גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשל השוויץ

ההסבר המרכזי לשכר הבכירים הגבוה הוא הרבה יותר פשוט: העובדה שהוא מפורסם

לאחרונה דומה שלא חולף יום ללא דיון פרלמנטרי, יום עיון או מאמר שנושאם "שכר הבכירים". הגם שמסתמן קונצנזוס כי ישנו פסול בשכרם הגבוה של המנהלים, הרי שבאשר לצעדים הנדרשים להתמודדות עם הבעיה, מספר הדעות כמספר הדוברים.

לצד ריבוי דעות בשאלה "מה צריך לעשות?", מעניין שרק מעטים שואלים "כיצד הגענו למצב הזה?". אם, לפי הטענה, קיים כשל שוק המצדיק התערבות במערכת היחסים החוזית שבין החברה לבין מנהליה, מן הראוי לאתר את הגורמים לכשל השוק, ולו כדי לוודא כי התרופה המוצעת אכן תביא לשיפור במצבו של החולה.

השאלה אף מתחדדת כאשר משווים את השוק הישראלי לשוק בארה"ב, המשמש לנו תדיר כמקור השראה. בשוק האמריקני, המתאפיין בחברות ענק נטולות גרעין שליטה, שכר המנהלים עומד בלב "בעיית הנציג". תגמול מופרז למנהלים הוא אולי הפרדיגמה המובהקת לניגוד העניינים בין המנהלים, אשר קובעים את השכר, לבין בעלי המניות אשר נושאים בעלותו.

בישראל לעומת זאת, ברוב החברות הציבוריות קיים בעל שליטה. למבנה זה מיוחסות בעיות רבות בממשל התאגידי הישראלי, אולם לא ניתן להתעלם גם מיתרונותיו, שאחד הבולטים שבהם הוא שבעל שליטה מושפע ישירות (כבעל מניות) מהתוצאה הכלכלית של החלטותיו.

לאור זאת, קשה להבין כיצד - בניגוד לארה"ב - לא מהווה מבנה השליטה האופייני בישראל דווקא בלם לעליית שכר המנהלים. מספר טיעונים הועלו להתמודד עם פרדוקס זה, אולם בעיניי, בכל הכבוד, הם אינם מספקים תשובה מלאה.

טיעון אחד גורס כי יש יחסי "יד רוחצת יד" בין הדירקטורים לבין המנהלים. טיעון זה אינו משכנע, שכן דירקטורים בישראל מתוגמלים באופן לא גבוה יחסית, די אחיד (תוך השוואה לשכר הדח"צים), ובניגוד לארה"ב - רוב הדירקטורים אינם ממלאים בעצמם תפקיד ניהולי בכיר בחברה אחרת.

טיעון שני, לפיו באמצעות השכר הגבוה "קונה" בעל השליטה את המנכ"ל, נשמע אף הוא די מוזר. קשה להניח שמערכת היחסים של בעל השליטה והמנכ"ל הייתה שונה אם שכרו של האחרון היה נמוך יותר בכמה עשרות אחוזים. "קניית" המנכ"ל גם לא תועיל לאשר עסקאות בעלי שליטה הטעונות אישור מיוחד באסיפה הכללית.

טיעון נוסף הוא כי שכר גבוה למנהלים השכירים, יוצר בסיס השוואתי נוח למשיכת שכר גבוה של בעל השליטה עצמו (באותן חברות בהן הוא ממלא תפקיד בשכר, כגון מנכ"ל או יו"ר). אולם גם טיעון זה בעייתי, שכן תופעת השכר הגבוה אינה ייחודית לחברות בהן גם בעל השליטה מקבל שכר גבוה בעצמו. בנוסף, הטיעון מתעלם מהעובדה כי שכר בעל שליטה דורש, כאמור, אישור בפרוצדורה מיוחדת ומכבידה, כעסקה עם בעל שליטה.

בניגוד לאינסטינקט הרגולטורי הבסיסי

בהיעדר הסבר כלכלי משכנע לשורשיו של "כשל השוק" לו טוענים חסידי ההתערבות, נראה כי אין מנוס מלעבור להסברים מתחום הפסיכולוגיה. ואמנם, נראה כי ההסבר המרכזי לשכר הבכירים הגבוה הוא הרבה יותר פשוט: העובדה שהוא מפורסם.

חובת פירוט שכר הבכירים התפתחה והשתכללה בשני העשורים האחרונים, ובמקביל זכינו גם לטבלאות מפורטות המפארות את העיתונות הכלכלית, ובהן מככבים מקבלי השכר הגבוה.

היוזמה לדווח על שכר הבכירים נסמכה על הטיעון (המאפיין את הרגולציה בשוק ההון) לפיו, כדבריו של השופט האמריקני-יהודי ברנדייס, "אור השמש הוא המחטא הטוב היותר". מחוקקי התיקון סברו כמובן כי פרסום השכר יהווה גורם מרתיע ומרסן, אולם בפועל שכר הבכירים לא רק שלא ירד, אלא הוא אף מכפיל עצמו בקרוב (במונחים ריאליים) אחת לעשר שנים.

נראה כי פרסום טבלאות השכר הפך דווקא לגורם מדרבן היוצר לגיטימציה לשכר גבוה. ראשית, נקודת המוצא במשא ומתן על שכרו של מנכ"ל היא טבלאות השכר הפומביות, כי "זה הסטנדרט". שנית, טבלאות השכר יוצרות רף נורמטיבי ה"מושך" אליו גם את שכר הדרג הניהולי הפחות בכיר. וחשוב מכל, שכר גבוה הפך מזמן מעניין כלכלי גרידא, לעניין של סטטוס - אתה משתכר, משמע אתה קיים. ויתור על שכר פירושו לא רק ויתור על הכנסה, אלא גם (ואולי בעיקר) איתות על שחיקה במעמדו של המנהל.

אכן, לפרסום השכר יש תועלות נלוות (לצרכי ניתוח אנליטי של החברה למשל), אולם הן ניתנות להשגה בנקל בדרכים חלופיות (למשל, השכר הפרטני ידווח לרשות ניירות ערך באופן לא פומבי, ואילו לציבור תדווח רק העלות הכוללת של X מקבלי השכר הבכירים, של כלל דרג ההנהלה, וכדומה).

המסקנה המתבקשת מהניתוח שלעיל קשה לעיכול, ובוודאי נראית מנוגדת לאינסטינקט הרגולטורי הבסיסי. אולם אם פרסום השכר הוא באמת אחד המשתנים המרכזיים המשפיעים על גובה השכר - עניין הטעון כמובן בדיקה נוספת ואימות - אזי נראה כי הדרך להתמודד עם עליית שכר המנהלים הינה פשוטה מהצפוי.

הכותב שותף במשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות', ומרצה לדיני ניירות ערך בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל