גם צורות "האריזה" של משכנתאות חדשות למוצרים פיננסיים הייתה חדשנית. "עכשיו זה אחרת ושונה מבעבר" נשמעים הקולות בעת התפתחות הבועה. ככל שבועה מתנפחת עולה הביטחון העצמי של המשקיעים אשר גורר אל תוכה כספים חדשים, עד אשר המציאות הכלכלית טופחת על פני כולם.

ומה תפקידה של הריבית? הריבית הנמוכה מעודדת יצירת הבועה ותומכת בהגדלת מינופה. הרי מעצם טבעה בועות מתבטאות בעליה מהירה במחירי הנכסים שמגמדות עלויות הכרוכות במימון הניתן לרכישת אותם נכסים מתנפחים. היעדר אינפלציה מטפח אמונה שהריבית תישאר נמוכה לאורך זמן ומעודד המשך עליה במחירי הנכסים.

איך כל זה קשור לישראל? בישראל מעולם לא הייתה ריבית נומינאלית וריאלית ברמה כל כך נמוכה כפי היא נמצאת בשנתיים האחרונות. גל התייקרויות במחירי הנדל"ן פרץ בסמוך למועד בו בנק ישראל התחיל להגיב למשבר המתפתח והוריד את הריבית לרמות שמעולם לא נראו לפני כן.

קיימים כמובן גם גורמים נוספים המשפיעים לעליה במחירי הדירות, כגון מחסור בקרקע, אבל הגורמים הללו היו גם לפני שמחירי הדירות התחילו לזנק. הנסיבות מצביעות לכיוונה של הריבית הנמוכה כאחראית להצתת מהלך עליות במחירי הדירות בישראל.

בועות מתנפצות בסוף, בדיוק כשכמות המושקעים בה נמצאת בשיא, וקולם של מתריעים בשער לא נשמע. ריבית נמוכה היא לא הסיבה היחידה להיווצרות הבועות. היא גם לא הכלי היחיד למניעתן. אך הבנקים המרכזיים אינם יכולים להתכחש לתרומתה של הריבית הנמוכה לאירועים של חוסר יציבות פיננסית שהיו בעולם בשני העשורים האחרונים.

אז במקום לנהל את המלחמות של אתמול, צריכים הנגידים לשנות את הגדרה של יציבות פיננסית ולהרחיבה מעבר למחירי המוצרים והשירותים - ומהר. האינפלציה במחירי מוצרים והשירותים מתה, תחי האינפלציה של הנכסים!

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ