גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מתנהל משרד התקשורת: הסמנכ"ל עתר לבג"ץ נגד המנכ"ל

סמנכ"ל ההנדסה חיים גרון עתר לבג"ץ נגד המנכ"ל עדן בר-טל, על כך שביקש ממנו להפסיק להשתמש בתואר עו"ד כשהוא חותם על ניירות המשרד ■ פרטי העתירה חושפים התנהלות בעייתית במשרד - ומי שמפסיד הוא שוק התקשורת

אתמול (א') נפל דבר בשוק התקשורת - בפעם הראשונה בהיסטוריה של המשרד סמנכ"ל בכיר עתר לבג"ץ נגד מנכ"ל המשרד.

עתירה זו - שהוגשה על-ידי סמנכ"ל הנדסה ורישוי, חיים גרון, נגד מנכ"ל המשרד, עדן בר-טל - שופכת אור על הנעשה מאחורי הקלעים במשרד התקשורת ועל האופן שבו מתקבלות בו החלטות. התמונה העולה ממנו, איך לומר, מאוד לא משמחת.

אפשר להעריך כי חוסר שיתוף-הפעולה והמצב הכאוטי שאליו נקלע המשרד הזה בעקבות הסכסוכים והקרעים השונים בצמרת אינו מוסיף רבות לשוק התקשורת ולשחקנים בו, וייתכן שאף נגרם לו נזק ממשי.

אף אחד לא יוצא טוב

העתירה לבג"ץ אמנם הוגשה בגין אירוע ספציפי שיתואר בהמשך, אך שרשרת הנספחים בה מתארת תוהו ובוהו בקרב הדרג המקצועי במשרד. במילים אחרות: אף אחד שם לא יוצא טוב.

בראש הרשימה נמצא המנכ"ל בר-טל, שכן אפילו אם רק חלק קטן מהדברים יתבררו כנכונים - נראה שיש בעיה בדרך שבה נתפסת סמכותו המקצועית.

מגיש העתירה, חיים גרון, נמנה עם ותיקי המשרד, והוא בעל ניסיון רב. בנוסף, גרון נבחר על-ידי שר התקשורת, משה כחלון, לפני כשנה לשמש כממלא-מקום מנכ"ל עד לבחירת מנכ"ל קבוע. כחלון התבטא מספר פעמים בשבח המינוי הזה. נסיבות פוליטיות, בהן בין היתר דרישת אנשיו של ראש הממשלה, שיבשו את התוכניות של השר, והוא קיבל בסופו של דבר את בר-טל כמנכ"ל.

בר-טל נכנס למשרד התקשורת מבלי להבין באמת לאן הוא נכנס. הוא ראה בגרון את יריבו, ועד היום הוא סבור כי גרון לא הפנים את העובדה שהוא נבחר על פניו כמנכ"ל המשרד.

המצע הבסיסי אם כך לא היה אופטימלי, ואכן החודשים הבאים הראו כי המצב במשרד התדרדר בצורה קיצונית. השיא, כאמור, הוא בעצם הגשת העתירה לבג"ץ.

יריבות עמוקה

בר-טל, כנראה בשל רצונו לנקמה, הורה לגרון להפסיק להשתמש בתואר "עו"ד" כשהוא חותם על ניירות המשרד. ביום בהיר אחד נחת על שולחנו של גרון המכתב המודיע על כך, ללא כל התראה או שיחה מוקדמת. אבל מה כל-כך אכפת למנכ"ל בר-טל שגרון חותם כעו"ד, אחרי שבמשך 10 שנים הוא עושה זאת בהיתר, ואף מנכ"ל קודם לא מצא לנכון להתייחס לכך? לבד מהרצון לפגוע בגרון, כנראה אין הרבה מאחורי ההוראה.

היועצת המשפטית של המשרד, נגה רובינשטיין, אינה מעורבת בעתירה לבג"ץ, וזאת בשל היריבות העמוקה שיש לה עם חיים גרון, יריבות שאותה בר-טל למד לנצל. בלית ברירה, וכיוון שסירב לוותר על תואר "עו"ד" בחתימה על מסמכים, נאלץ גרון לפנות לבג"ץ ולבקש את התערבותו.

בר-טל, כצפוי, נאחז בנימוקים המשפטיים. בנספחים לבג"ץ הוא כותב, באמצעות מנהלת משאבי אנוש תמי לשם, כך: "בהתאם להוראות התקשי"ר, עובד שהינו בעל תואר מקצועי או רישיון על-פי דין לעסוק במקצוע, ושבמסגרת עבודתו בשירות אינו מועסק במשרה שלמילוי שלה דרוש התואר המקצועי, לא יחתום במסגרת עבודתו על מסמך ולא יציג עצמו כבעל התואר, למעט במקרים חריגים שבהם אושר הדבר על-ידי מנכ"ל המשרד ולאחר שהתקבלה חוות-הדעת של היועץ המשפטי של המשרד, לפיה אין בשימוש בתואר משום אפשרות להטעיה".

בהמשך כותבת לשם כי בבירור שנערך עם גרון בנושא זה, לבקשתו של בר-טל, מסר לה גרון העתק של מכתבו של מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, דני רוזן, ובו הוא מתיר לגרון להשתמש בתואר עו"ד.

אישור מהיועץ המשפטי של המשרד דאז, יזהר טל, לא נמצא. טל לא נמצא במשרד כבר כמה וכמה שנים, ולכן הציפייה שהוא יזכור היכן מונח המכתב המאשר זאת היא קצת מוגזמת.

בר-טל, כצפוי, לא היה מוכן להסתפק באישור שנתן רוזן, והורה לגרון לחדול לאלתר מהשימוש בתואר עו"ד. אגב, רוזן עצמו נתן תצהיר במסגרת העתירה לבג"ץ שהגיש גרון, ובו הוא מאשר שהתיר לגרון להשתמש בתואר עו"ד.

פרשת הרישיון ל-HOT

עוד לפני הגשת העתירההתגוששו השניים. השיא הגיע במסגרת פרשת רישיון אספקת שירותי האינטרנט (ISP) של HOT. גרון הוא מתנגד תקיף למתן רישיון ל-HOT על בסיס התנאים שרוצה בר-טל לאשר, ולא אחת הוא הביך אותו בנושא בפומבי.

למשל, כשגרון דרש מ-HOT להעביר תוכנית עסקית ונתונים נוספים על מנת שיוכל לבדוק את הבקשה, בתור היותו מופקד על תחום הרישוי וכמי שעומד בראש ועדת הרישוי. כש-HOT לא העבירה את הנתונים בזמן שקצב לה, הורה גרון לבטל את תהליכי קבלת הרישיון.

מעשה זה התפרש כקריאת תיגר על לבר-טל, משום ש-HOT שלחה את הנתונים שביקש גרון - אבל לא אליו ישירות. בר-טל סירב לאפשר לגרון לעיין בתוכנית העסקית של HOT משום שהכיר את עמדתו - התנגדות למתן הרישיון ל-HOT בתנאים שלא כוללים הפרדה מבנית מלאה.

במילים אחרות, בר-טל הורה לא להעביר חומר שהיה אמור להגיע לגרון במסגרת הנפקת הרישיון רק כי לא הסכים עם עמדתו. לאחר מכן הודיע בר-טל שהוא מבטל את החלטתו של גרון וממשיך את ההליכים למתן רישיון ISP ל-HOT. הסאגה הזו חזרה על עצמה עוד פעמים מספר, והיריבות, שהלכה ותפסה תאוצה במסגרת המאבק הזה, הציגה את המשרד באור לא מחמיא. כיוון שלא מצא דרך חוקית אחרת לכפות עליו את מרותו, החליט בר-טל להתעמת עם גרון - הדרישה להפסיק להשתמש בתואר עו"ד היא דוגמה לכך. נציין גם כי בר-טל פנה לנציבות שירות המדינה בבקשה לנקוט צעדים נגד גרון בשל התנהלותו.

בכירים במשרד התקשורת ציינו אתמול (ב') כי מדובר בעתירה תמוהה בנושא אזוטרי (שימוש בחתימה בתואר עו"ד). אותם בכירים סיפרו כי מזה שנים רבות גרון לוקה ביחסי אנוש קשים כלפי עמיתיו לעבודה, שהלכו והחריפו בחודשים האחרונים, זאת תוך ניסיונות טרפוד מהלכי המשרד ותוך שהם פוגעים בעבודת המשרד, דווקא בתקופה בה מוביל המשרד מהלכים מרכזיים בתחום התקשורת.

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה כי המשרד טרם קיבל לידיו את העתירה, למרות שהיא כבר מצאה את דרכה לעיתונות. "כשתגיע העתירה לידינו, נלמד אותה ונגיב בהתאם", נמסר מהמשרד.

עוד ציינו במשרד כי למיטב ידיעתם, בית המשפט דחה את הבקשה למתן צו ביניים.

עוד כתבות

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות, בנימוק כי הבורר סבור כי הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה